Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Remiks - dajesz, z czym walczę? ;) proponujesz gąbkę czy szczotkę?

Zależy jak z tym walczysz, pamiętaj że wdychanie grzybków nie jest zbyt zdrowe;-) Ja kupił bym np. Pilmas spryskał odczekał z godzinkę i zmył gąbka kilka razy, poczekał kilka, kilkanaście dni i przemył to jeszcze raz wodą z szarym mydłem gąbką ale taką z czyścikiem do garów.

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Ja razem z mężem mamy dom w tym systemie. System Thoma Holz 100, gdzie ściana jest zbudowana zku warstw desek. Dodatkowo jest to drzewo księżycowe.

Projektowała nam go i budowała polska firma.Mieszkamy tam już rok.

Zero pękań, zero plesni innych takich. I ten zapach lasu w domu.[ATTACH=CONFIG]447942[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]447942[/ATTACH]

Ściany zewnętrzne + część w środku mamy drewniane w systemie Thoma Holz 100, + ocieplenie wełną drzewną + deskowanie na zewnątrz.

Część Ścian wewnątrz + sufit jest z płyt glinianych + wełna drzewna.

Jak ktoś chciałby zobaczyć na żywo to zapraszam (woj. dolnośląskie) mój tel; 601786724

Jest wyjątkowo przytulnie i bardzo ciepło :-)

Pozdrawiam,

Gabi

a jak cenowo wypada taki dom w prównaniu do domu z bali?

Hej,

marzenia zaczynają się spełniac (narazie na papierze, a własciwie na komputerze) - jestem na etapie projektowania domu.

Projektanta mam z okolicy, a teraz szyukam miejscowych wykonawców. Czy ktos może polecic kogos z Orawy (Jabłonka, Nowy Targ)?

Dom chciałem ogrzewac powietrzną pompa ciepła, ale wszyscy miejscowi i projektant odradzają(choc nik z nich takiej nie ma) ze względu na stosunkowo czeste niskie temperatury (ostatnimi dniami -10 do -30 w nocy). W związaku z tym planujemy w projekcie uwzględnic piec na paliwo stałe (ekogroszek lub pellet), bo jak mówi projektant zawsze mozemy zmienic na pompe ciepła a w druga strone sie nie da. Czy ktos z was mieszka w okolicy (lub rejonu o niskich temp) i stosuje taką pompe ciepła w domu z bala?? Jesli tak proszę o opinię. Dodam że bal, a wlasciwie plaz ma byc nieocieplany, a w domu ma byc jeszcze kominek konwekcyjny z wyprowadzeniem na koryrarz na poddaszu. Główny cel kominka to zrobienie klimatu ale w zimniejsze dni mozna dogrzewac.

Śliwki, mam płaz nieocieplany 19 cm, palę gazem i tak jak planujesz dogrzewam czasem kominkiem z rozpr. grawitacyjnym, ale bardzo rzadko i jestem mega zadowolony z kosztów i trzymania ciepła. Ważne, żeby dobrze wykonać technologię. Moi wykonawcy są z Chochołowa, odezwij się na PW to podam namiar.

Hej,

marzenia zaczynają się spełniac (narazie na papierze, a własciwie na komputerze) - jestem na etapie projektowania domu.

Projektanta mam z okolicy, a teraz szyukam miejscowych wykonawców. Czy ktos może polecic kogos z Orawy (Jabłonka, Nowy Targ)?

Dom chciałem ogrzewac powietrzną pompa ciepła, ale wszyscy miejscowi i projektant odradzają(choc nik z nich takiej nie ma) ze względu na stosunkowo czeste niskie temperatury (ostatnimi dniami -10 do -30 w nocy). W związaku z tym planujemy w projekcie uwzględnic piec na paliwo stałe (ekogroszek lub pellet), bo jak mówi projektant zawsze mozemy zmienic na pompe ciepła a w druga strone sie nie da. Czy ktos z was mieszka w okolicy (lub rejonu o niskich temp) i stosuje taką pompe ciepła w domu z bala?? Jesli tak proszę o opinię. Dodam że bal, a wlasciwie plaz ma byc nieocieplany, a w domu ma byc jeszcze kominek konwekcyjny z wyprowadzeniem na koryrarz na poddaszu. Główny cel kominka to zrobienie klimatu ale w zimniejsze dni mozna dogrzewac.

Moim zdaniem, lepiej skupić się na jednym urządzeniu grzewczym na drewno jako uzupełnienie PC. Doinwestować kominek, chociaż niekoniecznie....Mając pompę ciepła, będziesz jej używać jako podstawowego źródła ciepła. Przy spadkach temperatury poniżej 0, zawsze kominkiem wyrównasz ewentualny ujemny bilans cieplny. Prawdziwy problem może (nie musi) występuje przy spadkach poniżej -10 o C. Ale tu nadal kominek eksploatowany w bardzo minimalnym stopniu, da rade "podgonić". Może piecokominek zamiast pieca na paliwo stałe? Jaki duży planujesz ten dom?

Domy z bali są według mnie przepiękne. Dużo fajnych informacji można znaleźć o nich na grupach Facebookowych.

Mam do Was pytanie: Jak cenowo wyszły Wasze domy z bali? Interesuje mnie metraż 75 m2. Chcę zorientować się w cenach bo mam wrażenie, że facet u którego byłam po ofertę mocno ją naciągnął...

Dom planuje ok 160 m2. Co do piecokominka...

jestem jak najbardziej za. Nawet dobrze by mi sie komponowal przy obecnym planie domu ...ale, no niestey żonie się nie podoba.

Co masz na mysli mówiąc "doinwestowac w kominek"? Wkład wiekszej mocy? Płasz wodny?

Jestem ciekaw Twojej opinii jako specjalisty w tej dziedzinie.

I jeszcze pytanie ogólne dotyczace ogrzewania. Co polecacie do ogrzewania domu z płaza?

Planuje tak jak napisałem wczesniej, ale jestem otwarty na inne mozliwości. Wiem że ogrzewanie takiego budynku to troche inna bajka niż murowańca - termosu. Przy balu mamy ogrzewanie powietrza, a nie scian.

Edytowane przez sliwki

Dom planuje ok 160 m2. Co do piecokominka...

jestem jak najbardziej za. Nawet dobrze by mi sie komponowal przy obecnym planie domu ...ale, no niestey żonie się nie podoba.

Co masz na mysli mówiąc "doinwestowac w kominek"? Wkład wiekszej mocy? Płasz wodny?

Jestem ciekaw Twojej opinii jako specjalisty w tej dziedzinie.

I jeszcze pytanie ogólne dotyczace ogrzewania. Co polecacie do ogrzewania domu z płaza?

Planuje tak jak napisałem wczesniej, ale jestem otwarty na inne mozliwości. Wiem że ogrzewanie takiego budynku to troche inna bajka niż murowańca - termosu. Przy balu mamy ogrzewanie powietrza, a nie scian.

Teorie na temat braku akumulacyjnych właściwości drewna rozpowszechniają producenci konkurencyjnych materiałów. Oczywiście nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie stawiał znaku równości między drewnem a betonem, ale uchwalono nieuczciwe wobec drewna prawo. Takie czasy....Ustalmy najpierw co się Twojej żonie nie podoba, bo po co strzępić język po próżnicy? http://blog.kominki-batura.pl/dom-w-sudetach/

Pokaż żonie te, moze bardziej przypadną do gustu :) U mnie w domu jest tej produkcji

https://pracowniajwa.pl/galeria/kominki/

Czym grubszy bal tym lepsza akumulacja, druga sprawa że komfortowe uczucie ciepła w domu drewnianym jest 1-2 stopnie niższe niż w budownictwie murowanym. Jeśli miałbym wybierac miedzy ekogroszkiem i pelletem wybrałbym pellet ze względu na mniejszy syf. Ale równie ciekawą alternatywą jest holzgaz: http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/ogrzewanie-na-holzgas-gaz-drzewny/

Pokaże żonie. Ale to są kominki czy piecokominki? Bo w opisie strony stoi "kominki".

Też kieruje sie ku pelletowi. Znalazłem informacje że eksploatacja jest nieco droższa niz ekogroszek, ale znacznie wygodniejsza (raz ładuje i mam spokój na kilka dni co ma dla mnie znaczenie bo pracuje w systemie 2 tyg praca i 2 tyg wolne- kiedy mnie nie ma w domu przez 2 tygodnie żona łatwiej ogarnie temat), a ponadto sam sie rozpala i gasi a ekogroszek musze rozpalac.

Przyznam że o holgazie nigdy nie słyszałem - poczytam.

Dzieki za pomysły.

• 1 month później...
jestem umówiony na jedne i drugie tzn dół i góra. Wiem, że dół ma inną konstrukcję, widziałem w domie w trakcie budowy

Remiks - napisz jak to robiłeś u siebie i czy jesteś zadowolony z efektu

Dół szkielet drewniany obity jednostronnie osb na to drewno druga strona g-k czasami podwójna tam gdzie kafle. Góra część szkielet drewniany obity jednostronnie osb część konstrukcja typowa dla g-k.

Generalnie jestem zadowolony.