Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam zamiwr budować dom z bala ale jaki? Bal 25 cm? czy bal 14cm ale dwa razy z wełną w środku?

czy ktoś zbudoqwł/ buduje dom typu czata z wasco?

:oops:

tak, wiem coś o wasco.

generalnie są ok.

o szczegóły pytaj na priva

mój adres [email protected] czekam na szczegóły

sprawdź sobie prywatne wiadomości tutaj na forum.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dwa pytania:

1. Do tych, co przebrnęli przez uzgodnienia projektu domu z litego bala, bez dodatkowej izolacji, o grubości ściany poniżej 30 cm, czyli przewodność cieplna ściany wychodzi >0,5 W/(m2*K). Z tego co wiem, a jak widać wiem niewiele, takie ściany nie spełniają normy, która dla ścian jednowarstwowych zakłada maksymalny współczynnik przewodności cieplnej właśnie na poziomie 0,5 W/(m2*K). Czy macie to jakoś określone w projekcie, a jeśli tak to jakie wartości?

2. Drugie pytanie, do tych co nie dość, że taki projekt uzgodnili, to już go wykonali i mieszkają. Mamy już zimę. Jak się grzeje domek, w którym ścianki mają ok. 0,8 W/(m2*K)? Są już jakieś wrażenia? Jakie zużycie wychodzi?

Ogólnie wiele czytałem o domach wykonywanych z bali drewnianych średnicy <30 cm lub płazów 20 cm (zwykle te wartości podawane są dla drewna mokrego, czyli przed skurczem, po skurczu może być nawet 6% mniej). Wszyscy zwolennicy tej technologii piszą, że choć ściany jako takie może nie spełniają normy, to jednak dom jako całość jest bardzo ciepły. Fakt, że ściany to nie wszystko, ale norma normą, więc jak to jest? :roll:

Jest poprostu ciepło.Ogrzwam dom kominkiem z płaszczem wodnym i obecnie przy temp. na zewnątrz ok.-5 stopni rozpalam ok. 17:00 i pali się aż zgaśnie(ok.3 w nocy).Temp w domu to około 22 stopni jak pali się w kominku i ok.19 stopni jak się nie pali :D .

Co do dokumentacji - w projekcie oprócz ściany z bali zaznaczoną miałem izolację z wełny min., której nie zainstalowałem.Z moich, krótkich co prawda, obserwacji mogę potwierdzić, iż ważna jest izolacja dachu.U niektórych moich sąsiadów śnieg już opadł z dachu - przypuszczam, że jest podgrzwany od dołu - a u mnie leży, jedynie przy kominie stopniało.

startom

Mam pytanko do Pana Wojciecha Nitki: co Pan sądzi o balach z drzewa klejonego, czy trwałość takich bali jest porównywalna z litymi balami?

Bale z drewna klejonego mogą być bardzo dobrym rozwiązaniem, jeżeli stosować się będzie odpowiednią technologię, która zapewni, że poszczególne elementy bali nie będą się rozklejać. A na to się składa: jakość kleju, technika klejenia. Niestety, nie da się tego robić w warunkach chałupniczych, bez wcześniejszych badań, co próbują robić niektóre firmy.

Stosowanie bali klejonych w poważnym stopniu może wpłynąć na obniżenie kosztów budynku "domu z bali".

po co wam te domy z drewna?

co wy tu ameryke chcecie zrobic?

popatrzcie co sie dzieje ze takimi domkami po powodzi w luisianie

no i koszty- przeciez tu nie ma na prawde duzych roznic meidzy cegla a klokiem- jedyna roznica to ze klocek gorszy

dom musi miec akumulacyjnosc cieplna a domy z bali ..... szkoda gadac

ci ktorzy zostali zarazeni ta idea- wezcie wrzuccie luz, budujecie dom a nie karmik dla ptaszkow

witam

Dziękuję Panie Wojtku za szybką odpowiedź

a pan m.dworek to chyba za długo już mieszka w swoim dworku i pewnie już świeci od promieniowania jakie emitują materiały budowlane, zresztą domy z bali buduje się dla siebie, dla swojego zdrowia i dobrego samopoczucia

witam

Dziękuję Panie Wojtku za szybką odpowiedź

a pan m.dworek to chyba za długo już mieszka w swoim dworku i pewnie już świeci od promieniowania jakie emitują materiały budowlane, zresztą domy z bali buduje się dla siebie, dla swojego zdrowia i dobrego samopoczucia

tak....

smrod i stechlizna jest baaardzo zrdowa ;)

Leon, proszę tu nie siać wrogiej propagandy. :wink:

Wiele lat mieszkałam w dużym domu murowanym, od niedawna mieszkam w drewnianym i za nic w świecie nie wróciłabym ze swojego "karmnika dla ptaszków" na salony murowańca.

pozdrawiam

Edzia

Ehh, to trudno opisać słowami...

Klimat, zapach...bardzo dobrze się relaksuje w otoczeniu drewna, działa uspakajająco ...po prostu jest fajnie, przytulnie nawet bez mebli i innych bajerów.

pozdrawiam

Edzia

witam Edziu!

Widzę że jesteś bardzo zadowolona z domku, a czy z firmy również jesteś zadowolona??

Widziałem zdjęcia Twojego domku na ich stronie miał wtedy jeszcze " ładne" dziury między balami. Czy firma jest godna polecenia , można się z nimi dogadać???

prowadzę z nimi narazie wymianę korespondencji, mam zamiar budować domek L-44 a co z tego wyjdzie zobaczymy

Pozdrawiam

memphis17

po co wam te domy z drewna?

co wy tu ameryke chcecie zrobic?

popatrzcie co sie dzieje ze takimi domkami po powodzi w luisianie

Ta argumentacja to mam nadzieję jest żart, a nie próba rozpoczęcia rzeczowej dyskusji :lol:

Akurat po Leonie spodziewałem się czegoś innego.

Kontrargument w tym samym stylu: po pierwsze amerykański lekki szkielet to nie to samo co podhalańska płazówka lub skandynawski bal. Po drugie popatrzmy na Podhale, tam raczej nikt Ameryki nie robi, a domy stoją i to w całkiem "ciekawym" klimacie, w większości budowane z nieocieplonych płazów 16-18 cm. To właśnie jest interesujące, jak to możliwe i o tym powinna być ta dyskusja.

Ze 2 razy, na zimowym urlopie, mieszkałem w takim domku tylko, że wtedy jakoś się nie zastanawiałem dlaczego w środku było ciepło, gdy tymczasem na zewnątrz bywało nawet -18 C przez kilka dni. Może gospodynie dawała do pieca 2 x tyle co zwykle, bo miastowi przyjechali, a może to jakieś własności samej konstrukcji.

A wracając do mojego pytania - jedną odpowiedź już mam: projekt zakładał ocieplenie ściany, tak aby spełniona była norma przewodności, w tym przypadku <0,3 W/(m2*K) dla ścian wielowarstwowych, a startom po prostu izolacji sobie nie wykonał i mieszka w ścianach, które tak na oko mają 0,8 W/(m2*K). Tylko czy to jest zwykła praktyka (ktoś jeszcze tak ma)? Bo jak się czyta oferty, to piszą wyraźnie: "ściana z pełnego bala prostokątnego gr. 20 cm, nie wymaga ocieplenia" lub "ściana z bala okrągłego śr. 25 cm, nie wymaga ocieplenia". Czy może być tak wpisane w projekcie, czy może jednak projektant zawsze projektuje w takim przypadku ocieplenie, którego po prostu się nie wykonuje?

No właśnie, też tak myślałem, że może być jeszcze jakiś parametr dla budynku jako całości.

Jeśli zaprojektuje się dobre ocieplenie poddasza i podłogi, to może dom z nieocieplonymi ścianami parteru, nie spełniającymi normy na ściany, spełnia tą całościową normę dla budynku i to wystarcza. Tylko jak to jest dokładnie? Może ktoś ma tak wyliczone we własnym projekcie i może się podzielić tą informacją na forum?

Ok. Dotarłem do przepisów - oto odpowiednie fragmenty:

§ 328. Budynek i jego instalacje ogrzewcze, wentylacyjne i klimatyzacyjne powinny być zaprojektowane i wykonane w taki sposób, aby ilość energii cieplnej, potrzebnej do użytkowania budynku zgodnie z jego przeznaczeniem, można było utrzymać na racjonalnie niskim poziomie.

§ 329. 1. Dla budynku mieszkalnego wielorodzinnego i zamieszkania zbiorowego wymagania określone w § 328 uznaje się za spełnione,

jeżeli wartość wskaźnika E, określającego obliczeniowe zapotrzebowanie na energię końcową (ciepło) do ogrzewania budynku w sezonie grzewczym, wyrażone ilością energii przypadającej w ciągu roku na 1 m3 kubatury ogrzewanej części budynku, jest mniejsza od wartości granicznej E0,

a także jeżeli przegrody budowlane odpowiadają wymaganiom izolacyjności cieplnej oraz innym wymaganiom określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

2. Dla budynku jednorodzinnego wymagania określone w § 328 uznaje się za spełnione, jeżeli:

1) wartość wskaźnika E, o którym mowa w ust. 1, jest mniejsza od wartości granicznej E0 oraz jeżeli przegrody budowlane odpowiadają wymaganiom określonym w pkt 2 załącznika do rozporządzenia lub

2) przegrody budowlane odpowiadają wymaganiom izolacyjności cieplnej oraz innym wymaganiom określonym w załączniku do rozporządzenia.

Jak widać mamy do wyboru, albo odpowiednią izolacyjność ścian, albo roczne zużycie energii mniejsze niż wartość graniczna, przy pewnych założeniach co do ścian zewnętrznych. Te założenia mówią o odpowiedniej szczelności ścian, oraz konieczności utrzymywania na ich powierzchni temperatury o 1 C wyższej od punktu rosy.

Więc jeśli nieizolowana ściana z bali jest tak zaprojektowana, że jest szczelna i ma na tyle ciepłą powierzchnię, że woda się na niej wykroplić nie może, to wystarczy tylko tak dobrać ocieplenie dachu, podłogi i przenikalność okien, aby nie przekroczyć określonego w normie wskaźnija zużycia energii.

Hm... sam sobie odpowiedziałem, ale dzięki za naprowadzenie :D