Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hohoho :):):)

Dawno tu nie zaglądałem (ogrom pracy w pracy i po pracy :( )i mam co nadrabiać :wink: Nawet Edzia powróciła!!! :) POZDRAWIAMY Z ŻONKĄ SERDECZNIE :lol: Mieszkasz już w domkku czy nadal tylko pomieszkujesz?

Jakiś "wichrzyciel" wrzuca kamyki do ogródków "balowiczów" ale widzę, że nie dajemy się prowokować - tak trzymać! :wink:

Mój projekt jest już gotowy - czekam na pozwolenie na budowę (wniosek złożony). Z braku czasu nie mogę wysmarować wymagań dla wkonawcy :( żeby mógł sporządzić kosztorys. Ech... życie.......

POZDRAWIAM BALOWICZÓW (obecnych i przyszłych :wink: )

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ufff...

przebrnęłam..

niech mi ktoś da zobaczyć i dotknąc bo niewierny Tomasz ze mnie :)

strasznie podobają mi się te domy a i mojemu mężowi też co jest sukcesem :)

na razie przeglądam oferty róznych firm.

dostałam kosztorys z ekodomu z Pruszkowa na tę chałupkę co grała w "nigdy w życiu" 165 tys. bez wodotrysków ale cena do przyjęcia.

tylko tam bale 14cm + ocieplenie od wewnątrz a tu czytam że lepiej brać powyżej 20cm i bez ocieplenia.

mam mały galimatias w głowie. ceny są zachęcające. tempo robót ma nibagatelne znaczenie.

idę oglądac zdjęcia z budowy :)

ufff...

przebrnęłam..

niech mi ktoś da zobaczyć i dotknąc bo niewierny Tomasz ze mnie :)

strasznie podobają mi się te domy a i mojemu mężowi też co jest sukcesem :)

na razie przeglądam oferty róznych firm.

dostałam kosztorys z ekodomu z Pruszkowa na tę chałupkę co grała w "nigdy w życiu" 165 tys. bez wodotrysków ale cena do przyjęcia.

tylko tam bale 14cm + ocieplenie od wewnątrz a tu czytam że lepiej brać powyżej 20cm i bez ocieplenia.

mam mały galimatias w głowie. ceny są zachęcające. tempo robót ma nibagatelne znaczenie.

idę oglądac zdjęcia z budowy :)

Słuchaj Pana Nitki, a skończysz w szkieletowym (ku jego zadowoleniu).

Loxia :

tylko tam bale 14cm + ocieplenie od wewnątrz a tu czytam że lepiej brać powyżej 20cm i bez ocieplenia,

No właśnie tutaj tylko te opcje chodzą, aż wstyd się przyznać, ze się buduje z cieńszych i się ociepla. Ja np. będę ocieplała od zewnątrz.

Ludzie w moim otoczeniu tak mają, mieszkają i jest im ciepło. Stare domy też tak stoją już wiele, ba kilkadziesiąt lat.

Zastanawiam się tylko nad wykuszem w domu drewnianym. Jak to dobrze zrobić?

Hohoho :):):)

Dawno tu nie zaglądałem (ogrom pracy w pracy i po pracy :( )i mam co nadrabiać :wink: Nawet Edzia powróciła!!! :) POZDRAWIAMY Z ŻONKĄ SERDECZNIE :lol: Mieszkasz już w domkku czy nadal tylko pomieszkujesz?

Jakiś "wichrzyciel" wrzuca kamyki do ogródków "balowiczów" ale widzę, że nie dajemy się prowokować - tak trzymać! :wink:

Mój projekt jest już gotowy - czekam na pozwolenie na budowę (wniosek złożony). Z braku czasu nie mogę wysmarować wymagań dla wkonawcy :( żeby mógł sporządzić kosztorys. Ech... życie.......

POZDRAWIAM BALOWICZÓW (obecnych i przyszłych :wink: )

Jurand...Dziękuję za pozdrowienia :D ,

Pozdrawiam również Żonkę i Ciebie :D .

Ja cały czas tu jestem, choć przyznaję, że rzadko się ostatnio odzywam.

Ale sprawa wymagała interwencji więc się odezwałam i broniłam "Balowiczów" :wink:

Już mieszkam w weekendy i tak zostanie do wiosny. :roll:

pozdrawiam

Edzia

witam Edziu!

Widzę że jesteś bardzo zadowolona z domku, a czy z firmy również jesteś zadowolona??

Widziałem zdjęcia Twojego domku na ich stronie miał wtedy jeszcze " ładne" dziury między balami. Czy firma jest godna polecenia , można się z nimi dogadać???

prowadzę z nimi narazie wymianę korespondencji, mam zamiar budować domek L-44 a co z tego wyjdzie zobaczymy

Pozdrawiam

memphis17

I z domku i z firmy jestem zadowolona poza jednym ALE.

Dość mocno popękane bale. Nie wiem gdzie tkwi bład w sztuce.

Widziałam inne ich domy i tego nie było, moje drewno było ze ścinki zimowej...byliśmy na miejscu 7 grudnia kiedy zostało przywiezione do firmy. Dom stawiany był w lutym.

Aha a dziury są już "pooptykane" jak tu widać na tym kawałku ściany

http://foto.onet.pl/upload/27/37/_542833_n.jpg

Nie wiem jak teraz z nimi jest, bo z tego co się dowiedziałam dużo budują za granicą, ale za moich czasów byli rzetelni.

pozdrawiam

Edzia

ja powaznie pytam co was tak pociaga w chacie z drewna

nie zebym sie chcial z kogos smiac

po prostu mnie to dziwi

ja zawsze kiedy musialem mieszkac w jakiejs chatce z drewna gdzies w gorach, albo na wsi to czulem sie tam bardzo zle

nie nawidzidze, jak podloga skrzypi, lub czuje jak sie ugina pod krokami

to samo sie tyczy schodow drewnianych

u siebie bede robil ale na metalowym szkielecie inaczej bym nei zaryzykowal

brzydki zapach jaki czesto towarzyszy takim budowlom tez nie przemawia na korzysc

to samo jesli chodzi o mozliwosc pozaru, czy powodzi- zamokniete drewno BAAAARRRDZOOO trudno wysuszyc i najczesciej trzeba wszystko rozebrac i zrobic od nowa

a co jest na plus???

witam wszystkich balowiczów

Są gusta i guściki, jednym sie podobają domy z bali innym murowane, zresztą co by to było gdyby wkoło były same domy drewniane lub murowane..........

Mam pytanko do Pana Wojciecha Nitki:

czy w zgodzie z przepisami i prawem budowlanym jest, aby bale o grubości 25cm nie wymagały już docieplenia i żeby nie trzebabyło już nic kombinowac przy projekcie oraz czy słyszał Pan o firmie kanadyjskie domy ( http://www.kanadyjskiedomy.pl ) ; oni właśnie budują z bali 25cm ale domy letniskowe a ja chciałbym z takich bali ale całoroczny

Z poważaniem

memphis17

Tu - http://szkielet.com.pl/bale.php?show=2 - pkt 2.1.4. Izolacyjność cieplna - znajdziesz odpowiedź.

Pozdrawiam

Teraz zauważyłem. Na ostatniej stronie w/w tekstu pisze Pan:

"Po drugie - grubość 10 cm wełny (przy balach grub. 60 mm) nie spełnia przepisowych wymagań w zakresie izolacyjności cieplnej dla ścian zewnętrznych, warstwowych budynków mieszkalnych U = 0,32 W/m2K"

ale trochę niżej, przy rysunku pokazującym bal 44 mm, podane jest następujące wyliczenie:

"Układ warstw - U = 0,30 W/m2K

- bal grub. 44 mm

- folia wiatroizolacyjna

- izolacja cieplna grub. 100 mm

- folia paroizolacyjna

- boazeria grub. 19 mm"

zaraz potem:

"- okładzina z drewna grub. 60 mm,

- folia wiatroizolacyjna,

- izolacja cieplna grub. 100 mm

- opóźniacz pary wodnej,

- boazeria 20 mm

Taki układ warstw zapewnia współczynnik przenikania ciepła U = 0,29 W/m2K"

a na stronie drugiej, w tabelce pokazującej izolacyjność różnych typów ścian:

Bal grub. 70 mm

Izolacja grub. 100 mm

Bal grub. 20 mm

Grubość 190 mm

Współczynnik U 0.30 W/m2K

a chwilę wcześniej:

By spełnić wymagania normowe w zakresie izolacyjności cieplnej, dla budynków mieszkalnych, dlawarstwowych ścian zewnętrznych, (U < od 0,3 W/m2K), przy balach zewnętrznych grub. 80 mm, należy zachować następujący układ warstw ściany:

- bale zewnętrzne, grub. 80 mm

- pustka powietrzna, 20 mm

- folia ścienna, wiatroizolacyjna

- izolacja cieplna, grub. min. 120 mm

- opóźniacz pary wodnej (folia paroizolacyjna)

- płyty gipsowo-kartonowe lub boazeria wewnętrzna

Wytłuszczenia moje. Wynika z tego, że cieńszy bal ma większą izolacyjność cieplną niż grubszy, i że bal 44 mm ma taką samą izolacyjność co bal 70 mm, i większą niż 60 mm, przy czym bal 60 z dociepleniem jednocześnie spełnia i nie spełnia warunków prawa budowlanego. W dodatku bal 80 mm wymaga docieplenia wełną 120 mm, a bal 44 już tylko 100 mm. :o

Panie doradco, przecież to się kupy nie trzyma....

domek_nad_jeziorem,

Gdybyś bliżej przyjrzał się poszczególnym rozwiązaniom i ich układem warstw, może nie musiałbyś tyle pisać.

Po pierwsze:

- "Po drugie - grubość 10 cm wełny (przy balach grub. 60 mm) nie spełnia przepisowych wymagań w zakresie izolacyjności cieplnej dla ścian zewnętrznych, warstwowych budynków mieszkalnych U = 0,32 W/m2K", dotyczy jak doczytasz w tekście układu bez folii i z boazerią, a w rzeczywistości okładziny z cieńkej płyty wiórowej. Jest to opisany konkretyny przypadek złego układu warstw w ścianie.

Po drugie:

- nie widzę nic dziwnego, że okładzina z drewna grub. 60 mm i boazeria grub. 20 mm, z wszelkimi wymaganymi foliami i izolacją cieplną Isover'a (współczynnik lambda - 0,033 W/mK), daje niższy współczynnik U niż ściana z bala grub. 70 mm z izolacją typu Ekofiber (współczynnik lambda 0,041 W/mK) i boazerią grub. 19 mm, bez jakichkolwiek folii.

Po trzecie:

- rozpatruj cały układ warstw w ścianie,

Po czwarte:

- różne materiały mają różne współczynniki lambda - i na to musisz zwrócić uwagę rozpatrując poszczególne układy i ich izolacyjność cieplną, np. współczynnik lambda dla płyt gipsowo-kartonowych wynosi 0,23 W/mK, a dla drewna w poprzek włókiem 0,16 W/mK.

Zapraszam na stronę http://www.kkp.pl gdzie będziesz miał możliwości przeliczenia każdego układu i sprawdzenia czy trzyma się to kupy.

czy w zgodzie z przepisami i prawem budowlanym jest, aby bale o grubości 25cm nie wymagały już docieplenia i żeby nie trzebabyło już nic kombinowac przy projekcie oraz czy słyszał Pan o firmie kanadyjskie domy ( http://www.kanadyjskiedomy.pl ) ; oni właśnie budują z bali 25cm ale domy letniskowe a ja chciałbym z takich bali ale całoroczny

Kilka postów wyżej znajdziesz odpowiedź kiedy dom z bali gr. 25 cm, albo nawet i mniejszej będzie zgodny z przepisami - sam miałem z tym problem.

Co do firmy "Kanadyjskie domy" chętnie usłyszałbym też coś na jej temat. Są dosyć blisko mnie (okolice Łodzi) i gdybym w końcu przekonał się do tych bali to może zastukał bym do nich po ofertę.

A jeśli na temat firm mowa, to pewnie te najtańsze, a przy tym fachowe rodzinne firmy nie mają stron w Internecie. Jeśli mi z głowy nie wywietrzeją te bale to zamierzam w przyszłym roku wybrać się w góry i poszukać jakiś wykonawców. Ci którzy budują lub zbudowali, podzielcie się wiedzą, jak znaleźliście swoją firmę? Czy tylko Internet (czyli czubek góry lodowej)?

Trochę się zastanawiam nad tymi przekładkami pomiędzy balami. Rozmawiałem z jednym z wykonawców i stwierdził on, że musi być albo wełna mineralna, albo wełnianka z wiórów, bo inaczej "na styku bale będą gnić". Czy ma ktoś więcej informacji na ten temat?

Zastanawiałem się nad tym trochę i faktycznie, zimą, para wodna uchodząc przez szczeliny między balami, od pewnego miejsca, napotyka bal o temperaturze niższej niż punkt rosy i tam może zacząć się skraplać. Jednym słowem, nie uchodzi w całości, tylko częściowo zostaje na zimnych balach, w miejscach łączeń. Może jeszcze spowrotem spływać do wnętrza ściany, szczególnie jeśli bal jest okrągły.

Patrząc na technikę budowy w górach to tam stosuje się płazy, a nie okrągłe bale no i zostawia się duże szczelniny wypełnione wełnianką. Taki sposób to dziesiątki lat doświadczeń, czego nie można powiedzieć o wełnie między balami.

Co do wełny mineralnej, to jest ona wykonywana z roztopionego kwarcu (wełna szklana) lub bazaltu (wena kamienna). Przełożone nią bale i tak są praktycznie na styk i podejrzewam, że miejscami się faktycznie stykają - i co wtedy z tym gniciem? Poza tym zastanawiające jest jak długo taka wełna utrzyma się między balami?

A generalnie, co jest lepsze: drewniana wełnianka, wełna mineralna, czy może jeszcze coś innego?

Witam.Przeglądam posty z ostatniego roku bo szukam kogoś kto budował z firmą Misoni. W zasadzie nie szukam innej firmy bo z tą juz podpisuję umowę ale może ktoś chce się podzielic uwagami...w szczególności szukam osób zadowolonych z tej firmy :) .

Witam Panie Wojciechu. Mam pytanie: ponieważ w kwietniu firma Misoni zaczyna u mnie budowę domu z bali 70mm, potrzebuję kogoś do nadzoru, kto byłby spoza firmy i fachowym okiem przyglądał się budowie. Czy może mi Pan kogoś polecić,i ile orientacyjnie by ta usługa kosztowała? Budowa tuż za Markami, w stronę Radzymina.[/code]