Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Były sile mrozy, u mnie na termometrze zanotowałem najniższą temperaturę -28 st. C.Mam domek ogrzewany Turbokominkiem firmy Makroterm 18kW, grzejniki aluminiowe firmy Fondital(6 sztuk) oraz jeden grzejnik łazienkowy.Na kmominku miałem zadaną temperaturę 56st.C a kominek utrzymywał temp. pomiędzy 56 a 65 st.C.Nie mam jeszcze obudowy kominka, więc mam dodatkowe, mocne źródło ciepła.Po tym przydługim wstępie konkrety: temperatura na parterze nie spadła poniżej 21,5st C przy wilgotności 33% , temperatura na poddaszu nie spada poniżej 23st C - cały czas w domku przebywamy w krótkim rękawku.Na poddaszu grzejniki mam przykręcone na regulatorach- było za gorąco.Trochę ciepła oddaje także komin - potrafi się nieźle nagrzać.Dom jest bardzo ciepły - przy temp na zewnątrz do -5st rozpalamy ok. 17 i palimy do 10 rano - później kominek się wygasza, a domku jest nadal ciepło.Przy większych mrozach palimy przez cały czas - wzrasta wtedy zużycie drewna.W domku mieszkam od września i od tego czasu do dzisiaj spalilem ok 12m3 drewna - głównie grabu i akacji.

startom

szczerze mowiac niema nic bardziej klimatycznego niz dom z bali, akto nie wierzy, ten chyba nigdy w takim domu nie bywal. skrzypy i szmery sa boskie. gdybym musial postawic dom z ytonga czy czegos takiego - czulbym sie gleboko nieszczesliwy. jesli chodzi o moj dom to ma on ponad 90 lat i pierwotnie zbudowany zostal na zamojszczyznie, skad go w 2004 przywiozlem do podwarszawy. powierzchia ok 190 m, bal 12 cm, wymagane folie i 10 cm welny, tynk na plytach. koza jotul i do -15 luz temperaturowy. ponizej czas na kaloryfery. moj kumpel ma dziury miedzy balami przez ktore widac ogrod, grzeje tylko koza jotul i mimo to w srodku gorac. czyli czynnik cieplny o charakterze magicznym domow z drewna chyba jednak istnieje... jakby co moge podac szczegoly i zilustrowac zdjeciami. pozdro.

Ja stawiam z 24cm pryzmy łączonej podwójnym obcym piórem z paskiem wełny mineralnej pomiędzy piórami (coby nie przewiewało :wink: ). Jak tylko mrozik puści będę robił fundamenty. W tym tygodniu jadę do potencjalnego wykonawcy mojej piwnicy :wink: Wykonawca domku już praktycznie wybrany - wstępny koszt oszacował z grubsza na 100kpln za stan surowy zamknięty (z dachówką i oknami). Wczoraj wysłałem mu projekt i interesujący mnie zakres prac - czekam na szczegółowy kosztorys.

Ambitny termin wprowadzki - sierpień/wrzesień :):):)

Szczegóły możesz śledzić w dzienniku, do którego zaprowadzi cię czerwony link poniżej... :wink:

hej Jurand - kiedyś dopytywałam się o firmę z Istebnej i chyba znalazłam ją sama - dzwoniłam przedstawiłam wstępnie mój domek i usłyszłam wycenę i aż mnie zgięło za stan surowy zamknięty (przykryty papą) dom z bala 30 cm o pow. użyt 120 m2 powiedzieli mi 240tys to wychodzi 2tys za m2 . Jak ustalisz termin stawiania swojego domku i podpiszesz umowę daj namiar .....

zreszta co ja tu bede sie usprawiedliwial, he... oto album:

http://homepage.mac.com/rogaleo/robercin/Menu25.html

Chałupa robi wrażenie. Gratuluję rozmachu.

Murnau, moją chałupkę też przenosili chłopaki z Biłgoraja, ale chyba nie ci sami :roll:

Czym uszczelniałeś bale? Co to za tynk na płytach? Nie masz problemu z żyjątkami :evil: w balach?

Ja stawiam z 24cm pryzmy łączonej podwójnym obcym piórem z paskiem wełny mineralnej pomiędzy piórami (coby nie przewiewało :wink: ). J :wink:

Drogi Jurandzie myślę, że robisz błąd dając w te miejsce wełnę, a to dlatego, że będzie ci wiewało do pomieszczeń maleńkie kłaczki wełny, które potem Twoja familja będzie wdychać. Efekt porównywalny z azbestem. Wełna to dobry materiał, lepszy od styropianu ale pod warunkiem, że jest szczelnie zabudowana. Dlatego też używa się paro i wiatro izolacji, która chroni przed włóknami.

Kiedyś widziałem rozbiórkę starego drewnianego domy z bali i tam do uszczelnienia użyto mchu, takiego z lasu. Zaznaczam, że bale były dodatkowo obłożone deskami od zewnątrz, tak więc ten Mech był osłonięty. Pomimo ,że ten domek był bardzo stary, Mech był w dobrym stanie. Nie wiem być może był on czymś impregnowany (glina, gips), ale trzymał się dobrze. Trzeba by popytać Starszyzny. Może w Twoim przypadku by się sprawdziło. Wracając do wełny to używaj tej szklanej, ponieważ ta ze "skały bazaltowej" jest robiona tak naprawdę z żużla wielkopiecowego, a przecież nie po to wydajesz kasę na bale, żeby potem siedzieć w "hasioku".

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.

po kolei. bale nie sa uszczelniane na razie. jesli sie okaze, ze wieje to przyjada tam pakuly w pokoscie ubijane klinem - ale przeciez potem mamy folie wiatroszczelna, wate i folie paroizolacyjna. o tynkowanych plytach nie wspomne - przez to ma wiac ? jesli zas chodzi o tynk: w srodku plyty na stelazach, na plytach siatka podtynkowa i na siatce wspanialy chamski tynk z grubego piachu. tyle. jesli chodzi o zyjatka... tu sprawa jest kwestia otwarta: mysle sobie tak: 80 lat bez impregnacji i nadgryzli zaledwie troche zewnetrznej warstwy miekiszu gdzieniegdzie. to ja ich spryskalem dwa razy dulux owad killerem, potem drewnochronem i na koniec 50/50 pokostem z benzyna lakowa - powinno wytrzymac kolejne 80 do 180 lat. nie ?

a ty sebastian napisz: okiennice po ile mniejwiecej chodza za pare ? pozdrowienia.

witam,

Murnau chyba dzieki Twoim zdjęciom znowu zacząłem myśleć o domu z bali. Musze powiedziec, ze pomalu zacząłem sie wahac... sam juz nie wiem dlaczego.

Zdjecia jakie zobaczylem przypominaja mi moją działkę na ktorej planuje sie budowac (hektar, ktory na wiosne zaczynam zagospodarowywac - drzewa!!!). Narazie zbieram kase, budowe chce zaczac dopiero za rok...

Napisz prosze o przyblizonych kosztach jakie poniosles za 1m2 stanu surowego otwartego lub zamknietego. W jakiej technologii budowales? zadowolony jestes z wykonwacy?[/code]

po kolei. bale nie sa uszczelniane na razie. jesli sie okaze, ze wieje to przyjada tam pakuly w pokoscie ubijane klinem - ale przeciez potem mamy folie wiatroszczelna, wate i folie paroizolacyjna. o tynkowanych plytach nie wspomne - przez to ma wiac ? jesli zas chodzi o tynk: w srodku plyty na stelazach, na plytach siatka podtynkowa i na siatce wspanialy chamski tynk z grubego piachu. tyle. jesli chodzi o zyjatka... tu sprawa jest kwestia otwarta: mysle sobie tak: 80 lat bez impregnacji i nadgryzli zaledwie troche zewnetrznej warstwy miekiszu gdzieniegdzie. to ja ich spryskalem dwa razy dulux owad killerem, potem drewnochronem i na koniec 50/50 pokostem z benzyna lakowa - powinno wytrzymac kolejne 80 do 180 lat. nie ?

a ty sebastian napisz: okiennice po ile mniejwiecej chodza za pare ? pozdrowienia.

ja uszczelniam pakułami nieczesanymi bez pokostu, łatwiejszy dostęp mam od wewnątrz, bale są tak zciosane. Mozolna robota, ale zbyt duże są niektóre szczeliny, żeby je tak zostawić.

Wiatroizolację mocowałeś bezpośrednio do ściany /bali/, czy z jakąś szczeliną?

A ten tynk coś ma jeszcze w swoim składzie oprócz piachu? :D

Mnie się marzy tynk gliniany, ale na co go kłaść za bardzo nie wiem, siatkę, maty trzcinowe :roll:

Podobają mi się balustrady na Twoim ganku/werandzie. Czy to dzieło jakegoś lokalnego stolarza?

sprawy maja sie tak. jesli chodzi o koszty: dom jest spory (17 x 8,5) wiec i koszty... fundament z mala piwniczka kosztowal jakies 20 tys. przyczym ja sie napinalem i sprowadzalem specjalne cegly spod sandomierza robione stara technologia. reszta do stanu deski z papowaniem kosztowala kolejne ok 50000 (patrz zdjecie: stan na 1 listopad). jesli chodzi o wykonawce: czytam tu przerozne horrory o partaczach. ja chyba mialem szczescie bo od poczatku do konca sam miod. ludzie od drewna i ludzie od betonu, ludzie od gipsokartonu i od rur - wszyscy bardzo w porzadku. jesli chodzi o technologie - to chyba wszystko widac na zdjeciach. bal, wiatroizolacja, welna, paroizolacja, gk, tynk. przy czym wiatroizolacja bezposrednio takerem do bala z wewnatrz. jesli chodzi o tynk - taki zwykly piaskowo, wapienny bez gladzi gipsowej. glina jest ok, ale pracochlonna i trzeba wlasna odkrywke zrobic, z pakulami pocietymi mieszac lub sloma, eh.... metoda ktora zastosowalem z wierzchu niczym sie nie rozni od gliny. dopiero jak sie opuka... ale laik nie pozna wogole. wiec mysle, ze tu trzeba zastosowac kompromis miedzy checia autentyzmu, a praktyczna strona sprawy. jesli chodzi o barierki - sam z ojcem wymyslilem, narysowalismy szablon i wyzynarka rach ciach i po sprawie hej.

hej :D

gratuluję zdolności manualnych. To a propos barierki. Nie będzie naruszeniem praw autorskich, jak zrobię u siebie podobną ? Moja chałupa stoi na Mazurach, więc się nie spotkają :wink: :D

Murnau, może wybierzesz się na zjazd forumowy 4 marca, w Warszawie na Kamionkowskiej? Trzeba sie tu zarejestrować:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=62327&postdays=0&postorder=asc&start=0

Czy ktoś z balowiczów będzie? Na prawdę jest fajnie :D i można pogadać.

Drogi Jurandzie myślę, że robisz błąd dając w te miejsce wełnę, a to dlatego, że będzie ci wiewało do pomieszczeń maleńkie kłaczki wełny, które potem Twoja familja będzie wdychać. Efekt porównywalny z azbestem. Wełna to dobry materiał, lepszy od styropianu ale pod warunkiem, że jest szczelnie zabudowana. Dlatego też używa się paro i wiatro izolacji, która chroni przed włóknami.

Kiedyś widziałem rozbiórkę starego drewnianego domy z bali i tam do uszczelnienia użyto mchu, takiego z lasu. Zaznaczam, że bale były dodatkowo obłożone deskami od zewnątrz, tak więc ten Mech był osłonięty. Pomimo ,że ten domek był bardzo stary, Mech był w dobrym stanie. Nie wiem być może był on czymś impregnowany (glina, gips), ale trzymał się dobrze. Trzeba by popytać Starszyzny. Może w Twoim przypadku by się sprawdziło. Wracając do wełny to używaj tej szklanej, ponieważ ta ze "skały bazaltowej" jest robiona tak naprawdę z żużla wielkopiecowego, a przecież nie po to wydajesz kasę na bale, żeby potem siedzieć w "hasioku".

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.

Witaj Stefan,

Szczerze mówiąc jeszcze nie zdecydowałem co dać pomiędzy pióra. Chciałbym właśnie coś naturalnego, zdrowego. Może pączki bawełny sprowadzę? :wink: Może właśnie konopie to dobre rozwiązanie - jeszcze nad tym pomyślę. A może ktoś ma jeszcze jakieś inne sugestie (poza mchem)?

Pozdrawiam balowiczów :lol:

murnau, tego było mi trzeba, tzn. takich zdjątek i zadowolonego gościa z przenoszonych bali. Ja startuje od wiosny i też jestem pełen obaw jak to wszystko wyjdzie. Dom, który rozebrałem był zbudowany w 1915 roku i pochodzi z białostocczyzny. Wymiary bala mam takie jak u Ciebie, tylko domek sporo mniejszy, bo 12x8. Jeśli pozwolisz to będę nękał Cie mniej lub bardziej fachowymi pytaniami :0), np. co myślisz o wacie szklanej ciętej w paski i układanych między bale?

...dając w te miejsce wełnę...użyto mchu...

Miedzy bale nie dawalbym welny mineralnej ani naturalnego mchu, bardziej tu widze plecione sznury z naturalnych materialow ew. czyms nasaczone - bylo o czyms takim tu juz napisane, poszukaj. Musi to byc material elastyczny bo bale pracuja. W moim domku z (mini) bali jest podwojny wpust : gdy bal jest z dobrego materialu (a moj jest) to szczelnosc po kilku latach jest zapeniona,