Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co między płazy???

Miało być mszenie, po dyskusjach zaczęliśmy się wachać i zrezygnowaliśmy, ale czy słusznie. Góral twierdzi, że to faktycznie dobrze wygląda, ale po dwóch latach ogrzewania z pewnością trzeba bęzie uzypełnić. Znajomy właściwie cały czas coś upycha, jak przeoczy to myszy wchodzą. Góral zaproponował wełnę mineralną, ale czytam, że to nie jest zdrowe, bo kłaczki się unoszą w domu. Co innego tam włożyć?

Jurand79 na co się w końcu zdecydowałeś? Może inni mają jakieś szczególne pomysły,pomóżcie.

Zainspirowany fotoalbumem "buziaczka" też postanowiłem tworzyć coś takiego.

Sprzętu do tego za bardzo nie mam ale zdjęcia z komórki chyba też mogą być.

http://dzioba.fotosik.pl/albumy/5020.html

Rzut domu od frontu i fundamenty które zrobiłem w listopadzie. Teraz czekam na ocieplenie, zeby zasypać je keramzytem i zrobić pierwszą wylewke z betonu. a po 15 marca wchodzą Górale no i się zacznie na powarznie.

Nic nie mam do górali ale ekipa która stawiała dom kumpeli nie przyłożyła sie.Np:zwalili cały materiał na dom w kwietniu ,cały sezon letni leżało drzewo i niszczało a oni łaskawie wzieli się za robotę w listopadzie,papę na deskowaniu przybili zwykłymi gwozdziami,wstawili okno na jesieni wiosną obsiadło wszystko i trzeba było podcinać bal żeby otworzyć okno.ITP.Pamiętaj że raz przycięte drzewo nie nasztukujesz tak jak mur.Jeśli masz czas to pilnuj .

Stefan Sz. ciekawe, ciekawe...

No i niestety nie sprawdzimy, a może i dobrze. Sama nie wiem. Wczoraj górale zaczęli stawiać zrąb i okazało się, że ekipa wykonawcza odmówiła umieszczania między płazami wełny mineralnej. Twierdzą, że przy takich płazach (ok.45 cmx20 cm) jest duże prawdopodobieństwo, że szpary, które pojawiłyby się w przyszłości mogą mieć ok. 2 cm. Jeśli nie mszenie zaproponowali listwę ozdobną. Na co ani góral, ani my nie wyrażamy zgody. Obiecali dobić mszenie po dwóch sezonach grzewczych gratis. Więc mszymy!

• 2 weeks później...

Mam pytanie do tych, którzy aktualnie budują dom z bali lub już sobie takie cacko wybudowali: czy korzystacie z usług dużej firmy wykonawczej czy też macie ekipę "cieśli z Podhala" czy też innego zakątka kraju? Ile można na tym zaoszczędzić? Czy warto? Niestety ceny wykonania domu z bali w dużych firmach mrożą krew w żyłach, ale skąd tu mieć pewność biorąc tzw. fachowców, że wiedzą z czym naprawdę mają do czynienia?

Byłbym niezmiernie wdzięczny za jakieś uwagi, bo rozmyślam sobie nad taką cudowną perspektywą: dom z bali.

Różnica w cenie między firmą a ekipą góralską wynika z tego, że firma daje gwarancję i rachunek (z VATem) a górale dają słowo.

Jeśli masz swoje pieniądze lub sensowny bank dał ci kredyt to możesz rozmawiać z góralami.

Np. jedna firma z Konina nie ma swoich ekip, tylko ściąga górali na twoją budowę - to po co płacić tej firmie?

Górale jak są poważni to ci pokażą co wybudowali i będziesz mógł ocenić ich pracę, co wiąże się z wyjazdem w góry (przyjemne z pożytecznym ;-)