Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Obejżałam Funia zjęcia z twojej budowy-tak na szybko parę wrażeń-bale wyglądają na grubsze niż 7cm!,cudny widok jak slońce koloruje drewno!dopiero rozpoczęli a już dach staje! ho ho! to jest tempo! : :D Gratuluję i proszę o następne zdjęcia!/napisz proszę jak mam ja założyć sobie taki album/.

Do Dzióba-a do tej pory to kto malował/impregnował bale/?tzn.te z których już stoją ściany!,bo ja sądziłam,jak Funia,że malowanie dopiero na samym końcu-wg.kolejnościto:

1.obróbka bala do żądanej grubości

2.suszenie do odpowiedniej wilgotności

3.impregnowanie jakąś chemią przeciw robactwu itp.

a na końcu dopiero malowanie ! ale oczywiście mogę się mylić,proszę mnie "oświecić"

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słup mam przy działce,to właśnie z niego będzie przyłącze...W umowie mam tak:moc przyłączeniowa 12kW,do Vgrupy przyłączenowej,uiszczenie opłaty za przyłączenie jest warunkiem podjęcia przez Przedsiębiorstwo Sieciowe prac związanych z przy łączeniem Podmiotu Przyłączanego do sieci elektroenergetycznej-to był cytat z tej Umowy

A w warunkach pisze tak:miejscem dostarczania energii przewodów na zabezpieczeniach w złączu rozdzielczym na istniejącym słupie linii nn,na odejściu w kierunku instalacji odbiorcy.Miejsce to będzie jednoczesnie miejscem rozgraniczenia własności sieci LZE S.A.oraz instalacji i urzadzeń Odbiorcy a także jest miejscem zakończenia finansowania przez LZE S.A. rozbudowy sieci niezbędnej do realizacji przyłączenia.I dalej-budowa przyłącza napowietrznego AsXSn4x35mm2 z istniejącej linii napowietrznej,do miejsca dostarczenia energii-i to mnie bardzo zaniepokoiło,bo ja myślałam,że kabel będę miała zakopany a tu będą wisiały takie firany! jak tak nie chcę!Może ktoś zorientowany w tym temacie wyjaśni mi i rozwieje moje wątpliwości albo doradzi jak je można rozwązać,b.proszę!

Funia a jak jest u ciebie w warunkach?możesz sprawdzić ?

Bale na ścianę są grubości 7x14 cm, słupy wewnątrz mieszkania 12x12.

Maluję z zewnątrz, w środku drewno zostaje na suficie w pokoju i w kuchni, i tam będzie miało inny kolor. Słupy wewnątrz też planujemy zostawić. Album założyłam na http://www.fotosik.pl - logujesz się - hasło - przysyłają kod - wszystko bardzo proste. Wgrywanie zdjęć też. Dasz sobie radę. Powodzenia :D

Cześć! u mnie z impregnacją i malowaniem wygląda to tak:

bale są grubości 20 cm o różnej wilgotności co szło poznać po cięzarze tych bali generalnie w miarę suche,

drewno konstrukcyjne na stropy i na więźbę było wysuszone, żadne elementy nie były impregnowane i zabezpieczane.

w tej chwili mam zabezpieczony impregnatem strop od tej strony gdzie jest przybita podłoga technologiczna bo tam się już nie dostanę, mam pomalowaną podłogę tech. od spodu czyli sufit. a w przyszłym tygodniu będę impregnował więżbę dachową ( trochę późno) przeciwogniowo i przeciw grzybicznie. W poniedziałek otrzymam materiały i próbki od przedstawiciela firmy produkującej woski i impregnaty specjalnie do domów drewnianych. Jest to kompletny system zabezpieczający.

Pozdrawiam Dzióba

http://dzioba.fotosik.pl/albumy/5020.html

Cześć! Dziękuje, też mi się podoba. Z wprowadzeniem to jeszcze trochę potrwa, żeby zwiększyć przyjemność z mieszkania we własnym domku wykończeniówkę w dużej mierze będę robił sam ale planuje do końca wakacji z tym się wyrobić. ściany na całej swojej grubości składaja się tylko z tego bala plus oleje i woski.

Funia u Ciebie też imponujące tempo (ilu gości tam pracuje?).

Pozdrawiam Dzióba

http://dzioba.fotosik.pl/albumy/5020.html

Dzióba u mnie pracuje 4 panów. Tempo mają niezłe - wczoraj wieczorkiem wgrałam nowe zdjęcia. Co prawda mieli się wyrobić przed długim weekendem, ale nie wiedomo czy okna zdążą dowieźć - więc możliwe są jeszcze prace wykończeniowe po długim weekendzie. Wykończeniówka też będzie robiona u mnie systemem gospodarczym. Hmm Hmm zobaczymy ile się nauczę. :wink:

Ja tak z marszu zaputam ,Diuba co złazienka -jakie rozwiazanie?????(chodzi mi o płytki na œcianach ,podłodze) .Pytam poniewaz tyez nie planuje w œrodku pozostawic drewno.Jeszcze jak mozesz to podpowiedz jakiego wosku uzywasz? I jesli pozwolisz to zadam 100 innych pytań .

------------------------------------------

na pewno mi sie uda

Witajcie,

Milo sie czyta, jak juz sie budujecie, fajnie sie oglada zdjecia. Ech, jak wam zazdroszcze...

My dopiero jedziemy jutro w gory umowe podpisywac. Zreszta nie tylko my - spotykamy sie w Jaworzynce z Rencia. Tak przez przypadek na forum sie zgadalismy... :D

TRZYMAJCIE ZA NAS WSZYSTKICH KCIUKI a wkrotce do was dolaczymy :):):)

Witajcie

To widzę, że większość wykończeniówkę chce robić sama mam nadzieje, że będziemy się dzielić w miarę szybko swoimi uwagami, spostrzeżeniami przy dalszych etapach. Ja przez ostatnie dni troche sobie piachu i keramzytu nanaosiłem w fundamenty bo przez tą zime nie mogłem zalać podłogi ani wsypać na grunt izolacji.

Do ja -anna do wykończenia ścian będę używał naturalnych wosków. W okolicach 10 maja mam się spotkać z przedsawicielem firmy która zajmuję się rozprowadzaniem środków do pielęgnacji drewnianych domów i mebli a łazienki tam gdzie konieczne to płytki (prysznic itp) a gdzie nie to będę wiedział po 10 maja.

Cześć Jurand fajnie, że jedziesz umowę podpisać ale chyba nie prędko wam domek postawią. a co do kominka jest to element wykończeniówki którego sam nie będę napewno robił chociąż mam własną koncepcię do realizaci i dla spokojności radzę zlecić to firmie z gwarancjami wykonania.

Pozdrawiam Dzióba

Witam serdecznie (po raz pierwszy).

Przejrzałem dopiero 1/3 zawartości tego forum, zapoznam się oczywiście z całą resztą, ale mam pytania do Was (FACHOWCÓW JAK DLA MNIE).

Mamy niewielką, jak na wspominane tutaj, działkę: 1000 m2, w lokalizacji, w której takich podobnych działek jest ok. 200, w ciągu kilku lat powstanie pewnie wiele ... tradycyjnych domów.

1. Czy Waszym zdaniem dom drewniany (myslę o szkieletewym) będzie pasował w takie miejsce?

Mam kilka pytań bardziej szczegółowych, ale dobrnę do końca i będę pytał.

pozdrawiam

Witam serdecznie (po raz pierwszy).

Przejrzałem dopiero 1/3 zawartości tego forum, zapoznam się oczywiście z całą resztą, ale mam pytania do Was (FACHOWCÓW JAK DLA MNIE).

Mamy niewielką, jak na wspominane tutaj, działkę: 1000 m2, w lokalizacji, w której takich podobnych działek jest ok. 200, w ciągu kilku lat powstanie pewnie wiele ... tradycyjnych domów.

1. Czy Waszym zdaniem dom drewniany (myslę o szkieletewym) będzie pasował w takie miejsce?

Mam kilka pytań bardziej szczegółowych, ale dobrnę do końca i będę pytał.

pozdrawiam

Coz, skoro twoj dom powstanie pierwszy mozesz wyznaczac trendy :wink:

Cześć Jurand fajnie, że jedziesz umowę podpisać ale chyba nie prędko wam domek postawią. a co do kominka jest to element wykończeniówki którego sam nie będę napewno robił chociąż mam własną koncepcię do realizaci i dla spokojności radzę zlecić to firmie z gwarancjami wykonania.

Hejka :wink:

Hmm... Mówisz, że nie prędko? A stan surowy zamknięty na koniec sierpnia TEGO ROKU to długo? :D:D:D

Oto fotka domku właśnie kończonego przez mojego wykonawcę - domek stoi w Koniakowie:

http://fotoalbum.wzt.pl/fotografie/1269_fotki_45a446d/19953_768828.jpg

Spodobało nam się to "niby mszenie" i też tak zrobimy. Już nie będzie podwójnego obcego pióra - będą podwójne listwy - od zewnątrz nacinana tak jak na zdjęciu, wewnątrz tylko zaokrąglona, gładka. Pomiędzy te listwy upchana będzie wełna mineralna. HOWGH! :wink: Co jeszcze - mojej żonie spodobały się domki z grafitowymi dachami :D Ufff - zielona dachówka poszła w niepamięć - jakoś nie miałem do niej przekonania...

Jeśli chodzi o kominek - firma z gwarancjami wykonania skasuje mnie za kominek drugie tyle co materiał - dziękuję, pobawię się sam. Zwłaszcza, że chcę zrobić obudowę otwieraną - tak, żeby raz na miesiąc odkurzyć całą komorę w środku. Obalę mity o kominkach - zakurzaczach domu!!! :)

Witam wszystkich "zarażonych" domami z bali.

Sam mam zamiar budować z bala okrągłego, na razie jestem na etapie

czytania wszystkiego o takich domach, oraz na etapie kupowania działki.

W poniedziałek byłem w firmie DANMAR z Szymbarku.

Firma wygląda na solidną, ale buduje jedynie w technologii kanadyjczyka

obłożonego deską o grubości ok 38 mm. Moga również zrobić z półbala.

Natomiast z bala orągłego nie.

I usłyszałem u nich, że dom z bala 24 cm i tak trzeba ocieplić bo nieodbiorą nam go jako domu całorocznego.

Pytanie do Edzi i do Physic, czy ma z tym jakiś problem.

PS. Ludzie dajcie instrukcję jak tu wkleić zdjęcie, bo mam małą ciekawostkę którą chciałem się z Wami podzielić.

[/img]