Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za bezcenne informacje szczególnie płyt k-g.pod boazerią i informacji na temat właściwości drewna świerkowego.Ja już mam wszystkie potrzebne dokumenty na pozwolenie na budowę złożone zostało mi 3 tygodnie na wybranie firmy-wykonawcy części z drewna.Porozsyłałm już do 5 firm projekt z prośbą o kosztorys.Zostaję przy technologii bal 16 cm+ocieplenie.Uspokoił mnie fakt,że zostajesz przy drewnie tylko w innej wersji i mam nadzieję,że dalej będziemy wymieniać doświadczenia w tym wątku.Bardzo wysoko sobie cenię Twoje wypowiedzi.

Pozdrawiam Ewa

No właśnie czeka mnie najtrudniejszy etap.Coś trzeba wybrać.Mam nadzieję,że będzie to dobry wybór.Dóki co jak będzie pozwolenie na budowę to zabieramy się za fundament i garaż.Bo garaż jest wolnostojący i murowany/szkoda mi na garaż drewna/a dom zobaczymy czy firma będzie miała taki zapas drewna przygotowanego na cały dom.Jak trzeba będzie to poczekam do przyszłego roku.Dam znać o podjętej decyzji.

Dzięki za trzymanie kciuków :wink:.

Ewa

zagladam od czasu do czasu na ten watek, bo i mieszkam w drewnianym domu i buduje drewniany dom. Moj stary dom pochodzi z 1932 roku i jest takim przedwojennym "kanadyjczykiem". Niedlugo ma stanac nowa czesc. Postanowilem, ze teraz to beda prawdziwe bale. Mialy byc 16, sa 12 cm. Jezeli wszystko dobrze pojdzie, to za jakis miesiac bede mogl podac namiar na dobrego wykonawce. Jesli pojdzie zle, to tym bardziej bede sluzyl przestroga.

Dziekuje za relacje z seminariow Muratora

Witaj puchatku.Napisz w jakich okolicach się budujesz i na jakie bale się zdecydowałeś.Ja zaplanowałam bale 16 cm, mam już projekt,który wyłałam do 3 firm-górali i czekam na wycenę.

pozdrawiam Ewa

Maćku tak na babską logikę to co właściwie miałoby tak bardzo skrzypieć przecież od wewn. będą płyty k-g + ocieplenie zatem jest to już jakaś izolacja akustyczna.A poza tym puchtek mieszka w "kanadyjczyku" z 1932r.a takich "kanadyjczyków" np.na trasie Katowice-Kielce jest całe mnóstwo. W tych latach roczniki były dość liczebne a podejrzewam,że ściany w sypialni wtedy nie były jakoś specjalnie wyciszane :lol: .

Ewa

Skrzypi, oczywiscie skrzypi. Problemem bylo to tylko jak pierwszy raz przejechala na oddalonej o 60 m drodze wielka ciezarowka i potem jak byla pierwsza wichura. Poniewaz sie nie zawalil, to teraz traktuje to jako dodatkowa zalete - takie "ozywienie domu".

Myszy sa, szczegolnie ostatniej zimy bylo ich duzo. Mam nadzieje, ze w nowej czesci uda sie uniknac szczelin. Jest fascynujace jak mala szczelina wystarcza myszom na wejscie.

Wydaje mi sie, ze drewniany dom wymaga duzo zaangazowania i czujnosci, jest bardziej "wrazliwy" i pewnie dlatego daje sie lubic.

A ja wracam do tego skrzypienia.Marto czy masz od środka płyty i wełnę mineralną.Skrzypieć może drewno które jest na zewnątrz a po zastosowaniu ocieplenia to wydaje mi się,że jest to w jakimś stopniu wyciszone.

Ewa

Marto a podaj jakieś namiary na te Łapsze Niżne czy to gdzieś okolice Zakopanego? Niżne kojarzy mi się właśnie z terenami górskimi

pozdrawiam Ewa

Z tego zo mówili na seminarium to skrzypi bo :

1. elementy konstrukcji są za słabe w stosunku do wyliczonego obciążenia (konstrukcja się ugina pod wplwem ciężaru np człowieka) i drewno skrzypi o drewno.

2. brak odpowiednich uszczelek (ochraniaczy) pomiędzy zasadniczymi elementami konstrukcji. Jeśli pomiędzy elementami stropu (legary) a podłogą piętra (bądź poddasza) da się na przykład filc albo gume albo specjalny klej to podszas ruszania się takiej konstrukcji tarcie drewna o drewno nie wystepuje i nie ma skrzypienia (drewno trze of filc a filc o drewno po cichu). Przy braku takiej "izolacji" drewno trze o drewno = skrzypi jak szlag !!!

:smile:

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Maco dnia 2002-06-06 22:26 ]

Dzięki za kolejne wskazówki.Pewnie nie wpadłabym na pomysł z tym zastosowaniem filcu.Ciekawe czy mój kierownik budowy lub wykonawcy na to wpadną :eek: .

Marto przeglądałam tę stronkę i cena wydaje się być konkurencyjna.Wyślę do nich mój projekt i poproszę o wycenę o wynikach poinformuję. Jak by ktoś był ciekawy

Ewa