Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć!

Okna i dzrwi mam już osadzone. Zamontowali je na koniec roboty, ale nad oknami jest zostawiona szpara ok 10 cm na osiadanie ścian. Poza tym okna są montowane na prowadnicach które pracują oddzielnie od ścian.. do maskowania tych szpar są szprosy.

Te prowadnice to SUMIKI.

Szprosy natomiast to te ładne "kratki" na szybach.

A fachowo jak zwą się te deski maskujące - jeszcze nie wiem :-?

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Planuję zbudować domek na pewno z bali (tyle już wiem) nie za duży ot tak zeby wyrwać się z miasta na wieś i nie utopić w nim wszystkich oszczędności i nie zaciągać kredytów. A więc jak najtańszym kosztem. Mam trochę drzew w lesie... i zamierzam je wykorzystać, poza tym ma to być domek ok 80 m2 tak żebyśmy zmieścili się z rodzinką na urlopie.

Pyt. nr 1

Czy jest możliwe zbudowanie domku bez ocieplenia? Tzn same bale?? Bez żadnych folii, wełny, płyt gipsowych itp? A mimo tego nie zamarznąć w zimie??

Pyt. nr 2

Ile mniej więcej wynosi stawka dla "miejscowego" pomocnika za h albo dniówka?? wiecie takiego kogoś co wykopie dołek, wbije gwóźdź itp

Pyt. nr 3

Podajcie jakieś linki do str z projektami domów

Szukam parterowego z poddaszem. Na parterze otwarta kuchnia z dużym salonem i łazienka (ew. pomieszczenie gospodarcze) na górze 2 sypialnie.

Chyba się za bardzo rozpisałam jak na początek :oops:

Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję że mi ktoś coś odpisze

Witam serdecznie :)

Jest możliwe zastosowanie samych bali - np ja tak będę miał. Ale żeby nie zmarznąć ściana taka musi mieć rozsądną grubość i szczelność. Grubość to co najmniej 20 cm (tak ma np Edzia, ja będę miał 24cm) a szczelność można osiągnąć na wiele sposobów. Od mszenia, poprzez własne pióro, poprzez obce pióra lub oddzielanie bali listwami pomiędzy którymi będzie wypełnienie z np wełny mineralnej.

Stawka dla "lokalnego pomocnika" w mojej okolicy wynosi 50pln, jeśli ich żywisz lub 70 pln na ich własnym jedzonku.

Przykładowy domek - KONWALIA 2 (kliknij - to jest link) lub mniejsza (co prawda jako letniskowa ale możesz dać grubsze bale i siedzieć cały rok ;) )KONWALIA

Polecam Konwalię 2 - mój wybór :lol: banalna w konstrukcji, najprostrzy dach (nie wyjdzie drogo), pomieszczenie gospodarcze na dole można wykorzystać np jako gabinet a na starość jako sypialnię (żeby nie łazić po schodach do góry). No i ten kominek naprzeciwko drzwi wejściowych ciepło witający gości i domowników zimą....

Ok

Jurand- A kiedy Ty ruszasz z budową i ile planujesz na inwestycję życia wydać srebrników. Ogladałem Wasz projekt bardzo ładny, my się na wybór mamy czas ale podoba nam się projekt który można znaleźć na stronach firmy Wasco

http://www.wasco.pl/obr/n148.htm

ale oczywiście z pełnych bali.

Z fundamentami zaczynam pod koniec maja, górale przyjeżdżają w lipcu, wprowadzić mam zamiar się w październiku. Co prawda stan surowy zamknięty będzie już w sierpniu, ale na wykończenie potrzebuję więcej czasu, bo będę to robił sam, popołudniami i weekendami.

Wydać zamierzam 200kpln za stan "wejdź i mieszkaj" :) (głównie dzięki własnej pracy - podłogi, instalacje, ocieplenie poddasza). Mam nadzieję, że uda mi się zmieścić..

Witam

A ja myslalam ze tylko ja jestem nienormalna :-;. Stawaim dom z bali, chlopaki kopia juz fundamenty, domek stawia sie w Wisle u jednego gorala. Goral bedzie u mnie w polowie czerwca, facecik od strechy w polowie lipca, tatusia zamowilam na sierpien (ma mi zroic podlogi i takie tam) i mam zamiar wprowadzic sie we wrzesniu. Troche mnie jeszcze kredyt trzyma bo juz trzy tygodnie czekam na decyzje, ale chlopaki sie z fundamentami nie spiesza ? i bardzo dobrze bo na razie nie jestem wyplacalna

:cry:

Witam!

Jurand dzięki za odpowiedź :)

Na razie planuję w tym roku załatwić wszystkie formalności działkowe, przyłącza, projekt a jakby się udało wykopać jakąś dziurę w ziemi to byłoby super! Myślicie że zmieszczę się w 5 tys. ?

A pod koniec zimy wyrąbiemy trochę dziadkowego lasu i zasadzimy młode drzewka - żeby nie było ;)

Czy ktoś budował dom z własnego drewna? Czy takie świeże drewno lepiej sezonować czy podsuszyć w suszarni? Jak sezonować to czy wystarczy 6 m-cy? Kurcze chyba zapiszę się do zawodówki wieczorowej :roll: ...

Cześć!

Okna i dzrwi mam już osadzone. Zamontowali je na koniec roboty, ale nad oknami jest zostawiona szpara ok 10 cm na osiadanie ścian. Poza tym okna są montowane na prowadnicach które pracują oddzielnie od ścian.. do maskowania tych szpar są szprosy.

Te prowadnice to SUMIKI.

Szprosy natomiast to te ładne "kratki" na szybach.

A fachowo jak zwą się te deski maskujące - jeszcze nie wiem :-?

OPASKI :D

Proszę o jakieś wskazówki odnośnie budowy domu z bali okrągłych (średnica nie mniejsza niż 150 mm, a najchętniej 200 mm). Z tego co wiem najlepiej nadaje się modrzew syberyjski. Interesuja mnie koszta materiałów ewentualnie inne ciekawostki. Pozdrawiam

Poczytaj tutaj:

http://www.szkielet.pl/bale.php?show=index

:wink:

Dzióba

Wielkie dzieki za namiary na człowieka od wosku .

O podłodze z modrzewia ja mówiłam ,ale jak sie zachowuje nie wiem>pan z tartaku polecił mi bo sam ma w domu i twierdzi że masowo od niego wykupujš .Obiecał że i dla mnie będzie jeszcze miał jako że kupowałam u niego drewno na cały dom ,oczywiscie modrzew :)

Mam jeszcze pytanie kiedy montowałeœ okna i drzwi? Lepiej żeby osiadły troche sciany ? Mój maz upiera sie że po załozeniu dachówki sciane opadnš z lekka i mogš być problemy z oknami .

Cześć! a propos tego modrzewia ile kosztuje metr i jakie wykonanie .

pozdrawiam DZióba

Dzióba

Wielkie dzieki za namiary na człowieka od wosku .

O podłodze z modrzewia ja mówiłam ,ale jak sie zachowuje nie wiem>pan z tartaku polecił mi bo sam ma w domu i twierdzi że masowo od niego wykupujš .Obiecał że i dla mnie będzie jeszcze miał jako że kupowałam u niego drewno na cały dom ,oczywiscie modrzew :)

Mam jeszcze pytanie kiedy montowałeœ okna i drzwi? Lepiej żeby osiadły troche sciany ? Mój maz upiera sie że po załozeniu dachówki sciane opadnš z lekka i mogš być problemy z oknami .

Cześć! a propos tego modrzewia ile kosztuje metr i jakie wykonanie .

pozdrawiam DZióba

No hej - jak mówiš moje duże dzieci.

Cena za metr 2 - 40 zł. deski na zamówienie od 8 do 12 cm. wykonawca jest na prawde godny zaufania .

pozdrowienia . ja-anna

Witam balowiczów!

Jestem jednym z tych forumowiczów, którzy znaleźli ten wątek przez przypadek i przeczytali z zapartym tchem od deski do deski. Jestem na etapie przygotowania dokumentów do pozwolenia na budowę. W planie start budowy w lipcu - dom 115m2 powierzchni uzytkowej z bali (płazów) o grubości 22cm na górnym Śląsku.

Mam następujący problem: planuję zbudowanie domu w odległości 6m od domu na sąsiedniej działce. Sąsiad wyraził zgodę na budowę 2m od granicy działki. Czy ktoś słyszał o domu z bali zbudowanym w takiej odległości od innego budynku? (dach będzie z gontu bitumicznego). Z góry dzięki. :)

Hej

Witam balowiczów!

Jestem jednym z tych forumowiczów, którzy znaleźli ten wątek przez przypadek i przeczytali z zapartym tchem od deski do deski. Jestem na etapie przygotowania dokumentów do pozwolenia na budowę. W planie start budowy w lipcu - dom 115m2 powierzchni uzytkowej z bali (płazów) o grubości 22cm na górnym Śląsku.

Mam następujący problem: planuję zbudowanie domu w odległości 6m od domu na sąsiedniej działce. Sąsiad wyraził zgodę na budowę 2m od granicy działki. Czy ktoś słyszał o domu z bali zbudowanym w takiej odległości od innego budynku? (dach będzie z gontu bitumicznego). Z góry dzięki. :)

Hej

Cześć,

Niestety zmartwię cię - nie uzyskasz pozwolenia na budowę 2m od granicy (chyba że długa droga przez ministerstwa). Minimum to 4m dla ściany z oknem lub 3 m dla ściany bez okna.

Zgoda sąsiada kiedyś podobno starczała, dziś już nie....

Dzięki za szybką reakcję Jurand. Nie wiem jednak skąd się bierze twoja pewność? Znam przypadek, że garaż wolnostojący został zbudowany na granicy działki. W moim przypadku 2m od granicy byłaby też ściana garażu (bez okien) "przyklejonego" do domu. 3m od granicy nie robiłoby dużej różnicy.

Szczerze mówiąc moja niepewność wynika z przepisów przeciwpożarowych, o ktorych była już mowa na tym forum. Dla domu z bali minimalna odległóść od innego budynku to podobno 12m. Czy jest możliwość jej zmniejszenia?

Pozdrowienia

12 metrów wtedy gdy dom zostanie uznany za rozprzestrzeniający ogień. Same bale nie są takie (istnieje dokument ITB stwierdzajacy ten fakt) a ponieważ nie kryjesz gontem drewnianym to powinno przejść. Najlepiej jak zdobędziesz pieczątkę inspektora p-poż na projekcie, że on akceptuje projekt pod ww względem i w starostwie nie powinno być problemów. My tak zrobiliśmy (patrz dziennik)

Jeżeli grubość i wysokość lub średnica bala jest większa od 14 cm wówczas ścianę budynku uważa się za nierozprzestrzeniającą ogień. Tym samym odległość od granicy - 4 metry, a między budynkami - 8 metrów.

Aktualnie przygotowujemy oficjalne zapytanie do Instytutu Techniki Budowlanej dotyczące wszystkich problemów związanych z odległościami między budynkami o różnych konstrukcjach drewnianych, w tym o róznych rozwiązaniach elewacji i pokryciach dachowych.

Może macie Panowie jakieś sugestie? Z chęcią ujmiemy je w tym zapytaniu.

Dzięki za szybką reakcję Jurand. Nie wiem jednak skąd się bierze twoja pewność? Znam przypadek, że garaż wolnostojący został zbudowany na granicy działki. W moim przypadku 2m od granicy byłaby też ściana garażu (bez okien) "przyklejonego" do domu. 3m od granicy nie robiłoby dużej różnicy.

Szczerze mówiąc moja niepewność wynika z przepisów przeciwpożarowych, o ktorych była już mowa na tym forum. Dla domu z bali minimalna odległóść od innego budynku to podobno 12m. Czy jest możliwość jej zmniejszenia?

Pozdrowienia

http://szkielet.com.pl/forum/viewtopic.php?t=336&sid=2e6b64f0ff5c842bc46b6d040c7f6c5e

poczytaj

ja juz to przerabiaam .I wiem tyle wszystko zalezy od starostwa jak podeda do sprawy.

zycze powodzenia .ja-anna

Pozdrowienia

Wykonawca mojego domu opowiadał, że zrobili połowę bliźniaka z bali. Druga, stojąca juz połowa była z cegły, czy czegos tam innego. Na pytanie do iwestora, jakim cudem uzyskał pozwolenie na coś takiego, czy miał znajomości w starostwie usłyszał, że "babę ze starostwa pierwszy raz na oczy widział"

pozdr.

D.