Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a my po przeanalizowaniu cen, policzeniu, poszacowaniu stwierdzliśmy że szukamy alternatywy... oczywiście nie alternatywy dla domu z bali (o nie, o tym nie ma mowy!) ale alternatywy dla dużej, ogłaszającej się w internecie firmy...

pewna osóbka pisała tu kiedyś o cieślach którzy stawiali osiedle 5 domków drewnianych jej znajomym... osóbko, jesteś tu jeszcze?:) napisałam na priv ale nikt nie odpowiada:(

a może ktoś w Was może polecić kogoś kto się tym zajmuje i jednocześnie nie będzie chciał 1100 zł na m2 stanu surowego?

postanowiłam też zadzwnić do znajomych górali u których wiele razy spędzaliśmy wakacje... co prawda pamiętam jak kiedyś budowali jeden dom... bardzo ładny wyszedł ale długo się z nim męczyli bo częściej pili niż budowali (nigdy wcześniej ani później nie widziałam, zeby ktoś pochłaniał tyle litrów wódki w ciągu godziny)... ale co tam, zadzwonię:)

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do impregnacji mam cały dom z bala modrzewiowego .Jest kilka elementów z jodły i sosny.Sciany sa modrzewiowe ,podwaliny z sosny,tarasy z jodły,więzby dachowez sosny.

Sciany od wewnštrz bede woskowałš natomiast zewnętrzne myœle ze dobrze byłoby zaimpregnować dokładnie i dobrym srodkiem przed dociepleniem.

I przy okazji ,po jakim czsie od całkowitego postawienia domu drewnianego rozpoczšć docieplanie? W planie jest docieplanie w ten sposób :na bal modrzewiowy ,folia,wełna.folia cegła ceramiczna.

Jeœli coœ nie tak prosze skorygować.

dziekuję.

Panie Wojtku chciałbym podpytać oto co spotkało ka&pio.

Czy są jakieś sposoby aby takiej sytuacji uniknać. Czy jest sposób aby sprawdzić czy w naszych balach nie ma robali, które pewnego pieknego dnia wyjdą na spacer pozostawiając piekne dziurki.

A jak już się pojawią to co trzeba wtedy zrobić.

Na stronie http://www.szkielet.com.pl/ jest odnośnik do strony firmy Forintek czy nie dałoby tego tekstu przetłumaczyć?

Zrobiłbym to sam, ale niestety z jezyków znam tylko polski.

Pozdrawiam

LUDZIE ZROBILEM TO

podpisalismy umowe z LOGPOLEM za 2 tyg beda robione juz fundamenty a domek ma byc stawiany na poczatku wrzesnia.

ok 170m2 uzytkowej z bala 25 cm

buduje kolo kolo szczecina

aha... jesli kogos interesuja zdjecia z wizualizacji to prosze bardzo:

http://www.smsnet.pl/~fungous/dom/

mamy ambitny plan spedzic boze narodzenie juz w nowym domku...

ekipa wymieniła bal, ale faktycznie nie mam pewności czy za jakiś czas znowu coś nie wyjdzie. Te robalki prawdopodobnie zalęgły się jeszcze w nieokorowanym balu, jeżeli dobrze zrozumiałam to ich okres wylęgu może trwać nawet 3 lata. Bale mamy zabezpieczone xylomalem, ale on nie załatwi tego co już w środku siedzi... :cry:

ponawiam prośbę kadargo do Pana Wojtka, może coś jeszcze można zrobić?

Mazurskie Domy wcale nie są tanie ani tańsze od innych firm na rynku, ale moim zdaniem mają najciekawsze projekty. My zamierzamy budować dom z bali w mieście (Częstochowa), a raczej na obrzeżach, w dzielnicy domków jednorodzinnych i zależy nam na tym, aby dom wyglądał w miarę nowocześnie a nie jak chata rodem z Zakopanego (bez obrazy, tamte bardzo mi się podobają, ale sztuczne przenoszenie folkloru do miasta może być mało rozsądnym pomysłem).

Krótko mówiąc, jesteśmy z żoną prawie zdecydowani na Mazurskie Domy. Za trzy tygodnie kupujemy działkę, czekamy na WZiZ i podpisujemy umowę.

czy ktos moglby mi zaproponowac konkretne wyroby do impregnacji, zabezpieczenia, bejcowania, lakierowania lub cokolwiek innego. poprostu nie wiem czy posmarowac dom od zewn i wewn. sciany wygladaja tak:

http://www.smsnet.pl/~fungous/bale.jpg

myslalem o tikkurili albo beckersie. ale czy malowac kilkoma s srodkami i kazdy o innym dzialaniu czy jakis jeden ? zalezy mi na tym aby widac bylo fakture drewna i bylo to w miare jasne

osada to tak jak logpol, czesc grupy wirex

o ile sie nie myle ale raczej na 90%

Tak, rzeczywiscie tak jest.

To moze zapytam sie jednoczesnie o opinie o Logpolu? Wiem, ze sa osoby, ktore wybudowaly z nimi domy lub maja zamiar to zrobic. Jakie wrazenia? Czy ich technologia jest warta ceny, jakie wady dostrzegliscie, a jakie zalety? Moze byc na priv, jesli ktos woli.

obecnie buduje z nimi dom. wybieralem firme ok 2lat w trakcie zbrojenia dzialki. wrazenia jak najbardziej pozytywne a jesli chodzi o dom to na razie nie moge sie wypowiedziec poza kwestia estetyczna. jak dla mnie miodzio... pelne bale i to okraglaki. nie jest to styl goralski na pewno i o to mi tez chodzilo bo jakos bedzie ten domek pasowal.... w szczecinie :)

zobacz sobie http://www.honka.pl albo lepiej com ! masz tam pelno domow a oni buduja tak samo.

a może ktoś w Was może polecić kogoś kto się tym zajmuje i jednocześnie nie będzie chciał 1100 zł na m2 stanu surowego?

:)

Spróbuj z MISONI u mnie to chyba taniej wyszło - firma w Dziekanowie Leśnym - zaraz za Łomiankami - no i bale ciosane 7x14 .

Pozdrawiam

Funia28, czy możesz oczywiście w przybliżeniu podać koszt za metr kwadrat?

A także czy ty budowałaś z nimi do stanu pod klucz?

Co zaiera wersja )ta opisywana na ich stronie??, może akurat wiesz?)

Pytam, ponieważ zastanawiam się poważnie nad tą firmą,

Jestem z Rzeszowa i u siebie mamy Nord Line, ale na razie nie spotkaliśmy nikogo kto z nimi budował :D :D