Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ciesze sie ze ten watek dalej zyje:) Dawno tu nie zagladałam, bo byłam zajeta wprowadzaniem w życie mojej wizji budowy domu z bali. Po załatwieniu wszelkich formalności z pozwoleniem na budowe, co trwało dośc długo, jestem na takim etapie, ze mam piwnice i jedną drewniana ściankę:) Jedna i mała ale cieszy. W dodatku jak sie popatrzy z odpowiedniej perspektywy to mozna wyjrzeć przez okno na taras (który jeszcze nie istenieje) :) i ogladać cudne widoczki:).

Domek jest budowany z bali z dwóch rozebranych starych chałup i bedzie miał kształt litert "L" i bedzie śliczny:)

Super! Bez widoczków z okna i śpiewających ptaków nad ranem chata drewniana traci coś ze swojej legendy!

Jakbyś potrzebowała trzeciej chałupy, mogę dać namiary w Wiśle. Można spróbować kupić. Bale ogromne! Szkoda, że nie wiem jeszcze, jak wklejać zdjęcia, bo mam kilka niezłych fotek :lol: Przy okazji, ile kosztowała Cię piwnica, tzn. robocizna+materiały?

Na szczęście bali mi już wystarczy:) Tym bardziej ze włąśnie dojechało mi drewno na więźbę i pionowe bale którymi uzupełniam konstrukcję. Domek miał na rogach zakonczenie na jaskółczy ogon, ale ze wzgledu na słaby stan ogonka ucinam go i na rogach wstawiam pionowe bale.

A co do widoczków to jeszcze mam sarenki i inne stworzenia:)

Co do kosztów piwnicy musze zajrzeć w oj magiczny zeszycik i wtedy odpowiem bo nie pamietam dokładnie

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam jestem tu od niedawna - pozdrawiam wszystkich "balowców" Jako że myślę o domu z drewna zajrzałem na Wasze forum. Chciałbym się dowiedzieć jak wyszły kosztowo Wasze wymarzone domy? Czas już minął i myślę, że już mieszkacie :) Mi również takie domki bardzo się podobają i zastanawiam się nad budowaniem, założyłem nawet temat ale niestety nikt mi nie doradził

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=79030

Kiedy czytałem Wasze wątki polecaliście taki projekt

http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/konwalia_2/ Jako, że macie większe doświadczenie w jakich kosztach można by było zmieścić się budując takie domki jakie wymieniłem? Nie tam jakieś luksusy tylko normalnie tak jak np. TBSach dają.

I jeszcze jedno: jestem w południa woj. opolskiego i poszukuję firmy, które realizują projekty domów z bali jak najbliżej mojego miasteczka.

Pozdrawiam

Cześć

Wypadałoby się przedstawić ... ale to takie standardowe. Napiszę tylko, że tak jak większość zaglądających osób do tego tematu marzę wraz z żoną o domku drewnianym. Niewiele zabrakło a byśmy zaczeli spełniać swe marzenia ... tera raczej będziemy czekali do następnego roku :(

Temat, w którym właśnie piszę przeczytaliśmy z zapartym tchem od początku do końca. Naprawdę kopalnia wiedzy. Nauczyłem się jednak jednej rzeczy - nie zawsze można spodziewać się odpowiedzi ... cóż - smutne to. Najbardziej zdziwiło mnie podejście kilku osób, które nie za bardzo chcą się dzielić tym doświadczeniem jakie zdobyły podczas budowy swoich domów :( Smutne tym bardziej, że zanim ich dom powstał to często same nie wiedziły co i jak. Ze swojej strony obiecuję, że postaram się być inny :p - będę dzielił się doświadczeniem.

Teraz o domku. Planujemy na chwilę obecną budowę z bala prostokątnego o przekroju min. 200 mm bez ocieplenia. Budowa ma być jak najbardziej oszczędna więc im więcej uda się mi zrobić własnymi rękoma tym mniejszy budrzet będe mógł poświęcić na budowę tego wymarzonego domu. Dom ma nie być wielki, bo nasze dzieci są nam tylko "wyporzyczone" na czas jakiś do wychowania. A jak będą chciały później ... coż tego nie wiemy. Jedno jest pewne - nie będziemy się na starość po domu szukać. Idea jest taka, że wszędzie ma być blisko. Trzy pokoje mieszkalne w zupełności wystarczą :D. Obecnie jesteśmy na etapie planowania kosztów i czasu. Kolejnych etapó budowy i orientowania się w pozwoleniach ... ogólnie papierologii :p Orientowaliśmy się w kilku firmach jakie byłyby koszty powstania stanu surowego zamkniętego i ... nie wszyscy odpowiedzieli na postawione przez nas pytania. Najlepsze podejście do klienta miała Honka. Wszystko pięknie rozpsali i opowiedzieli ... ale cena nas powaliła :o Bal okrągły średnica 210 mm cena - 64698,00 Euro; bal prostokątny laminowany grubości 182 mm cena wzrasta do

74531,00 Euro. Cóż nie stać nas :( Z tego względu zdecydujemy się raczej na górali - pszukamy popatrzymy i się zdecydujemu. Jak i to będzie dla nas nie do przeskoczenia to pomyślimy o przeniesieniu już istniejącego i jego ewentualnym rozbudowaniu ;)

To myślę na razie tyle. Pozdrawiam i nawołuję do powrotu "balowiczów" z wakacji :D

Kuba

Witajcie! Jak dobrze, że temat nie zamiera ale napewno zimą będzie więcej czasu i każdy z nas tu piszących podzieli się swoimi dokonaniami po lecie, także troche cierpliwości.

Do radekkow- ile wydam na jak skończe inwestycje nie wiem pieniądze znikają jak śnieg na wiosnea postępów nie widać ale jest bliżej niż dalej myślę, że z całym wykończeniem powinienem a raczej napewno zmieszcze się w kwocie podobnej jak za stan surowy przy czym większość robie sam bo mi to sprawia ogromną przyjemność i mam na to czas.

Pozdrawiam Dzióba

--------------------------------------------------------

http://dzioba.fotosik.pl/albumy/5020.html

:) no to powoli tworzy się nowa grupa balowiczów, myślę że będziemy się wspierać w budowie :lol: my też szukamy wykonawcy, który zbuduję dom z bala okrągłego o przekroju 22-24 cm. Problem w tym, że na Pomorzu firm kilka i jedna ma marniejszą ofertę od drugiej. Usłyszałam w Stilo, że budują z mokrego drzewa :o czy to zgodne z technologią?? zawsze wydawało mi się, że drzewo powinno być wysuszone... no i te ceny..ale dalej szukamy

Cześć Radekkow

co do mieszkania w balach będę wiedział po zimie, co do instalacji najlepiej nawiercać w trakcie budowy domu bal po balu i wtedy nie ma problemu z kanałami, co do stolluxu na dzień dzisiejszy odradzam ze względu na ich fachowość

Pozdrawiam

Do Juranda

i jak Górale przywieźli Ci ten impregnat?

Jaką instalację chcesz nawiercać w balach.

U mnie nic nie było nawiercane.

Ciekawe co w stolluxie tak się zmieniło, u mnie budowali i pod wzgledem fachowości nie mam im nic do zarzucenia. Buduja z mokrego drewna ale przecież nie oni jedyni. Może w przciągu tych 3 lat inne firmy się podciągnęły, ale pamiętam ze niektórzy forumowicze byli bardzo zdziwieni, kiedy pisałam o rozwiązaniach / wg nas bardzo logicznych i potrzebnych/ o których ich wykonawcy nie mieli zielonego pojęcia.

Koszmar budowy fundamentów mamy za sobą :evil: :evil:

W poniedziałek zjeżdża na działkę nasz domek -125m2, w bryle garaż i duży 30m2 zadaszony taras, bale fi 160mm.Stawiane ścian ma trwać 3,4 dni,do do 20 września wykończeniówka.Tu już jestem bardziej spokojna..

Tak sobie myślę,że gdybym miała stawiać dom murowany tak jak budowane były fundamenty to efektem byłby pobyt w psychiatryku na oddziale zamkniętym...Taki mam dzisiaj stan moich nerwów....

Do Radekkow-ja też buduję w okolicach Lodzi Sokolniki/kierunek Zgierz/,ale jeżeli jesteś z tych okolic to na pewno wiesz.Jeżeli chciałbyś wpaść na budowę i pogadać to bardzo chętnie ....,.

Jeszcze chyba tylko do niedzieli będę dostępna przy komputerze więc odezwij się aby mieć kontakt ze mną.

Pozdrawiam balowiczów budujących jak również tych,krórzy planują budowę domu z bala :D

Halina

marcin_aneta, przyznam szczerze, że nie pamietam czy wysłaliśmy projekt do logpol'u ... dużo tego było. Jak będę w domu to sprawdzę ;) Ale wracając do firm budujących to najbardziej ździwiła nas odpowiedź MISONI - wysłali do nas coś zupełnie inneg o co ich prosiliśmy. Po prostu wzieli swój projekt, bez mała 200 m2 [chcieliśmy ok. 120 m2] i podali jego wycenę. Do tego z jakimiś oknami na całą wysokość piętrowego budynku :o .... Dla nas to już na wstępie jest przyczyną odrzucenia firmy. Nie potrafią czytać i analizować. :evil: Na zdjęcia z budowy oczywiście czekam z niecierpliwością :D

Kuba

linkad budujesz przy Zgierzu?? A czy my też moglibyśmy dowiedzieć się kilku rzeczy o Twojej budowie? Bo tak jakoś się składa, że my w Zgierzu mieszkamy :D

Kto jest u Ciebie wynonawcą i jak z cenami za stan surowy zamnknięty? Jakby można było Was odwiedzić w czasie "składania" belek to byśmy się ucieszyli ...

Kuba

Dla zainteresowanych podaję Firmę,której domek oglądałam i przebywałam w nim,Właściciele są bardzo zadowoleni :D

http://www.domybartek.pl e-mail:[email protected] Firma mieści się w Radzyniu Podlaskim .

O '"mojej'" firmie pisałam bodajże w czerwcu,jakie będę miała wrażenia już w trakcie stawiania i póżniej po zamieszkaniu będę pisać w następnych postach.

Witajcie

Może to głupie pytanie. Jak możę wypaść koszt domu (90 - 120m3) z półbali na surowo? Wydaje mi się, że wykończeniówka wewnątrz wraz dodaniem ocieplenia wełny mineralnej to sama stolarka lub prawie sama co można z pomocą "sąsiada" bez fachowców stolarzy łatwo wykończyć. Również wydaje mi się, że podłoga może być z desek co już odpadają takie rzeczy jak zakładanie paneli. Nie trzeba dawać tynków na sufit, ściany itp. Dzwoniłem do firmy z budującej a oni twierdzą, że wykończeniówka to jeszcze raz tyle co stan surowy, czyli dom o 89m3 z poddaszem wyjdzie pod klucz spokojnie 200tys dla mnie to stanowczo za drogo. Fundament osobny koszt. Jeszcze jedna rzecz mnie niepokoji. Budując dom z drzewa trzeba go wykończyć przed zimą, bo musi być ogrzewany i wtedy trzeba jednak wołać "fachowców" żeby było szybciej a to wiąże się z następnymi kosztami. Duży plus to szybka budowa i przyjemność mieszkania w domu, duży minus to jednak za duuuże koszty w porownaniu z tradycyjnym budowaniem.

Pozdrawiam

Cieszę się bardzo,że w końcu również Lódż się odezwała :D

W marcu kiedy pierwszy raz pisałam byłam sama a w grupie zawsze rażniej .....O moim wykonawcy domku pisałam wczesniej ale podaję do nich stronkę http://www.domkidrewniane.pl

Co do pozostałych pytań chętnie porozmawiam na budowie,a o szczegółach to może na priv 8) ?

Do kikkik

bardzo chętnie porozmawiam i zapraszam na budowę bo przyznam się ,że ja również jeżdżiłam do budujących i podpatrywałam jak taka budowa wygląda...

Co do firmy -znależliśmy ją sami-jadąc zobaczyliśmy domki drewniane.Jeden był w trakcie budowy.Z tablicy inf.spisaliśmy wykonawcę i tak dotarliśmy do producenta.Po wcześniejszej rozmowie tel. pojechaliśmy już osobiście,były pytania,pytania i w grudniu podpisaliśmy umowę.

Powiem szczerze,że te firmy o których piszą tu forumowicze ,te znane,miały dla nas nie do przyjęcia ceny.Dla nas była to bariera nie do przeskoczenia :o :o .

Decyzja należy do każdego z was ,ale polecam szukać i jeszcze raz szukać,to sie opłaci....

Co do firmy -znależliśmy ją sami-jadąc zobaczyliśmy domki drewniane.Jeden był w trakcie budowy.Z tablicy inf.spisaliśmy wykonawcę i tak dotarliśmy do producenta.Po wcześniejszej rozmowie tel. pojechaliśmy już osobiście,były pytania,pytania i w grudniu podpisaliśmy umowę.

Czy dom bedzie z bala okraglego, czy prostokatnego (chyba juz to wspominalas, ale zapytam jeszcze raz)? Widzialem dom budowany przez Twoja firme z bala okraglego, nie podobal mi sie sposob uszczelnienia polaczen bali - na pianke. Poza tym to byl pierwszy dom, ktory budowali w tej technologii. Jaki rozmiar bala wybralas? Czy przewidujesz docieplenie?

Pzdr,

Gasol

Bal okrągły fi 160mm,nie będzie żadnej pianki,ponieważ będzie ocieplenie ,idąc od zewnątrz:bal-folia-wata-folia-deska/w Lazience płyta k-g zielona,w saloniku ściana,na której będzie kominek z cegły lub kamienia.Przy grubszych balach/powyżej chyba 210mm/ocieplenie nie jest potrzebne i wtedy uszczelnianie między balami wykonuje się,jedni uszczelniają mchem,inni paskami płótnaitp.Mnie akurat nie interesował sposób uszczelniania gdyż jak pisałam wyżej będzie ocieplenie.

Co do cen to są podane na stronie firmy....Poza tym ja umowę spisywałam w grudniu i wtedy wpłacałam przedpłatę w wysokości 20% wartości,zaś dziś ceny sądzę są już wyższe....

Co jeszcze chciałabym przekazać szanownym balowiczom:nie wierzcie,że znajdziecie firmę,która wykona to idealnie,bo jak wiecie ideałów nie ma,zawsze jest jakieś"ale",które napsuje krwi.Wszystkie sprawy,pytania są do uzgodnienia,wyjaśnienia.

Edzia napisała

Jaką instalację chcesz nawiercać w balach.

U mnie nic nie było nawiercane.

Ciekawe co w stolluxie tak się zmieniło, u mnie budowali i pod wzgledem fachowości nie mam im nic do zarzucenia. Buduja z mokrego drewna ale przecież nie oni jedyni. Może w przciągu tych 3 lat inne firmy się podciągnęły, ale pamiętam ze niektórzy forumowicze byli bardzo zdziwieni, kiedy pisałam o rozwiązaniach / wg nas bardzo logicznych i potrzebnych/ o których ich wykonawcy nie mieli zielonego pojęcia.

Cześć Edzia! jak miło Cię znów widzieć wśród balowiczów( mogła byś podzielić się uwagami na temat przeżytej zimy w swoim domku itp ciekawostkami).

Jeżeli chodzi o instalacje to przez bale przeciągam instalacje elektryczną. a robie to w ten sposób że kiedy góralae stawiali dom ja przewiercałem sobie przez bal otwory pod eszel i dzięki temu wszystkie kable elektryczne będę miał pochowane w balach.

Co do fachowośći w/w firmy to zastrzeżeń miałem sporo ale powoli chłopaki naprawiają to co s... i mam nadzieje, że finał będzie pozytywny dla obydwóch stron

pozdrawiam Dzióba

Ale się rozpisaliście, jak przez cale wakacje nic tak teraz prawdziwa dyskusja się wywiązała. Wszyscy się chwalą, to ja też trochę się pochwalę.

Po pierwsze: mamy warunki zabudowy naszej działki, po

10 tygodniach wydreptywania do gminy,. Istny horror. Ale pierwsze koty za płoty.

Po drugie: co do firmy to na 100% będzie to firma LOGS, bal min. 320 mm, bez ocieplenia.Domy budowane przez nich najbardziej nam się podobają.

Jeżeli chodzi o koszty konstrukcja domu z bali, schody, ganek, montaż , transport to ok. 90 000 PLN/Brutto, a stan surowy zamknięty z oknami i dachówką ceramiczną to koszt ok. 150 000 PLN. Dom ok 130 m2.

I taka mam nadzieję, że jeszcze do tego max. 100 000, na wykończenie.

Zamieszkać mamy nadzieję w przyszłym roku na jesieni.

Pytanie do wszystkich. Jakie deski zamierzacie położyć na podłogę?

Bo ja planuję modrzew syberyjski. Szukam właśnie dostawcy, jednego mam, posiada on deski z których trzeba zrobić podłogówkę.

Koszt to ok 50 PLN/m2.Ale szukam dalej. Co wy na to.

A i jeszcze jedno. Jeżeli chcecie taniej pozyskać drewno na dach to najlepiej iść do leśniczego i kupić drzewo w lesie a póżniej dać do przetarcia w tartaku. Wychodzi ok 50 % taniej.

To na razie tyle.

Pozdrawiam Wszystkich Balowiczów

Zygmunt

Wczoraj dostaliśmy odpowiedź ze stollux'u ... no i jesteśmy w szoku :o :o za cenę stanu surowego u honki to bym ze stollux'em dom postawił i jeszcze wykończył wraz z całym podwórkiem. Za stan surowy zamnknięty zawołali 120 tyś.

Przyznam, że ta ostatnia wycena była dla nas dużym tchnieniem optymizmu. Bo jakoś zaczeliśmy się podłamywać :( :(

Kuba