Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie - linkad cieszę się że już zaczęłaś. A mnie wykończeniówka wykańcza. Jesteśmy właśnie w dobie nieszanowania klienta, nieterminowości i niesłowności "fachowców" i takie tam. Glazurnik przyszedł dopiero piąty z kolei. Wszystko strasznie się ciągnie, a wykańczając samemu, wykańcza się nie dom a siebie. Ale nic to - już mieszkamy - co prawda na poddaszu nadal tylko płyty OSB bo jeszcze się kurzy i szkoda wykładzin. Dopiero od tygodnia jestem szczęśliwą posiadaczką kuchni (dłuuugie terminy). Czekam na kanapę i fotel już drugi miesiąc itd. Ale domek z zewnątrz wygląda ładnie - co prawda jeden słup wykręciło i trzeba było wymieniać - ale takie już uroki drewna. A dzisiaj aby do końca pracy i do domku - wykańczać ściany w kuchni, impregnować po raz drugi podbitkę na ganku i ten nieszczęsny wymieniony słup, no i wsadzać wrzosy bo właśnie dzisiaj kupiłam. Grunt to się nie załamywać. Pozdrawiam :D

Niestety, budowanie z bali to jedna z najdroższych, o ile nie najdroższa, technologia budowy domów. Nie wiedziałeś o tym?

Jaka droga?????? Mi gorale postawili dom w stanie surowym otwartym za 80 tysiecy. Zaczelam w maju, za dwa tygodnie sie wprowadzam. Koszt calego domu z dzialka szcuje na okolo 240 tysiecy, z czego 40 to strzecha. Mieszkania dwupokojowego sie za taka cene nie kupi, a ja mam 133 metry i 11 arow dzialki

Pozd. madd

Madd, gratuluję takiej szybkości!!!!

Dziekuje bardzo ? chcetnie bym powklejala, ale pracuje na Macintoshu i nie mam lewego przycisku myszy :-( i za cholere nie wiem jak te zdjecia wkleic

Jak sie pozycza pieniazki z banku wlasciwie na 3/4 budowy to idzie to szybko. Wlasciwie nie jest urzadzony do konca ? ale postanowilam skonczyc z wynajmowaniem 22 metrow kwadratowych w smierdzacym Krakowie i sie wprowadzac. Nie ma na co czekac!!!

Koszt calego domu z dzialka szcuje na okolo 240 tysiecy, z czego 40 to strzecha. Mieszkania dwupokojowego sie za taka cene nie kupi, a ja mam 133 metry i 11 arow dzialki

Pozd. madd

Czy tak dla jasności wszytkich Forumowiczów może bliżej przedstawić swój dom - technologię, poniesine koszty (dotychczas i w jakim jesteś stanie) czy też własny wkład swojej robocizny?

Nie ukrywam - dom z bali 133 m2, działka 1.100 m2 - i to wszystko 240.000 zł. - szokuje mnie.

Nie ukrywam - dom z bali 133 m2, działka 1.100 m2 - i to wszystko 240.000 zł. - szokuje mnie.

Dleczego? Działka faktycznie nie droga, ale przekonalam wlasciceli zeby sprzedali taniej. Goral za stan surowy otwarty wzial 80 tysiecy ( z materialem) ? dach pokryty papa!

Jak gorale pojechali do domu to mialam do zrobienia ? ocieplenie gory welna mineralna, zalozenie regipsw. Na dole polozenie papy. W kuchni, lazence, przedpokoju i pomieszczeniu gosporadczym zrobienie wylewek co kosztowalo kolo 2000 tysiecy. W czesci sypialnej polozenie legarow ( z materialu ktory zostal po goralach) i zrobienie slepej podlogi z OSB ( kosztowalo mnie to tyle co zaplacenie za plyty). Taras zrobilam z deseczek ktore zostaly. Scianki dzialowe zeszlifowal sasiad za 250 zlotych. Wymalowalam sama woskiem ? okolo 200 zlotych. Hydraulicy za rozprowadzenie wody, kaloryferow i podlaczenie bojlera wzieli okolo 2000. Elektryk za cala robote, lacznie z ogrzewaniem podlogowym zazyczyl sobie 6000. Warunek byl taki ze zaden kabel ma nie wystawac nigdzie! Staral sie ? instalacji nie widac. Szmbo to koszt okolo 5000. Plytki, drzwi itp ? to okolo 4 tysiace. Kominek na razie 4500 ale fajnie grzeje.

Najjdrozsze to byly te regipsy i welna ? ale nie chcialam wsztstkiego w drewnie ? wiec na dole sufity ma normalne biale.

Teraz czeka mnie jescze polozenie paneli na dole i mnostwo pierolek. Ale mnieszkac juz mozna.

Lazenka wbrew pozorom nie wychodzi drogo ? wanne kupilam za 200 zl i fajnie obudowalam, umywalke na razie za 50 ? za jakis czas pewnie wymienie.

Z wazniejsztch rzeczy to jescze piec kaflowy w kuchni ? koszt okolo 3000 zlotych z robocizna.

Uwazam ze jak sie duzo rzeczy robi samemu. albo z pomoca znajmoych czy rodziny to mozna za taka kwote wybudowac.

Trzymam za reszte kciuki!!!

[/img]file:///Macintosh%20HD/Desktop%20Folder/DSC00680.JPG

madd, możesz mi podesłać zdjęcie domu? No i jak byś mogła jakiegoś linka do projektu ;)

Widzę, że nie jest więcej osób, które ustalają sobie górną granicę kosztów i się ich trzymają :D Super - my też tak będziemy robić. To co można własnymi rękoma i łopata zrobić to będziemy robić - czego się nie da ... to się nauczymy. Za namiary na górala też będziemy wdzięczni.

Kuba i Karolina

Dla zainteresowanych podaję Firmę,której domek oglądałam i przebywałam w nim,Właściciele są bardzo zadowoleni :D

http://www.domybartek.pl e-mail:[email protected] Firma mieści się w Radzyniu Podlaskim .

O '"mojej'" firmie pisałam bodajże w czerwcu,jakie będę miała wrażenia już w trakcie stawiania i póżniej po zamieszkaniu będę pisać w następnych postach.

Ja mam dom z Bartka, w listopadzie będzie 2 lata jak mieszkamy, jestesmy bardzo zadowoleni. Fachowość, miła obsluga i dotrzymywanie umów.

pozdr.

D.

Tak wiec wykopanie dołu, wylanie fundamentów, postawienie ścian piwnicy i stropów na d piwnicą kosztowało mnie około 15 tysiecy.

Od początku wydałam jak na razie około 35 tysiecy. W tej kwocie zawieraja sie koszty mapek, projektów, pozwoleń, przyłącza wodnego, elektrycznego, kupienie starej chałupy i belek z innej starej chałupy, rozebranie ich i przywiezienie (belki czysciłam i moczyłam w impregnatach na własna ręke:)) cała dotychczasowa robocizna związana z piwnicą, drenarka, izolacja zewnetrzna piwnicy, dokupienie troche bali na uzupełnienie braków w balach i padwalinie, materiał na więźbę i część kosztów za składanie domu przez cieślę.

W tej chwili jestem na takim etapie ze mam piwnicę i na niej cieśla kończy składanie ścianek z bala i lada chwila zabiera się za belki stropowe więźbe i dach.

Myslę, ze po dokupieniu okien (drewnianych), w stanie surowym zamkniętym zamknę sie w 60 tysiącach, czyli tak jak planowałam:).

Tak wiec wykopanie dołu, wylanie fundamentów, postawienie ścian piwnicy i stropów na d piwnicą kosztowało mnie około 15 tysiecy.

Od początku wydałam jak na razie około 35 tysiecy. W tej kwocie zawieraja sie koszty mapek, projektów, pozwoleń, przyłącza wodnego, elektrycznego, kupienie starej chałupy i belek z innej starej chałupy, rozebranie ich i przywiezienie (belki czysciłam i moczyłam w impregnatach na własna ręke:)) cała dotychczasowa robocizna związana z piwnicą, drenarka, izolacja zewnetrzna piwnicy, dokupienie troche bali na uzupełnienie braków w balach i padwalinie, materiał na więźbę i część kosztów za składanie domu przez cieślę.

W tej chwili jestem na takim etapie ze mam piwnicę i na niej cieśla kończy składanie ścianek z bala i lada chwila zabiera się za belki stropowe więźbe i dach.

Myslę, ze po dokupieniu okien (drewnianych), w stanie surowym zamkniętym zamknę sie w 60 tysiącach, czyli tak jak planowałam:).

To masz dom jak na razie za darmo. Ja w stanie surowym zamknelam sie w 100. Okna to u mnie 12 tysiecy. Jednak najwiecej kasy idzie potem na pierdoly. Niestety. Ale i tak sadze, ze dom z bali jest tanszy i to o wiele niz wybudowany metoda tradycyjna.

Pozdrawiam i tak trzymac!

To masz dom jak na razie za darmo. Ja w stanie surowym zamknelam sie w 100. Okna to u mnie 12 tysiecy. Jednak najwiecej kasy idzie potem na pierdoly. Niestety. Ale i tak sadze, ze dom z bali jest tanszy i to o wiele niz wybudowany metoda tradycyjna.

Pozdrawiam i tak trzymac!

W cenach okien juz sie orientowałam i wyjdzie u mnie (o zgrozo!!) prawie 20 tysiecy. Ale potem juz jednorazowych takich wielkich wydatków nie bedzie (tym sie pocieszam:) )

gdyby ktos chcial zobaczyc nasza budowe...

http://picasaweb.google.com/marcin.ploski/HistoriaDomkuZBala

No,noooo!!!!

Brawo. brawo!!!!

Proszę o regularne zdjęcia i opisy prac

Będę dopingować, ponieważ mam nadzieję sama ruszyć na wiosnę.

Ps. Z jakiego bala budujecie?

Jaka firma.

Pozdrawiam :D

Wtam Wszystkich Normalnych Ludzi!

Mam zaległości ale też trochę nowości!

Więc gwoli ścisłości: Dla zainteresowanych kontakt do MK: Marcin Kohut z Istebnej 502 097 870. Nie gwarantuję, ale robotę widziałem. Pięknie! Szkoda, że dopiero we wrześniu ma terminy :cry:

Ale co tam damy sobie radę :lol:

Do Dzióba - już wiem, że jest ciepło w balach - nawet koza bez DGP wystarcza. Byłem w takim domu i rozmawiałem z ludźmi którzy mieszkają. Ostatnią zimę przetrzymali na kozie. Dwa razy dokładali do pieca. Oczywiście zależy od jakości wykonania :lol: Wybrałem gościa, który buduję z bali bez użycia maszyn - jedna do drugiej pasuje, że papieru nie wciśniesz-nawet po latach. I buduje z mokrego.

Wiem, że pieniądze topnieją - Dobry plan to połowa sukcesu.

Co do elektryki - kable przy podłodze, jak najwięcej wyłączników w ściankach działowych, gniazda w najniższym balu, ale przewiercenie bala i montaż wył. na balu - wygląda szlachetnie. :lol: Też tak zrobię.

Do JerzyBw - na Konwalię uważaj

1. Ściany szczytowe rzadko buduje się z bala - nierównomierne osiadanie!

2. Usytuowanie według stron świata jest ważne - małe okna. Taras musi być od południa.

3. Dach musi być wysunięty o jakieś 80 cm nad taras - woda to największy wróg drewna.

4. Trzy kominy to dużo.

5. Jest to adaptacja prjektu murowanego

6. Plusy - zwarta bryła, nieduży, dobry układ pomieszczeń, ładny

A co do kosztów - cena za stan surowy za Twój dom (bez fundamentów) pewnie wyjdzie ok 100 - 140 netto. No i chyba drugie tyle za wykończenie. Chyba, że masz swój LAS i proste drzewa :D A meble?

Do Lami - Oczywiście, że łatwiej buduje się z drewna suchego - tak bardzo nie osiada - ale pytanie - gdzie jest suszone i jak??? :lol: Jak leży pod wierzbą, to robale zjedzą, jak komorowo - to OK. Ja zdecydowałem się na mokre - od razu po ścince - bez leżakowania - będzie dobrze, jak gość zna się na robocie. Przepraszam jak zna się na naturze drewna. Nawet gruby bal wtedy nie pęka. Ceny są różne - chcesz tanio - bierz szkielet.

Do Edzia - odezwałaś się w końcu Uff...

Do linkad - super, że będziemy sąsiadami :D chętnie się z Tobą spotkam. Daj namiary na siebie. Może kiedyś zorganizujemy w Sokolnikach zjazd wszystkich balowiczów :D :D

Do kikkik - W Misoni mają za dużo Klientów i za mało ludzi do obsługi. A wtedy błędy, nerwy, błędy, nerwy...Może spotkamy się u linkad?

I pozdrawiam tych, którzy skończyli - madd, Funia28 - piszcie dla nas tych nowych!!! :D

Do George&Barbara - Podziwiam Was - ja bym nie dał rady :cry:

Do innych - pozdrawiam serdecznie! Budujcie i piszcie!

Ja przekładam start budowy na marzec - muszę dopracować plan - biorę również architekta do wnętrz - chyba warto zainwestować. Ja buduję po niemiecku - plan i projekt to podstawa - reszta sama się zrobi - no i plan ogrodu i buda dla psa :D I wszystko inne. I uważajcie na budowę ścian w zimie - jest problem z montażem okien.

gdyby ktos chcial zobaczyc nasza budowe...

http://picasaweb.google.com/marcin.ploski/HistoriaDomkuZBala

Witam wszytskich !!!

Piekny domek ja i moja kobietka tez myslimy o domku z bala okrągłego;)

zastanawiamy się nad logpolem - jakie wrazenia odnośnie firmy ??

Wybraliście projekt logpolu czy inny?

pozdrawiam

Radekkow prosil wiec pisze

Wprowadzilam sie ? w piatek przewiozlam bety ? niecvh ktos zgadnie ile rzeczy mozna zmiescic na 22 metrach kwadratowych w bloku? Odpowiedz ? duzo. Jak zaczelam pakowac i wkladac na przyczepke to braklo miejsca. A musze zaznaczyc, ze nie bralam zadnych mebli, poiewaz wszystko bylo faceta, od ktorego wynajmowalismy.

Trud podrozy wynagrodzil mi nowy, piekny piec kuchenny ? taki prawdziwy z blacha, z zielonych kafli. Piekny!!! Nic to ze stol w kuchni to stary plastik ogrodowy, a krzesla to chamskie biele tez ogrodowe. Zapalilismy w tym piecu, siedlismy w tej kuchni bez mebli i zakochalam sie w tym domu z beleczek jescze bardziej. Pod kuchnia strzelalo drewno, za oknem cisza jak makiem zasial, od belek tak jakos cieplo.

Naprawde polecam.

Rano wstalam, za oknem gorki i las (jakiz to inny widok niz sasiedni blok), kurka pieje, krowka muczy. Niestety znalazla sie tez mysz ( ale kupilam juz lapke).

LUDZIE ? DO ROBOTY! Gonic tych gorali niech tna to drzewo i buduja! U mnie budowa trwala 4 miesiace ? w maju zaczelam fundamenty. Wam tez sie uda!!! Trzymam mocno kciuki. Na pytania wszystkie (oprocz takich chlopskich budowlanych) chetnie odpowiem