Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Madd,

Nieźle jest co? Zawsze tak myślałem. A okolica Twojego domku też całkiem... z...ista! Daj namiar na jakieś zdjęcia :p

marcin_aneta:

Podziwiam za wytrwałość. Te fundamenty to musiała być jazda :evil: Współczuję :(

Na innym wątku zostało napisane:

1. Najpierw wytyczenie budynku przez wykonawcę.

2. Później wykopy.

3. Na końcu geodeta.

Ale to rady dla tych, którzy dopiero rozpoczną swoją przygodę...

Czego żałujesz podczas budowy? Co zrobił byś inaczej???

czytam i zazdroszczę, zwłaszcza madd, że juz mieszka, u nas tez zaczeło się w maju..... :evil:

niestety końca nie widać a już jesień, szkoda pisać....

...a miało być tak pięknie....

Glowa do gory!!! U mnie tez nie jest tak rozowo bo jedna straszna prawde ukrylam - prad nadal ciagne od sasiada bo niestety przetargi i inne gowna dlugo trwaja w naszym kochanym zakladzie energetycznym i moze prad wlasny bede miala za dwa, trzy tygodnie. A prad taki slabiutki (sasiad ma tylko 6 kilowatwo) wiec wszystkie pralki i bojlery na raz nie pojda). Ale nie przejmuje sie tym tak bardzo. Na razie sie przyzwyczajam i powili wyganiam niektorych chlopow co jescze tam cos koncza. Tak wiec daje sobie jescze miesiac na dostosowanie, skonczenie, wysprzatanie, dopieszczenie i pewnie... poczuje sie juz na sto procent jak u siebie!.

A dlaczego wam jesacze nie skonczyli skoro budujecie tak jak my od maja???

Witam

Cigle waham się miedzy domem z bala a tradycyjnym :-?. Poradzcie mi - proszę, jeżeli firma wybuduje mi stan surowy zamknięty to jak to wygląda z wykończeniem? ile tam może być do wykończenia? (domek 100-120m3) Wykończenie oprócz elektryki to sama stolarka i ocieplenia? trzeba wołać "fachowców" do takiego wykończenia?

Jeszcze jedno pytanie: mieszkam na południu opolszczyzny, czy znacie jakieś firmy, ktore budują z bala blisko mojej miejscowości?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam serdecznie wszystkich balowiczów

Domek z bali to takze moje marzenie. Dzialka jest w trakcie zakupu (notariusz przede mna) wiec to dopiero poczatek drogi, chyba najlatwiejszy sadzac po lekturze formum i dzienikow budowy. Zapalilam sie do systemu m-bal firmy magnus http://www.magnuslog.com/domy/pl/sysbal.html ale ze wzgledu na ceny - kosmiczne jak dla mnie - nie do zrealizowania. Wstepne plany lagelattu tez zdaje sie legna w gruzach bo to dobry system dla domkow parterowych a nie z poddaszem uzytkowym - poddasze i tak trzeba bedzie jakos inaczej ogrzac a 2 systemy grzewcze to zbedny wydatek przy ograniczonym budżecie. Zmartwilo mnie tez to co zauwazyl kikkik podejście kilku osób, które nie za bardzo chcą się dzielić tym doświadczeniem jakie zdobyły podczas budowy swoich domów.

Licze na to ze mimo wszystko uda mi sie jednak wspomoc moja budowe WASZYM doswiadczeniem i wiedza zwlaszcza jesli chodzi o solidna ekipe stawiajaca domek w okolicach Wrocławia - moj bedzie malutki 60-70m2 plus poddasze uzytkowe i mam nadzieje zamknac sie w 150tys lacznie

ze skromnym wyposazeniem.... Zycie i tak zweryfikuje wszytko :wink:

Witam serdecznie wszystkich balowiczów

Domek z bali to takze moje marzenie. Dzialka jest w trakcie zakupu (notariusz przede mna) wiec to dopiero poczatek drogi, chyba najlatwiejszy sadzac po lekturze formum i dzienikow budowy. Zapalilam sie do systemu m-bal firmy magnus http://www.magnuslog.com/domy/pl/sysbal.html ale ze wzgledu na ceny - kosmiczne jak dla mnie - nie do zrealizowania. Wstepne plany lagelattu tez zdaje sie legna w gruzach bo to dobry system dla domkow parterowych a nie z poddaszem uzytkowym - poddasze i tak trzeba bedzie jakos inaczej ogrzac a 2 systemy grzewcze to zbedny wydatek przy ograniczonym budżecie. Zmartwilo mnie tez to co zauwazyl kikkik podejście kilku osób, które nie za bardzo chcą się dzielić tym doświadczeniem jakie zdobyły podczas budowy swoich domów.

Licze na to ze mimo wszystko uda mi sie jednak wspomoc moja budowe WASZYM doswiadczeniem i wiedza zwlaszcza jesli chodzi o solidna ekipe stawiajaca domek w okolicach Wrocławia - moj bedzie malutki 60-70m2 plus poddasze uzytkowe i mam nadzieje zamknac sie w 150tys lacznie

ze skromnym wyposazeniem.... Zycie i tak zweryfikuje wszytko :wink:

Oczywiscie ze pomoge - nalezy tylko pytac, pytac, pytac. Tylko czasami problemy niektorych sprawiaja ze iczy na wierch mi wychodza. Miom zdaniem budowa powinna sie tozyc sama. Im wiecej kombinacji i zastanawiania sie nad problemami tym gorzej!!!

Oczywiscie ze pomoge - nalezy tylko pytac, pytac, pytac. Tylko czasami problemy niektorych sprawiaja ze iczy na wierch mi wychodza. Miom zdaniem budowa powinna sie tozyc sama. Im wiecej kombinacji i zastanawiania sie nad problemami tym gorzej!!!

MADD Z pewnoscia nie omieszkam pytac pytac i raz jeszcze pytac :lol:

pozdrofka

madd

masz rację, powinna sie toczyć, ale jakoś nie chce, naszą zawiesiło w środku lata na jakieś póltora miesiąca, a teraz sie toczy 4 razy w tygodniu, nawet dość żwawo. Szkoda tylko, że już jesień, budowa na pewno nie skończy się w tym roku , mam tylko nadzieję, że dobrze ja zabezpieczą na zimę....

jeśli można madd to chciałam sie przypomnieć :oops: chodzi mi o te namiary na elektryka przytomnego....

madd

masz rację, powinna sie toczyć, ale jakoś nie chce, naszą zawiesiło w środku lata na jakieś póltora miesiąca, a teraz sie toczy 4 razy w tygodniu, nawet dość żwawo. Szkoda tylko, że już jesień, budowa na pewno nie skończy się w tym roku , mam tylko nadzieję, że dobrze ja zabezpieczą na zimę....

jeśli można madd to chciałam sie przypomnieć :oops: chodzi mi o te namiary na elektryka przytomnego....

Jakie ja mialam szczecie - pierwsza lapate wbilam w maju, przeprowadzilam sie pod koniec wrzesnia. Wiadomo roboty jescze sporo, ale juz mieszkamy!!! I mamy malego czarnego kotka, ktory jest wszedzie

Hej cześć hello!!!

W końcu znalazłem chwilkę aby nadrobić zaległości :D:D:D Wolny czas to u mnie towar baaardzo deficytowy - jakoś muszę zarabiać, żeby było mnie stać na spłatę kredytu a i pożyć kiedyś na jakiejś tam stopie by wypadało...

Najpierw - fotka impregnatu:

http://212.160.102.66/lstat/foto/chinol.jpg

...teraz fotka domku:

http://212.160.102.66/lstat/foto/finito.jpg

a teraz trochę prozy (choć większość i tak znajdziecie w moim dzienniku).

Koszt budowy - hmmm.... Na dzień dzisiejszy szacujemy go na około 140kPLN. Szczegółowe rozliczenie wkrótce znajdzie się w dzienniku. Na szybko mogę podać, że:

materiał na budowę - drewno: 40kPLN

dach: 12kPLN

okna: 10kPLN

robocizna górali: 50kPLN

Ktoś pisał o MK - też z nim rozmawialiśmy, miał nam stawiać domek. Wrażenie wywarł na nas pozytywne, lecz niestety za późno się zdecydowaliśmy (tzn nam wydawało się, że jesteśmy zdecydowani - Marcinowi nie bardzo). Ważne, żeby jak najszybciej zaklepać termin - spisać umowę (choćby wstępną) bo inaczej będą problemy (prawda Renciu?). Na szczęście polecił nam innego specjalistę z tej samej okolicy (Koniaków). Z czystym sumieniem możemy polecić Jacka Krężeloka (tel. 503013956 - możecie mówić, że Piotr ze Złoczewa go poleca :wink: ). Ekipa naprawdę doborowa - chłopaki znają się na tym co robią, są solidni, profesjonalni, mili, weseli.

Kwestia instalacji elektrycznej - ja będę prowadził je w stropach (w peszlach). Gniazdka będą montowane tuż nad podłogą, podprowadzenia do wyłączników zamaskowane będą w deskach opasających futryny, wyjścia na górne źródła światła z górnego stropu... Przewiercałem bale jedynie pod oknami (pod czujki okienne do instalacji alarmowej). Hydraulika tak samo - pod podłogą.

Edziu - Stollux kiedyś robił dobrą robotę (na którą się załapałaś :wink: ), ale podobno kiepsko płacił i okoliczni cieśle już u nich nie chcą pracować. Teraz pościągali ukraińców niezbyt znających się na rzeczy. Chyba zmienili jakość w ilość... :roll:

Jeśli ktoś ma do mnie jakieś pytania to walcie! W miarę wolnego czasu będę starał się służyć odpowiedziami. Jeśli długo tu nie odpowiadam - próbujcie mnie znaleźć w wątku z komentarzami do mojego dziennika.

A może ktoś chciałby podjechać, obejżeć, dotknąć? Wiem jakie to ważne i pomocne (dziękuję Edzi za miłe przyjęcie rok temu). Wolny termin w moim kalendarzu jakoś da się uzgodnić :wink: :lol: :D

POWODZENIA BRACI BALOWEJ!!!!!!

Nie masz pojecia Jurandzie drogi jaka zazdrosc mnie wziela patrzac na nowe zdjecie twojego domku. Albo raczej zachwyt zebys nie myslal o pejoratywnym wydzwieku slowa zazdrosc :) a jak sobie pomysle ze musze czekac na moje cudo az do 2008 to diabli mnie biora :evil: :evil:

Musze bo raz ze fachowcy cienko z terminami a dwa papierologia jak widze u mnie tez odpowiednio potrwa, zwlaszcza ze dzialeczka nie uzbrojona i trzeba pociagnac i wode i prad i to kawalek bo sasiedzi jeszcze nie pobudowani. Jeden 2 dzialki dalej dopiero stan surowy stawia bardzo powoli tradycyjna technologia...coz trza czekac na swoja kolej, rady ni ma :roll:

Nie masz pojecia Jurandzie drogi jaka zazdrosc mnie wziela patrzac na nowe zdjecie twojego domku. Albo raczej zachwyt zebys nie myslal o pejoratywnym wydzwieku slowa zazdrosc :) a jak sobie pomysle ze musze czekac na moje cudo az do 2008 to diabli mnie biora :evil: :evil:

Musze bo raz ze fachowcy cienko z terminami a dwa papierologia jak widze u mnie tez odpowiednio potrwa, zwlaszcza ze dzialeczka nie uzbrojona i trzeba pociagnac i wode i prad i to kawalek bo sasiedzi jeszcze nie pobudowani. Jeden 2 dzialki dalej dopiero stan surowy stawia bardzo powoli tradycyjna technologia...coz trza czekac na swoja kolej, rady ni ma :roll:

Glowa do gory!!! Jak zaczniesz w 2008 to skonczysz tez w 2008!

Witam wszystkich

Zauwazyłem ze kazdy chwali firmę MK. Czy ktoś zna warunki jakie oferuje ta firma. Z jakiego bala budują, jakie ceny, kiedy mają wolne terminy. Prosze o jakieś informacje. Też robie przymiarki do budowy domu z bala. Mam już upatrzony projekt i warunki zabudowy. Przymierzam sie do uzuskania reszty wymaganej dokumentacji. Chciałbym rozpocząć budowe w 2007

Witam wszystkich

Zauwazyłem ze kazdy chwali firmę MK. Czy ktoś zna warunki jakie oferuje ta firma. Z jakiego bala budują, jakie ceny, kiedy mają wolne terminy. Prosze o jakieś informacje. Też robie przymiarki do budowy domu z bala. Mam już upatrzony projekt i warunki zabudowy. Przymierzam sie do uzuskania reszty wymaganej dokumentacji. Chciałbym rozpocząć budowe w 2007

...a ja chwalę JK z Koniakowa :D Budują z pryzmy, ceny do dogadania się (dość przystępne), robota solidna, niestety terminy wolne zapewne dopiero w 2008 roku - sam się do tego przyczyniłem :)

Witam wszystkich Balowiczów:)

Jesteśmy w trakcie zakupu działki, zastanawiamy się nad budową w technologi z Bala, dowiedziałem się że budowa tradycyjna z Bala bardzo dobrze sprawdza się na terenach o III stopniu szkód górniczych, który niestety nas obowiązuje :( , Przeczytałem połowę postów tego tematu i Ci co mieszkają chwalą sobie, co nas tylko bardziej przekonuje. Bardzo podoba nam się projekt Koliba - Archetonu, może jest tu ktoś kto zbudował, buduje lub zastanawia się nad budową tego projektu. W postach nie spotkałem się by ktoś instalował ogrzewanie węglowe - a tak zamierzamy (jest z jakiegoś powodu niewskazane?). Poszukuję też informacji na temat firm/ekip/górali budujących w tej technologii na Górnym Śląsku (Ruda Śląska/Mikołów), Bardzo chętnie odwiedził bym jakiegoś forumowicza żeby zobaczyć jak wygląda takie mieszkano urządzone, pogadał o eksploatacji, zabiezpieczaniu drewna - o tym jak w praniu to wszytsko wygląda. z budową jak się uda ruszyć to przyszły rok, docelowo planujemy za 2 lata, do tego czasu chcemy się solidnie przegotować - nie stać nas na pójście w ciemno:)...

Serdecznie pozdrawiamy wszytskich balowiczów, gratulujemy tym którzy się już cieszą pomieszkując w swoich przytulnych "czterech kątach" :). ]

Łukasz i Ola