Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam forumowiczów pozytywnie zakręconych balowo.

Jestem nowa na forum i też na razie marzę o domu z bali.

Na razie też rozglądam się po forum i czytam Wasze wypowiedzi. Doszłam do 10 strony i już wiem, że to skarbnica wiedzy.

Bardzo serdecznie pozdrawiam,

Ela

:)

Witaj wśród swoich!!! :wink:

Czytaj, czytaj - zawsze dobrze zacząć "od początku" :lol:

Pozdrawiam :wink:

Witam forumowiczów pozytywnie zakręconych balowo.

Jestem nowa na forum i też na razie marzę o domu z bali.

Na razie też rozglądam się po forum i czytam Wasze wypowiedzi. Doszłam do 10 strony i już wiem, że to skarbnica wiedzy.

Bardzo serdecznie pozdrawiam,

Ela

:)

A marzenia sie spelniaja - ja to wiem

:-? niestety..rozmawiałam z pracowniami w Gdańsku (mam długą listę) i cena za projekt indywiulany jest astronomiczna od 9 tysięcy w górę... :cry: więc muszę poszukać gotowego i ewentualnie wprowadzić zmiany, cena wówczas schodzi do poziomu około 3 tysięcy + projekt, co jest już hmm do przyjęcia

Witam po raz pierwszy.

O mnie:

- czasem zaglądam tu i czytam

- a teraz nawet buduje taki domek z bali: http://www.pbase.com/kryzoo/budowa - radości co niemiara :)

Do Lami: moge Ci polecic mojego architekta, ktory rok temu przygotował projekt indywidualny z przystosowaniem do działki za 2800PLN. Pracownia z Łochowa. Poszukam adresu jeśli jesteś zainteresowana.

Pozdrawiam

Kryzoo

Witam wszystkich,jestem kolejnym nowym balowiczem.Na 100% jestem zdecydowany na dom z bali.Jestem rodowitym wioch-manem,z dziada pradziada moi przodkowie mieszkali w domach z drewna(tylko rodzice zgrzeszyli odstępstwem)więc czas powrócic do tradycji. :D

Myślę że na wiosne uda mi się ruszyc z budową.Planuje dom max do 100m(łatwiej utrzymac)

Na rynku istnieje tak wielka liczba firm specjalizujących się w domach z bali że mam nielada kłopot.

Mam na oku firme z pod Krakowa ale buduja domy o grubości 7cm lub 9cm,i koszt wybudowania domu w surowym stanie(87m pow.cał. o grubości 9cm), stan surowy, kosztuje 84 tyś.

Z największym zaciekawieniem czytam wypowiedzi mojej "krajanki"Madd,tymbardziej że domek ma na ukończeniu(tylko nadal nie widziałem zdjęcia).Mógłbym prosic o namiar na twoich górali?

Czy ogrzewanie gazowe jest możliwe(w polączeniu z kominkiem) w domu z bali

Kryzoo rewelacyjny dom.

Pozdrawiam

Witam po raz pierwszy.

O mnie:

- czasem zaglądam tu i czytam

- a teraz nawet buduje taki domek z bali: http://www.pbase.com/kryzoo/budowa - radości co niemiara :)

Pozdrawiam

Kryzoo

Kryzoo czy mógłbyś ten swój WSPANIAŁY domek nieco szerzej opisać? Interesuje mnie przede wszystkim uklad pomieszczeń-jakiś rysunek jeśli to nie zbyt wielki kłopot... :oops: :lol: i oczywiście jakiś opisik ogólny co do instalacji jakie planujesz - ogrzewanie, wentylacja itp. Domek jest rewelacyjny jak dla mnie :p nie za duży z zadaszonym tarasem!!! o coś podobnego mi się sni po nocach :lol: tylko projektanta sensownego znaleźć nie mogę :cry:

Pozrofka serdeczne dla wszystkich balowiczów

Spodobał mi się projekt nr A 43 (20cm) z wiatą ze Stollux'u.

Taka powierzchnia bardzo mi odpowiada. Prosiłabym jednak o Wasze opinie bo macie bardzo duże doswiadczenie i potraficie czytać szkice.

Co sądzicie o tym projekcie czy może się sprawdzić w użytkowaniu.

Kominek z boku a co ze schodami -tego za bardzo nie rozumiem a nie chcę wyjść na tłuka. Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź. :D

Do Jastaka -jeśli można wysłałam na priv moją prośbę (dzięki za ewentualną odpowiedź choć może być już nieaktualna). :D

Serdeczne pozdrowienia.

Witam wszystkich,jestem kolejnym nowym balowiczem.Na 100% jestem zdecydowany na dom z bali.Jestem rodowitym wioch-manem,z dziada pradziada moi przodkowie mieszkali w domach z drewna(tylko rodzice zgrzeszyli odstępstwem)więc czas powrócic do tradycji. :D

Myślę że na wiosne uda mi się ruszyc z budową.Planuje dom max do 100m(łatwiej utrzymac)

Na rynku istnieje tak wielka liczba firm specjalizujących się w domach z bali że mam nielada kłopot.

Mam na oku firme z pod Krakowa ale buduja domy o grubości 7cm lub 9cm,i koszt wybudowania domu w surowym stanie(87m pow.cał. o grubości 9cm), stan surowy, kosztuje 84 tyś.

Z największym zaciekawieniem czytam wypowiedzi mojej "krajanki"Madd,tymbardziej że domek ma na ukończeniu(tylko nadal nie widziałem zdjęcia).Mógłbym prosic o namiar na twoich górali?

Czy ogrzewanie gazowe jest możliwe(w polączeniu z kominkiem) w domu z bali

Kryzoo rewelacyjny dom.

Pozdrawiam

Witam witam - domek jak na zdjeciu po prawej. Ja na razie grzeje kominkiem, mam nadzieje, ze zime przetrzymam. Gaz mam w planach - nie ma z tym problemu zadnego. Poza tym rewelacyjnie sprawdza sie kuchnia kaflowa - nie dosc ze cieplo, ugotowac cos mozna to jeszcze wode podgrzewa ? takie trzy w jednym. Zdjecia moge wyslac na maila, namiary na gorali tez.

Pozdrawiam

Ps. JAkby kto chcial zobaczyc projekt to jest na http://www.polskadrewniana.pl. Nazywa sie Przykop. Jakby ktos chcial jakis fajny projekcik to mozna tam cos wybrac. Ja w swoim zrobilam kilka zmian - na przyklad na gorze mam balkon. Ale nie robil mi tego architekt tylko gorale przerobili. Przy odbiorze domu podobno kierownik budowy moze przerysowac, albo i nie. Zobaczymy.

Witam,tak myślałem że to projekt od "Olszaka",REWELACJA!!!!.Jestem zarażony chłopomanią i wszystko co rodzime znajduje u mnie uznanie(może z pominięciem pijaństwa i złodziejstwa :D )Jeszcze nie załatwiłem pozwolenia na budowe(dopiero w listopadzie wszedł plan zagospodarowania terenu dla gminy Zielonki)a już się głowie nad sposobem ogrzewania,czytałem wczoraj o kominku z płaszczem wodnym,ponoc bardziej ekonomiczny.

Mój mail: [email protected]

,jeśli mógłbym prosic o namiary na ekipe górali ,no i oczywiście zdjęcia z"Przykopa" :D

Moim faworytem jest:http://www.polskadrewniana.pl./index.php?pk.1,id.6

tylko poddasze troszke za małe,chociaż z drugiej strony to nie planuje dziesięcioro dzieciów :wink: Pozdrówko!!!

Witam,tak myślałem że to projekt od "Olszaka",REWELACJA!!!!.Jestem zarażony chłopomanią i wszystko co rodzime znajduje u mnie uznanie(może z pominięciem pijaństwa i złodziejstwa :D )Jeszcze nie załatwiłem pozwolenia na budowe(dopiero w listopadzie wszedł plan zagospodarowania terenu dla gminy Zielonki)a już się głowie nad sposobem ogrzewania,czytałem wczoraj o kominku z płaszczem wodnym,ponoc bardziej ekonomiczny.

Mój mail: [email protected]

,jeśli mógłbym prosic o namiary na ekipe górali ,no i oczywiście zdjęcia z"Przykopa" :D

Moim faworytem jest:http://www.polskadrewniana.pl./index.php?pk.1,id.6

tylko poddasze troszke za małe,chociaż z drugiej strony to nie planuje dziesięcioro dzieciów :wink: Pozdrówko!!!

Ja mam kominek z nadmuchem + ogrzeanie podlogowe w kuchni i lazience. Wielkim plusem domu z drewna jest to ze sie szybko nagrzewa. Przychodzimy do domu to przy temperaturze na zewnatrz okolo zera w domu po 12-14 godzinach niepalanie mamy okolo 17 stopni. Po godzinie palenia w kominku jest okolo 24. Nie wiem jak bedzie przy minus 20, ale wtedy zakladam ze podlogowe bedziemy wlaczac na caly dzien, potem na noc palenie w kominku wiec bedzie mozna wytrzymac. A moze nie bedzie mrozow w tym roku?

Hm. Jak tak czytam, zaczynam sie zastanawiac, czy indywidualny projekt osobno + budowa stanu surowego osobno rzeczywiscie wychodzi taniej niz kupienie gotowego projektu + adaptacje + stan surowy w tej samej firmie... W Wasco adaptacje mam za darmo :) Firma moze nie najtansza, ale wydaja sie byc solidni... ich ekspozycja, Osada Mazurska, wygladala bardzo przekonujaco :)

...a mnie jedna rzecz wkurza i nie przekonuje do większoœci frm budujšcych z drewna/bala: konstrukcja sciany: bal-wełna-paroizolacja-bal = œciana jak w domu murowanym a drewno jest tylko atrapš. dlaczego: bo naturalne własciwosci drewna polegajšce na regulowaniu wilgotnoœci powietrza w pomieszczeniu, naturalnej wymianie powietrza sš zablokowane przez paroizolację! Pewnie zaraz padnie pytanie: a jak inaczej zaizlować œciany? jest wiele materiałow naturalnych bazujšcych na włóknach celulozowych (jak choćby ekofiber) przy których nie stosuje sie folii=œciana oddycha=pomieszczenie oddycha i jest jak w prawdziwym domu z bali! Przekonałem się na własnej skórzejak to jest mieszkajšc w drewnianych domkach z izolacja z foliš i w domach typowo góralskich gdzie jest tylko bal. Nie chcę nikogo przekonywac do swoich poglšdów ale dla mnie drewno opatulone w folię to tylko imitacja drewnianego domu i kwiatek do korzucha.....

Pozdrawiam balowiczów...wszystkich, bez względu na technikę budowania :D

Paweł

PS.

jak mówię że chcę budowac z drewna to się na mnie dziwnie patrzš: albo ma duzo kasy albo jest walnięty.....

Ani jedno ani drugie....30 lat żyłem w betonie i czas na zmianę :D na naturalne i to co mi sie podoba :D

Hm. Jak tak czytam, zaczynam sie zastanawiac, czy indywidualny projekt osobno + budowa stanu surowego osobno rzeczywiscie wychodzi taniej niz kupienie gotowego projektu + adaptacje + stan surowy w tej samej firmie... W Wasco adaptacje mam za darmo :) Firma moze nie najtansza, ale wydaja sie byc solidni... ich ekspozycja, Osada Mazurska, wygladala bardzo przekonujaco :)

Taniej na pewno, może nie dużo taniej ale zawsze. No i możliwość mieszkania w czymś swoim niepowtarzalnym jest nie do przecenienia! Zwłaszcza gdy znalezienie gotowego projektu, który będzie odpowiadał moim wymaganiom graniczy z cudem. Mam w domu kilka płyt z projektami w sumie ok 2500 projektow domow drewnianych i murowanych i żaden nie spełnia moich oczekiwań! w każdym są większe czy mniejsze mankamenty (już po dokonaniu potencjalnych adaptacji) z którymi nie zamierzam sie godzić. kompromis w kwesti komfortu mieszkania w takim domu nie wchodzi w gre - no chyba że ktoś sprezentuje mi drewniaka, to co innego :lol: darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda :lol:

Ceny WASCO raczej odstraszające więc nie specjalnie mnie dziwi darmowa adaptacja (bez urazy)

...a mnie jedna rzecz wkurza i nie przekonuje do większo?ci frm budujšcych z drewna/bala: konstrukcja sciany: bal-wełna-paroizolacja-bal = ?ciana jak w domu murowanym a drewno jest tylko atrapš. dlaczego: bo naturalne własciwosci drewna polegajšce na regulowaniu wilgotno?ci powietrza w pomieszczeniu, naturalnej wymianie powietrza sš zablokowane przez paroizolację! Pewnie zaraz padnie pytanie: a jak inaczej zaizlować ?ciany? jest wiele materiałow naturalnych bazujšcych na włóknach celulozowych (jak choćby ekofiber) przy których nie stosuje sie folii=?ciana oddycha=pomieszczenie oddycha i jest jak w prawdziwym domu z bali! Przekonałem się na własnej skórzejak to jest mieszkajšc w drewnianych domkach z izolacja z foliš i w domach typowo góralskich gdzie jest tylko bal. Nie chcę nikogo przekonywac do swoich poglšdów ale dla mnie drewno opatulone w folię to tylko imitacja drewnianego domu i kwiatek do korzucha.....

Pozdrawiam balowiczów...wszystkich, bez względu na technikę budowania :D

Paweł

PS.

jak mówię że chcę budowac z drewna to się na mnie dziwnie patrzš: albo ma duzo kasy albo jest walnięty.....

Ani jedno ani drugie....30 lat żyłem w betonie i czas na zmianę :D na naturalne i to co mi sie podoba :D

Brawo! Jestem za. Juz raz pisalam, ale sie powtorze. Budowanie z drewna nie jest wcale najdrozsza technika budowania! A z calych bali tym bardziej. Jakbym chciala policzyc koszty regipsow, tynkow wewnetrznych i zewnetrznych to przypuszczam ze wyszloby o wiele drozej niz dom drewniany! Poza tym jest tescze jeden plus - szybkosc budowania. Ja sie wprowadzialm 4 miesiace po wbiciu pierwszej lopaty w ziemnie, co uwazam jest rekordem. Ale moj chlop twierdzi, ze mozna bylo w trzy miesiace gdybysmy mieli wiecej kasy

Witam wszystkich balowiczow ;)

Rowniez jestem fanem tej technologii budownictwa, a ze na wiosne planuje rozpoczac budowe swojego domu z bali i mam kilka pytan ktore postaram sie przytoczyc na tym forum. Buduje sie w okolicach Wroclawia tuz przy lesie na dzialce ktorej szukalm dluuugo, ale wlasnie ona okazala sie ta wymarzona.

Ale pominmy sprawe dzialki, chodzi mi o wszelkie informacje w temacie wykonawcy i pdwykonawcy poszczegolnych etapo budowy. Czy ktos moze mial jakies doswiadczenia z pracusiami od bal z dolnego slaska?

Jesli ktos mial do czynienia z nastepujacymi wykonawcami:

http://www.domyzbali.baza-firm.com/

http://www.osadadomy.com.pl/

Planuje budowac z bali o srednicy 25cm, niewielki domek parterowy z uzytkowym poddaszem. Chialbym sie zamknac w calosci w 200 000 - 220 000 PLN. Czy to realne ?

Pozdrawiam i dziekuje za ewentualne odpowiedzi!