Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

szczescie_moje : Wiem, ze sa tansze firmy, ale nie tylko cena sie liczy ;) Zreszta, nasz domek ma byc dosc maly, a co za tym idzie nie za drogi. A adaptacje w Wasco moga byc naprawde spore - my mamy drugie drzwi, okno przeniesione na inna sciane, przesuniety komin, wiekszy taras, powiekszony pokoj na pietrze (wysuniety nad taras), a jak jeszcze zagadamy to byc moze i lukarne sie uda dorobic, bo kontakt z firma bezproblemowy :)

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz po uzyskaniu pozwolenia na budowę, wyborze firmy wykonawczej - jedno wiem na pewno - najpierw trzeba wybrać technologię budowy i firmę-osobę, która ma budować), potem uzgodnić z wykonawcą projekt - najlepiej przyjąć któryś zaproponowany przez niego. Różnice w technice budowania mogą być znaczne. Ja mam taki problem: Wybrałem projekt gotowy, zrobiłem adaptację, potem zdecydowałem się na wykonawcę. Wykonawca stwierdził, że on buduje inaczej. Zmian w projekcie co niemiara. Na szczęście wszystko dało się zrobić.

I jeszcze jedno: nie ma jednej metody budowania z bali - praktycznie każdy ma swoją. :D

Pozdrawiam.

projekty domow z drewna

http://www.moj-dom.pl/

Witam. :D

Właśnie o projekt nr J43 mi chodzi. Bardzo mi się podoba i wydaje się być taki w kupie. Kominek na środku- blisko łazienki więc można liczyć na to, że ciepło dotrze w pierwszej kolejności. Acha nie chciałabym żadnego dodatkowego ogrzewania poza kominkiem. Myślałam o Tarnawie z płaszczem wodnym. W dodatku ta wiata -gdyby ją obudować to można tam przechowywać różne rzeczy okołodomowe.

Działkę kupiliśmy w 2004 r. w marcu. Jeszcze sobie poczekam (chyba w nieskończoność) bo rolna i bez prawa zabudowy ale taka, którą sobie wymarzyłam.

Proszę napiszcie coś.

Wszystkich zakręconych tak bardzo jak ja serdecznie pozdrawiam.Ela

Jakiś czas temu wspominałem, że jestem na etapie "balowych" mebli.

To jeszcze nie komplet, ale już trochę jest.

Od czasu do czasu widać IKEowe uzupełnienia...

http://ilustracje.pl/MEBELKI/regal_balowy.jpg

http://ilustracje.pl/MEBELKI/regal_detal.jpg

http://ilustracje.pl/MEBELKI/stol_detal.jpg

http://ilustracje.pl/MEBELKI/pietrowe.jpg

http://ilustracje.pl/MEBELKI/nowa_szafa.jpg

Coś strony się nie wyświetlają.

Może już nieaktualne ale chciałabym zobaczyć te meble jeśli można.

Pozdrowionka.

Ela :D

...a mnie jedna rzecz wkurza i nie przekonuje do większo?ci frm budujšcych z drewna/bala: konstrukcja sciany: bal-wełna-paroizolacja-bal = ?ciana jak w domu murowanym a drewno jest tylko atrapš. dlaczego: bo naturalne własciwosci drewna polegajšce na regulowaniu wilgotno?ci powietrza w pomieszczeniu, naturalnej wymianie powietrza sš zablokowane przez paroizolację! Pewnie zaraz padnie pytanie: a jak inaczej zaizlować ?ciany? jest wiele materiałow naturalnych bazujšcych na włóknach celulozowych (jak choćby ekofiber) przy których nie stosuje sie folii=?ciana oddycha=pomieszczenie oddycha i jest jak w prawdziwym domu z bali! Przekonałem się na własnej skórzejak to jest mieszkajšc w drewnianych domkach z izolacja z foliš i w domach typowo góralskich gdzie jest tylko bal. Nie chcę nikogo przekonywac do swoich poglšdów ale dla mnie drewno opatulone w folię to tylko imitacja drewnianego domu i kwiatek do korzucha.....

Pozdrawiam balowiczów...wszystkich, bez względu na technikę budowania :D

Paweł

Święte słowa! Dlatego ja buduję z firmą Mazurskie Domy, która stosuje wyłącznie ekofiber, pomiędzy balami 2 x 7 lub 2 x 9. Oczywiście budują i z pojedyńczego okrąglaka, ale ja preferuję bal prostokątny. Pewno nie są jedyni, ale ja przez kilka tygodni przeczesałem rynek bo na początku chciałem się zdecydować na technologię a dopiero potem projekt itd. Ja Bóg da, wczesną wiosną startujemy.

Bal to bal - bez ocieplenia i dodatkowych "modernizmów" - mój wykonawca (Trochanowski) pomiędzy bale wtyka wełnę owczą - sama natura :D

Eliszka - nad ogrzewaniem to się zastanów jeszcze - kominek(a właściwie koza) i bale to nierozłączna całość - tylko co w momencie kiedy nie będzie Cię w domu albo nie będzie chciało Ci się rozpalać? Czy jesteś na tyle niemobilna i konsekwentna? Sam kominek nie wystarczy :(

Dzięki Radku za podpowiedź.

Z twojego postu wynika, że to powinna być koza a nie kominek. Czy dobrze zrozumiałam? W dodatku nie wystarczy jedno żródło ogrzewania. Jeżeli tak to mam problem.

Oj ale mi klina wbiłeś.

:(

Z tą kozą to tylko moje prywatne zdanie i zdanie ludzi, u których widziałem taką kozę. Uważam po prostu, że lepiej wygląda na tle bali. Natomiast są też problemy - ogrzewa przez promieniowanie, czyli może być bardzo gorąca, w przeciwieństwie do kominka z zamkniętą komorą. Wielu ludzi na tym forum(patrz np. madd kilka postów wcześniej) zastosowało kominek i to jest na pewno rozwiązanie wygodniejsze. Ale oprócz kominka instaluje się np dogrzewanie elektryczne(podłoga, grzejniki...).

Najgorsze, że takich dylematów są tysiące :wink:

witam

a ja jestem za koza. troche trzeba bedzie zabezpieczyc sciane po koza bedzie przy niej stala ale znalazlem juz odpowiednie produkty. chcialbym tylko pociagnac rure (komin) od kozy bezposrednio w gore i nad polac dachowa systemem bertrams

http://www.parkanex.pl/?p0=2&p1=3

ale na stronie producenta jest napisane ze rury te nie moga stanowic samoistnego komina. czy ktos ma jakas koncepcje ?

tutaj namiary na plyty izolacyjne jesli kogos interesuje

http://www.varmsen.com/cms.pl?w2d=p&P=2

http://www.promattop.pl/hti.php3?ITEM=38&K=1260

co chcialbym uzyskac jest na tym foto. rura od kozy az po polac dachu. oczywiscie wewn domu. mozna tak ?

http://www.smsnet.pl/~fungous/koza1.jpg

W końcu dotarłam do tego miejsca. :D

Teraz Wam powiem że moja działka znajduje się w Jaworzynce( tam gdzie Rencia i Jurand się spotkali). Rozglądamy się wstępnie za ewentualnym wykonawcą i początkowo miał to być Stollux ale po Waszych wypowiedziach chyba mi przeszło. Projekt J 43, który najbardziej mi odpowiada ma to do siebie, że nie ma ścianek działowych na parterze -to może i koszty mniejsze. Jednakże ogrzewanie nie daje mi spokoju a to z tego względu, że będziemy do domku przyjeżdżać na weekendy itp. (wiadomo praca i odległość 86 km) a za jakieś 15-20 lat emerytura. 68m powierzchni użytkowej zupełności nam wystarczy- na parterze mały taras, wejście-miejsce na płaszcze i buty, pokój z kominkiem, aneksem kuchennym i łazienką (w jednym ciągu woda) a na piętrze trzy małe sypialnie. Proszę podzielcie się swoimi uwagami co do mojego domku. Na pewno patrzycie z innej strony i może widzicie inne mniej korzystne strony. Jeżeli mogę prosić o komentarz nawet ten najmniej ciepły bardzo proszę. Będę bardzo wdzięczna.

Gratuluję tym forumowiczom, którzy już mieszkają Edzia, marcin@aneta, Madd jak również tym, którzy są w trakcie: Jurand, Radek,Rencia i wszystkim (imion nie pamiętam). Też bym tak chciała. Serdecznie pozdrawiam i tak ładnie Wam zazdroszczę. :D

Bierz Wiartela ? jest zajefajny!

Domek przepiękny. :o

Są tam dwa kominy- w łazience i w pokoju ciepło a i będzie się niosło do góry do dwóch pokoi. Nie wiem tylko czy w górach by się sprawdził. Domosław mówił o Zielonce to chyba gdzieś w środkowej Polsce. Pozdrawiam.

Witam,To gmina Zielonki,9 km na północ od Krakowa.Mamy ostro pofałdowany teren więc nie jest zimno i nie wieje.Moja działka jest lekko pochyła i 100 m od zdziczałych stawów,w lecie żaby fajnie mi kumkają :D

To taki domek drewniany tam jak najbardziej pasuje. Jak tez mam dizlake miedzy gorkami. Wiatr na gorze wieje jak cholera, a u nas tak fajnie

To u mnie podobnie też nie wieje choć na górce ale wystawa południowa.

W sumie co za roznica czy wieje czy nie. W takim domku jest tak milusio, ze nawet przy ladnej pogodzie nie chce sie wychodzic, a co dopiero przy jakis wiatrach, sniegach, chmurach itp itd. Siedzie jak glab w pracy i marze zeby wrocic do moich cieplutkich czterech scian

...a mnie jedna rzecz wkurza i nie przekonuje do większo?ci frm budujšcych z drewna/bala: konstrukcja sciany: bal-wełna-paroizolacja-bal = ?ciana jak w domu murowanym a drewno jest tylko atrapš. dlaczego: bo naturalne własciwosci drewna polegajšce na regulowaniu wilgotno?ci powietrza w pomieszczeniu, naturalnej wymianie powietrza sš zablokowane przez paroizolację! Pewnie zaraz padnie pytanie: a jak inaczej zaizlować ?ciany? jest wiele materiałow naturalnych bazujšcych na włóknach celulozowych (jak choćby ekofiber) przy których nie stosuje sie folii=?ciana oddycha=pomieszczenie oddycha i jest jak w prawdziwym domu z bali! Przekonałem się na własnej skórzejak to jest mieszkajšc w drewnianych domkach z izolacja z foliš i w domach typowo góralskich gdzie jest tylko bal. Nie chcę nikogo przekonywac do swoich poglšdów ale dla mnie drewno opatulone w folię to tylko imitacja drewnianego domu i kwiatek do korzucha.....

Pozdrawiam balowiczów...wszystkich, bez względu na technikę budowania :D

Paweł

Święte słowa! Dlatego ja buduję z firmą Mazurskie Domy, która stosuje wyłącznie ekofiber, pomiędzy balami 2 x 7 lub 2 x 9. Oczywiście budują i z pojedyńczego okrąglaka, ale ja preferuję bal prostokątny. Pewno nie są jedyni, ale ja przez kilka tygodni przeczesałem rynek bo na początku chciałem się zdecydować na technologię a dopiero potem projekt itd. Ja Bóg da, wczesną wiosną startujemy.

Podpisuję się dwoma ręcyma!!! :D:D:D

Witam,To gmina Zielonki,9 km na północ od Krakowa.Mamy ostro pofałdowany teren więc nie jest zimno i nie wieje.Moja działka jest lekko pochyła i 100 m od zdziczałych stawów,w lecie żaby fajnie mi kumkają :D

nie chce krakać.... ale z tym kumkaniem to i chary komarów będš latać....z autopsji kolegi, który mieszka w odległoœci 200m od stawów i rzeczki....