Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Miałem okazje reperowac ikeowskie meble ,i chyba nie ma większego badziewia,to ma za zadanie rozleciec się po 6miesiącach.Przecie tam nie ma żadnych zastrzałów,skręcone na śrubkach lub kołeczkach.Cena odpowiada jakości.

MADD jak dom się zachowuje po rozpoczęciu sezonu grzewczego?bardzo trzeszczy?Ponoc bale wysychają dopiero po pięciu latach :D

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miałem okazje reperowac ikeowskie meble ,i chyba nie ma większego badziewia,to ma za zadanie rozleciec się po 6miesiącach.Przecie tam nie ma żadnych zastrzałów,skręcone na śrubkach lub kołeczkach.Cena odpowiada jakości.

MADD jak dom się zachowuje po rozpoczęciu sezonu grzewczego?bardzo trzeszczy?Ponoc bale wysychają dopiero po pięciu latach :D

Pewnie i po pieciu, ale nie trzeszczy. Po miesiacu od postawienia, jak nie bylo jescze okien kilka razy tam spalam to myslalam ze zwariuje - tak dom pracowal. Ale potem sie uspokoilo. Teraz ani drgnie. Ale mysle ze go dobrze strzecha przycisnela, bo sie pewnie zrobila ciezka jak cholera po tym desczu. Niestety pospieszylismy sie z plytkami w lazience :-(

Co pradwa zrobilismy tzw. plywajaca konstrukce na regipsy i plyki zeby pracowalo osobno niz dom. Ale odudowalismy plytkami takze okno lazienkowe i niestety w dwoch miejscach plytki popekaly jak dom zaczal siadac. Z oknami nie ma takiego problemu bo od gory zostawilismy 5 centymentow luzu i dalisy tam pianke. Ale przestrzegam - plytki w domach drewnianych jak najpozniej!

Witam po raz pierwszy.

O mnie:

- czasem zaglądam tu i czytam

- a teraz nawet buduje taki domek z bali: http://www.pbase.com/kryzoo/budowa - radości co niemiara :)

Do Lami: moge Ci polecic mojego architekta, ktory rok temu przygotował projekt indywidualny z przystosowaniem do działki za 2800PLN. Pracownia z Łochowa. Poszukam adresu jeśli jesteś zainteresowana.

Pozdrawiam

Kryzoo

Witam po raz pierwszy,

Też przymierzam się do budowy domu z bali. Jestem w trakcie kupowania działki położonej w otoczeniu lasu, tak więc dom drewniany będzie pasował jak ulał. Jednak nie chciałbym pchać się w chatę polską lub góralską, skłaniam się ku bardziej nowoczesnemu charakterowi-bez zbędnych ozdób i rzeźbień. W związku z osiadaniem domów z bala jestem zaintersowany technologią sumikowo-łątkową (poza tym wygląda nowocześniej :) ).

Kryzoo, mogłbyś mi też podesłać adres tego architekta z Łochowa? Będę wdzięczny :)

Pzdr,

Domaracuch

Madd : A ile nalezalo by odczekac? Sciany beda nam stawiac w polowie kwietnia, a w wakacje chcielibysmy sie juz wprowadzac... Jakis czas mozna pomieszkac z niewykonczona lazienka, ale jak dlugo? :)

Mnie zaczeli stawiac na poczatku czerwca, plytki robilismy na poczatku sierpnia i niestety. Goral, ktory nam stawial powiedzial ze najlepiej byloby poczekac rok. Ja wiem ze to dlugo, ale podobno w tym czasie dom siadzie jakies 5 centymetrow. Ale tak jak mowie - odkleily sie plytki tylko przy oknie. Pogadajcie z jakims fachowcem od regipso iu zaproponujcie tzw. plywajaca konstrukcje scian, a onka mozna nie obudowywac, albo obudowac drewnem z duza iloscia pianki.

Mysmy z chlopem doszli do wniosku, ze na razie nie bedziemy przyklejac tych plytek. Zobaczymy na wiosne. Firanczka zakrylam wiec mnie tak nie denerwuje.

W najnowszym Muratorze,wyczytałem że:

"domy bali z mokergo drewna w mniejszym stopniu trzymaja ciepło,budynek siadając wypatrza się,drewno pęka i następuje rozszczelnienie domu"

MADD oprucz podwujnych wpustów łączących dół z górą bala górale dawali coś jeszcze?

Napisali także:

"domy z bali muszą by zdedydowanie droższe od domów murowanych-to chyba najdroższa technologia budowy domów jednorodzinnych.Budowy takiego domu nie podejmią się "chłopcy z pod budki z piwem",co czesto się zdarza w przypadku domów murowanych"

Po doświadczeniach MADD wcale nie tak drogo,a jak u mnie "fachowcy z pod budki..."robili dobudówke do domu murowanego, to płyta siadła i istniało prawdopodobieństwo zawalenia się dobudówki.

"domy bali z mokergo drewna w mniejszym stopniu trzymaja ciepło,budynek siadając wypatrza się,drewno pęka i następuje rozszczelnienie domu"

MADD oprucz podwujnych wpustów łączących dół z górą bala górale dawali coś jeszcze?

Napisali także:

"domy z bali muszą by zdedydowanie droższe od domów murowanych-to chyba najdroższa technologia budowy domów jednorodzinnych.Budowy takiego domu nie podejmią się "chłopcy z pod budki z piwem",co czesto się zdarza w przypadku domów murowanych"

Po doświadczeniach MADD wcale nie tak drogo,a jak u mnie "fachowcy z pod budki..."robili dobudówke do domu murowanego, to płyta siadła i istniało prawdopodobieństwo zawalenia się dobudówki.

Goral mnie uprzedzal ze dom bedzie siadal, ale bylam madrzejsza. Ale te dwa kawalki plytek w lazience to nie koniec siwata! Dom wybudowalam w miare tanio. ale nie sadze zeby robota byla spartoczona. Moj ojciec, ktory na drewnie sie zna stwierdzil ze robota jest solidna i tyle. Oprocz wpustwo miedzy bale szla pianka uszczelniajaca. Ale jeden bal wchodzil w drugi jak klocki. JA nie narzekam.

PS. Mialam nie pisac. ale napisze: domosław walisz takie ortografy, ze az wstyd!

PS. Mialam nie pisac. ale napisze: domosław walisz takie ortografy, ze az wstyd!

Gdzie?ja ich nie widze. :oops:

Mam zaświadczenie z poradni że jestem dyslektykiem,dysgrafikiem.W technikum ,nie chcąc dostawac samych pał z wypracowań musiałem chodzic do Poradni Psychologicznej Polskiego Towarzystwa Dysleksji,rozwiązywałem testy z dzieciaczkami i stwierdzono że jestem już niereformowalny.Przedtem w wiejskich szkołach nie przykładano to tego wagi.

Albert Einstein był dyslektykiem

Nie ma śmiechu,robię błęda nawet w imieniu żony :lol:

Pozdro

:lol:

Kochani musze sie wam pochwlaic ze 25.10.06 podpisalam akt notarialny kupna dzialki (wiem o tym juz pisalam :wink: ) ale juz 10.11.06 otrzymalam pismo z Sadu o wpisie do ksiegi wieczystej!!!! Co wiecej na wpisie jest data 3.11.06!!! Jestem w ciezkim szoku ze tak blyskawicznie!!! :o :lol:

Jak dlugo u was to trwalo? tez tak szybko? slyszalam ze czasem czeka sie miesiacami....

Energetyka tez juz przyslala info ze mozna odebrac warunki przylaczenia... Jak jeszcze tak szybko podlacza to pomysle ze do lepszej gminy trafic nie moglam :lol:

Sluchajcie moi drodzy balowicze.

Mam problem z ogrzewaniem domku-tzn z planem. Czytam i czytam forum i kompletnie nie wiem na co sie zdecydowac :( Domek bedzie niewielki do ok.80mkw planujemy. Na dole chcialam podlogowke (tylko jaka :-? ) ale co z poddaszem? Te kominki z rozprowadzeniem ciepla budza moje powazne watpliwosci... zapach prazonej sadzy z komina raczej mi nieodpowiada....a moze przesadzam z tym zapachem? Jak to jest u Was?

Podzielcie sie prosze informacjami co Wy wybraliscie i czy sie sprawdzilo, czy zalujecie i gdybyscie teraz budowali wybralibyscie cos innego???

Bardzo prosze o jakies informacje.

Pozdrofka

Napisali także:

Witam,

Czuję się poniekąd wywołana do tablicy, bo opisany w ostatnim Muratorze dom z mokrego drewna to mój.

Szczerze ze wstydem się przyznaję, ze jeszcze nie czytałam tego artykułu ale znajomi mi donieśli :cry: :cry:

Mieszkam na stałe dopiero od wakacji i mogę już opisać swoje doświadczenia.

Dom postawiony był w 2003r. i faktycznie jak napisała madd, na początku kiedy nie było okien ani mszenia w domu była istna dyskoteka / drewno pękało i trzeszczało, trwało to może tydzień lub dwa / to był wyjątkowo upalny maj, więc drewno schło bardzo szybko. Dom osiadł chyba z 10 cm - kieyś obserwowaliśmy to na komnie, ale po położeniu podłogi już tego nie widać. Może jeszcze i powoli siada, ale jest to już proces ledwie zauważalny. Trudności jakie napotyka się przy budowaniu w tej technologii/mokrego drewna/ to elastyczność instalacji i innych elementów np. schody. Choć teraz widzę, ze z tymi schodami trochę przedobrzyliśmy, bo wydaje się, że nie było tu takiej potrzeby.

Co do spękań drewna wyglądają groźniej niż są. W czasie ostatniej, listopadowej wichury biegałam po domu i przykładałam rękę do większych szczelin, ale nie odczuwałam żadnych zimnych "prądów".

Większym zagrożeniem pod tym względem są szczeliny wokół belków stropowych wychodzących przez ściany zewn., ale z tym to nie taki problem, uszczelniliśmy je silikonem.

A teraz po kolei moje doświadczenia z tego pólrocznego mieszkania w swoim domu.

Wprowadziliśmy się tak chwilowo na wakacje, więc dane nam było przeżyć tam te tropikalne upały. Pod tym względem zostaliśmy pozytywnie zaskoczeni. Temperatura na dole nigdy nie przekroczyła 25 st. oczywiście przy zamkniętych drzwiach i oknach, za to bez zasłon, żaluzji czy okiennic. W pokojach na poddaszu okna balkonowe więc grzało dość mocno. Tam też temp. była wyższa, ale wystarczyło wieczorem na chwilę pootwierać wszystkie okna i temp. szybciutko spadała./ w sąsiednich domach murowanych utrzymywała się temp. 30 st.

Jeżeli chodzi o zimę nasze dośw. są trochę ograniczone, gdyż jak wcześniej wspomniałam pomieszkiwaliśmy tylko i wtedy było trudno, dom w ciągu tygodnia znacznie się wychładzał i trudno było go rozgrzać - tzn. najfajniej, najcieplej było kiedy musieliśmy wyjeżdżać. Kiedy temp. spadła do - 20 st. mąż nocował w domku, żeby palić w kominku, co by woda nie zamarzła, ale i tak raz zamarzła/ mam zlewozmywak na zewnętrznej ścianie pod oknem/. Pocieszyłam się tym, że u znajomych w nowym murowanym domu też zamarzła.

Narazie grzejemy tylko kominkiem z rozprowadzeniem / pow. domu 150m2 podłogi/ i jest aż za ciepło. Np. dziś po powrocie z pracy ok. 17 tej było 28 st. a spalamy średnio 4 grube kawałki drewna/ palimy drewnem dębowym/.

Na pewno zimą tego drewna przyjdzie nam spalać trochę więcej, ale okien nie trzeba będzie otwierać.

Co do kafelek. Poddasze wykończone mamy płytą OSB i na to w łazience klejone kafelki i melduję, że kafelki mają się dobrze i są w komplecie choć łazienka była robiona 2 lata temu.

Uff ale się rozpisałam. :D

pozdrawiam

Edzia

Co do ogrzewania:

Pewnie mnie coponiektórzy wysmiejš ale planuję: 1.piec na drewno; 2.kominek z wkładem; 3.kolektory słoneczne

1. - podstawowe Ÿródło ciepła

2. -grzanie cwu, dogrzewanie

3. na lato cwu i podgrzew podłogówki w łazience i kuchni (coby nie marzły bose stopy)

a całoœć ze sterownikiem elektronicznym (własnej konstrukcji) na elektrozaworach i czujnikach temperatury. poza tym awaryjne zasilanie całego sterowania (tzw. ups), pomp itp z dodatkowym ładowaniem z baterii słonecznej.

Kosmiczna technologia ale mam na tym punkcie œwira...... :D

Nie mam zaufania do instalacji kominkowej podgrzewajšcej powietrze z rozporowadzeniem: mam pewne wštpliwoœci czy nie bedzie to Ÿródło wiecznego kurzu....

Podłogówka: tylko w łazience i kuchni, czyli tam gdzie na podłodze sš płytki bo drewno nuie lubi być cišgle podgrzewane i moim zdaniem w końcu się wkurzy i popęka/zlezie sie /itp = szpary w podłodze....

Aha, kominy w miare mozliwoœci w œrodku domu: dodatkowo mogš dogrzewać pomieszczenia: pare lat temu byliœmy we wrzesniu w Bieszczadach w jednym gospodarstw agrotur. Dom z bali wykonany technologiš góralskš-odmiana podhalańska :D komin od pieca w œrodku domu, murowany nieotynkowany. noce były chłodne, w piecu sie cały czas paliło na 4 fajerki a ciepełko sie rozchodziło po całym domu i było ciepło (oprócz wczesnego ranka, póki gaŸdzina nie dopaliła....) - jakoœ to działa, a grzejniki właczajš dopiero w listopad/grudzien jak temp dobrze spadnie... Najzimniejszym pomieszczeniem była łazienka: lokalizacja jak pokoje ale podejrzewam że połozone płytki na gipskartonach dobrze izolowały dopływ ciepła z korytarza z komina....

Ale sie rozpisałem :D

Zobaczymy jak będzie z kasš, na razie tradycyjne.....

Zamierzamy podgrzewać wodę w basenie ale do tego to spróbuje sam zrobić kolektoki wolno stojšce (czyli coby mozna je było schować na zime). mam fajnš ksišżke o kolektorach słonecznych (tytuł ten sam) ale nie pamietam autoról (lezy w robocie). jakby kto był zainteresowany to jutro uzupełnie bibliografię :D

Co do wystroju wnętrz. Hmmm, wydawało mi się jeszcze przed budową, ze wiem co jak i gdzie będzie, ale teraz moje plany zostały zweryfikowane przez sytuację i domowników i zamiast planowanej wiejskiej chaty mam wystrój "normalnego domu". :wink:

Nie mam co prawda fotek z salonu i pomieszczeń na poddaszu / oprócz łazienki/, zatem pochwalę się tymi które mam pod ręką.

Łazienka na poddaszu

http://foto.onet.pl/upload/42/78/_464799_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/43/79/_472355_n.jpg

I kuchnia

http://images4.fotosik.pl/200/b18a7f204f119598med.jpg

http://images3.fotosik.pl/236/27ee942da15e95a9med.jpg

Jak widać wyżej, prosto, normalnie bez szaleństw

u mnie ciesle weszli z 1maja, glazurnik na przełomie sierpnia i września. mineły 2 lata, dom przestał siadać/ no może wyhamował.../, płytki w idealnym stanie, a troche tego mam: 2 łazienki, wc, pralnia /pólnocno-wschodni róg domu wyłozona po sufit płytkami/. Chyba zlożę pokłon glazurnikowi, chociaż kilka uwag do staranności wykonania do tej pory miałam...

Co do ogrzewania:

Pewnie mnie coponiektórzy wysmiejš ale planuję: 1.piec na drewno; 2.kominek z wkładem; 3.kolektory słoneczne

1. - podstawowe ?ródło ciepła

3. na lato cwu i podgrzew podłogówki w łazience i kuchni (coby nie marzły bose stopy)

a cało?ć ze sterownikiem elektronicznym (własnej konstrukcji) na elektrozaworach i czujnikach temperatury. poza tym awaryjne zasilanie całego sterowania (tzw. ups), pomp itp z dodatkowym ładowaniem z baterii słonecznej.

Kosmiczna technologia ale mam na tym punkcie ?wira...... :D

Nie mam zaufania do instalacji kominkowej podgrzewajšcej powietrze z rozporowadzeniem: mam pewne wštpliwo?ci czy nie bedzie to ?ródło wiecznego kurzu....

Podłogówka: tylko w łazience i kuchni, czyli tam gdzie na podłodze sš płytki bo drewno nuie lubi być cišgle podgrzewane i moim zdaniem w końcu się wkurzy i popęka/zlezie sie /itp = szpary w podłodze....

Aha, kominy w miare mozliwo?ci w ?rodku domu: dodatkowo mogš dogrzewać pomieszczenia: pare lat temu byli?my we wrzesniu w Bieszczadach w jednym gospodarstw agrotur. Dom z bali wykonany technologiš góralskš-odmiana podhalańska :D komin od pieca w ?rodku domu, murowany nieotynkowany. noce były chłodne, w piecu sie cały czas paliło na 4 fajerki a ciepełko sie rozchodziło po całym domu i było ciepło (oprócz wczesnego ranka, póki ga?dzina nie dopaliła....) - jako? to działa, a grzejniki właczajš dopiero w listopad/grudzien jak temp dobrze spadnie... Najzimniejszym pomieszczeniem była łazienka: lokalizacja jak pokoje ale podejrzewam że połozone płytki na gipskartonach dobrze izolowały dopływ ciepła z korytarza z komina....

Z kominka nie smierdzi! Z kominka pachnie! Juz pisalam, ale napisze jescze raz. Ja mam rozprowadzanie cieplego powietrza z kominka i na razie jest jescze cieplo. Ogrzewanie podlogowe zrobilam w kichni i lazience i mama nadzieje ze bedzie dzialac za niedlugo, bo....LUDZISKA Po osmiu miesiacach bojow z elektrownia wlasnie sie dowiedzialam ze kolo poniedzialku bede miala swoj wlasny prad! Koniec spolki z sasiadem!

Co do ogrzewania:

a cało?ć ze sterownikiem elektronicznym (własnej konstrukcji) na elektrozaworach i czujnikach temperatury. poza tym awaryjne zasilanie całego sterowania (tzw. ups), pomp itp z dodatkowym ładowaniem z baterii słonecznej.

Nie mam zaufania do instalacji kominkowej podgrzewajšcej powietrze z rozporowadzeniem: mam pewne wštpliwo?ci czy nie bedzie to ?ródło wiecznego kurzu....

Aha, kominy w miare mozliwo?ci w ?rodku domu: dodatkowo mogš dogrzewać pomieszczenia: pare lat temu byli?my we wrzesniu w Bieszczadach w jednym gospodarstw agrotur. Dom z bali wykonany technologiš góralskš-odmiana podhalańska :D komin od pieca w ?rodku domu, murowany nieotynkowany. noce były chłodne, w piecu sie cały czas paliło na 4 fajerki a ciepełko sie rozchodziło po całym domu i było ciepło (oprócz wczesnego ranka, póki ga?dzina nie dopaliła....) - jako? to działa, a grzejniki właczajš dopiero w listopad/grudzien jak temp dobrze spadnie... Najzimniejszym pomieszczeniem była łazienka: lokalizacja jak pokoje ale podejrzewam że połozone płytki na gipskartonach dobrze izolowały dopływ ciepła z korytarza z komina....

Z kominka nie smierdzi! Z kominka pachnie! Juz pisalam, ale napisze jescze raz. Ja mam rozprowadzanie cieplego powietrza z kominka i na razie jest jescze cieplo. Ogrzewanie podlogowe zrobilam w kichni i lazience i mama nadzieje ze bedzie dzialac za niedlugo, bo....LUDZISKA Po osmiu miesiacach bojow z elektrownia wlasnie sie dowiedzialam ze kolo poniedzialku bede miala swoj wlasny prad! Koniec spolki z sasiadem!

Ale ja nie twuerdze ze z kominka smierdzi! wiem że wręcz przeciwnie! Chodzi mi tylko że przy ogrzewaniu powietrznym niebezpieczeństwo cišgłego zakurzania pomieszczeń!

Co do ogrzewania:

Ale ja nie twuerdze ze z kominka smierdzi! wiem że wręcz przeciwnie! Chodzi mi tylko że przy ogrzewaniu powietrznym niebezpieczeństwo cišgłego zakurzania pomieszczeń!

E tam, to sa plotki. Ja co prawda jescze mam burdel budolnany, wiec kurz mam wszedzie. Ale moi rodzice maja kominek juz piec lat, mama jest pedantka i nie zauwazylam zeby bylo wiecej kurzu niz normalnie. Wiadomo, ze od noszenia drewna sie brudzi (mnie to wkurza), ze szybe trzeba czyscic i takie tam, ale cos za cos. W kuchni mam piec kaflowy, tez jest od drewna troche brudno ale polecam wszystki. Trzy sprawy - jest cieplo, mozna cos ugotowac (odpada wlaczanie kuchenki elektrycznej, a co za tym idzie zostaje troche kasy w kieszenie, no i mozna zamontowac podkowe, ktora od razu bedzie grzala ciepla wode. Rewelacja. Ja tak zyje juz drugi miesiac (bo ten prad od sasiada...) i jest super. Odchodza rachunki. A drewna po budowie drewnianego domu troche zostaje wiec jest czym palic. Gorzej jak sie skonczy