Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do ogrzewania:

Pewnie mnie coponiektórzy wysmiejš ale planuję: 1.piec na drewno; 2.kominek z wkładem; 3.kolektory słoneczne

1. - podstawowe ?ródło ciepła

2. -grzanie cwu, dogrzewanie

3. na lato cwu i podgrzew podłogówki w łazience i kuchni (coby nie marzły bose stopy)

a cało?ć ze sterownikiem elektronicznym (własnej konstrukcji) na elektrozaworach i czujnikach temperatury. poza tym awaryjne zasilanie całego sterowania (tzw. ups), pomp itp z dodatkowym ładowaniem z baterii słonecznej.

Kosmiczna technologia ale mam na tym punkcie ?wira...... :D

Nie mam zaufania do instalacji kominkowej podgrzewajšcej powietrze z rozporowadzeniem: mam pewne wštpliwo?ci czy nie bedzie to ?ródło wiecznego kurzu....

Podłogówka: tylko w łazience i kuchni, czyli tam gdzie na podłodze sš płytki bo drewno nuie lubi być cišgle podgrzewane i moim zdaniem w końcu się wkurzy i popęka/zlezie sie /itp = szpary w podłodze....

Aha, kominy w miare mozliwo?ci w ?rodku domu: dodatkowo mogš dogrzewać pomieszczenia: pare lat temu byli?my we wrzesniu w Bieszczadach w jednym gospodarstw agrotur. Dom z bali wykonany technologiš góralskš-odmiana podhalańska :D komin od pieca w ?rodku domu, murowany nieotynkowany. noce były chłodne, w piecu sie cały czas paliło na 4 fajerki a ciepełko sie rozchodziło po całym domu i było ciepło (oprócz wczesnego ranka, póki ga?dzina nie dopaliła....) - jako? to działa, a grzejniki właczajš dopiero w listopad/grudzien jak temp dobrze spadnie... Najzimniejszym pomieszczeniem była łazienka: lokalizacja jak pokoje ale podejrzewam że połozone płytki na gipskartonach dobrze izolowały dopływ ciepła z korytarza z komina....

Ale sie rozpisałem :D

Z kominka nie smierdzi! Z kominka pachnie! Juz pisalam, ale napisze jescze raz. Ja mam rozprowadzanie cieplego powietrza z kominka i na razie jest jescze cieplo. Ogrzewanie podlogowe zrobilam w kichni i lazience i mama nadzieje ze bedzie dzialac za niedlugo, bo....LUDZISKA Po osmiu miesiacach bojow z elektrownia wlasnie sie dowiedzialam ze kolo poniedzialku bede miala swoj wlasny prad! Koniec spolki z sasiadem!

Ale ja nie twuerdze ze z kominka smierdzi! wiem że wręcz przeciwnie! Chodzi mi tylko że przy ogrzewaniu powietrznym niebezpieczeństwo cišgłego zakurzania pomieszczeń!

E tam, to sa plotki. Ja co prawda jescze mam burdel budolnany, wiec kurz mam wszedzie. Ale moi rodzice maja kominek juz piec lat, mama jest pedantka i nie zauwazylam zeby bylo wiecej kurzu niz normalnie. Wiadomo, ze od noszenia drewna sie brudzi (mnie to wkurza), ze szybe trzeba czyscic i takie tam, ale cos za cos. W kuchni mam piec kaflowy, tez jest od drewna troche brudno ale polecam wszystki. Trzy sprawy - jest cieplo, mozna cos ugotowac (odpada wlaczanie kuchenki elektrycznej, a co za tym idzie zostaje troche kasy w kieszenie, no i mozna zamontowac podkowe, ktora od razu bedzie grzala ciepla wode. Rewelacja. Ja tak zyje juz drugi miesiac (bo ten prad od sasiada...) i jest super. Odchodza rachunki. A drewna po budowie drewnianego domu troche zostaje wiec jest czym palic. Gorzej jak sie skonczy

Niestety jednak się kurzy, najbardziej widoczne jest to po rozpoczęciu sezonu grzewczego, naprawde różnica jest spora. nie ma co oczywiście demonizować, nie jest to jakieś rażące, poprostu częściej trzeba ścierać kurze i koty spod łóżek wyganiać......

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jednak nie chciałbym pchać się w chatę polską lub góralską, skłaniam się ku bardziej nowoczesnemu charakterowi-bez zbędnych ozdób i rzeźbień. W związku z osiadaniem domów z bala jestem zaintersowany technologią sumikowo-łątkową (poza tym wygląda nowocześniej :) ).

Kryzoo, mogłbyś mi też podesłać adres tego architekta z Łochowa? Będę wdzięczny :)

Pzdr,

Domaracuch

Technologia sumikowo łątkowa z tego co wiem nie jest niczym nowym. Na mazowszu i w wielu innych nizinnych regionach tak się budowało w odróżnieniu od góralskiej chaty w konstrukcji zrębowej. Poziome sumiki także się kurczą, a ponieważ taki dom nie osiada to tworzą się między nimi szpary.

Co do architekta: http://www.biuro-projektow.com/index2.html

Pozdrawiam i życzę powodzenia inwestycji. Wniosek jaki mogę wyciagnąć z moich dotychczasowych doświadczeń jest jeden podstawowy: jak najmniej deweloperki, gdzie jeden wykonawca odpowiedzialny jest za drzwi, ściny, okna, pokrycie dachowe, itp, itd - nie daj Boze "pod klucz"!. Lepiej małymi kroczkami ale samemu wszystko nadzorować i decydować, żeby uniknąć frustracji.

a my mamy "pod klucz' i jesteśmy bardzo zdowoleni! Sami decydowaliśmy jakie chcemy drzwi, okna (robione oczywiście w firmie) wybrane przez nas kolory dachu, ścian itd. podlegały potem jeszcze naszej wtórnej akceptacji, ale jedna firma zrobiła wszystko ( no oprócz przyłączy i białego montażu).

i uważam, że tak jest bardzo dobrze, bo jak się trafi, że cos jest źle zrobione, to nikt na nikogo nie zrzuca winy. Właśnie minęło 2 lata jak mieszkamy i nie znaleźliśmy ani jednego błędu w sztuce. Tak więc myślę, że wszystko zalezy od tego, na jaką firme i ekipe sie trafi.

Pozdrawiam

Dorota

Witam,

Czuję się poniekąd wywołana do tablicy, bo opisany w ostatnim Muratorze dom z mokrego drewna to mój.

Szczerze ze wstydem się przyznaję, ze jeszcze nie czytałam tego artykułu ale znajomi mi donieśli :cry: :cry:

Czy jeszcze raz podjęłabyś się budowy z mokrych bali? Podziel się doświadczeniami. Co za a co przeciw takiemu budowaniu?

Witajcie. mam pytanie: czy ktoś z Was, kto juz wybudował z bala, pozostawił ściany z bala (bez gipskartonów) ma:

1. w salonie kominek obudowany kaflami

2. kuchnie kaflową w kuchni.

Jesli to mozliwe to prosze o zdjęcia jak to w całosci się zgrywa (bal+kaflaki), bo się z żona wahamy czy zawsiować dom kaflami.....

Pozdrawiam

Napewno zależy od grubości bali ,mogą byc 7-dmio cm a mogą byc też 30cm, od ilości pomieszczeń itp

Nie zartuj :lol: 7cm to nie bal a zwylka deska-nie rozmawiamy na tym forum o nomenklaturze a o "prawdziwych" balach czyli o czyms pow. 16cm w przypadku domow mieszkalnych a nie domkow letniskowych 8)

A moze latwiej bedzie jak zapytam ile drewna poszlo na wasze domki, z jakiej grubosci bala budowaliscie i jaka powierzchnia? parterowy czy z poddaszem?

Należy ci się wyjaśnienie. istnieją dwa typy bala, z których buduje się DOMY Z BALA i to są domy z bali. Pierwszy to tradycyjny "okrąglak", tzw. pełny bal a drugi to bal prostokątny. Firma Mazurskie Domy, ale nie tylko ona, stawia domy w obu typach. Przy balu 7cm jest to zawsze 2 x 7cm z izolacją pośrodku. W sumie wychodzi ponad 20 cm.

Witajcie. mam pytanie: czy ktoś z Was, kto juz wybudował z bala, pozostawił ściany z bala (bez gipskartonów) ma:

1. w salonie kominek obudowany kaflami

2. kuchnie kaflową w kuchni.

Jesli to mozliwe to prosze o zdjęcia jak to w całosci się zgrywa (bal+kaflaki), bo się z żona wahamy czy zawsiować dom kaflami.....

Pozdrawiam

Pozwolę sobie bez pytania Madd umieścic zdjęcia pieca kaflowego w kuchni i kominka

http://img106.imageshack.us/img106/5549/dsc00702ib0.jpg

http://img161.imageshack.us/img161/8711/dsc00699ue3.jpg

Naumiałem się to się chwalę :lol:

dzięki za fotki. Chyba sie zdecydujemy na kaflaka, bardzo podoba się nam taki układ

http://www.kominki.rzeszow.pl/oferta/katalog/kuchnie/16.jpg

a bardziej

http://www.kominki.rzeszow.pl/oferta/katalog/kuchnie/22.jpg

ale chyba ściane dzielącą salon z kuchnią, na której w kuchni bedzie kuchnia :D a w salonie kominek postawimy z cegły: i tak będzie tam ciąg kominowy a zawsze łatwiej bedzie utzymac czystość: jak sie zamaze, osmoli czy costam to sie maźnie biała farba i spokój...

....a tak poza tym ma ktoś dom budowany z bala JODŁOWEGO? podobnoz mniej ciemnieje i drewno jest takie fajne ciepło bialutkie????

w ogóle możeby założyć jakąs galerie wnętrz w domach z bala? okraglaka i prostokatnego....bo trudno mi tłumaczyć rodzinie że wcale nie musi być ściana z bala monotonna : bal , bal, bal w każdym pomieszczeniu.....

Należy ci się wyjaśnienie. istnieją dwa typy bala, z których buduje się DOMY Z BALA i to są domy z bali. Pierwszy to tradycyjny "okrąglak", tzw. pełny bal a drugi to bal prostokątny. Firma Mazurskie Domy, ale nie tylko ona, stawia domy w obu typach. Przy balu 7cm jest to zawsze 2 x 7cm z izolacją pośrodku. W sumie wychodzi ponad 20 cm.

Masz racje oczywiscie.

Zdaje sie ze znow nie precyzyjnie sie wyrazilam. Pytam o bale pelne okragle i prostokatne 18-20cm plus ocieplenie i GK czy OSB czy boazeria drewniana lub 24cm bez ocieplenia, a nie prefabrykowane.

Deski 2x7cm z ociepleniem wewnatrz nie sa balem pelnym tylko prefabrykatem tak jak np http://www.magnuslog.com/domy/pl/sysbal.html

Moze szybciej i prosciej bedzie skierowac to pytanie konkretnie do Juranda79, pAo, Katarina Ols, linkad, marcin_aneta, kryzoo i dlugo by tak wymieniac :) ile kubikow potrzebowaliscie na swoje domki i jaka macie powierzchnie swoich drewniakow?

madd ten piec jest super :D bo to chyba twój ???

czy mogę cię prosić o tel. do tego elektryka co u was pracował. Pisałaś, że nie ma czasu, ale może mógłby udzielić nam paru porad. Mamy wątpliwości odnośnie rurek w których maja być prowadzone przewody itp... itd...

Na razie czekamy na podciągnięcie wody do budynku.

Spróbuję następnym razem popracować nad wklejeniem zdjątka z naszej budowy :lol: