Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A z jaką firmą budujecie bo taki bal własnie mnie sie podoba ;) super domek

Afazi rozumiem ze jestes nowym forumowiczem, mozesz wielu rzeczy nie wiedziec i nie umiec ich znalezc ale postaraj sie czytac ze ZROZUMIENIEM :lol: w cytowanym przez ciebie poscie wyraznie jest napisane "budowala firma logpol." To chyba wiele wyjasnia :lol:

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w zwiazku z (uff) zakonczona budowa (uff) tu mozna zobaczyc rezultaty (uff) i rozwiazania wnetrz drewnianych (uff) na pokrzepienie: http://homepage.mac.com/rogaleo/robercin/PhotoAlbum34.html ktos tu sie o jodle pytal ostatnio, wiec dodam, ze belki stropowe i sufit u mnie z jodly sa. drewno jest jasne i nie ciemnieje, ale ja bym wolal zeby zciemnialo jednak...

Witam, nadzszedł czas na realizację zamiarów z 2004 roku. Właśnie oczekuję na projekt domu z bali drewnianych (w dniu dzisiejszym wysłany):

http://www.moj-dom.pl/39,bale,oferta_detail.html#projekt

Zmiany w projekcie:

- podpiwniczenie pod całym budynkiem (oprócz garażu)

- lustrzane odbicie

- pokrycie blachoddachówką firmy Corona imitującą gont

Ściany z bali o grubości 24cm (bez docieplania) - bale zakupiłem w styczniu 2004. Jeszcze nie jestem zdecydowany co do ogrzewania. Raczej piec gazowy (niedaleko działki jest gaz ziemny), ale nie wiem czy kominek z płaszczemm czy bez. Po otrzymaniu projektu przystępuję do załatwienia pozwoleń i w marcu0-kwietniu mam zamiar wbić pierwszą łopatę, a najpóźniej przed świętami 2007 mieszkać - ale zobaczymy jak to będzie.

Witajcie,

gryzę pazury i rozmyślam jak zrobić, żeby było dobrze...

Poradźcie mi proszę:

buduję malutki (65m2) domek drewniany całoroczny, marzyłam o balu, ale starczyło na szkieletowca, z drewnianą oblicówką..., no wygląda jak z bala :wink:

Przed zimą skończyłam stan zero, w marcu przyjedzie ekipa i zmontuje domek w tydzień :o :D

A oto pytanie: 1. jak i czym zaizolować poziomo fundamenty? (nazwy proszę)

2. czym wykończyć w środku i ponad dachem komin systemowy?

3. jaką kozę (piec) wybrać?

4. o czym jeszcze zapomnieć nie powinnam i co warto zrobić?

Wiem, że brzmi to..., na swoje usprawiedliwienie powiem, że buduję to sama z córeczką i tak czasem wątpimy, że nam się uda, boję się błędów, ogólnie jakoś deprecha mnie dopada...

podpowiedzcie jakie zastosowaliście rozwiązania

Pzd,

Ania

p.s. buduję Janka III z modyfikacjami /z http://www.juhas.com.pl/

....a tak poza tym ma ktoś dom budowany z bala JODŁOWEGO? podobnoz mniej ciemnieje i drewno jest takie fajne ciepło bialutkie????

Też ciemnieje z czasem. Ale najważniejsze- capi. Nawet stare bale, które rżnąłem z chałupy budowanej przez dziadka w 1917 r było czuć. Wiele Jd. nie było,ale po zapachu rozpoznawalna od razu. Po góralsku- kacym g.... .

w zwiazku z (uff) zakonczona budowa (uff) tu mozna zobaczyc rezultaty (uff) i rozwiazania wnetrz drewnianych (uff) na pokrzepienie: http://homepage.mac.com/rogaleo/robercin/PhotoAlbum34.html ktos tu sie o jodle pytal ostatnio, wiec dodam, ze belki stropowe i sufit u mnie z jodly sa. drewno jest jasne i nie ciemnieje, ale ja bym wolal zeby zciemnialo jednak...

Murnau, napisz jak u Ciebie, czy czyć tą jodłę, jak to napisała Marek, kacym g.....

Jodla wali jak cholera. Mi chlop przyniosl jodlowe deski na opaski do okien. Chodze po domu i wacham co to tak wali. Ale tak strasznie. Okazalo sie, ze to drewno na opaski. Ale po jakims czasie przestalo na szczescie.

Pozrawiam wszystkich balowiczow i zycze szczescia w nowym roku. Ja juz Sylwestra spedzam w drewnianej chatce pod lasem. Huuuuuuuuuuuurrrrrrrrra!!!!!

Witam wszystkich którzy juz mieszkają w swoich drewnianych domkach i tych którzy ciągle o nich marzą :roll: . Szkoda tylko ze ci którzy już mieszkają w swoich nowych domkach żadko zaglądają na to forum dzieląc sie swoimi spostrzeżeniami, wydając opinie na temat firm które im budowali jak i pokazując ich robotę co w dużym stopniu pomaga kolejnym inwestorom w wybraniu porządnej sprawdzonej firmy :oops: :oops: . Sam jestem na etapie szukania wykonawcy i trudno w wyborze bo jest ich wiele tylko kogo wybrać jak nie widzisz ich dzieła a siedziba firmy jest daleko. Słyszałem o firmie "Drzewiarz" http://www.domkidrewniane.com.pl ale nigdzie nie widziałem domu wykonanego przez nich z bali litych 24 cm lub innych okrąglaków. Jesli ktoś budował z tą firmą i przez "przypadek" powrócił na forum to prosze o jakieś info i fotki. A tymczasem

Wszystkiego dobrego w NOWYM 2007 ROKU i spełnienia marzeń o własnym drewnianym domku.