Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupować Made in Poland - warto czy nie?

Recommended Posts

Cześć,

Nie dawno w głowie zrodziła mi się myśl o tym, jak nasi rodacy spostrzegają rodzime produkty.

Jak myślicie, lepiej kupować krajowy produkt, który czasem jest droższy od zagranicznej konkurencji lub kupować Polskie, które nie koniecznie jest najlepsze na rynku?

Kupowanie czegoś, bo droższe, gorsze ale patriotyczne jest patriotyzmem. W przeciwieństwie do produkowania towaru, który nie jest lepszy i/lub tańszy.

Dorzucę, że wykorzystywanie nutek patriotycznych do sprzedania gorszego i lub droższego towaru uważam za żenujące.

Kaizen..

Z tego co obserwuję na rynku, to Polscy Producenci konkurują głównie jakością.

Marki tworzące produkty z klasy premium mają się bardzo dobrze.

Ceną nie ma co konkurować, ponieważ każdy Janusz biznesu i tak weźmie coś o 1 zł. taniej.

Dlatego Polskie firmy trzymają jakość!

Z tym droższym to o co właściwie ci chodzi? Polskie firmy mimo wszystko mają być tańsze i równie dobre? o to?!

Z tym droższym to o co właściwie ci chodzi? Polskie firmy mimo wszystko mają być tańsze i równie dobre? o to?!

Na tym polega konkurencja - lepszy i/lu tańszy towar. Nie sztuka wyprodukować cos droższego i gorszego. A czemu mimo wszystko?

Dlatego Polskie firmy trzymają jakość!

I to jest tani marketing grajacy na nutach patriotycznych.

Polskie firmy, podobnie jak z każdego kraju, mają różne produkty.

Edytowane przez Kaizen

Cześć,

Nie dawno w głowie zrodziła mi się myśl o tym, jak nasi rodacy spostrzegają rodzime produkty.

Jak myślicie, lepiej kupować krajowy produkt, który czasem jest droższy od zagranicznej konkurencji lub kupować Polskie, które nie koniecznie jest najlepsze na rynku?

Ciekawe rozważania. Tylko czemu o tym piszesz. Przecież powinieneś wiedzieć ( chyba że jesteś zbyt młody) że warto handlować towarem o niskiej jakości ale tańszym bo Polacy łykną każdy chłam byle tańszy był. Popatrz na Pająka, który zawsze kierował się tą zasadą i jak dobrze na tym wychodzi.

Jak się tobie coś źle kojarzy to nic nie poradzę.

Mi źle kojarzy się tytuł postu https://forum.muratordom.pl/showthread.php?114145-Elfir-stawia-klocka-dziennik

Ale jak ktoś lubi publicznie to czemu nie...

Weź np. francuzów, 90% aut to ich rodzime. I powiedz im że kupują szmelc... zamiast japońca czy niemieckiego auta.

Zobacz czym jeżdżą policjanci w takich krajach jak Niemcy, Francja, Włochy , Hiszpania i większość administracji - jak to nie jest nacjonalizm gospodarczy to ja nie wiem co nim jest .

Ps. 2 dni temu rząd Niemiec zapobiegł zakupowi przez firmy chińskie niemieckiej spółki energetycznej, ale im wolno.

Wejście Chin do branży dystrybucji prądu w Niemczech zostało udaremnione zakupieniem przez państwowy bank KfW 20-procentowego udziału w spółce przesyłowej 50Hz - poinformowało w piątek niemieckie ministerstwo gospodarki.