Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekipa na czarno - czy to legalne ?

Recommended Posts

Jeśli będziesz miał umowę , to nie będzie na czarno.

Wówczas wszystko wygląda inaczej.

Jeśli ten murarz kogoś zatrudni "na czarno", to on odpowiada za swoich pracowników. Jeśli nie zapłaci podatku - też odpowiada tylko on.

Dlatego polecam umowę o dzieło. Może być kilka takich umów, żeby móc płacić etapami - o stan zero, o SSO, o ocieplenie itd.

Edytowane przez Elfir

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Elfir może macie pracowików??? albo towar typu buty są brane na FV jako inny asortyment to w tedy się zgodzę. Zapytaj się jego albo księgowej np. czy za żonę jak się zatrudni jako pracownika można odliczyć-wrzucić w koszta wszystko (wypłata, składki itp.). Ja dostałem od księgowej odpowiedź że niestety nie bo żona jest rodziną.

Janekk1234 no i dobrze. Możesz powiedzieć im dodatkowo że w pracy nie chcesz widzieć %. Jak coś to po pracy i gotowe. Bo zazwyczaj to przy % potrafią być wypadki. Bo u nas w górach to każdy murarz to jak rzeźnik przydomowy.

Dzięki Bogu mój nie lubi w ogóle % jak ja :)

umowę ustną będę mieć

wiem że rachunku mi nie da,

a czy bedzie się chciał na czymś podpisać , nie wiem nie pytałem.

Mi wystarczy umówa ustna.

Przy umowie o dzieło nie ma rachunku.

Umowa ustna jest nieprecyzyjna - jeśli dojdzie do konfliktu, jak udowodnisz, którą konkretnie umowę zawarliście i na jaki zakres prac?

Zatrudniłem, ale nie jako szef, a na zasadzie wykonanej roboty.

Jak pracownik zezna, że jednak jako pracodawca, to co zrobisz?

1. Zauważyłeś, że to był wpis osoby prywatnej

Ja owszem. A Ty?

Traktujesz wpis na forum tak poważnie i z taką wiarą, jakby to była co najmniej uchwała SN w składzie siedmiu sędziów i podajesz to jako podstawę teorii o odpowiedzialności karnej inwestora.

2. Niekoniecznie jest to jasne. Może być to umowa o dzieło (wbudowanie domu), umowa-zlecenie (roboty murarskie w terminie od-do). Albo umowa o pracę, jeśli majster udowodni, że inwestor wymagał obecności w godzinach od 8 rano do 19 wieczorem a płacił w miesięcznych ratach. Jest słowo przeciwko słowu, liczyć się będą świadkowie oraz interpretacja na bazie ustalonych obowiązków.

Przesłanek umowy o pracę jest wiecej - chocby kierownoctwo pracodacy. Tak czy inaczej nie coś innego, niż dzieło to ma szansę przejść u samoroba zatrudniającego pomocnika. Ja przy budowie zawsze placiłem za efekt - czyli dzieło.

Natomiast przy wypadku, bez umowy inwestor odpowiada za wprowadzenie osoby postronnej na teren budowy

Umowa jest zawsze (chyba, że to pomaga niewidzialna ręka, to także ty)

3) opracowania planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia,[/Quote]

Plan jest. A kto odpowiada za jego realizację?

7. Ależ jest. Bo jeśli umowa z kierbudem nie uwzględnia jego stałej obecności w celu nadzoru procesu budowlanego, to odpowiedzialność za wypadek spoczywa na inwestorze zgodnie z art. 17 PB, 1.

Do obowiązków inwestora należy zorganizowanie procesu budowy, z uwzględnieniem zawartych w przepisach zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, a w szczególności zapewnienie:

(...)

3) opracowania planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia,

4) wykonania i odbioru robót budowlanych,"

Trudno by kierbud odpowiadał, skoro inwestor mu za to nie zapłacił.

Tu nie ma mowy o egzekwowaniu. A kierbud fizycznie nie wydoli, jak budowa kręci się na dwie czy trzy zmiany. Chocby miał tylko jedną budowę.

Wówczas, jako pracujący na czarno może pozwać kierbuda lub inwestora, o ile to widzieli i nie zareagowali.

Masz rację. Każdy moze pozwać każdego o co zechce. Nie pisałem jeszcze tego?

Przy umowie o dzieło nie ma rachunku.

Jak zwał, tak zwal - teraz jest faktura. Dawniej rachunek (albo faktura VAT jak to było w ramach DG vatowca).

A jak dojdzie do konfliktu, to inwestor nie płaci. I niech wykonwca udowadnia przed sądem, że to on ma rację.

Nie ma faktury, rachunku.

Dowodem rozliczenia między stronami jest umowa o dzieło i potwierdzenie przelewu. A potwierdzeniem obowiązku wobec US - formularz PIT 36 Przychody z innych źródeł.

1. Wpis na forum - czyli zakładasz, że osoba, która to napisała, wymyśliła sobie bajkę ku postraszeniu inwestorów?

2. Przesłankami przy umowie ustnej będą świadkowie. Wierzysz w ludzką uczciwość gdy zaczną się problemy?

3. Jeśli jest umowa to jest zatrudnienie. Umowa o dzieło, zlecenie lub stosunek pracy.

Czyli pojawiają się wzajemne obowiązki i prawa.

4. Dalej jest to problem czy wprowadzana osoba jest wykonawcą (czyli na bazie umowy) czy osobą postronną. Jeśli inwestor wymyśli coś niebezpiecznego bez porozumienia z nieobecnym akurat kierbudem (np. ustawienie betoniarki na placu zalanym wodą), kierbud nie będzie odpowiadał za wypadek.

Poszkodowany może też wykazać, że inwestor przyczynił się do zaniechania swoich obowiązków lub wykonywać je w sposób niedbały wynajmując niekompetentnego kierbuda lub zawierając z nim niekorzystną umowę (zbyt rzadkie wizyty) lub samowolnie zmieniając materiały budowlane.

Zdaję sobie sprawę, że to rzadkie, skrajne wypadki, ale to nie jest tak, że inwestor wynajmuje kierbuda i ma wszystko w nosie, jeśli sam też przy budowie pracuje, dostarcza towar i sprzęt oraz wynajmuje wykonawców bez porozumienia z kierbudem.

Napisałeś, że każdy może sobie pozywać. Ale wbrew pozorom prokurator też bada rolę inwestora w wypadkach. Zwłaszcza, jak nie ma umowy. A sprawy sądowe, nawet wygrane marnują czas i nerwy.

5. Dlatego są jeszcze kierownicy robót, BHP-owcy na dużych inwestycjach.

Edytowane przez Elfir

nie wiem jak często inwestorzy biorą sobie za pracowników trójkę emerytowanych murarzy , ale podejrzewam że przy takich robotach, to wcale...

Sądu nie będzie interesować rachunek prawdopodobieństwa tylko zeznania świadków.

Wszystko będzie dobrze, póki nie pojawią się problemy.

Dlatego dziwi mnie, że nie chcesz pisemnej umowy o dzieło zawartej między dwoma osobami fizycznymi.

1. Wpis na forum - czyli zakładasz, że osoba, która to napisała, wymyśliła sobie bajkę ku postraszeniu inwestorów? [/Quote]

Zakladam, że jego znajomość sprawy i prawa jet na poziomie radia Erewań. Nie znajac wyroku nie wyciągałbym żadnych wniosków co do odpowiedzialności tego konkretnego inwestora, a co dopiero jako ogólną zasadę.

Ale wbrew pozorom prokurator też bada rolę inwestora w wypadkach. Zwłaszcza, jak nie ma umowy.

Zawsze przy wypadku śmiertelnym musi być prokurator i zbadać sprawę. Forma umowy tego nie zmieni.

Nie wiem po co cała ta dyskusja, autor zapytał “ekipa na czarno - czy to legalne?”. No to odpowiedź jest tylko jedna - NIE to nie jest legalne. Tylko nie wiem po co pyta skoro i tak to zrobi?

Nie sądź ksiązki po okładce. Przeczytaj całe pytanie.

Jaki konkretnie przepis łamie inwestor Twoim zdaniem?

Prawo nie jest w stanie regulować wszelkich aspektów związanych z codziennym życiem.

Rozumiem wątpliwości Elfir co do zatrudniania bez umowy pracownika ( -ów ).

Ale poczytaj Elfir samorobów - czy myślisz że przed każdą pomocą na budowie ( przez brata, siostrę, teścia , kolegę etc ) przy różnych pracach była spisywana umowa ?? Niekiedy nie były to jednorazowe akcje tylko stała wielodniowa pomoc .