Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ekipa na czarno - czy to legalne ?

Recommended Posts

Prawo, to mamy rodem z PRL, gdzie pracodawcą było praktycznie państwo i KP to była tak naprawdę umowa państwo-społęczeństwo. Podobnie myślenie ludzi. Skoro prawo socjalistyczne, to nic dziwnego, że kapitalistyczni ludzie je obchodzą. Starają się w ramach prawa - stąd taka popularność "śmieciówek" i "samozatrudnienia". I zamiast zmienić KP na kapitalistyczny, to państwo robi iluzoryczne próby zniechęcania do tych "kapitalistycznych" form zatrudnienia.

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bierz zarażonych bakcylem olej. Wiele dróg mostów, budynków wielopiętrowych , hal powstało przy inwencji jedynie prezesa i jego sekretarki i nadzoru budowlanego przewidzianego prawem. Reszta to krasnoludki albo sekretarka z prezesem to supermani. Jakieś składki , odszkodowania ? Deleguje się ryzyko biorąc podwykonawców. Zatem jak żeś czarnowidz to podpisz z okolicznym odpadem transformacji umowę o dzieło na budowę domu. Ty nie musisz wnikać kogo zatrudni i w jakim trybie.

Reset pamięci sobie robicie dla higieny? Przypadki wynoszenia rannych z budów "co to ich połamało dziwacznie na przystanku";) umknęło z pamięci? To nie jest historia to fakt!!! Jak dużym sie udało uda się i tobie. Tym bardziej że doświadczenie procentuje Zapewnij dobre BHP rusztowania aby nie musieli skakać jak małpy. Pilnuj ładu i porządku . I będzie dobrze

KP powstał za kapitalizmu I jest łamane od owego czasu tj. 1928 mimo że formalnie kodeksem pracy nie był nazwany. Ale to co teraz się odprawia to chucpa możliwość przyrządzenia gorących posiłków jak jest zimno, czy sugestia inspektora PIP o dostępie do zimnych napoi przy dzisiejszych upałach

KP powstał za kapitalizmu

Powstał w 1974 r.

I jest łamane od owego czasu tj. 1928 mimo że formalnie kodeksem pracy nie był nazwany.

I gdyby dzisiaj obowiązywał, to dotyczyłby małej części "pracowników". Miał 7 stron - obecny ma 153 strony. Do tego ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, bo obowiązkowych ubezpieczeniach i przepisy wykonawcze. Umowa o pracę

Czyli PIP może się doczepić i próbować udowodnić że to są moi pracownicy i ja ich nie zarejestrowałem do ZUS, potem skarbówka ewentualnie może też mieć coś do mnie ale to dużo później jeśli wogole.

Czy coś zmienił by fakt jeśli podpisał bym z tym murarzem umowę na piśmie ? Bo może on sie na to zgodzi, wiem że rachunku nie da, ale myślę że może podpisze jakieś oświadczenie że oto on zobowiązuje się do zbudowania mi domu w sso.

Czy to coś zmienia dla PIP u?

Z tego co napisałeś, Twój fachowiec to już emeryt? Jeśli tak, to od umowy o dzieło (pomiędzy dwiema osobami fizycznymi) nie musi odprowadzać składek ZUS.

http://www.rp.pl/ZUS/310319992-Skladki-ZUS-za-emeryta-po-1-pazdziernika.html

Podpiszcie UoD na pasującą wam kwotę (kwestia podatku) i obaj śpicie spokojnie.

Rozumiem , znaczy się jak zjem posiłek to dopiero po uiszczeniu zapłaty i OTRZYMANIU rachunku mogę poczuć się syty. Wcześniej nie?

Tak i przepisy wydane w 1928 razem z przepisami pracy zaborców funkcjonowały przed KP powołanym na ich miejsce w 1974.

Prościej narządy płciowe ludzkie nie pasują jak bez sankcji państwowej czy kościelnej?

Z tego co napisałeś, Twój fachowiec to już emeryt? Jeśli tak, to od umowy o dzieło (pomiędzy dwiema osobami fizycznymi) nie musi odprowadzać składek ZUS.

http://www.rp.pl/ZUS/310319992-Skladki-ZUS-za-emeryta-po-1-pazdziernika.html

Podpiszcie UoD na pasującą wam kwotę (kwestia podatku) i obaj śpicie spokojnie.

Tak. To emeryt, w naszej krótkiej rozmowie wspomniał o jednym z jego dwojga pomocników, który ma 72 lata, gra w nogę i muruje. ;)

Normalnie czytając niektóre posty tutaj, poczułem się winny że ktoś "kto nie ma firmy" będzie mi coś robić na budowie...

Pozdrawiam