Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna - górą czy dołem?

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się nad sposobem rozprowadzenia instalacji elektrycznej w domu parterowym z wiązarami.

Pierwszy pomysł to pociągnąć wszystko po podłodze w wylewce w peszlach.

Drugi - rozprowadzić instalację górą, pod sufitem podwieszanym albo w warstwie wełny

Drugi sposób wydaje mi się o tyle lepszy, ze mam w razie awaryjnej sytuacji dostęp do instalacji. Łatwiej jest coś dołożyć, nie koliduje z podłogówką, sufit robię na końcu więc jakby coś wyszło jeszcze można wprowadzić jakieś zmiany. W podłodze, jak zrobię wylewki, to już koniec.

Czy jedno albo drugie rozwiązanie ma jakiś poważne wady i które wybrać?

Dołem ma tę wadę, że trudno to potem dobrze obrobić styropianem. Jakbym drugi raz budował dom, to zabroniłbym elektrykowi kłaść na chudziaku cokolwiek.

Też o tym myślałem, że będzie tu problem

A co myślicie o wykorzystaniu zamiast peszli koryt instalacyjnych, przynajmniej do głównych "magistrali" przewodów?

A co myślicie o wykorzystaniu zamiast peszli koryt instalacyjnych, przynajmniej do głównych "magistrali" przewodów?

To ładnie wygląda ale ma małą wytrzymałość. Chyba nie chcesz tego zostawić na wierzchu?

A "pod maską" najlepiej nic. Ale jak bardzo chcesz to arot.

• 2 weeks później...

Zależy też, jaki typ instalacji. Jeśli coś mądrzejszego lub nawet inteligentnego gdzie z każdego wyłącznika czy lampy musisz prowadzić przewód do rozdzielnicy to warto zastanowić się nad opcją w suficie podwieszanym. Możesz wtedy zrobić jakąś główną magistralę z odnogami.

W instalacji "klasycznej" część lub nawet większość przewodów można układać po ścianach w tynku.

W razie usterki lub potrzeby zmiany/wymiany przewodu podłoga sprawi najwięcej problemów.