Nurek_ 11.08.2018 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 WitamZastanawiam się nad sposobem rozprowadzenia instalacji elektrycznej w domu parterowym z wiązarami. Pierwszy pomysł to pociągnąć wszystko po podłodze w wylewce w peszlach.Drugi - rozprowadzić instalację górą, pod sufitem podwieszanym albo w warstwie wełny Drugi sposób wydaje mi się o tyle lepszy, ze mam w razie awaryjnej sytuacji dostęp do instalacji. Łatwiej jest coś dołożyć, nie koliduje z podłogówką, sufit robię na końcu więc jakby coś wyszło jeszcze można wprowadzić jakieś zmiany. W podłodze, jak zrobię wylewki, to już koniec. Czy jedno albo drugie rozwiązanie ma jakiś poważne wady i które wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zientas 12.08.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 u mnie jest dołem i zalane w posadzce, kable prowadzone w peszlu przy ścianach i pionowo do góry puszczane do gniazdek i łaczników. W razie wiercenia wiem co gdzie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.08.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 Masz w normach (rysunki ładnie to obrazujące znajdziesz w necie) jakie są strefy układania kabli.Dołem ma tę wadę, że trudno to potem dobrze obrobić styropianem. Jakbym drugi raz budował dom, to zabroniłbym elektrykowi kłaść na chudziaku cokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 12.08.2018 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 Dołem ma tę wadę, że trudno to potem dobrze obrobić styropianem. Jakbym drugi raz budował dom, to zabroniłbym elektrykowi kłaść na chudziaku cokolwiek. Też o tym myślałem, że będzie tu problem A co myślicie o wykorzystaniu zamiast peszli koryt instalacyjnych, przynajmniej do głównych "magistrali" przewodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.08.2018 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 A co myślicie o wykorzystaniu zamiast peszli koryt instalacyjnych, przynajmniej do głównych "magistrali" przewodów? To ładnie wygląda ale ma małą wytrzymałość. Chyba nie chcesz tego zostawić na wierzchu? A "pod maską" najlepiej nic. Ale jak bardzo chcesz to arot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 13.08.2018 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Myślałem o takim rozwiązaniu jakbym zdecydował się na opcję "górną". Wtedy przez całą długość domu pościłbym sobie takie koryto, a do poszczególnych pomieszczeń odbijałbym peszlami albo mniejszymi korytkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 13.08.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 https://www.google.pl/search?q=baks&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwih28fLgOrcAhXMKewKHcDuCccQ_AUICigB&biw=1920&bih=943 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 13.08.2018 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 A jak tego "baksa" schować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.08.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 A jak tego "baksa" schować? Nie chować. On nie do tego służy, ale gościowi sypnął się link, i zadowolony. Wyszły głupoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.08.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 A jak tego "baksa" schować? Tak jak Nurek_ proponował - sufitem podwieszanym albo wełną. Tylko bezpieczmiej dla kabli będzie otynkować je. Tam zagraża im tylko indolent uzbrojony w wiertarkę. Na wierzchu mają więcej wrogów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K-DOM_Instalacje 23.08.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Zależy też, jaki typ instalacji. Jeśli coś mądrzejszego lub nawet inteligentnego gdzie z każdego wyłącznika czy lampy musisz prowadzić przewód do rozdzielnicy to warto zastanowić się nad opcją w suficie podwieszanym. Możesz wtedy zrobić jakąś główną magistralę z odnogami.W instalacji "klasycznej" część lub nawet większość przewodów można układać po ścianach w tynku. W razie usterki lub potrzeby zmiany/wymiany przewodu podłoga sprawi najwięcej problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts