eryk77 17.08.2018 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 (edytowane) Czy są jakieś rozporządzenia dotyczące wymagań kotłowni z piecem gazowym? Wiem,że jest PN określająca wymagania, ale jest ona z 1999 roku. Jest w niej zapis, że wymagany jest otwór nawiewny 200cm2. Ale czy jest on konieczny przy piecu z zamkniętą komorą? Jak to się ma do odbioru jeśli takiego kanału nie zrobię? Edytowane 17 Sierpnia 2018 przez eryk77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 17.08.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Czy są jakieś rozporządzenia dotyczące wymagań kotłowni z piecem gazowym? Wiem,że jest PN określająca wymagania, ale jest ona z 1999 roku. Jest w niej zapis, że wymagany jest otwór nawiewny 200cm2. Ale czy jest on konieczny przy piecy z zamkniętą komorą? Tak Jak to się ma do odbioru jeśli takiego kanału nie zrobię? W cywilizowanym świecie nie ma pozytywnego protokołu odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 17.08.2018 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 TakA wynika to z domysłu czy z luźnej interpretacji? Jaką ma rację bytu taki nawiewnik w pomieszczeniu z piecem z zamkniętą komorą? W rozporządzeniu ministra w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie jest zapis - Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji. Więc w kotłowni muszę mieć do tego pieca nawiewnik a w pomieszczeniu mieszkalnym już wentylacja może być "jakakolwiek"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.08.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 A wynika to z domysłu czy z luźnej interpretacji? Jaką ma rację bytu taki nawiewnik w pomieszczeniu z piecem z zamkniętą komorą? W rozporządzeniu ministra w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie jest zapis - Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji. Więc w kotłowni muszę mieć do tego pieca nawiewnik a w pomieszczeniu mieszkalnym już wentylacja może być "jakakolwiek"? to zrób jakąkolwiek wentylację w tej kotłowni z piecem gazowym, taka samą lub podobna co w pomieszczeniu mieszkalnym, czyli albo grawitacyjną posiadającą wlot i wylot lub mechaniczną z nawiewiem i wywiewiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 17.08.2018 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 A wynika to z domysłu czy z luźnej interpretacji? Wynika to z praktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 17.08.2018 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Wynika to z praktyki.Praktyka, czyli "panie bo tak się robi od 100 lat" mnie nie interesuje. Interesuje mnie jasno sprecyzowany przepis. A zamiast tego przepisy jak widać są typowo polskie - może tak a może tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.08.2018 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 ............ A zamiast tego przepisy jak widać są typowo polskie - może tak a może taktak czy siak, wentylacja ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 17.08.2018 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 No tak ale kolega pisze o kanale nawiewnym czyli dolocie swieżego powietrza. A wy mu piszecie o wentylacji. Wiadomo iż kratka wentylacyjna musi być, ale przy piecu kondensacyjnym nie jest wymagany otwór nawiewny. Taki piec ma mieć komin dwuścienny przez który zasysa i wyrzuca powietrze i spaliny. A kratka wentylacyjna to standart ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.08.2018 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 A kratka wentylacyjna skąd weźmie powietrze aby go wywiewać? z kosmosu? wyczaruje? Z pustego i Salomon nie naleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 31.08.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Witam, Wymagania odnośnie wykonania kotłowni opisane są w wytycznych technicznych. Według nich powierzchnia pomieszczenia, w którym znajduje się kocioł kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania powinien mieć kubaturę minimum 6,5 m3 oraz wysokość minimum 2,2m. Bardzo ważnym aspektem jest zastosowanie wentylacji grawitacyjnej w pomieszczeniu kotłowni o minimalnej powierzchni 200 cm². Jeżeli Pan nie wykona otworu nawiewnego, będzie Pan miał problem przy odbiorze budynku. Najprościej jest wykonać przewód wentylacyjny typu "Z", który może być prowadzony po elewacji lub wewnętrznej ścianie kotłowni. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers - Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 31.08.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Czy w remontowanych pomieszczenaich nie wystarczy mniejsza wysokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 31.08.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Bardzo ważnym aspektem jest zastosowanie wentylacji grawitacyjnej w pomieszczeniu kotłowni o minimalnej powierzchni 200 cm². Jeżeli Pan nie wykona otworu nawiewnego, będzie Pan miał problem przy odbiorze budynku. Najprościej jest wykonać przewód wentylacyjny typu "Z", który może być prowadzony po elewacji lub wewnętrznej ścianie kotłowni. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers - Bosch A jeśli w kotłowni mam zaprojektowaną WM oraz kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania pobierający powietrze z zewnątrz. Czy w takiej sytuacji mogę zrezygnować z nawiewu na elewacji, który mam zaprojektowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 31.08.2018 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 WM w kotłowni to bez sensu. Akurat w tym pomieszczeniu najlepsza jest WG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.09.2018 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Czyli nawiew przez ścianę będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 09.09.2018 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 A jeśli w kotłowni mam zaprojektowaną WM oraz kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania pobierający powietrze z zewnątrz. Czy w takiej sytuacji mogę zrezygnować z nawiewu na elewacji, który mam zaprojektowany? Oczywiście, że możesz zrezygnować. Kocioł z zamkniętą komorą spalania nie ma żadnych wymagań wentylacji ze względu na tlenek węgla. Jedyny wymóg jakiejkolwiek wentylacji wynika z konieczności usuwania ew. wycieku gazu. W Twoim przypadku WM jest jak najbardziej prawidłowa i nie rób żadnych dodatkowych dziur na nawiew! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 09.09.2018 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 He he, dwa posty, dwa różne zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 30.10.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 A jeśli w kotłowni mam zaprojektowaną WM oraz kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania pobierający powietrze z zewnątrz. Czy w takiej sytuacji mogę zrezygnować z nawiewu na elewacji, który mam zaprojektowany? Witam, W tym przypadku musi Pan zachować nawiew na elewacji budynku. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers - Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 30.10.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Witam, W tym przypadku musi Pan zachować nawiew na elewacji budynku. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers - Bosch A to z jakiej racji? Mam dokładnie taką sama sytuację. Kocioł z zamkniętą komorą oraz WM i nie mam żadnego nawiewu na elewacji! Mam projekt zrobiony przez uprawnionego projektanta instalacji sanitarnych (mgr inż. instalacji z wszelkimi uprawnieniami do projektowania instalacji gazowych też), który z rozmowy widać było że biegle orientuje się w przepisach. Projekt zatwierdzony przez wydział architektury i nie mam żadnych nawiewów. Proszę wskazać paragraf, który zmuszał by kolegę kemot_p do robienia tej dziury. Ani przepisy ani względy bezpieczeństwa nie przemawiają za tą dziurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts