Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpływ liniowy a kabina półokrągła

Recommended Posts

• 9 months później...
  • 3 months później...

Witam wszystkich.

Niedługo podzielę sie swoim wykonaniem kabiny prysznicowej półokrągłej 80' z odpływem liniowym 60' w bardzo małej łazience z zastosowaniem płytek podłogowych 60x60 jestem juz na etapie fugowania i robię to wszystko pierwszy raz przy takiej konfiguracji, kilka dni temu sam jeszcze szukałem jakiegoś rozwiazania ale niestety nic nie znalazłem, wszędzie cięcia tzw. w kopertę, ostatecznie natrafiłem na tą stronę w to miejsce, niestety niczego tutaj nie znalazłem. proszę tylko o cierpliwość bo pracuję na wysokich obrotach i brak czasu, myślę że to kwestia kilku dni jak sie podzielę. pozdrawiam.

Jeżeli już się decydujesz na rozwiązanie montażu kabiny z odpływem liniowym - to na twoim miejscu postawiłbym na dedykowane rozwiązania od firm, które swoje produktówki opieraja własnie na takich rozwiązaniach (czyli przede wszystkim marka Excellent, marka New Trendy, Schedpol). Poniżej wady i zalety poszczególnych rozwiązań "Odpływ liniowy, czy kabina z brodzikiem" dla osób niewtajemniczonych, mających jeszcze wątpliwości.

• 4 weeks później...
Witam wszystkich.

Niedługo podzielę sie swoim wykonaniem kabiny prysznicowej półokrągłej 80' z odpływem liniowym 60' w bardzo małej łazience z zastosowaniem płytek podłogowych 60x60 jestem juz na etapie fugowania i robię to wszystko pierwszy raz przy takiej konfiguracji, kilka dni temu sam jeszcze szukałem jakiegoś rozwiazania ale niestety nic nie znalazłem, wszędzie cięcia tzw. w kopertę, ostatecznie natrafiłem na tą stronę w to miejsce, niestety niczego tutaj nie znalazłem. proszę tylko o cierpliwość bo pracuję na wysokich obrotach i brak czasu, myślę że to kwestia kilku dni jak sie podzielę. pozdrawiam.

Witam dodasz te zdjecia

• 1 month później...

Witam.

Na wstępie przepraszam że tak długo czekaliście na zdjecia, totalny brak czasu, tak sie zapędziłem w wir pracy że zapomniałem.

Łączenia płytek na cięciach musi być w płaszczyźnie tak aby można było na tym swobodnie postawić kabinę. Przed montażem koniecznie wszystko trzeba sprawdzić czy wszystko bedzie pasowało gdyż tutaj nie ma miejsca na błędy, jak to przy płytkach, wiąze sie to z ze skuwaniem.Fuga jakiej użyłem to epoksydowa, kabina, dolny stelaż zamontowany punktowo klejem mamut i ciągłą linią sylikonem o kolorze płytek, następnie wewnątrz i zewnątrz profila zostało wszystko uszczelnione sylikonem.

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz przepraszam.

Nowy-1.jpg

Nowy-2.jpg

Nowy-3.jpg

Nowy-4.jpg

Nowy-5.jpg

cdn.

Na estetykę odpływu nie zwracać uwagi bo tutaj jeszcze nie jest to ostateczne wykończenie, w odpływie zamontowana jest płytka z posadzki. Woda ładnie spływa do odpływu, łazienka jest w użytku już prawie trzy miesiące i klienci zadowoleni z jej uzytkowania gdyż kontaktowałem sie z nimi jak tam wszystko działa, jak sie użytkuje ;)

Nowy-6.jpg

Nowy7.jpg

Nowy-8.jpg

Nowy-9.jpg

Edytowane przez Adamgres

Powodzenia z wymianą kabiny....

Ja robię prosty spadek do osadzonych już przeze mnie odpływów. Jedynie nie 1.5cm na metrze jak wykonali spadej wylewkarzy, a połowę mniejszy. Przy kabinie jest wystarczający. Kabina na pionach ma wystarczający zakres regulacji aby to pokonać. Moje pierwsze 3 łazienki. Mam nadzieję ze będzie działać.

• 3 months później...

Dla potomnych.

Montaż półokrągłej kabiny na liniowym spadku jest możliwy. Najłatwiej kupić kabinę z rozwieralnymi drzwiami. Taka kabina nie może mieć połączenia na dole jak i u góry. Jedyny minus to możliwa różnica poziomu na styku drzwi przy uszczelce magnetycznej. Po prostu jedna część kabiny oparta przy odpływie jest niżej. U mnie w dwóch kabinach wyszła różnica ok 4mm. Trzecia dobrze wyregulowalem na uszczelce przyściennej i jest rowniutko. Na spadku może wystąpić szerszą przerwa pomiędzy podloga a szybą. Uzupełniamy silikonem.

attachment.jpg

Edytowane przez pandzik

No Ameryki to ty nie odkryles.

Kabina ma zawsze stać w poziomie i na płytkach które są ułożone w poziomie a zanizenie czy łączenie tych dwóch plaszczyzn ma wyjść pod szybą czy profilem szyby jeśli taki jest i tą różnicę poziomów która idzie z klina i okolicach odplywu jest najwieksza można wykończyć silikonem lub czoło płytki wykończyć listwa podczas układania części poziomej przed ulozeniem tej części zanizonej.

20190207_144717.jpg

Edytowane przez romano78

• 9 months później...