Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łączenie kuchni z pokojem a instalacja gazowa?

PierwszyRemont

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

to mój pierwszy post ponieważ przewertowałem internet i nigdzie nie mogłem znaleść odpowiedzi na mój problem. Obecnie remontuje mieszkanie i chciałem zburzyć ściankę działową łączącą kuchnie (6m2) z pokojem dziennym (17m2). Oba pomieszczenia mają 2,7m wysokości.

Poszedłem wczoraj do spółdzielni z wnioskiem o zgodę i ku mojemy zdzwieniu Pan z administracji powiedział, że nie wyraża zgody na wyburzenie ponieważ w kuchni jest instalacja gazowa. Instalacja gazowa nie biegnie przez ani przy ścianie którą planuje wyburzyć.

Powiedział, że prawo budowlane nie pozwala na łączenie kuchni (z gazem) z pokojem gdzie ludzie mogą spać?!

Jedyne na co natrafiłem w internecie to norma PN-83/B-03430, która mówi o wentylacji pomieszczenia ale nigdzie nie ma informacji o takim zakazie.

Panowie/Panie, naprawdę liczę na waszą wiedzę czy facet ma rację czy jednak nie.

nie wolno.

Zainstaluj płytę indukcyjną.

A można jaśniej dlaczego?

Właśnie dokopałem się do "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dnia 14 listopada 2017 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie" które w § 172 w ust. 1 podaje maksymalne obciążenie cieplne urządzeń gazowych na 1 m3

kubatury pomieszczenia.

Pokój z kuchnią wychodzi mi 62m3. Czyli wychodzi u mnie, iż mogę mieć płytę gazową maksymalnie o mocy ponad 21kW. Przeciętne płyty mają kilka kW.

Więc dlaczego muszę wziąć płytę indukcyjną?

Rozporządzenie:

§ 170

2. Urzàdzenia gazowe z otwartà komorà spalania,

przez co rozumie si´ urzàdzenia typu A i B, nie mogà

byç instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych,

z zastrze˝eniem § 93 ust. 2 i 3.

§ 93.

(...)

2. W mieszkaniu jednopokojowym dopuszcza si´

pomieszczenie kuchenne bez okien lub wn´k´ kuchennà

po∏àczonà z przedpokojem, pod warunkiem zastosowania

co najmniej wentylacji:

1) grawitacyjnej — w przypadku kuchni elektrycznej,

2) mechanicznej wywiewnej — w przypadku kuchni

gazowej.

3. W mieszkaniu wielopokojowym kuchnia mo˝e

stanowiç cz´Êç pokoju przeznaczonego na pobyt dzienny,

pod warunkiem zastosowania w tym pomieszczeniu

wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z pod∏à-

czeniem do niej okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym,

a tak˝e z zapewnieniem odprowadzenia powietrza

z pomieszczenia dodatkowym otworem wywiewnym,

usytuowanym nie wi´cej ni˝ 0,15 m poni˝ej

p∏aszczyzny sufitu.

Napisałeś, że w tym pokoju będzie się spało - czyli wyklucza.

Chyba, że to jednak zwykły pokój dzienny a sypialnie to osobne pomieszczenia?

Spółdzielnia. Oficjalnie nie jestem jeszcze zapisany jako członek tej spółdzielni - nie wiem czy coś to zmienia.

Powiem szczerze, że zgłupiałem. Mam znajomych, którzy kupili mieszkania (od dewelopera) 3,5,7 lat temu i wszyscy mają aneks kuchenny z płytami gazowymi i z jedynie wentylacją grawitacyjną.

Edytowane przez PierwszyRemont

Oczywiście, że zmienia.

Mieszkanie jest własnością spółdzielni, nie twoją.

Członek spółdzielni ma tylko prawo do zamieszkiwania (o ile to prawo spółdzielcze do mieszkania a nie własnościowe). A ty nawet członkiem spółdzielni nie jesteś.