Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny dom na SATEL integra?

Recommended Posts

Cześć, słyszałem o tym trochę ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji dla początkującego a nie chciałbym kupować centrali, sprzętu tylko po to żeby potestować. . Jestem zielony jeśli chodzi instalacje alarmowe a docelowo chciałbym się dokształcic i wykorzystać instalację satelowską do kilku rzeczy więcej. Czy jest gdzieś jakiś rzetelny samouczek?

Co chciałbym zrobić(odpuściłem sobie grubsze kombinacje bo z informacji które znalazłem im więcej ktoś ma pomysłów tym mniej z tego wychodzi):

-po wyjściu z domu wyłączenie całego prądu za wjątkiem centrali alarmowej i może czegoś w kuchni

-sterowanie oświetleniem ( oprócz zdalnego włączania np wykorzystanie czujek do zapalania światła po wykryciu ruchu na jakis czas)

-sterowanie termostatami przy kaloryferach np po uzbrojeniu obniżenie temperatury i niższa/wyższa w określonych godzinach (znalazłem np termostaty danfoss do takiego zastosowania ale np nie wiem jak działa zczytywanie stanu z nich itp)

-czujka zalania która w razie czego odetnie wode elektrozaworem

Skojarzenie tego wszystkiego z aplikacją na tel...

Od czego zacząć? Jak najtaniej potrenować takie rozwiązania? Nie chciałbym kupować do testów centrali.

Czy może większy sens miałoby wpięcie do tego domoticza? Ale jak go spiąć z satelem żeby wykorzystać czujniki?

Witam,

Potrenowanie bez centrali będzie trudne, to tak jakbyś chciał się nauczyć jeździć samochodem bez samochodu.

Co do poruszanych kwestii:

1. Odłączanie wybranych obwodów po uzbrojeniu alarmu - nie wiem jak wygląda rozdzielnica, ale te obwody, które chcesz wyłączać powinny być przerywane przez styk przekaźnika. Przekaźnikiem będzie sterował alarm

2. Przekaźniki (jak w pkt.1)

3. Sprzęgania termostatów z satelem nie przerabiałem więc się nie wypowiem

4. Czujnik zalania + elektrozawór

Pozdrawiam

Witam,

Potrenowanie bez centrali będzie trudne, to tak jakbyś chciał się nauczyć jeździć samochodem bez samochodu.

Co do poruszanych kwestii:

1. Odłączanie wybranych obwodów po uzbrojeniu alarmu - nie wiem jak wygląda rozdzielnica, ale te obwody, które chcesz wyłączać powinny być przerywane przez styk przekaźnika. Przekaźnikiem będzie sterował alarm

2. Przekaźniki (jak w pkt.1)

3. Sprzęgania termostatów z satelem nie przerabiałem więc się nie wypowiem

4. Czujnik zalania + elektrozawór

Pozdrawiam

Cześć, słyszałem o tym trochę ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji dla początkującego a nie chciałbym kupować centrali, sprzętu tylko po to żeby potestować. . Jestem zielony jeśli chodzi instalacje alarmowe a docelowo chciałbym się dokształcic i wykorzystać instalację satelowską do kilku rzeczy więcej. Czy jest gdzieś jakiś rzetelny samouczek?

Pisałem to już kilka razy na tym forum, napiszę po raz enty. Satel interga to system alarmowy a nie system automatyki budynkowej. To że są na rynku firmy które porywają się na robienie automatyki budynku na integrze świadczy ni mniej ni więcej jak tylko i wyłącznie o ich ignorancji, niewiedzy i amatorskim podejściu do tematu. Po pierwsze nielogiczna logika. Po drugie sterowanie temperaturą to porażka. Po trzecie, najważniejsze, absolutnie dyskwalifikujące - brak jakichkolwiek zabezpieczeń na wypadek awarii centrali. Awaria centrali powoduje blackout całej instalacji, czyli nie działa nam nic, mamy ciemność. Do czasu wymiany centrali możemy sobie pojechać pomieszkać do hotelu. A jak powszechnie wiadomo, od kilku lat integra lubi się psuć. Niestety to trzecie dotyczy również większości scentralizowanych systemów IB.

• 2 weeks później...

Podpisuję się pod iF-Jimi

Nie pamiętam kiedy ostatnio kupiliśmy integre z dobrą pamięcią flash,

Po zaprogramowaniu całej centrali i zapisu do pamięci często występują problemy, z tego co czytałem satel miał jakiś problem z pamięcią.

Teraz chyba zmienili dostawcę bo po reklamacjach "odpukać" puki co wszystko stabilne .

Po za tym wielu klientów zgłasza się do nas z prośbą o wymianę "automatyki" satela na sprawdzone systemy.

No już bez przesady. Wadliwe pamięci RAM były montowane do lipca 2016. Jak ktoś kupi Integre w tym roku i na pudełku będzie ver 1.18 to mu raczej nic nie "wybuchnie".

Zgadzam się, od jakiegoś czasu zaczęli nad tym panować. Co oczywiście nie zmienia faktu że w przypadku awarii centrali mamy ciemno i zimno.

Moim zdaniem warto połączyć Integre z domoticzem. Bo logika dużo prostsza i praktycznie niograniczona. Dobrze to działa. Do tego Xiaomi i blebox. I masz system który w razie padu nie wyłączy ci światłą w domu.

To zależy czego się oczekuje. Jeśli gadżetu na kilka lat to tak. Jeśli systemu który ma żyć zdecydowanie dłużej to WiFi w jakiejkolwiek postaci stanowczo odradzam. Nie mówiąc o samym Domoticzu bo to akurat dobry system.

Wifi jest tak dobre jest router. Jak kupiłem niedrogiego asusa i mam na nim pewnie pod setkę urządzeń. Działa i nic się nie rozłącza. Przy anomaliach pogodowych jedynie resetuje bo czasami zdarza się że elektrownia robi dyskotekę i nie wszystkie urządzenia sieciowe zalogują się do systemu ale jest to bardzo sporadycznie. Kolega wymienił na podobnego asusa z dużo droższego sprzętu i podobna sytuacja. Wszystko działa bez problemu.

Domoticz to bardzo koślawy system z bałaganem w sofcie i wieloma niezrozumiałymi sposobami integracji ale działa mimo to dosyć stabilnie. Był plan aby to trochę uporządkować ale właściciel nie wyraził zainteresowania. Ja korzystam z wersji Beta i muszę uważać na niektóre zmiany bo po każdym upgrade istnieje możliwość że system nie wstanie. Ale od czego ma się obrazy kart - wystarczy wymienić kartę i po kłopocie.

Sam zasięg urządzeń WiFi nie jest już tak dużym problemem jak kiedyś. Oczywiście za wyjątkiem z-wave bo tam nadal jest tragedia. Problem z pestkami WiFi polega w głównej mierze na tym że są zasilane bezpośrednio z 230AC. W środku więc są mikroprzetwornice żeby zasilić elektronikę, każda mikroprzetwornica potrzebuje kondensatora. Takie malutkie kondensatory na tak wysokie napięcie to tylko elektrolity. A elektrolity po czasie wysychają i moduł szlag trafia, szczegółnie wtedy kiedy w pestce wydziela się ciepło, a wydziela się w każdej. Efekt jest taki że jak sobie zrobisz instalację na bezprzewodówce to po pięciu, sześciu latach zaczynają klękać pestki, a po dziesięciu okazuje się że masz już wymieniony prawie cały system. Oczywiście to tylko w przypadku dobrych systemów bezprzewodowych. Pewna z polskich popularnych firm stosowała jeszcze całkiem niedawno rezystory zamiast przetwornicy. Tam pestki wylatywały nawet parę miesięcy po instalacji

Co chciałbym zrobić(odpuściłem sobie grubsze kombinacje bo z informacji które znalazłem im więcej ktoś ma pomysłów tym mniej z tego wychodzi):

-po wyjściu z domu wyłączenie całego prądu za wjątkiem centrali alarmowej i może czegoś w kuchni

Zapomniałeś o tv? Nagrywanie z DVBT. Dekoder sat też nic nie nagra bez prądu.

Sam zasięg urządzeń WiFi nie jest już tak dużym problemem jak kiedyś. Oczywiście za wyjątkiem z-wave bo tam nadal jest tragedia. Problem z pestkami WiFi polega w głównej mierze na tym że są zasilane bezpośrednio z 230AC. W środku więc są mikroprzetwornice żeby zasilić elektronikę, każda mikroprzetwornica potrzebuje kondensatora. Takie malutkie kondensatory na tak wysokie napięcie to tylko elektrolity. A elektrolity po czasie wysychają i moduł szlag trafia, szczegółnie wtedy kiedy w pestce wydziela się ciepło, a wydziela się w każdej. Efekt jest taki że jak sobie zrobisz instalację na bezprzewodówce to po pięciu, sześciu latach zaczynają klękać pestki, a po dziesięciu okazuje się że masz już wymieniony prawie cały system. Oczywiście to tylko w przypadku dobrych systemów bezprzewodowych. Pewna z polskich popularnych firm stosowała jeszcze całkiem niedawno rezystory zamiast przetwornicy. Tam pestki wylatywały nawet parę miesięcy po instalacji

Tylko że wymiana takiej pestki to pestka w całkowitym rozrachunku. Żeby nie było że tylko wifi się psuje bo teraz większość sprzętu ma okres przetrwania 6-8 lat. Sam KNX wytrzymuję może z 20 lat - potem jest problem bo kosztuje kupę kasy za sprzęt i drugie tyle za oprogramowanie go. Sporo ostatnio widziałem wyprutego ze ścian.

Tylko że wymiana takiej pestki to pestka w całkowitym rozrachunku.

Myślę, że jak po sześciu latach zaczną Ci klękać pestki (co miesiąc jedna) to zmienisz zdanie. Nie mówiąc już o samych kosztach, nie jest to nic przyjemnego mijać regularnie instalatora w swoim domu.

Żeby nie było że tylko wifi się psuje bo teraz większość sprzętu ma okres przetrwania 6-8 lat. Sam KNX wytrzymuję może z 20 lat - potem jest problem bo kosztuje kupę kasy za sprzęt i drugie tyle za oprogramowanie go. Sporo ostatnio widziałem wyprutego ze ścian.

Ja instalując u klienta system Ampio mam przynajmniej świadomość że instaluję urządzenia w których zamiast elektrolitów stosuje się o wiele droższe tantale i przekaźniki wysokiej jakości, a system za cenę porównywalną do pestek WiFi. Efekt jest taki że awaryjność praktycznie zerowa a klient nie mija moich automatyków w swoim domu jak już mieszka.

Myślę, że jak po sześciu latach zaczną Ci klękać pestki (co miesiąc jedna) to zmienisz zdanie. Nie mówiąc już o samych kosztach, nie jest to nic przyjemnego mijać regularnie instalatora w swoim domu.

Ja wifi kupuje od 3-30$ - większość jest w cenie ok 5$ a ich wymiana i oprogramowanie to zazwyczaj 5-15 min aby powrócić do stanu poprzedniego. Jeśli robię to sam (autor wątku pisał że chce się doszkolić i sam robić instalację) to jakich instalatorów mijam? Wiadome ze darmowe systemy nie są dla wszystkich.

Ja instalując u klienta system Ampio mam przynajmniej świadomość że instaluję urządzenia w których zamiast elektrolitów stosuje się o wiele droższe tantale i przekaźniki wysokiej jakości, a system za cenę porównywalną do pestek WiFi. Efekt jest taki że awaryjność praktycznie zerowa a klient nie mija moich automatyków w swoim domu jak już mieszka.

Nie tylko elektrolity są wąskim gardłem dzisiejszych produktów. A co z lutami? Co z wyciekami pamięci? A co z certyfikowanymi przewodami do IB? Chciałem ostatnio zakupić taki przewód i nie do dostania w polsce a już nie mówię o cenie. Tylko na zamówienie i szybciej to zorganizowałem bezpośrednio od producenta z holandii. Zastanawiam się co profesjonalne firmy montują skoro nie można takiego kupić w polsce?

Nie mogę nic złego powiedzieć na ampio bo to system niszowy i klient raczej nie będzie płakał po forach jeśli coś mu dolega. Tylko nie ma wyjścia i zgłosi się do wykonawcy. Ale np KNX na pewno nie ma takiej trwałości jak to jest deklarowane. Choć moja branża nie ma nic wspólnego z elektroniką to bardzo często z IB muszę współpracować. Dlatego często wysłuchuję opini klientów po 1 roku, 2, 5 czy nawet 20 latach użytkowania takiego sprzętu. Opinie znasz ;)

Zastanawiam się co profesjonalne firmy montują skoro nie można takiego kupić w polsce?

Pewnie że da się kupić i to przewody z KNX'a

Schrack ma je w swojej sprzedaży.

1800 metrów na jutro :-)

https://www.schrack.pl/sklep/osprzet-elektroinstalacyjny-knx/knx-smart-home/urzadzenia-systemowe-knx-i-akcesoria/akcesoria-knx/j-y-st-y-2x2x0-8-eib-bus-zielony-x15400109c.html

Tylko też nie można ich stosować do wszystkich systemów.

Ja wifi kupuje od 3-30$ - większość jest w cenie ok 5$ a ich wymiana i oprogramowanie to zazwyczaj 5-15 min aby powrócić do stanu poprzedniego. Jeśli robię to sam (autor wątku pisał że chce się doszkolić i sam robić instalację) to jakich instalatorów mijam? Wiadome ze darmowe systemy nie są dla wszystkich.

No dobrze, zgadzam się. Jak się traktuje swoją instalację w formie hobby to można sobie kupować kostki na 5 dolców. W sumie harleyowcy kupują te motory bo lubią w nich grzebać :)

Nie tylko elektrolity są wąskim gardłem dzisiejszych produktów. A co z lutami? Co z wyciekami pamięci? A co z certyfikowanymi przewodami do IB? Chciałem ostatnio zakupić taki przewód i nie do dostania w polsce a już nie mówię o cenie. Tylko na zamówienie i szybciej to zorganizowałem bezpośrednio od producenta z holandii. Zastanawiam się co profesjonalne firmy montują skoro nie można takiego kupić w polsce?

Nie mogę nic złego powiedzieć na ampio bo to system niszowy i klient raczej nie będzie płakał po forach jeśli coś mu dolega. Tylko nie ma wyjścia i zgłosi się do wykonawcy. Ale np KNX na pewno nie ma takiej trwałości jak to jest deklarowane. Choć moja branża nie ma nic wspólnego z elektroniką to bardzo często z IB muszę współpracować. Dlatego często wysłuchuję opini klientów po 1 roku, 2, 5 czy nawet 20 latach użytkowania takiego sprzętu. Opinie znasz ;)

Teoretycznie tak jest że odkąd nie można stosować ołowiu to luty są słabsze. Tyle że jest to problem tylko tam gdzie wydziela się znaczne ciepło. Ten problem praktycznie nie występuje z modułach automatyki na szynę din, nawet w ściemniaczu nie pamiętam zimnego lutu. Za to jak 20 lat temu trudniłem się serwisem RTV kiedy ołów w cynie był stosowany to 50% TV miało przerwy w ciepłych miejscach. Nadal największym problemem są elektrolity, w naszej branży głównie w pestkach WiFi.

Witam.

Podłącze się do tematu i chętnie się pochwalę.

Mój dom w całości oparty jest na systemie integra. Poza samym alarmem integra steruje mi roletami, bramą wjazdową i garażową, furtką, oświetleniem schodów, nawadnianiem ogrodu. To wszystko sprzężone mam z domoticzem. Działa rewelacyjnie. Aplikacja na smartfonie itp.. jestem mega zadowolony.

Pan który mi to zakładał nie wziął wcale dużo.

Mogę z całą pewnością polecić.

https://zabezpieczeniaolesnica.pl/

Zastanawiam się jeszcze nad monitoringiem.

Witam.

Podłącze się do tematu i chętnie się pochwalę.

Mój dom w całości oparty jest na systemie integra.

Pozostaje mi tylko pogratulować doskonałej instalacji. W razie nagłej potrzeby w przyszłości (czego oczywiście nie życzę) dla bezpieczeństwa sterowanie respiratorem też zalecam zrealizować na Integrze :yes:

Zastanawiam się jeszcze nad monitoringiem.

Tutaj również zalecam realizację systemu monitoringu na Integrze. Mniej więcej podobnie sobie poradzi z monitoringiem jak z dobrą automatyką.

PS. Nie bacząc na fakt kiepskiej jakości reklamy, nie dalej jak parę postów wyżej wyraziłem swoje zdanie na temat firm realizujących automatykę na systemach alarmowych.

To co robi Satel?

W jego przypadku potęguje możliwość wystąpienia awarii. Nie dość że wszystko na centrali bez zabezpieczeń przed awarią to teraz jest dodatkowo uzależniony od działania serwera Domoticz oraz routera internetowego. Pełna profeska :no: