Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanawiam się dlaczego w programie nie uwzględnili dla nowo budujących możliwość uzyskania dofinansowania na wentylację mechaniczną

No jak to dlaczego? Logiczne , że większość budujących montuje wentylację mechaniczną to za dużo kasy by poszło na dotacje. A kto w istniejącym budynku zmienia wentylacje z grawitacyjnej na mechaniczną? Za dużo zachodu.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kupujesz samodzielnie (FV na ciebie ) to vat 23%, kupuje usługodawca (monter, FV na niego) to vat 8%). I co napiszesz w oswiadczeniu, że nie jesteś płatnikiem vat i załączysz FV na montera ? Ludzie myślcie, to nie boli.

Czyli powiedzcie w końcu jak powinno być zgodnie z prawem ? Mamy kupować kotły sami czy poprzez Instalatora ? I co wtedy zaznaczać z tym cholernym vatem ?

Nie obraźcie sie Panie i Panowi ale wole mieć wszystko OK.

Czyli powiedzcie w końcu jak powinno być zgodnie z prawem ? Mamy kupować kotły sami czy poprzez Instalatora ? I co wtedy zaznaczać z tym cholernym vatem ?

Nie obraźcie sie Panie i Panowi ale wole mieć wszystko OK.

Niepotrzebnie szukasz problemu tam, gdzie go nie ma. Zgodnie z regulaminem PP Czyste Powietrze dofinansowaniu podlega dla Twojego przypadku zakup i montaż kotła na paliwo stałe wraz z systemem odprowadzania spalin. Koszt kwalifikowany dla biomasy 20 000 zł.

Zbierz oferty na zakup kotła + oferty na montaż (najlepiej 3, zachowaj w szufladzie, telefonie, komputerze, tablecie, czy gdzie uważasz), wpisz sumę najtańszych w formularz i tyle. Możesz doliczyć też system odprowadzania spalin.

Nikt się nie pyta czy będziesz miał to wszystko na 1 fakturze, 2 czy 10. Przy podpisywaniu umowy wypełnisz zakres rzeczowy. Przy wniosku o płatność wpiszesz wszystkie faktury, zgodnie z zakresem rzeczowym (tabelka XLS).

Program nie jest zły, sam się przymierzam jako beneficjent do "czystego powietrza". Wiadomo kto ma niższe dochody może dostać większą dotację. Podobno dotacja uzyskana w tym roku (czyli po zatwierdzonym wniosku) będzie opodatkowana a bez podatku dopiero od 01.01.2019 roku. Tak przynajmniej zapowiada Witold Kozłowski z WFOŚiGW w Krakowie http://www.ceb.com.pl/dodatkowe-punkty-informacyjne-programu-czyste-powietrze/
No jak to dlaczego? Logiczne , że większość budujących montuje wentylację mechaniczną to za dużo kasy by poszło na dotacje. A kto w istniejącym budynku zmienia wentylacje z grawitacyjnej na mechaniczną? Za dużo zachodu.

Ja zmieniam:)

[...] Logiczne , że większość budujących montuje wentylację mechaniczną [...]

To jest rzeczywistość forum muratora i absolutnie nie jest to rzeczywistość polskich miast i wsi.

To jest rzeczywistość forum muratora i absolutnie nie jest to rzeczywistość polskich miast i wsi.

W sumie to się zgodzę bo mało znam osób z wentylacją mechaniczną. Wszyscy sąsiedzi naokoło mają grawitacyjną.

Witam :)

Jestem na etapie wypełniania wniosku (budowa w trakcie) . Dom buduje tesciowa , my z nią mieszkamy w jej obecnym domu ( ja , mąz + dwójka dzieci) interesuje mnnie jak wygląda kwestia dochodu ?? Czy jezeli stara sie na dofinansowanie na pompe ciepła na budowe to są brane pod uwage tylko jej dochody? Czy jednak i nasze ( bo tworzymy jedno gospodarstwo domowe) ? Jezeli by chodziło o dom w którym teraz mieszkamy to oczywiscie wiem ze tak , ale jezeli chodzi o budowe to nie za bardzo wiem.. z góry dziekuje za pomoc !

Instrukcję wypełniania wniosku wraz z metodykami wyliczania dochodu znajdziesz tu:

https://portal.wfosigw.pl/dokumenty/7%20WoD_dla%20nowego%20wniosku%20o%20dofinansowanie_%2019092018.pdf

Opis metodyk od strony 23.

przeczytałam to juz i dalej nicc niewiiem .. tak jak mówiłam jezeli chodziłoby o dom w ktorym aktualnie mieszkamy to wiem liczymy sie wszyscy , ale jezeli chodzi o budowe to co? tez nas liczyc?? mysle ze tak, ale sama juz niewiem ... druga kwestia czy idzie rozłozyc dotacje na dom w którym mieszkamy i na budowe? oczywiscie nie przekraczając maksymalnej kwoty dofinansowania? np na budowe dotacja na pompe a na istniejący np wymiana okien? czy to tak sie nie da? i juz ostatnie pytanie bo tez nie do końca rozumie ten pkt :

"Wyjaśnienie o możliwości finansowania dla budynku nowo budowanego.

 Gdy Wnioskodawca zaznaczy budynek nowo budowany oraz planuje zakup i montaż jednego

lub dwóch źródeł ciepła wraz z przyłączami spełniającego wymagania techniczne określone

w programie, wówczas może ubiegać się również o dofinansowanie mikroinstalacji

fotowoltaicznej lub/i kolektorów słonecznych.

 Gdy Wnioskodawca zaznaczy budynek nowo budowany oraz posiada już zamontowane jedno

lub dwa źródła ciepła spełniające wymagania techniczne określone w programie, a budynek

nie został jeszcze oddany do użytkowania, wówczas może ubiegać się o dofinansowanie

w formie pożyczki jedynie mikroinstalacji fotowoltaicznej i/lub kolektorów słonecznych.

Ponadto, dla budynku nowo budowanego Wnioskodawca musi wykazać, iż przegrody spełniają lub

będą spełniać parametry związane z izolacyjnością cieplną określone w pkt 1 Załącznika nr 2 do

rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków

technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (tj. Dz. U. 2015 r., poz. 1422,

z późn. zm.), obowiązujące od 31 grudnia 2020 roku.

Czyli jesli ubiegam sie o dofinansowanie na pompe ? to moge tez uzyskac dofinansowanie na fotowoltaike , ale nie w formie kredytu??

Jestem w trakcie wypełniania wniosku dla domu nowobudowanego i mam takie pytania:

- jak sprawdzić/potwierdzić spełnienie norm WT 2021? jak jest to weryfikowane? Pozwolenie na budowę jest z roku 2017.

- czy porównanie ofert ma dotyczyć 3 pomp ciepła o takiej samej mocy czy 3 pomp jednego producenta, ten sam model, od 3 dostawców?

Spotkanie informacyjne w mojej gminie jeszcze się nie odbyło, więc może Wy pomożecie :).

Edytowane przez Kariooka

Ja mam bardziej szczegółowe odnośnie ustalania dochodu....

Od przychodów z PIT-37 odliczamy koszty, składki itd..... oraz odliczamy ubezpieczenie zdrowotne. Pytanie: czy zdrowotne odliczone 7,75% (wykazane) w PIT-37 czy zdrowotne faktycznie zapłacone 9%?

Gdzieś coś było, że zasady takie jak przy ustalaniu dochodu do 500+ a tam zdaje się jest zdrowotne faktycznie zapłacone czyli 9%

Edytowane przez s---r

- jak sprawdzić/potwierdzić spełnienie norm WT 2021? jak jest to weryfikowane? Pozwolenie na budowę jest z roku 2017.

- czy porównanie ofert ma dotyczyć 3 pomp ciepła o takiej samej mocy czy 3 pomp jednego producenta, ten sam model, od 3 dostawców?

Tak na logikę to raczej porównanie tych samych pomp ale od różnych instalatorów :)

Ja mam pozwolenie tak jak TY... 2017r. Projektant kazał zaznaczyć, że spełniam te WT.... ale to zależy np od okien od styropianu przy ocieplaniu....

W końcu założyłem konto na portalu beneficjent.wfosigw dla mojego województwa.

Na maila otrzymałem potwierdzenie rejestracji wraz z dwoma plikami PDF.

Jeden plik zawiera wniosek rejestracyjny do portalu i oświadczenie wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych, a drugi zawiera oświadczenie o zachowaniu poufności.

Za każdym razem jak się loguję do portalu, to mam taką informację:

Konto niezatwierdzone przez WFOŚiGW!

Aby zakończyć proces rejestracji proszę dostarczyć wymagane dokumenty w wersji papierowej.

W przypadku nie dostarczenia wymaganych zgód konto będzie aktywne tylko do 2018-11-05.

Rozumiem, że te wszystkie dokumenty muszę podpisać i w wersji papierowej dostarczyć pod wskazany adres.

Ale czy koniecznie w terminie do 5 listopada muszę także złożyć wniosek o dofinansowanie w ramach programu Czyste Powietrze? Jeśli tego nie zrobię w tym terminie, to moje tymczasowe konto zostanie zablokowane? Przecież wnioski można teoretycznie składać nawet za kilka lat, to dlaczego mam się zmieścić z wnioskiem w tak krótkim terminie?

Ja własnie wysłałem wniosek przez portal (z odliczonym mniejszym zdrowotnym bo i tak nie miało by to wpływu na intensywność finansowania) i zaraz lecę na pocztę wysłać wniosek + zgody w formie papierowej....

To ja mam jeszcze jedno, na tą chwilę chyba ostatnie pytanie..... przy budynku nowo budowanym wpisałem datę rozpoczęcia inwestycji 1.10.2018, zakończenia 31.12.2019. Z jaka datą muszę/powinienem mieć fakturę na piec z montażem?

ps. @mku7i wydaje mi się, że masz szansę :)