matikati 12.08.2019 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Jak dokonać korekty dokładnie jest opisane krok po kroku na stronie http://termomodernizacja.pl/korekta-wniosku-w-programie-czyste-powietr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 12.08.2019 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2019 Jak dokonać korekty dokładnie jest opisane krok po kroku na stronie http://termomodernizacja.pl/korekta-wniosku-w-programie-czyste-powietr Witam, niestety u mnie w miejscu gdzie wniosek powinien wymagać "uzupełnienia/korekty" jest "złożony (zarejestrowany)". Pewnie ktoś zapomniał zmienić status. Napisałem emaila do nich' zobaczymy co odpiszą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matikati 13.08.2019 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Oni to muszą zmienić, pisz i dzwoń pod różne nr. (jak nie odbierają dzwoń pod inny, aż cię ktoś połączy). W Krakowie był szybki kontakt email z osobą zajmującą się moim wnioskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radobado 15.08.2019 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2019 A to dotacje moze podpisac inny domownik czy musi byc wlasciciela podpis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 20.08.2019 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 Byłem dzisiaj na konsultacjach w warszawskim WFOŚ. Planuję zamontować pompę ciepła oraz rekuperację.Okazuje się że muszę zamontować pompę ciepła do końca roku i przedstawić fakturę*oraz protokół odbioru z datą nie późniejszą niż koniec roku. Nawet jak złoże wniosek ostatniego dnia grudnia. Nonsens jak dla mnie.Czy spotkaliście się z takimi ograniczeniami ?U mnie dopiero budują ściany piętra więc pompę*wolałbym zamontować w okolicy sierpnia 2020. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra100 21.08.2019 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Spotkaliśmy się, tak jest napisane na ich stronę. My również celujemy w dofinansowanie i postaramy się spełnić ten wymóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 22.08.2019 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 Moglbym poczekac i zlozyc wniosek w przyszlym roku ale boje sie ze bedzie po wyborach i wprowadza wieksze ograniczenia dla nowobudowanych budynków lub wogole zrezygnuja z dotacji tego typu obiektów. Mam jeszcze do was pytania. Czy jak skladam wniosek przez epuap to musze go najpierw wydrukowac podpisac analogowo i zeskanowac? Czy w przypadku osób o zerowym dochodzie trzeba miec jakies zaswiadczenie z skarbowki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edekzelian 25.08.2019 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 Moi drodzy, czytam czytam i az głowa boli...Czy ktoś ze zorientowanych mógłby napisać co łapie się do programu czyste powietrze w nowo budowanym budynku jednorodzinnym?Gdzieś rzuciło mi się w oczy, że piec gazowy ale tylko zakup do końca 2019 r. A później już nie? czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 26.08.2019 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 Zrodlo ciepla i rekuperacja. Piec do konca roku musisz zamontowac lub czekac z zlozeniem wniosku do stycznia licząc ze przedłuża program. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edekzelian 26.08.2019 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 (edytowane) Zrodlo ciepla i rekuperacja. Piec do konca roku musisz zamontowac lub czekac z zlozeniem wniosku do stycznia licząc ze przedłuża program. Z tym reku mnie zaskoczyłeś, nigdzie nie rzuciala mi się ta informacja w oczy. jeśli chcę aby reku się załapalo to też musze mieć fv przed końcem roku? Czyli składam teraz wniosek, w między czasie wykonuję kotłownię i reku, dosyłam fv przed koncem roku i jak dobrze pójdzie będę miał dotację? PS. A solary w nowym budownictwie się nie łapią? Edit: doczytałem. łapią się Edytowane 26 Sierpnia 2019 przez Edekzelian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 27.08.2019 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Akurat reku mozna kupic i zamontowac pozniej. Nie wiem czemu sobie tak wymyślili.Faktur nie musisz dosylac przed koncem roku. Faktury zalaczasz do wniosku o wyplate ktory mozesz zlozyc w przyszlym roku. Solary nie wiem.Fotovoltaika tylko pozyczka przy czym nie mozna laczyc z programem moj prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 27.08.2019 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Oni to muszą zmienić, pisz i dzwoń pod różne nr. (jak nie odbierają dzwoń pod inny, aż cię ktoś połączy). W Krakowie był szybki kontakt email z osobą zajmującą się moim wnioskiem. Witam, chyba się udało -korekta złożona elektronicznie. Ale jest kolejny kwiatek. W największym mieście wojewódzkim (Bydgoszcz) nie ma biura terenowego. Muszę jechać 40km do kilkukrotnie mniejszego miasta (Inowrocław) podpisać umowę. Oczywiście trzeba jeszcze, żeby dwie osoby dostały urlop w ten sam dzień... Kompletna paranoja.... Czy Gdynia jeździ do Gdańska a Przemyśl do Rzeszowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fourmi 29.08.2019 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2019 Osobiście poległem w programie Czyste Powietrze w Krakowie. Złożyłem wniosek na montaż pompy ciepła (palę w domu węglem, gazu w okolicy nie ma) ok. 10 miesięcy temu.Po drobnej korekcie był ok. Ale chciałem również pożyczkę, bo nie udźwignę finansowo kosztów montażu pompy. Jako drugie poręczenie pożyczki wpisałem nieruchomość (była taka możliwość w dokumencie), ale odrzucono i poproszono o zmianę.Pani z urzędu poleciła mi znalezienie poręczyciela, ale stwierdziłem, że nie będę nikogo angażował w moje sprawy i obciążał kogokolwiek "psychicznie" moimi pożyczkami. Dostałem jeszcze propozycję wpisania auta pod warunkiem, że jego wartość wynosi 150% pożyczki. Mnie to nie dotyczy, ale zdziwiłem się, że nie chcą nieruchomości, a tracące każdego dnia na wartości auto już tak. Na koniec wysłałem do urzędu info o rezygnacji z dofinansowania.Będę nadal palił węglem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 30.08.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 A odnośnie programów dotacyjnych - może się przydać osobom modernizującym dom! Ruszył program Mój Prąd!Aktualności„Mój Prąd” już działa! Nabór wniosków rozpoczął się 30 sierpnia30-08-2019, 11:00 Po intensywnych pracach Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, Ministerstwa Energii oraz Ministerstwa Środowiska, 30 sierpnia 2019 r. rozpoczął się nabór wniosków do programu „Mój Prąd”. To aż miliard złotych na rozwój fotowoltaiki prosumenckiej. Po raz pierwszy zastosowano tak duże wsparcie o zasięgu ogólnopolskim dla osób indywidualnych. Wdrożenie programu NFOŚiGW „Mój Prąd” jest silnym impulsem dla dalszego rozwoju energetyki prosumenckiej i znacząco przyczyni się do spełnienia międzynarodowych zobowiązań Polski w zakresie rozwoju energetyki odnawialnej, poprawy jakości powietrza (zwłaszcza na obszarach słabo zurbanizowanych) oraz zwiększenia bezpieczeństwa energetycznego. Celem programu jest zwiększenie produkcji energii elektrycznej z mikroinstalacji fotowoltaicznych na terenie Rzeczpospolitej Polskiej. O dofinansowanie w ramach „Mojego Prądu” mogą ubiegać się osoby fizyczne wytwarzające energię elektryczną na własne potrzeby, które mają zawartą umowę kompleksową regulującą kwestie związane z wprowadzeniem do sieci energii elektrycznej wytworzonej w mikroinstalacji. Budżet programu to miliard złotych, przy czym dofinansowanie w formie dotacji – do 50% kosztów kwalifikowanych mikroinstalacji wchodzącej w skład przedsięwzięcia – wyniesie nie więcej niż 5 tys. zł na jedno przedsięwzięcie. Co istotne, uzyskane dofinansowanie można łączyć z tzw. ulgą termomodernizacyjną, co przekłada się na efektywność finansową tego wsparcia. Nabór wniosków odbywa się w trybie konkursowym, począwszy od 30 sierpnia do 20 grudnia br. lub do wyczerpania alokacji środków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex001 01.09.2019 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2019 Wniosek złożony 31-09-2018 Podpisanie umowy 31-05-2019 Wypłata dofinansowania 26-08-2019 Warto Składać wnioski i trochę poczekać ,a nie pisac Pierdoły że to Lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 02.09.2019 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 ... Warto Składać wnioski i trochę poczekać ,a nie pisac Pierdoły że to Lipa. fakty są jakie są... na koniec kwietnia było złożonych 45 tys wniosków , wypłat 6200 https://www.portalsamorzadowy.pl/ochrona-srodowiska/w-programie-czyste-powietrze-ponad-45-tys-wnioskow-wyplacono-ok-6-9-mln-zl,125075.html według UE rocznie powinno być 450 000 wniosków Widzisz różnicę gdyby nie idiotyczne warunki to pewnie by tak było ,sam bym złożył wniosek mimo ,że mam Pv i kocioł na biomasę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.09.2019 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 Dostałem jeszcze propozycję wpisania auta pod warunkiem, że jego wartość wynosi 150% pożyczki. Mnie to nie dotyczy, ale zdziwiłem się, że nie chcą nieruchomości, a tracące każdego dnia na wartości auto już tak. Na koniec wysłałem do urzędu info o rezygnacji z dofinansowania. Będę nadal palił węglem. . Z poręczenie na samochód a nie na nieruchomość to jest nieporozumienie. Zrób odwołanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 12.09.2019 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 fakty są jakie są... na koniec kwietnia było złożonych 45 tys wniosków , wypłat 6200 https://www.portalsamorzadowy.pl/ochrona-srodowiska/w-programie-czyste-powietrze-ponad-45-tys-wnioskow-wyplacono-ok-6-9-mln-zl,125075.html według UE rocznie powinno być 450 000 wniosków Widzisz różnicę gdyby nie idiotyczne warunki to pewnie by tak było ,sam bym złożył wniosek mimo ,że mam Pv i kocioł na biomasę . Zapytałem w moim Urzędzie Miejskim czy aby przypadkiem nie mają kogoś kumatego w temacie programu CP, który wie kto i o jaką dotację może występować, jakie i gdzie dokumenty potrzeba itd itp. Usłyszałem dosłownie - jeszcze panu coś potrzeba dotować? Przecież dostał pan dofinansowanie na oczyszczalnię przydomową (3k pln) Ot...takie to myślenie urzędników. Zamiast stanąć na hubku czuja, by jak najwięcej ludzi w ICH miejscu zamieszkania, miało ekologicznych źródeł ciepła, bo też przecież oddychają, to ...jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon077 13.09.2019 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Witam. Czy miał ktoś ktoś kontrolę z urzędu? Ja już złożyłem końcowy wniosek o wypłatę ale zostałem wybrany do kontroli? Nie wiem czego się spodziewać. Ktoś miał to może się podzielić odczuciami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kusmi19 17.09.2019 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 (edytowane) A czy ktoś z forumowiczów wie co wpisać w pole data i kwota? Dostałem dokumenty do uzupełnienia ale nie wiem co to jest "termin złożenia dokumentów do rozliczenia". Czy tego nie uzupełnia czasami urzędnik? Edytowane 17 Września 2019 przez kusmi19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts