Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dofinansowanie - program priorytetowy "Czyste Powietrze"

Recommended Posts

Możesz nam tu napisać i uzasadnić - CZEMU podatnik MUSI dopłacić do tego, abyś akurat TY miał DOBRY dom?

Stać Cię na dom - buduj!

Albo nie...

Adam M.

Łatwo się gada że stać kogoś to niech buduje. Właśnie w Krakowie mam zamiar się budować na działce po moim Ojcu bo nie stać mnie na kupno innej. Wolał bym mieć ogrzewanie na ekogroszek niż jakieś tam cuda na kiju które kosztują fortunę ale nie można bo kraków zabrania już kotłów na stałe paliwo. Zaraz cała Polska zabroni. A wiem bo miałem w starym domu piec na ekogroszek i nie był docieplony w żaden sposób a było gorąco. Unia zmusza do oszczędzania i inwestowania w ekologiczne termoizolacje które kosztują kupę kasy.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie wybudowałem taki dom z jak piszesz "cudami na kiju". Pompa ciepła nie kosztuje żadnej fortuny, powiem więcej - kosztowała mnie porównywalnie albo mniej niż gdybym zrobił ogrzewanie na ekogroszek. Dom mam bardzo dobrze ocieplony. Koszt ocieplenia w porównaniu z tradycyjnym "15 białego na ścianę" to jakieś 7 tyś więcej - kropla w całej budowie.

Łatwo się gada że stać kogoś to niech buduje. Właśnie w Krakowie mam zamiar się budować na działce po moim Ojcu bo nie stać mnie na kupno innej. Wolał bym mieć ogrzewanie na ekogroszek niż jakieś tam cuda na kiju które kosztują fortunę ale nie można bo kraków zabrania już kotłów na stałe paliwo. Zaraz cała Polska zabroni. A wiem bo miałem w starym domu piec na ekogroszek i nie był docieplony w żaden sposób a było gorąco. Unia zmusza do oszczędzania i inwestowania w ekologiczne termoizolacje które kosztują kupę kasy.

Nie Ty jeden masz taki dylemat!

Ale, NAPRAWDĘ ekooszołomom zależy na wyeliminowaniu wszelkiego spalania...

No to zmuszają kogo się da do LIKWIDACJI tego co juz jest i ZABRANIANIA budowania spalaczy czegokolwiek.

To dotują.

Poczytaj tu:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?364486-Pc-gruntkowa-czy-ktos-ma-slyszal&p=7956840#post7956840

Pytali - odpowiedziałem...

My (firma) skupiamy się na DOBRYM zbudowaniu niedymiącego źródła ciiepła nie obciążającego kieszeni.

Ja osobiście popełniłem bardzo duzo układów grzewczych, w tym podłogówek.

Preferuję KANTHERM-NET.

Upierdliwy nieco w budowie, ale naprawdę dobry system!

Już tego nie robię, bo robię te pompy, ale doradzę, podpowiem co i jak...

No, jak potrzeba.

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Dla zainteresowanych: Już faktycznie trwają prace nad uruchomieniem podwyższonego poziomu dofinansowaniach. Przedwczoraj podczas posiedzenia Komisji do Spraw Energii, Klimatu i Aktywów Państwowych obradowali między innymi nad tą poprawką. Może faktycznie się uda uruchomić podwyższony poziom już jesienią?

Znaczy, ze jak?

Obraduja ile do tego mamy dopłacić?

Cholera...

KAZDY chce naszego dobra, a zostało nam juz jego tak mało....

A może?

ONI dadzą nam coś ze SWOJEGO?!!!

Mam w to wierzyć?

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

• 2 weeks później...

Czy ktoś sie orientuje w temacie i może podpowie mi, czy możliwy jest zakup źródła ciepła bez likwidacji starego?

Mam piec kondensacyjny, chcę zrobić pompę ciepła powietrze/powietrze (klima multisplit) ale nie widzę sensu likwidacji pieca kondensacyjnego.

Czy jest możliwość uzyskania dofinansowania do mojego przedsięwzięcia?

a czytać umiesz?

az nóz sie w kieszeni otwiera, jak człowiek czyta takie rzeczy. A może full remont maja Ci zrobić albo w ogóle nowa chatę z wszelkimi bajerami maja Ci wybudować za pieniadze podatników?

Akurat kończę budowę nowej chaty, więc remont nie wskazany...

Początkowo gdy wszedłem w życie dorosłe myślałem, że swoją postawą prawego człowieka osiągnę wiele. Niestety po paru latach okazało się, że rówieśnicy którzy kombinowali, znacznie więcej uzyskali w swoim dorobku, nie tylko finansowym.

W życiu nauczyłem się jednego - nie kombinujesz - nie masz.

Sądzę, że dużo więcej złotych monet z mojej kieszeni wpada do worka podatkowego niż z twojej... no ale mniejsza z tym.

Faktem niezmiennym jest, że tym podatnikiem też jestem ja. Czemu miałbym nie korzystać?

Zauważ też, że przed nowelizacją niemało osób zamontowało sobie klimę z dofinansowaniem, nawet budując nowy dom.

Z czym masz więc problem?

Czy ktoś sie orientuje w temacie i może podpowie mi, czy możliwy jest zakup źródła ciepła bez likwidacji starego?

Mam piec kondensacyjny, chcę zrobić pompę ciepła powietrze/powietrze (klima multisplit) ale nie widzę sensu likwidacji pieca kondensacyjnego.

Czy jest możliwość uzyskania dofinansowania do mojego przedsięwzięcia?

Dotację na wymianę źródła ciepła można otrzymać tylko w wypadku likwidacji nieefektywnego źródła ciepła. Z kolei za nieefektywne źródła ciepła są uznawane tylko kotły i piece na paliwa stałe, więc raczej nie będziesz mieć możliwości skorzystania z dotacji.

• 3 weeks później...
Pytanie do tych co juz przeszli pozytywnie ( lub negatywnie) przez ten program czy pojawiaja sie jacys kontrolerzy przed i po inwestycji wymiany pieca. Instalatorzy rozne bajki opowiadaja zwykle skrajne wersej od takich ze przychodza ogladac co masz i pozniej co zamontowali lub ze nikogo nic interesuje oprocz tego co na papierze instalatorzy wypisza. jak wyglada rzeczywistosc?

U mnie nikogo nie było, a nawet jakby był, to nie ma czego się przyczepić. Wszystko jest jak na papierze. Z tego co szepty niosą, kontrole są w przypadku instalacji wykonywanych samodzielnie.

Finansowanie nowego pieca w tamtym roku dla nowopowstającego budynku.

Specjalnie to podkreślam, bo niektórym żyłka pierdząca pęka z tego powodu :)

niestety na klimatyzacje się nie załapałem.

jeszcze teraz będę składał wniosek o płatność na rekuperacje ;) w nowym budynku oczywiście.

Bo mogę.