msilent 03.10.2018 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 (edytowane) Ok, tylko coś jest nie tak z tą dotacją dla osób mających dochód powyżej 1600zł. W roku 2018 ma być 30%, w 2019 też 30% ale w rozbiciu na 23% ulgi podatkowej + 7% dotacji. W 2018 zakładając dotację na poziomie 30% z maksymalnej kwoty 53.000 dostajemy prawie 16.000 dotacji. W 2019 7% (3700) + odliczenie max 23% z kwoty 53.000 od POSTAWY OPODATKOWANIA, co daje tylko około 2200zł odliczenia od podatku (19%), sumarycznie 6000zł. Możecie mi to wytłumaczyć, i najlepiej powiedzcie że się mylę... Czyli niestety jest tak jak pisałem powyżej. Czyli 30% dofinansowania jest nierealne. https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/ulga-termomodernizacyjna-rzad-przyjal-projekt-ustawy/hb8z4s6 Ciekawe czy tego nikt nie zauważył czy grają głupa... Edytowane 3 Października 2018 przez msilent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 03.10.2018 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Ulga jest dla tych, którzy nie załapią się na inne programy pomocowe (np. PP Czyste Powietrze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 03.10.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Jak to jest w tym wniosku w sekcji "Zakup i montaż nowego źródła ciepła"Planowane źródło ciepła: kocioł na węgielPrzeznaczenie źródła ciepła: ogrzewanie oraz przygotowanie ciepłej wody użytkowejKoszt całkowity: Obojętnie czy wpiszę 12000 czy 20000 to Koszt kwalifikowany wpisuje się: 10000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 03.10.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 10000 = maksymalna cena jednostkowa kotła węglowego. Wszystko powyżej = koszty niekwalifikowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 03.10.2018 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 10000 = maksymalna cena jednostkowa kotła węglowego. Wszystko powyżej = koszty niekwalifikowane No tak myślałem, że pewnie jest jakiś limit. Jestem strasznie leniwy żeby to sprawdzić. Dzięki A data rozpoczęcia i zakończenia (ta na samym początku wniosku) co wpisać? Montaż instalacji planuję jakoś rozpocząć w grudniu 2017 a zakończyć wtedy jak instalator zakończy... Muszę już teraz wiedzieć dokładnie na jaka kwotę mi wystawi fakturę? ps. na końcu zaznaczyłem, że budynek spełnia WT2022. To chyba musi być zaznaczone? Kogo pytać czy spełnia? Projektanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 03.10.2018 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 No tak myślałem, że pewnie jest jakiś limit. Jestem strasznie leniwy żeby to sprawdzić. Dzięki A data rozpoczęcia i zakończenia (ta na samym początku wniosku) co wpisać? Montaż instalacji planuję jakoś rozpocząć w grudniu 2017 a zakończyć wtedy jak instalator zakończy... Muszę już teraz wiedzieć dokładnie na jaka kwotę mi wystawi fakturę? ps. na końcu zaznaczyłem, że budynek spełnia WT2022. To chyba musi być zaznaczone? Kogo pytać czy spełnia? Projektanta? 1. Montaż w grudniu 2017? - nie załapiesz się. Program działa od 01.01.2018 lub rok przed złożeniem wniosku. Datę wpisujesz jaką chcesz. Piec musisz kupić do końca 2019 r. o ile jest to budynek nowobudowany. 2. Musisz mieć 3 oferty z rozeznania rynku (zapewnienie konkurencyjności). Z tych ofert wybierasz najtańszą i wpisujesz we wniosek. Oferty trzymaj na wszelki wypadek. 3. WT2021 - spytaj np. swojego projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 03.10.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 1. Heh... grudzień 2018 oczywiście. Budynek nowobudowany.2. Bez sensu. To mam prosić kogoś o fikcyjne oferty skoro mam już instalatora wybranego?Mogę mieć ofertę sklepu, który te piece sprzedaje i ofertę instalatora, który ten piec weźmie z tego własnie sklepu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 03.10.2018 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Będziesz musiał podpisać umowę doatcji z NFOSiGW, a w niej m.in.: 5. Dotowany zobowiązany jest do realizacji przedsięwzięcia zgodnie z zasadami uczciwej konkurencji, jawności i przejrzystości oraz zasadą celowego, racjonalnego i oszczędnego wydatkowania środków. 6.Dotowany zobowiązany jest do dokumentowania spełnienia obowiązku, o którym mowa w ust. 5 i przechowywania dokumentacji przez okres obowiązywania umowy. Jak wypełnisz zobowiązania - Twój wybór. Posiadanie 3 ofert (np. email) wydaje się proste do spełnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 03.10.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 No nic... jak trzeba to trzeba.Dzięki za podpowiedź, że może być oferta mailowa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 03.10.2018 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Witam, Przejrzałem na szybko wszystkie wątki ale nie znalazłem odpowiedzi. Powiedzcie mi proszę jak wygląda sprawa następująca: Chciałbym wystąpić o dofinansowanie do kotła na pellet (SSZ budynku) ale nie wiem czy we wniosku mam wpisać kwotę brutto kotła czy netto (8% VAT) ? Kocioł z montażem czy bez .. ? Mój monter może zakupić mi kocioł właśnie na 8% więc teraz jestem w kropce. Co radzicie ? Dodzwonić się do swojego wfosigw graniczy z cudem. Powiedzcie mi też co oznacza to "Oświadczenie o VAT" na str. 11 wniosku ? Zaznaczać to ? Natomiast wpis: "Wnioskodawca musi wykazać, że przegrody będą spełniać parametry związane i izolacyjnością cieplną określone w pkt 1 ... obowiązujące od 31. grudnia 2020 roku" oznacza, że będę musiał zrobić Audyt energetyczny budynku ? Orientujecie się jaki jest tego koszt, procedury ? Dzięki ogromne za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 03.10.2018 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Wpisujesz kwotę brutto. VAT jest kosztem kwalifikowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 03.10.2018 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Co do reszty Twoich pytań przeczytaj wątek od początku. Znajdziesz odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 04.10.2018 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Zastanawiam się dlaczego w programie nie uwzględnili dla nowo budujących możliwość uzyskania dofinansowania na wentylację mechaniczną i kolejna sprawa czemu tak krótki termin na realizacje dla nowo budująch?Podsumowując osoby które właśnie budują muszą się spieszyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 04.10.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 (edytowane) Polityka? Nie znajduję innego wytłumaczenia. Być może będziesz mógł sobie odliczyć koszty WM od dochodu w przyszłych latach. Edytowane 4 Października 2018 przez anoch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fourmi 04.10.2018 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Teraz trzeba czekać podobno 3 miesiące na decyzję. Precyzyjnie, DO trzech miesięcy. No i jeszcze potencjalna konieczność korekty wniosku. Może być krócej, a ile będzie, to się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 04.10.2018 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Wpisujesz kwotę brutto. VAT jest kosztem kwalifikowanym. Ok, a kupuje fizycznie na 8% przez instalatora czy na 23% samodzielnie ? FV mam mieć na 8% czy na 23% za kocioł ? Ciekaw jestem jaki mam mieć wtedy dokument za montaż ? No i ciekaw jestem czy w kocioł wliczają się również rzeczy niezbędne do pracy kotła np. czujniki temp, czopuch, i czy też mam je doliczać do dofinansowania .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.10.2018 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Kupujesz samodzielnie (FV na ciebie ) to vat 23%, kupuje usługodawca (monter, FV na niego) to vat 8%). I co napiszesz w oswiadczeniu, że nie jesteś płatnikiem vat i załączysz FV na montera ? Ludzie myślcie, to nie boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.10.2018 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 A monter jak kupi na siebie to potem Ci ten kocioł podaruje w prezencie? Myśl, to nie boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.10.2018 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Ale kocioł będzie na fakturze za usługę a nie za sam piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.10.2018 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Koszty związane z zakupem i montażem następujących urządzeń i instalacji, spełniających wymagania techniczne określone w załączniku nr 1 do Programu priorytetowego: a. kotłów na paliwa stałe b. węzły cieplne c. systemy ogrzewania elektrycznego, d. kotły olejowe, e. kotły gazowe kondensacyjne, f. pompy ciepła powietrzne g. pompy ciepła odbierające ciepło z gruntu lub wody wraz z przyłączami. Czego nie rozumiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts