Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwarta kuchnia

Olga...

Recommended Posts

Czyli po prostu możesz dodać taki piekarnik obok lodówki, jest na to miejsce.

Ta kuchnia jest spora, zwłaszcza gdyby usunąć tą krótką ściankę od salonu.

Daje ogromne możliwości aranżacji, łącznie z półwyspą czy nawet wyspą.

Tylko nie chce mi się rysować kilku różnych aranżacji na "ślepo".

Dlatego liczyłam, że dasz jakieś konkretne wytyczne na czym ci zależy.

Ok. piekarnik, ale to da się zrobić by obecnym ustawieniu.

Masz dużo do przechowywania? Dużo gotujesz? Potrzebujesz przechowywać gdzieś zaprawy? Wolisz mieć układ bardziej otwarty czy bardziej zamknięty? masz jakieś inspiracje kuchenne?

Chcesz mieć zlew pod oknem? Ekspres w zabudowie?

Edytowane przez Elfir

Wyspy i półwyspy mi się podobają ale ściankę właśnie myślę usunąć i między kuchnią a salonem postawić duży stół ( wyspa zabierze chyba do tego za dużo miejsca). Do tego rozwiązania wtedy bardziej by pasowała kuchnia bardziej otwarta. Zlew pod oknem mi nie przeszkadza ( chyba że są tego duże minusy o których bym nie pomyślała). To małe pomieszczenie obok to spiżarnia więc ona będzie do przechowywania przetworów itp. Ekspresu nie planuje, przynajmniej na razie. Szafki raczej gładkie w szarości lub czerni i drewnie. Na dole szuflady góra szafki do sufitu.

I dobry wyciąg , stosunkowo nisko umieszczony. W przeciwnym razie "zapachy" kuchenne rozejdą się po parterze jak ..... po ...... . Podobne jak wynalazki z dyszami ssacymi wokół płyty kuchennej. Ściema niczym tvp1. Z zapachami kuchennymi to jak ze smażeniem na ognisku. Z bliska zapach boski, z zza trzeciego płotu to grill przypomina smród teściowej w bistorze opiekanej na wolnym ogniu. Niestety.

Do teściowej nic nie mam, bo moja to zacna kobietka. Była, choc niby jest...

Można postawić lodówkę przy piekarniku, tyle, że warto pomiędzy wstawić matę izolującą.

Zmywarka może stać przy słupku z piekarnikiem, nie widzę związku.

tak by ten układ wyglądał:

142649_9ab95f4a-a97a-4420-8934-a8d52a864e54_max_900_1200_dom-pod-jarzabem-17-n-kuchnia-styl-skandynawski.jpg

Możesz zostawić oryginalny układ, jaki masz na planie, skoro nie chcesz półwyspów. I jak pisałam wcześniej, dać piekarnik obok lodówki.

ja przestawiłam drzwi do spiżarki, bo w oryginalnym układzie spiżarka praktycznie jest niefunkcjonalna - nie ma gdzie ustawić szafek, powiesić półek..