Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeden przewód doprowadzony do włącznika światła

Recommended Posts

A gdzie to taki standard obowiązuje, raczej należy nazwać to po imieniu partactwo niczym nie usprawiedliwione. Do tego ktoś protokół z odbiorów podpisał.

Obowiązuje i to nie raz spotkany przypadek, dlatego w obcych instalacjach przy pierwszym kontakcie kolory przewodów zawsze traktować należy z dystansem :)

Obowiązuje i to nie raz spotkany przypadek, dlatego w obcych instalacjach przy pierwszym kontakcie kolory przewodów zawsze traktować należy z dystansem :)

Nie obowiązuje, to że jest spotykany to wiem ale napiszę jeszcze raz to jest partactwo a nie jakiś standard. Niedopuszczalne i niczym nie uzasadnione jest ukrywanie połączeń pod jakimiś zabudowami stałymi a domek czy mieszkanie to nie centrum handlowe z ruchomymi sufitami. Jeśli choć trochę zajmujesz się instalacjami a tak wynika z nicku to pewnie wiesz gdzie najczęściej instalacja domowa ulega uszkodzeniu pomijając uszkodzenia mechaniczne.

• 2 weeks później...
Przecież wyraźnie masz niebieski pasek - czyli to kabel NKT 3x1,5mm2.

A co do meritum - pewnie instalacja puszkowa (gdzieś wyżej puszka z której idzie neutralny do punktu a fazowy skręca do włącznika do dołu i wraca żyłą do wyboru niebieską albo żólto-zieloną. Bo kto by się kolorami izolacji przejmował - kolor każdej żyły jest przecież miedziany ;)

Po weryfikacji zgadza się. Faza doprowadzona jest brązowym, wraca na górę niebieskim lub żółtozielonym.

• 3 years później...
Błąd, niestety. Tak robić nie wolno !

Bardzo dziękuję za te wpisy w tym topicu, szczególnie radarexe, że wrócił z odpowiedzią. Niestety u mnie też wystawał mi 1 kabel 3 żyłowy i nie miałem pojęcia jak podłączyć.No i neutral musi byc podłączony do łącznika jako faza, Bałem się zwarcia, ale po przeczytaniu waszych uwag dowiedziałem się, że tak niektórzy robią