Kaizen 12.09.2018 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Ale elektryków się tu narobiło nagle Po moich doświadczeniach z elektrykami uważam taką wypowiedź za obelgę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.09.2018 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Po moich doświadczeniach z elektrykami uważam taką wypowiedź za obelgę. Bo połowa Polaków to elektrycy. Druga połowa - lekarze. Trzeciej połowy nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 13.09.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Trzecia połowa jest w UK - taka hybryda elektrykolekarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K-DOM_Instalacje 13.09.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 A gdzie to taki standard obowiązuje, raczej należy nazwać to po imieniu partactwo niczym nie usprawiedliwione. Do tego ktoś protokół z odbiorów podpisał. Obowiązuje i to nie raz spotkany przypadek, dlatego w obcych instalacjach przy pierwszym kontakcie kolory przewodów zawsze traktować należy z dystansem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.09.2018 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Obowiązuje i to nie raz spotkany przypadek, dlatego w obcych instalacjach przy pierwszym kontakcie kolory przewodów zawsze traktować należy z dystansem Nie obowiązuje, to że jest spotykany to wiem ale napiszę jeszcze raz to jest partactwo a nie jakiś standard. Niedopuszczalne i niczym nie uzasadnione jest ukrywanie połączeń pod jakimiś zabudowami stałymi a domek czy mieszkanie to nie centrum handlowe z ruchomymi sufitami. Jeśli choć trochę zajmujesz się instalacjami a tak wynika z nicku to pewnie wiesz gdzie najczęściej instalacja domowa ulega uszkodzeniu pomijając uszkodzenia mechaniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K-DOM_Instalacje 15.09.2018 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 Źle to ująłem, słowo "standard" czy "obowiązuje" w mojej wypowiedzi może być źle zinterpretowane. Co do uszkodzeń - prawie zawsze na połączeniu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radarexe 24.09.2018 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Przecież wyraźnie masz niebieski pasek - czyli to kabel NKT 3x1,5mm2. A co do meritum - pewnie instalacja puszkowa (gdzieś wyżej puszka z której idzie neutralny do punktu a fazowy skręca do włącznika do dołu i wraca żyłą do wyboru niebieską albo żólto-zieloną. Bo kto by się kolorami izolacji przejmował - kolor każdej żyły jest przecież miedziany Po weryfikacji zgadza się. Faza doprowadzona jest brązowym, wraca na górę niebieskim lub żółtozielonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 24.09.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Bo połowa Polaków to elektrycy. Druga połowa - lekarze. Trzeciej połowy nie ma. Trzecie połowa to gorole z Sosnowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.09.2018 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Po weryfikacji zgadza się. Faza doprowadzona jest brązowym, wraca na górę niebieskim lub żółtozielonym. Błąd, niestety. Tak robić nie wolno ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgy01077 31.08.2022 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Błąd, niestety. Tak robić nie wolno ! Bardzo dziękuję za te wpisy w tym topicu, szczególnie radarexe, że wrócił z odpowiedzią. Niestety u mnie też wystawał mi 1 kabel 3 żyłowy i nie miałem pojęcia jak podłączyć.No i neutral musi byc podłączony do łącznika jako faza, Bałem się zwarcia, ale po przeczytaniu waszych uwag dowiedziałem się, że tak niektórzy robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts