Nurek_ 18.09.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 WitamNa co zwrócić uwagę kupując listwę startową? Widzę że w sprzedaży są listwy o różnych grubościach, warto dokładać do tej 0,6 mm? Jest sens stosować listwę okapnikową, jeśli mam spore wysunięcie dachu i woda na pewno nie będzie spływała po ścianie? I kolejne pytanie - lepsze są narożniki z PCV czy aluminium? Są jakieś konkretne wady jednych bądź drugich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.09.2018 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 na nic - nie kupowac, po co Ci ona? zastapic okapnikowa lepsze sa narozniki pcv i to porzadnego producenta Bella Plast wady PCV - trudniejszy w montazu na etapie obsadzania, drozszy niz aluminium. koniec wad pcv - pozniej masz juz same zalety, lacznie z taka, ze obecnie narozniki aluminiowe potrafia zardzewiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_papa_ 18.09.2018 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 na nic - nie kupowac, po co Ci ona? Po to żeby np. gryzonie nie dostały się pod elewację. obecnie narozniki aluminiowe potrafia zardzewiec No ciekawe, aluminium rdzewieje..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 19.09.2018 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Po to żeby np. gryzonie nie dostały się pod elewację. No ciekawe, aluminium rdzewieje..... jak maja sie dostac to i tak sie dostana, niestety taka jest prawda, "myszke" zatrzyma klej z siatka i wyprawa elewacyjna a co do rdzewiejacych naroznikow aluminiowych - tez bylem zaskoczony wyobraz sobie. naroznik aluminiowy aluminiowy jest w tej chwili z nazwy tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.09.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 On jest metalowy, aluminiowy tylko z nazwy bo srebrzysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 19.09.2018 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Listwę startową chyba jednak zrobię. U mnie w okolicy pełno zwierzyny, więc jakby potem było coś nie tak, to bym sobie pluł w brodę że przycebuliłem 500 zł i teraz mi myszy harcują. Narożniki w takim razie z PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 29.09.2018 05:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Mam jeszcze jedno pytanko. Inwestycja w nóż termiczny do cięcia styropianu za 100-200 zł ma sens czy to wyrzucone pieniądze? Jeśli warto to macie jakieś sprawdzone modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 29.09.2018 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Mam jeszcze jedno pytanko. Inwestycja w nóż termiczny do cięcia styropianu za 100-200 zł ma sens czy to wyrzucone pieniądze? Jeśli warto to macie jakieś sprawdzone modele? noz za 100-200 zl jest do niczego. nie warto nawet go kupowac. lepiej zrobic to tak: kupujesz transformator z wyjsciem 40-48V, drut oporowy, kawalek plyty szalunkowej, 2 prety gwintowane i troche nakretek i podkladek, wlacznik pradowy, 2 metalowe sprezynki. i z takiego zestawu sam sobie zrobisz doskonala maszynke do ciecia styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.09.2018 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Do elewacji pewnie sie nie przyda - gilotyna rządzi. Na podłogę do wycinania pod rury czy kable przydatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 29.09.2018 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 noz za 100-200 zl jest do niczego. nie warto nawet go kupowac. lepiej zrobic to tak: kupujesz transformator z wyjsciem 40-48V, drut oporowy, kawalek plyty szalunkowej, 2 prety gwintowane i troche nakretek i podkladek, wlacznik pradowy, 2 metalowe sprezynki. i z takiego zestawu sam sobie zrobisz doskonala maszynke do ciecia styro. A czy musi być te 40-48V? nie mógłbym użyć do tego prostownika? Tak kombinuję, mam prostownik 12V, metr takiego drutu: https://allegro.pl/drut-oporowy-kanthal-d-0-7-mm-do-ciecia-styropianu-i7275312748.html daje przy 12V prąd ok 3,5 - prostownik spokojnie to uciągnie, jest do 8 A (mam jeszcze zapas, żeby ewentualnie skrócić drut). To tego konstrukcja jak piszesz i może dałoby radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 30.09.2018 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 ja używałem starego zasilacza od laptopa 18V, 180W i miałem delikatny problem z osiąganiem odpowiedniej temperatury drutu, długość ok1300mm. Przy zasilaniu 12V i 8A masz niecałe 100W, wg mnie za mało. Możesz wybrać cieńszy drut ale tu ograniczeniem jest jego wytrzymałość bo musi być dość mocno naciągnięty, żeby ciął prosto. Tu masz fajny kalkulator zależności temperatury od prądu i grubości drutu http://www.jacobs-online.biz/nichrome/NichromeCalc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 17.10.2018 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Dało radę na prostowniku 12V, tylko drut musiał być odpowiednio krótszy (ok 0,5m) Mam jeszcze jedno pytanie: czym przykleić styropian do metalowej kasety rolety? Próbowałem pianką, ale trzyma się tak średnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.10.2018 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Dało radę na prostowniku 12V, tylko drut musiał być odpowiednio krótszy (ok 0,5m) Mam jeszcze jedno pytanie: czym przykleić styropian do metalowej kasety rolety? Próbowałem pianką, ale trzyma się tak średnio. tym: https://med-bud.pl/kleje-do-termoizolacji-boramax-klej-do-eps-i-xps-750ml,c23,p150,pl.html sprawdzone w boju. pianka piance nierowna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts