GanzConrad 19.09.2018 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 To mój pierwszy post, więc witam wszystkich, Poniżej zamieszczam szkic, jak zrobiłem ocieplenie ściany fundamentowej - piwnicznej i kilka pytań jak to dalej kontynuować: Mocowanie folii jest niezbędne, bo ziemia ciągnie ją w dół podczas osiadania, siła jest tak duża, że zrywa kotwy jak są co 60 cm, ostatnie mocowania robiłem co 25cm (od poziomu gruntu do ławy mam nawet 2,3m). Niestety, jak mocuję folię do ściany to tworzę w tym miejscu mostek termiczny, bez żadnej izolacji , a tego nie chcę. Co więcej, mocując folię do ściany zamykam cyrkulację powietrza między ścianą a folią, więc sens jej używania znika... Ponadto - chciałbym, aby izolacja była jak najlepsza, więc moim zdaniem styropian 15cm powinien zejść pod ziemię na około 20cm, aby grubość izolacji ściany nie była za cienka przy samej ziemi, tak jak to się wszędzie robi. chciałbym aby: - Folia spełniała funkcję wentylacji, ale nie była ściągana pod ziemię - brak mostków termicznych na ścianie przy gruncie (brak przerwy w ciągu izolacji) - grubość izolacji nie była różna na poziomie gruntu (aby ściana była jednakowo izolowana od powietrza - pod gruntem nie ma problemu) Jak zrobić połączenie izolacji ściany nad ziemią z izolacją podziemną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 19.09.2018 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Pomieszanie z poplątaniem. Brak hydroizolacji piwnicy, bo dysperbit to nie hydroizolacja. 5cm styropianu to bardzo mało. Folię kubełkowę dać kubełkami do gruntu (wbrew obiegowym instrukcjom) bez klejenia - ona pełni funkcję ochrony XPS na czas zasypywania i blokuje podciąganie wodyZrobić opaskę ze żwiru wokół domu - tam będzie wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GanzConrad 19.09.2018 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 (edytowane) - hydroizolacja nie jest potrzebna, dom stoi ponad 30lat, grunt jest suchy, nie ma problemu z wodą. - to nie 5 cm styropianu, tylko styrodur, wydawało mi się wystarczające, przecież pod ziemią temperatura rzadko spada do 0 st.C - nie postępuję wbrew instrukcjom, zwłaszcza producenta , tym bardziej, że już po ptokach - nie kleiłem folii, jest tylko mocowana kołkami nad gruntem - podsypka na pewno będzie, ale wtedy, gdy grunt przestanie osiadać. Na razie, po 2 miesiącach, dalej idzie w dół (jak wspominałem, w niektórych miejscach mam aż 2,3m do ławy) Co z łączeniem izolacji ściany (15cm styropianu) z izolacją gruntową? Chciałbym zrobić to tak, aby zejść ze styropianem poniżej poziomu gruntu, aby zapewnić lepszą izolację części ściany, która znajduje się na granicy gruntu, coś w tym stylu: Mam jedynie kłopot ze sposobem mocowania folii, bo nie chciałbym jej przykręcać do ściany kołkami przez 15cm styropianu i jednocześnie zapewnić minimum wentylacji pomiędzy folią i styrodurem oraz z tym, czy można zejść styropianem poniżej gruntu (wilgoć itp?) Edytowane 19 Września 2018 przez GanzConrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.09.2018 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Nie przysypuj EPSa ziemią - musisz wyjechac wyzej XPSem. I folię kubełkową skończyc na granicy z EPS i musi to być nad powierzchnią gruntu. Jak nie ma podpiwniczenia, to dajesz hydroizolacje poziomą na chudziaka i wwyjeżdżasz nim aż do zewnetrznej krawedzi XPSa - i nizej chocby potop. A tu nie wiem jak połaczyc hydroizolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 19.09.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 hydroizolacja nie jest potrzebna, dom stoi ponad 30lat, grunt jest suchy, nie ma problemu z wodą. Grunt jest suchy? To znaczy piach? Wykop sobie kilkadziesiąt cm i zobacz, czy piach jest tam suchy jak przysłowiowy pieprz.. Wody może nie ma jako takiej, ale kapilarnie będzie sobie powolutku ciągnął. Ale skoro Ci to nie przeszkadza... to nie 5 cm styropianu, tylko styrodur, wydawało mi się wystarczające, przecież pod ziemią temperatura rzadko spada do 0 st.C Styrodur to też styropian, tylko ekstrudowany. Temperatura może spadać do 0C do granicy przemarzania. U mnie 120cm. Kilkanaście cm pod ziemią spokojnie bywa temperatura ujemna. Podam Ci przykład u mnie, bo też będę miał piwnicę: ściany pod ziemią - 15cm XPS cokół - 18cm EPS elewacja - 20cm EPS Hydroizolacja: Kiesol + Multi Baudicht 2K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GanzConrad 19.09.2018 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 (edytowane) Nie przysypuj EPSa ziemią - musisz wyjechac wyzej XPSem. I folię kubełkową skończyc na granicy z EPS i musi to być nad powierzchnią gruntu. Tak zrobiłem, z tą różnicą, że mocowanie folii jest do ściany i tworzy coś w rodzaju przerwy w ociepleniu, dlatego pytam jak to rozwiązać. Folii nie mogę zostawić luzem bo idzie pod ziemię i to dość głęboko. Wykop sobie kilkadziesiąt cm i zobacz, czy piach jest tam suchy jak przysłowiowy pieprz.. Robinson, ja już sobie wykopałem i na głębokości 2m miałem pieprz... ścianę umyłem, posmarowałem dysperbitem, ociepliłem, zamontowałem folię i zasypałem. To wszystko wynika ze zdjęć w pierwszym poście. Ponadto u mnie strefa przemarzania w tamtym roku nie przekroczyła 20cm i mówię o realnej, nie katalogowej dla rejonu. Byłbym bardzo wdzięczny gdybyś skupił się na tym co mnie interesuje, zamiast trzymać się stanowiska "nie mówmy o tym o co pytasz, tylko o tym co źle zrobiłeś, ja będę miał lepiej". Potrzebuję fachowej porady na temat punktu styku izolacji w okolicach poziomu gruntu. Edytowane 19 Września 2018 przez GanzConrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts