Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

powymądrzam się, jak umiem :)

odnośnie grubości ocieplenia:

jest taki wykres pokazujący zależność grubości ocieplenia i strat ciepła, z którego wynika, że od około 12 cm dodawanie kolejnych centymetrów praktycznie nie daje zysku w postaci zaoszczędzenia ciepła (wykres na początku przypomina y=x, a potem się wypłyca)

odnośnie drzwi dom/garaż:

mam dwie sztuki: ładne (jak w całym domu) i brzydkie p.poż., przy czym te drugie permanentnie otwarte :wink:

ad. 1

no właśnie - wełna i styropian też kosztują, a nakłady na termoizolację ścian powyżej kilkunastu centymetrów pewnie się nie zwrócą w rachunkach, albo zwrócą po bardzo długim czasie. Podobnie z dachem i podłogą, szczególnie, jeśli nie budujemy domu "na dożywocie" :wink:

ad.2.

drzwi między garażem a domem - antywłamaniowe (zniżka w ubezpieczeniu domu!), raczej zamknięte.

drzwi między kotłownią a garażem - metalowe, pożarowe, zamykane tylko na dłuższe wyjazdy :p .

Samochody na podjeździe, bo w garażu wciąż bałagan pobudowlany :roll:

Ale za to po 7 miesiącach od przeprowadzki wreszcie rozpakowałam ostatnie kartony z rzeczami! :lol:

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

ad.2.

drzwi między garażem a domem - antywłamaniowe (zniżka w ubezpieczeniu domu!), raczej zamknięte.

drzwi między kotłownią a garażem - metalowe, pożarowe, zamykane tylko na dłuższe wyjazdy :p .

Ale za to po 7 miesiącach od przeprowadzki wreszcie rozpakowałam ostatnie kartony z rzeczami! :lol:

Jak już o tych drzwiach, to co w przypadku jeśli z garażu przechodzi się do kotłowni a z kotłowni na hol. Pomiędzy garażem a kotłownią antywłamaniowe, a pomiędzy kotłownią a holem wypadają przeciwpożarowe. To co w holu takie blaszane paskudy mają być?

Chyba że są takie przeciwopożarowo-antywłamaniowe takie 2w1 do zamontowania garaż-kotłownia.

matam dzięki za aktualną listę.

Witam grupę szczecińską, jestem architektem wnętrz, obecnie realizuję projekt wnętrz bliźniaka na Warszewie, jeżeli ktoś z Państwa zainteresowany jest współpracą proszę o kontakt mailowy [email protected]

lub nr tel 0607 17 34 18, z przyjemnościią prześlę bliższe informacje (cennik i wzór umowy) oraz portfolio mailem.

Pozdrawiam

ad.2.

Jak już o tych drzwiach, to co w przypadku jeśli z garażu przechodzi się do kotłowni a z kotłowni na hol. Pomiędzy garażem a kotłownią antywłamaniowe, a pomiędzy kotłownią a holem wypadają przeciwpożarowe. To co w holu takie blaszane paskudy mają być?

Ja mam w wiatrolapie takie blaszane paskudy. Wcale nie sa takie straszne. Sa gladkie, wiec nie rzucaja sie specjalnie w oczy. Jak je w koncu pomaluje, to powinno byc jeszcze lepiej.

Wracając do tematu, zakładanie styropianu powyżej 15 cm jest już bezsensowne i niczego nie zmienia. Cieplej już nie będzie! Nie dajcie się zwariować!

A jakieś dowody, fakty na poparcie tej tezy???

Gdzieś jest pewnie granica ale nie bardzo rozumiem na jakiej podstawie twierdzisz że przebiega ona właśnie na 15 cm?

Pzdr.

Robert

No cóż, tu i tam poczytałem, pogadałem z fachowcami, ktoś, gdzieś to obliczył i tyle... Nie mam dowodów, bo nie zbieram danych. Założyłem 15, bo tyle mi doradzono... Głową muru nie przebiję :)

W każdej firmie sprzedającej styropian Wam powiedzą, że 15 cm to zdecydowanie wystarczająca warstwa izolacyjna (mówimy o styropianie...).

Jest tyle innych elementów konstrukcyjnych, przez które jest jakaś tam strata ciepła (okna, drzwi, balkony, skrzynki rolet, nawet rura gazowa wchodzące do budynku też zabiera jakieś milionowe po przecinku ciepełka....

Ale tak szczerze, wystarczy w zimie otworzyć okno na pół godziny i strata może być większa, niż np. na różnicy między 15cm a 20 cm styropianu przez trzy zimy(dane przykładowe, niczym nie poparte ;) ) Jeśli uważacie inaczej, ok. Ja mówię co wiem, a wiem co się dowiem.... :)

Pozdrawiam, Piotr ;)

Mozna tez spojrzec na to z drugiej strony. Jesli ktos buduje dom zblizony do pasywnego, dba o staranna izolacje potencjalnych mostkow termicznych, ma super stolarke, wentylacje mechaniczna, itp, to wowczas grubsza izolacja moze sie oplacic.

Tylko kto jest w stanie tego wszystkiego dopilnowac?

Cześć,

powymądrzam się, jak umiem :)

odnośnie grubości ocieplenia:

jest taki wykres pokazujący zależność grubości ocieplenia i strat ciepła, z którego wynika, że od około 12 cm dodawanie kolejnych centymetrów praktycznie nie daje zysku w postaci zaoszczędzenia ciepła (wykres na początku przypomina y=x, a potem się wypłyca)

odnośnie drzwi dom/garaż:

mam dwie sztuki: ładne (jak w całym domu) i brzydkie p.poż., przy czym te drugie permanentnie otwarte :wink:

ad. 1

no właśnie - wełna i styropian też kosztują, a nakłady na termoizolację ścian powyżej kilkunastu centymetrów pewnie się nie zwrócą w rachunkach, albo zwrócą po bardzo długim czasie. Podobnie z dachem i podłogą, szczególnie, jeśli nie budujemy domu "na dożywocie" :wink:

ad.2.

Ad.2 A ja zapytam jeszcze raz:

Drzwi między garażem a kotłownią (tu antywlamaniowe ale czy przeciwpożarowe?) i potem między kotłownią a domem (tu przeciwpożarowe ale czy antywłamaniowe?) - A zatem, jakie drzwi?

U mnie kotłownia nie ma bezp. połączenia z częścią mieszkalną i wchodzi się do niej przez garaż.

Do kotłowni mam stalowe, malowane drzwi Hoermanna, chyba nawet nie są to drzwi pożarowe sensu stricto. W sumie źródłem pożaru może być nie tylko piec, ale i np. kominek, albo świeca w domu.

Drzwi między garażem a domem też stalowe, w okleinie podobnej do drzwi wewnętrznych.

Trochę kiepsko wygląda - moim zdaniem, jeśli takie gospodarcze drzwi (a pożarowe z reguły tak wyglądają) sąsiadują z ładnym skrzydłem drzwi wewn.

Trzeba pamietac, ze drzwi przeciwpozarowe tak naprawde nei sa przeciwpozarowe a maja tam o iles wytrzymac dluzej. I jest to w celu ewakuacji ludzi z budynku a nie zatrzymania ognia. Wiec wstawianie w domku drzwi przeciwpozarowych to naprawde maly sens - choc oczywiscie moga byc przypadki ze "sie przydadza"

Fantom

Trochę kiepsko wygląda - moim zdaniem, jeśli takie gospodarcze drzwi (a pożarowe z reguły tak wyglądają) sąsiadują z ładnym skrzydłem drzwi wewn.

U mnie właśnie drzwi do kotłowni sąsiaduja z dwóch stron z drzwiami do łazienki i pokoiku i na domiar złego widoczne są z salonu, więc nawet mowy nie ma żebym wstawiła tu drzwi inne niz takie jak do łazienki - żadna siła mnie nie zmusi :wink: . Natomiast ciągle wacham sie nad drzwiami z kotłowni do garażu (jaki sens mają przeciwpożarowe skoro z drugiej będą normalne). Chyba dam zwykłe antywłamaniowe i tyle. A pożar w domu prędzej bedzie z kominka i instalacji elektrycznych niż z pieca, a jak gaz wybuchnie to i drzwi nie pomogą :-?

Trzeba pamietac, ze drzwi przeciwpozarowe tak naprawde nei sa przeciwpozarowe a maja tam o iles wytrzymac dluzej. I jest to w celu ewakuacji ludzi z budynku a nie zatrzymania ognia. Wiec wstawianie w domku drzwi przeciwpozarowych to naprawde maly sens - choc oczywiscie moga byc przypadki ze "sie przydadza"

Fantom

Masz racje. Duzo lepiej jest zamontowac kilka czujek dymu/czadu i podlaczyc je do alarmu.

Ja zamontowalem drzwi ppoz do garazu z dwoch powodow. Mniej istotnym jest ich przeciwpozarowosc, a bardziej istotnym - szczelnosc. Chcialem miec takie drzwi, ktore nie beda mi wpuszczac spalin do domu i beda w miare dobrze tlumic dzwieki. Drzwi Hormanna spelniaja wszystkie postawione warunki.

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów!

Jesteśmy prawie zdecydowani na działkę w Dobrej Szczecińskiej.

Jest to pas działek pomiędzy ulicą Graniczną a Przytulną przy takim długim szeregowcu. Widząc ilość postów w Grupie Szczecińskiej z pewnością jest tu ktoś kto zakupił tam ziemię. Do tych osób mam gorące pytanie jak wyglądają sprawy geologiczne na tym terenie?

Ilość postów na forum jest przytłaczająca. Wiem, że trzeba się z nimi zapoznać, zastanawiam się od której strony zacząć :lol: .

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Zomar

Zastanawiam sie jak (i czy w ogole) rozwiazujecie problem segregacji odpadow bytowych. Ja odkladam do osobnych workow i wywoze do pojemnikow jak juz nazbiera sie gorka. Na dluzsza mete to troche niewygodne, bo:

- worki zajmuja miejsce w domu/garazu,

- trzeba dosc daleko wozic,

Rethmann daje worki do indywidualnej segregacji i odbiera je bezplatnie przy okazji wywozu smieci. Niestety mnie obsluguje MPO, ktore kaze sobie placic 2zl za worek :/

Jak wy sobie radzicie?

Witam wszystkich,

ja z wielka prośbą do Matam-a o podesłanie listy wykonawców. Mój architekt kończy właśnie adaptacje projektu http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=561&IdKolekcji= ( jak w końcu uda mi się odpowiednio zmniejszyć zdjęcie to wkleję ), w piątek składam dokumenty o pozwolenie do Wojewódz. Konserwatora ( przy okazji czy nie wiecie ile czeka się tam teraz na decyzję, Pani archeolog mówiła, że maja na to nawet 21 dni ??? ), dokumenty do Uzgodnień maja iść lada moment i mam nadzieję, że w ciągu miesiąca będę składał do Starostwa kwity o wydanie Pozw na Bud. - więc myślę, że czas najwyższy na rozmowy z potencjalnymi wykonawcami stanu surowego. Jakby zima była w tym roku łaskawa, to na mojej glinie, można by było coś zrobić.

Przymierzam się do utworzenia Dziennika Budowy - i tu pytanie do Was - w jaki sposób wklejać zdjęcia do Dziennika. Powiem szczerze, że dla mnie najfajniejsze są te dzienniki , które zawierają dużo, dużo zdjęć - i o takim samym myślę.