Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Dzieki Aniutka :)

Jako, ze to forum grupy Szczecinskiej chyba nie powinno tu byc zbyt szczegolowego opisu mojej budowy :). Ale zeby zaspokoic ciekawosc

to tlumacze w skrocie (szerzej w moim dzienniku:) ).

55 kolumn cementowych (grunt rodzimy mieszany z cementem) na glebokosc 5 m. Na to nasyp. i na to fundamenty. :)

Fajnie??? :)

Jako, ze to forum grupy Szczecinskiej chyba nie powinno tu byc zbyt szczegolowego opisu mojej budowy :). Ale zeby zaspokoic ciekawosc

55 kolumn cementowych (grunt rodzimy mieszany z cementem) na glebokosc 5 m. Na to nasyp. i na to fundamenty. :)

To chyba muszę tam na wycieczkę rowerową pojechać.

Sacreblue! Kurka, prawie jak stawianie Carefour'a ;-)

Witam

Czy możecie podpowiedzieć gdzie szukać sztachetek drewnianych do wykonania płotu, takich klasycznych szerokości ca.90 mm grubości 20 mm zaokrąglonych na górze. W składach drzewnych takich rzeczy nie robią.

oprócz nieśmiertelnej castoramy? :wink: jakbym ja miał sobie robić, to bym kupił deseczki i sam je pozaokrąglał na końcach. a tak to zrobi to każdy stolarz, przy okazji może je trochę lepiej poszlifować, polakierować, wyfrezować jakiś wzorek etc.

jeśli mozna to ja też potrzebuję namiary na leśniczego (na słupki do ogrodzenia)

Witam,

to numer telefonu do nadleśnictwa Trzebież 091/312 69 83 (w.30)

a oto numer telefonu do leśniczego w Dobrej 694 416 710 :)

Pozdrawiam

Sa jeszcze lepsze (czytaj tansze) rozwiazania na te slupki czy najlepiej do nadlesnictw i tyle ?

Fantom

Tak myśleliśmy o oknach. Byliśmy u naszego sąsiada, który ma swój sklep w Mierzynie (Porta... nie pamiętam co dalej) i w M&S. Kalkulacje jakie otrzymaliśmy są bardzo zbliżone do siebie. Na pewno wiemy że bierzemy bramę garażową Normstahl.

jeśli mozna to ja też potrzebuję namiary na leśniczego (na słupki do ogrodzenia)

witam Sąsiadów :D

A.

P.S Myśleliście już o oknach? :( Ja mam same dylematy.

No to pociągnę temat :wink: , mieliście kilka ofert na bramy??... też myślałam o Normstahl-u, ale podpowiedzcie może, gdzie najlepiej się udać :)

pozdrawiam

A.

My dzisiaj taką zamówiliśmy, model Euroflair (2625x2250)-w kolorze złoty dąb- najlepszą ofertę otrzymaliśmy w M&S. Zamówiliśmy u nich okna i drzwi CAL-a. Nieźle się targowaliśmy. Warto się do nich wybrać.

Taką samą bramę Lebo z Mierzyna wycenił 400zł wiecej.

inches

też braliśmy wycenę z Oknoplastu, Jezierskiego i MS... ale nam wyszło, że Oknoplast z oknem balkonowym HS (przesuwane, bajka!) kosztuje tyle samo, co Sevenline z termowkładem w MS z drzwiami balkonowymi uchylno-przesuwnymi :( . No i stąd mój dylemat.

A będziecie mieć rekuperator może? Nie wiem które okna lepsze-cieplejsze....

A możesz dać namiar na priv, gdzie w MS można się tak fajnie potargować, tym bardziej, że brama Normstahl też nam pasuje :D ?

A.

Myslelismy, myslimy i pewnie jeszcze troszke pomyslimy. Chyba mnie nie stac na to co bym chciala. szukam wiec czegos w miare rozsadnych cenach ale jest tyle ofert ze glowa boli. A ile ofert , tylu sprzedawcow. Ilu sprzedawcow tyle opinii. Kazdy doradza inaczej. Juz sie calkiem pogubilam. Pewnie zdecydujemy sie na okna PCV , w dwustronnej okleinie, profil Veka. Dylematy jesli chodzi o zabezpieczenia i rozwiazanie dotyczace okna tarasowego (3,60 m szerokie).

A wy gdzie sie budujecie?? Dobra - jest wielka :)

Nasza przygoda z oknami ciągnie się do teraz chociaż okna montowane były w grudniu i nie chodzi tu o firmę (mamy profil Veka, ) tak naprawdę bardzo istotna jest firma motując dane okna. Powiem tak: na takich partaczy jak my trafiliśmy to przechodzi ludzkie pojęcie, kompletnie się nie znali na montażu, jak im nie pasowały listwy przyokienne (pękła szyba i trzeba było je wyjąć) to je poprzycinali ( wzieli na odwrót górną na dolną, a dolną na górną dlatego nie pasowały), a teraz są szpary. Przyjeżdżało dwóch i ogólnie prześcigali się który dłużej trzyma ręce w kieszeni. Ogólnie szkoda gadać, ale przestrzegam. Trzeba samemu się przeszkolić w montażu i patrzeć im na ręce :x :(

Myslelismy, myslimy i pewnie jeszcze troszke pomyslimy. Chyba mnie nie stac na to co bym chciala. szukam wiec czegos w miare rozsadnych cenach ale jest tyle ofert ze glowa boli. A ile ofert , tylu sprzedawcow. Ilu sprzedawcow tyle opinii. Kazdy doradza inaczej. Juz sie calkiem pogubilam. Pewnie zdecydujemy sie na okna PCV , w dwustronnej okleinie, profil Veka. Dylematy jesli chodzi o zabezpieczenia i rozwiazanie dotyczace okna tarasowego (3,60 m szerokie).

A wy gdzie sie budujecie?? Dobra - jest wielka :)

Nasza przygoda z oknami ciągnie się do teraz chociaż okna montowane były w grudniu i nie chodzi tu o firmę (mamy profil Veka, ) tak naprawdę bardzo istotna jest firma motując dane okna. Powiem tak: na takich partaczy jak my trafiliśmy to przechodzi ludzkie pojęcie, kompletnie się nie znali na montażu, jak im nie pasowały listwy przyokienne (pękła szyba i trzeba było je wyjąć) to je poprzycinali ( wzieli na odwrót górną na dolną, a dolną na górną dlatego nie pasowały), a teraz są szpary. Przyjeżdżało dwóch i ogólnie prześcigali się który dłużej trzyma ręce w kieszeni. Ogólnie szkoda gadać, ale przestrzegam. Trzeba samemu się przeszkolić w montażu i patrzeć im na ręce :x :(

a możesz powiedzieć z której firmy tacy "fachowcy", co bym przypadkiem na nich nie trafiła, bo temat okien należy do mne ("połówka" umywa ręce, zajmuje się cięższymi tematami-bloczki, stropy, piach itp. :D )?