q-bis 20.02.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 cześć, właśnie przeżyłam pierwsze rozczarowanie związane z budową, bo wykonawca wycofał się tuż przed podpisaniem umowy przysłał za to swojego kolegę o którym nic nie słyszałam Pan kolega chce wybudować stan surowy otwarty za 32 tys (bez dachu), materiały rozlicza wg cen netto. Cena moim zdaniem dobra (mój dom z podaszem użytkowym ma ok.200 m powierzchni całkowitej, ściany jednowarstwowe, w cenie klinkier) Co sądzicie? Po pierwsze nie ufać. Niech poda co budował - jedź sprawdź, porozmawiaj,pooglądaj. Najlepiej z kimś kto się trochę na tym zna - chyba że ty się znasz. Często występuje dylemat cena-jakość ale to można rozwiązać dzięki dobremu kierbudowi. Ta oferta jest cenowo jest OK reszta w twoich rękach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spyro 20.02.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 A kto ma namiary na dobrego kier-buda ???? Widziałam też na forum listę polecanych wykonawców - mogę dostać??? Z góry padam do nóżek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 20.02.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 A kto ma namiary na dobrego kier-buda ???? Widziałam też na forum listę polecanych wykonawców - mogę dostać??? Z góry padam do nóżek Gdzie budujesz, zapytam mojego czy chce porozmawiać-uprzedzam nie jest najtańszy ale za to I liga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spyro 20.02.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Buduję na Radomskiej, niedaleko Makro - na działce po wyburzonym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 20.02.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 A kto ma namiary na dobrego kier-buda ???? Widziałam też na forum listę polecanych wykonawców - mogę dostać??? Z góry padam do nóżek Polecam naszego - info masz na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarianN 20.02.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 A kto ma namiary na dobrego kier-buda ???? Widziałam też na forum listę polecanych wykonawców - mogę dostać??? Z góry padam do nóżek Polecam naszego - info masz na priva to ja też poproszę na priv pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noag 20.02.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 A kto ma namiary na dobrego kier-buda ???? Widziałam też na forum listę polecanych wykonawców - mogę dostać??? Z góry padam do nóżek Polecam naszego - info masz na priva to ja też poproszę na priv pozdrawiam Poproszę też o namiary na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota_28 21.02.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Witam może ktoś już zaczyna albo się rozgląda?? My jesteśmy na etapie wyboru projektu no i sumiennie rozglądamy się za działką spełniającą nasze oczekiwania. Wiem ,że jeszcze przed nami wieleeeee nim cokolwiek się zacznie dziać na jeszcze wyimaginowanej działce ale nic to od czegoś trzeba zacząć:)Pytanie jednak jest. Nie jesteśmy z Gryfic ani okolic więc nie znamy jeszcze żadnej godnej polecenia ekipy........Kogoś polecacie?? I jeszcze jedno pytanie gdzie jest LISTA wykonawców?? Nie mogę tego odnaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.02.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Mam pytanie o wiezbe : czy wszedzie u nas impregnowane sa metoda zanurzeniowa czy moze ktos sprzedaje "lepsza" (np zanurzeniowo - cisnieniowa). A jezeli tak to ile % jest drozsza ? Czy ogolnie sa strugane czterostronnie czy raczej nie ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.02.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Mam pytanie o wiezbe : czy wszedzie u nas impregnowane sa metoda zanurzeniowa czy moze ktos sprzedaje "lepsza" (np zanurzeniowo - cisnieniowa). A jezeli tak to ile % jest drozsza ? Czy ogolnie sa strugane czterostronnie czy raczej nie ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 21.02.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Mam pytanie o wiezbe : czy wszedzie u nas impregnowane sa metoda zanurzeniowa czy moze ktos sprzedaje "lepsza" (np zanurzeniowo - cisnieniowa). A jezeli tak to ile % jest drozsza ? Czy ogolnie sa strugane czterostronnie czy raczej nie ? Fantom kiedy my kupowaliśmy impregnacja ciśnieniowa podnosiła cenę o ok. 25%, ale wydłużała też okres oczekiwania o ponad 4 tygodnie... nie do zaakceptowania dla nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altager 21.02.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Witam grupę szczecińską, a szczególnie wszystkich przyszłych sąsiadów z Dobrej. Kibicuję Wam cichutko od trzech miesięcy, a teraz szukam kierownika budowy. Dołączam więc do tych, którzy proszą o jakieś namiary na dobrych kierowników. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nima 21.02.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 czy ktos zrobil sobie taras z drzewa egzotycznego ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stawarek 22.02.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 WITAM SERDECZNIE szykuje się do rozpoczecia budowania czy możecie mi podać ile teraz kosztuje robocizna za stan 0, za stan surowy otwarty i za dach z góry wielkie dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 22.02.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 WITAM SERDECZNIE szykuje się do rozpoczecia budowania czy możecie mi podać ile teraz kosztuje robocizna za stan 0, za stan surowy otwarty i za dach z góry wielkie dzięki za informacje robocizna - dach (więźba + dachówka) 75zł/m2 dach prosty jeśli chodzi o stan surowy, to wszystko zależy jak umówisz się z ekipą, czy mają swoje maszyny (zagęszczarki, sztyce stropowe itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 23.02.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 WITAM SERDECZNIE szykuje się do rozpoczecia budowania czy możecie mi podać ile teraz kosztuje robocizna za stan 0, za stan surowy otwarty i za dach z góry wielkie dzięki za informacje Tutaj masz najnowsze opinie http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3119961#3119961 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 23.02.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Witam serdecznie, Czy ktoś buduje się w Dołujach a konkretnie w okolicach / na Bocianiej? Właśnie mamy tam działkę zarezerwowaną i załatwiamy kredyt, ale trochę się martwię bo i do mediów na razie daleko, i warunków zabudowy teraz nie dostaniemy bo najbliższy dom dalej niż 50m (a to podobno warunek). No i najbardziej się martwię jedną sprawą - działka została już podzielona oficjalnie i ma 850m2. W obecnych 'przepisach' wymaganie to 1000m2. Wydaje mi się że to żaden problem bo działka została wyodrębiona na starych warunkach, ale czy mogę z tego powodu nie dostać pozwolenia na budowę?? Bo w.g. nowych przepisów jest za mała?? Proszę o poradę zanim działkę kupimy... dziękuję serdecznie. to przejdz na drugą strone na ulicy sowy tam masz dzialki z calym uzbrojeniem woda prad kanaliza przy działce. telefon jest napisany na tablicy co do bocianiej to słyszałam ze gmina nie da warunkow - bo jest tam strefa ochronna bo tam było stare wysypisko śmieci. Witaj Teska, A czy slyszalaś coś takiego też o Gołębiej? Bo mi się ulice pomyliły i ta działka o której myślimy jest na Gołębiej a nie Bocianiej. Jest ona najlepsza pod wzgl. położenia, wielkości itd, no ale nie ma mediów. Co do budowy to planujemy poczekać ok. 5 lat na rozpoczęcie więc może wtedy już coś się ruszy? Z drugiej strony - znalazłam działkę po 'prawej' stronie drogi (od wjazdu), już z mediami, trochę droższą ale do przeżycia, tylko że 750m2 (więc 100m2 mniejsza) i plan zagospodarowania jakieś fatalne warunki przewiduje np. już naszego wymarzonego domu chyba byśmy nie postawili bo za niska kalenica i mała pow. zabudowy... No i tu moje pytanie, a raczej dwa: 1. Jak wyżej, czy o Gołębiej też słyszeliście żeby były problemy z warunkami?? 2. Ta mniejsza działka ma dodatkowo przewidziane 10% zabudowy pod garaż lub lekkie usługi. Czy to znaczy że mogę garaż i np. gabinet, które są w bryle domu, wliczyć w ten procent? Czy musiałyby być wolnostojące? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 23.02.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Witam,kto z was ma w salonie kominek i podłogówkę? Czy moglibyście doradzić w jaki sposób rozwiązać sterowanie ogrzewaniem podłogowym (wodnym) w salonie, w sytuacji gdy w tym salonie znajduje się kominek (bez dodatkowych instalacji)?Chodzi mi o to czy podłogówka może "zobaczyć" uruchomiony kominek i zredukować produkcję ciepła?Czy też może jest tak, że produkcja ciepła zostanie wstrzymana bo woda na powrocie będzie miała temperaturę która nie spowoduje załączania się pieca? Ale wtedy pompa ciągle będzie pchać wodę chociaż nie będzie takiej potrzeby? Czy wtedy można na to zaradzić?Czytam, pytam a odpowiedź ciągle niepełna...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba1 23.02.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 witam. jestem nowym forumowiczem ze szczecina i pozdrawiam wszystkich serdecznie. a tak przy okazji to mam zan=miar postawic sobie pomieszczenie gospodarcze takie 4x3 m. Pomyślałem ze najlepiej z silki by bylo ciepło.Tylko co z jakimiś pozwoleniami?. Muszą na to być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żółwik 23.02.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 witam. jestem nowym forumowiczem ze szczecina i pozdrawiam wszystkich serdecznie. a tak przy okazji to mam zan=miar postawic sobie pomieszczenie gospodarcze takie 4x3 m. Pomyślałem ze najlepiej z silki by bylo ciepło.Tylko co z jakimiś pozwoleniami?. Muszą na to być? witaj, tu masz zasady: http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/przed-budowa/kiedy-pozwolenie_-a-kiedy-zgloszenie_,6320_3363.htm ale niedługo pozwolenia już nie będą potrzebne sejm przegłosował nowelizację ustawy "prawo budowlane" w myśl której wystarczy, że wpiszesz się w rejestr. Przepisy mają wejść w pół roku od ogłoszenia w dzienniku ustaw (o ile się nie mylę). pozdrawiam, żółwik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts