Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ins. el w m2?????

Niom. Rozmawialam z elektrykiem dzisiaj i powiedzial ze rozlicza za m2 powierzchni uzytkowej i ze to ostatecznie wychodzi tyle samo, co przy rozliczaniu za punkt.

co to jest 3warstwowka????

Sciana trojwarstwowa :)

A ja myslalem, ze to bylo w odniesieniu do elektryki i zglupialem :))

Jesli on liczy wg. m2 PU, to z jednej z zaproponowanych mi wycen wychodzi (z materialem) ze byloby to 85/m2 :D Wiec 100ka to drogo sie wydaje.

Szymek

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam po świętach

Ponownie się zapytam możecie kogoś polecić kto jest w stanie kompleksowo zająć się budową wodociągu w Dołujach o długości 620m + 10 przyłączy. Posiadam już prawomocne pozwolenie na budowę i szukam teraz wykonawcy.

Wysłałem info na priw.

pozdrawiam Bartek

barnich niestety nic nie dostałem na priva

wysłałem jeszcze raz może teraz się uda. Jeśli nie to podaj g-g

Wysłałem Ci wiadomości na priva z mailem i nr GG

Kable po ścianach, puszki z linijką i najważniejsze!!! Róbcie duuużo zdjęć!

Sto razy mi się to przydało. Kable pod tynkami są nie widoczne :)

"Mój" elektryk na zakończenie pracy wręczył mi płytkę ze 150 zdjęciami wykonanych instalacji. :D

Oświećcie proszę nieświadomą inwestorkę - po co te zdjęcia? czy to jest aż taki labirynt że przed każdym wbiciem czegoś w ścianę lub podłogę trzeba przeglądać album ze zdjeciami? :( i o co chodzi z "linijką"?

Np podczas montażu bramy garażowej, jeśli montaż odbywa się po tynkach, dobrze jest wiedzieć gdzie mamy kable bo "bramiarze" jak coś przewiercą to się o tym możemy dowiedzieć w najmniej odpowiednim momencie.

Jeśli masz podłogówkę a będziesz montował stelaż pod sedes to dobrze wiedzieć gdzie idą rury aby nie przewiercić żadnej z nich.

To samo dotyczy najróżniejszych zabudów - tam gdzie instalacje tam ryzyko, że przy montażu fachowcy nie zapytają czy nie kolidują, a jak ty zapomnisz o tym też, to w wypadku niektórych instalacji mogą być duże koszty naprawy.

A dzięki linijce możesz określić odległość danej instalacji od np. ściany.

Ja już mieszkam 1,5 roku i jedno co powiem to zdjęcia uratowały mi już mnóstwo razy "tyłek".

Tak od etapu prac wykończeniowych - kiedy na każdej ścianie miałem powieszony wydruk zdjęcia instalacji i rurek. Ekipa wykończeniowa miała za zadanie patrzeć albo płacili za ewentualne uszkodzenia - przez całą budowę przecięty został 1 kabel !

Tak po dzień dzisiejszy - za każdym razem jak coś wieszam, wiercę itp. to najpierw patrzę na zdjęcia instalacji !! - raz tego nie zrobiłem bo co tam tylko cztery wkręty do kratki wentylacyjnej i 2 wkrętami trafiłem w kabel ;-]

Zdjęcia robiłem na każdym etapie budowy, fotografowałem wszystko co się da , z każdej strony mam tego niesamowite ilości.

Przydało się już wiele wiele wiele razy - polecam fotografowanie wszystkiego !

Zgadzam się w 100% - właśnie w piątek jadę na sesję zdjęciową moich kabelków, elektryk skończył "ciąganie drucików po ścianach".

A tak swoją drogą taka umowa z firmami podwykonawczymi i galerią zdjęć na ścianie to super sprawa :lol:

Dzieki za odpowiedż, wiem juz po co linijka i w przyszłym tygodniu zaczynaja działac u mnie elektrycy, wiec tez niedługo bede latała z aparatem

Pozdrawiam

Ania

Instalacja elektryczna - 90-100zl m2 z materialem to chyba drogo troszke, co?

To dopiero novum...

Mnie też zaskoczyło. My właśnie stawiamy pierwsze kroki w rozmowach z elektrykami i .....mam pewne pytania.

- jak najlepiej się umawiać z elektryką - od punktu, czy na cały dom?

- co obejmują prace elektryka - mąż sam chce założyć puszki i potem cały osprzęt - gniazdka, kontakty. Elektryk miałby tylko rozłożyć kable i podłączyć do skrzynki bezpiecznikowej

- czy materiały nabywaliście sami, czy robi to elektryk;

- no i chyba najważniejsze - na jaki wydatek się nastawiać - dom o powierzchni użytkowej ok. 140m2, a powierzchni całkowitej 170m2.

To dopiero novum...

Mnie też zaskoczyło. My właśnie stawiamy pierwsze kroki w rozmowach z elektrykami i .....mam pewne pytania.

- jak najlepiej się umawiać z elektryką - od punktu, czy na cały dom?

- co obejmują prace elektryka - mąż sam chce założyć puszki i potem cały osprzęt - gniazdka, kontakty. Elektryk miałby tylko rozłożyć kable i podłączyć do skrzynki bezpiecznikowej

- czy materiały nabywaliście sami, czy robi to elektryk;

- no i chyba najważniejsze - na jaki wydatek się nastawiać - dom o powierzchni użytkowej ok. 140m2, a powierzchni całkowitej 170m2.

Jesli elektryk mialby tylko podlaczac i rozciagac kable, to nie za bardzo rozumiem wasze podejscie. Zakladajac, ze sami montujecie skrzynke z wylacznikami, gniazda itd. a ktos przychodzi jedynie rozwinac i zamocowac kable to napewno nie wezmie duzo mniej. Jesli maz wie o co chodzi z elektryka, ale nie ma uprawnien to napewno jakis znajomy sie znajdzie co ma uprawnienia i odbierze wam instalacje. I warto tez zwrocic uwage, aby chlopacy (elektrycy) uzywali kolorow wg. aktualnej nomenklatury.

W blokach u znajomych czesto widzialem rodzynki, ze na przewodach neutralnych bylo napiecie, a z "goracych" zrobione neutralne. Dla odbiornikow nie ma to znaczenia, poki ktos nie zrobi takiej niespodzianki z przewodem ochronnym, tzw. uziemieniem ;)

Oj... Pan ma zaklad uslug elektrycznych, robi rozne rzeczy u mnie w pracy - niezly jest. Rozne smieci doczyscil.

Domek tez okablowywal juz niejeden. Mysle, ze te metry przeliczy na dom calosciowo. Niemozliwe, zeby to bylo az takie novum :)

Z ciekawosci spytam, ile by wzial za taki domek o takim metrazu jak Wasz.

Albo lepiej - wysylam Wam namiary na priv. Dajcie znac :)

Wracając jeszcze do tej elektryki... Ja bym poprosił jeszcze innych elektryków o wycenę. Czy za gniazdko, czy od metra, czy za całość, wsio ryba. Ważne, żeby mieć odniesienie :)

zgadzam się z przedmówcą :D . My daliśmy projekt, co by sobie pooglądać mogli, później uzgodniliśmy cenę... (wiadomo, coś dojdzie, coś odejdzie :wink: )... a praktycznie było hulaj dusza-piekła nie ma! Dopłaciliśmy troszku-ale nie dużo, licząc za punkt lub na m2 byłoby więcej na pewno. Jeżeli chodzi o materiały- część mieliśmy swojego(trochę kabli, puszki, skrzynki), resztę kupowali sami, ze swoimi rabatami (nawet jeśli doliczyli coś sobie-co uważam za normalne-nam i tak wyszło taniej niźli mielibyśmy kupić "z marszu" :roll: ).

pozdrawiam

A.

Wracając jeszcze do tej elektryki... Ja bym poprosił jeszcze innych elektryków o wycenę. Czy za gniazdko, czy od metra, czy za całość, wsio ryba. Ważne, żeby mieć odniesienie :)

zgadzam się z przedmówcą :D . My daliśmy projekt, co by sobie pooglądać mogli, później uzgodniliśmy cenę... (wiadomo, coś dojdzie, coś odejdzie :wink: )... a praktycznie było hulaj dusza-piekła nie ma! Dopłaciliśmy troszku-ale nie dużo, licząc za punkt lub na m2 byłoby więcej na pewno. Jeżeli chodzi o materiały- część mieliśmy swojego(trochę kabli, puszki, skrzynki), resztę kupowali sami, ze swoimi rabatami (nawet jeśli doliczyli coś sobie-co uważam za normalne-nam i tak wyszło taniej niźli mielibyśmy kupić "z marszu" :roll: ).

pozdrawiam

A.

Dostaliście fakture na materiały zakupione przez elektryków?

Oj... Pan ma zaklad uslug elektrycznych, robi rozne rzeczy u mnie w pracy - niezly jest. Rozne smieci doczyscil.

Domek tez okablowywal juz niejeden. Mysle, ze te metry przeliczy na dom calosciowo. Niemozliwe, zeby to bylo az takie novum :)

Z ciekawosci spytam, ile by wzial za taki domek o takim metrazu jak Wasz.

Albo lepiej - wysylam Wam namiary na priv. Dajcie znac :)

Również pierwszy raz słyszę, żeby elektryk liczył swoją robociznę od m2 PC. Jeśli przyjąć że mam 240 m2 ( z garażem) i zapłaciłem za elektrykę jakieś 7000 to wychodzi 30 pln za m2, przyjmując 90 pln/m2 to musiałbym zapłacić 21600 pln :o

Poza tym co z wypadkami gdy mamy: domek mały z dużą ilością instalacji (a można tego mieć np 250 punktów na 100 metrach) a duży dom 300m z np 100 punktami?

Co ma piernik do wiatraka? Taki sposób rozliczania to mi pachnie cwaniactwem :-?

W kwestii materiałów - u mnie elektryk kupował materiały i sam wszystko robił, robotę odebrał inspektor -wypłaciłem kasę.

A ja z innej beczki.Czy jest ktoś w grupie kto użytkuje przydomową oczyszczalnie ścieków?Mam problem,zapaszek z kominka wentylacyjnego. :evil:

Umieszczonego na dachu czy na ogrodzie ?

Fantom

Z kominka w ogrodzie.A to ma być kominek napowietrzający.Gdyby z tego na dachu to pół biedy bo to odpowietrzający.Zwiekszyłem dawke bakteri i nic.Czyży coś wykonawca sknocił?Nawet chemie do mycia i do kibelków używam specjalną do poś.

Szukam firmy, która zaprojektuje mi i wykona wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Przeszukałam posty na naszej grupie i znalazłam takie firmy: Wentor, Klimatsystem i FGN. Może jeszcze o jakiejś nie wiem?

Jakie są Wasze doświadczenia z tymi firmami? No i przede wszystkim, czy wszystko dziala jak należy?

Mam co prawda projekt wentylacji mech. zrobiony do pozwolenia na budowę, ale mam co do niego duuże wątpliwości. Chciałabym, żeby za projekt i wykonanie była odpowiedzialna jedna firma. Do kogo uderzyć?