Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzisiaj rozpoczęliśmy w domu sezon grzewczy :) i mam pytanie kto ostatnio kupował drewno i po ile

Mój ostatni zakup to 20 m dębiny (w tzw "metrach" do popiłowania) wyniósł 1200 zł+300 zł transport.

Zakup "kontrolowany" :D w nadleśnictwie

Ciepełka życzę

a daj namiary :D

I ja poproszę!" Kontrolujmy" te zakupy :-)

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam po małej przerwie ale - praca+trwająca budowa+praca...

Pisałem swego czasu o swoich poszukiwaniach rozwiązania podgrzewania cwu...decyzja została podjęta:

nie będzie powietrznej pompy ciepła-rozmowy z doświadczonym instalatorem oraz wnikliwa lektura różnych fachowych publikacji, m. in. Poradnika Muratora nr4/2008 "Ogrzewanie" wpłynęły na moją decyzję:

piec gazowy+dwa "kawałki" podłogówki+kominek Makrotermu+zasobnik 220 l na wodę+solary....

dlaczego tak? przeważył ostatni artykuł, który przeczytałem w w/w miesięczniku :D ,pozwolę sobie zacytować: "...w czasie dużych mrozów jej efektywność [pomy ciepła] maleje do tego stopnia, że zużywa tyle prądu co zwykły elektryczny bojler...."

myślę. że to będzie dobra decyzja...czas i moje wydatki na opłaty pokażą... :D czy się pomyliłem.

a teraz...teraz wybieram kolor swojej elewacji :D i czekam na tynki wewnątrz...

:D nasze przemyślenia były podobne... zdecydowaliśmy się w końcu na taki sam zestaw :D :D

my mamy podobnie, tylko że zasobnik na 300litrów.

Teraz po pracy na budowie ręce można umyć w ciepłej wodzie z podgrzania solarów :)

Witam,

jesteśmy na etapie szukania dzrwi wejściowych z montażem i w związku z dość dużym wyborem jaki oferuje firma DDD zastanawialiśmy się nad zakupem drzwi u nich w sklepie na santockiej lub na struga. Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia dobre lub złe z tym sklepem?? Bo jeśli okażą się dobrzy to może i podłogi u nic zamówim :p

JA MAM ZŁE NA STRUGA... Olewka pacjenta... Tyle na ten temat. Zobaczcie sobie drzwi w firmie "Dziadek" kilka sklepów dalej ( w stronę Kauflandu)...

Kupowal ktos ostatnio kratki trawnikowe? Takie na podjazdy, parkingi. Mozna gdzies kupic wieksza ilosc w cenach nizszych od marketowych?

hej :lol: jestem na bierzaco z tematem-zajedź na miłą w Dąbiu-producent albo na koksową(za gazownią)-tez producent-euroinsbud

według cennika u pierwszego-szary-9,76 brutto,czerwony-10,98

u drugich-szara-44zł netto za metr kw(na 1m wchodzi 4,16 szt-nie mam pod reka kalkulatora aby przeliczyc na szt :lol: )

mam takie małe pytanka do posiadaczy kominków z p.w. czy próbowali opalać w nich brykietami drzewnymi? I czy one się sprawdzają? Widziałem jakieś porównanie do zwykłego drzewa i wychodziły nieco lepiej w kaloryczności. Ale porównanie to było na stronie producenta a drewno było podane z wilgotnością 25%, więc chyba niezbyt niską. Stąd moje pytanie do praktyków ;)

pozdrawiam,

żółwik

mam takie małe pytanka do posiadaczy kominków z p.w. czy próbowali opalać w nich brykietami drzewnymi? I czy one się sprawdzają? Widziałem jakieś porównanie do zwykłego drzewa i wychodziły nieco lepiej w kaloryczności. Ale porównanie to było na stronie producenta a drewno było podane z wilgotnością 25%, więc chyba niezbyt niską. Stąd moje pytanie do praktyków ;)

pozdrawiam,

żółwik

Brykiet ładnie się pali, ale z kosztami różnie wychodzi. Jak znajdziesz dobry brykiet (bez śmieci), nie będzie syfił kominka i efekt termiczny powinien być zadowalający :)

Poszukuję kontaktu do stolarza.

Potrzebuję "banalnej" rzeczy dębowej deski o określonym wymiarze na "policzek" schodów - no i niestety mam z tym problem :(

Chyba za mała robota - jakoś dziwnie się wszyscy migają.

A gotowej nigdzie nie ma nawet w zbliżonym wymiarze.

Z góry dzięki za pomoc.

Poszukuję sprawdzonych brukarzy - wiem było na forum ale przy tej ilości postów trudno wyłapać wszystkie namiary.

Sprawdzam właśnie tych co są na liście - może macie jakieś świeże doświadczenia, których tam jeszcze nie ma? :D

Zapytam również o słupki i siatkę - gdzie najtaniej ?

Pzdr

Robert

Witam,

jesteśmy na etapie szukania dzrwi wejściowych z montażem i w związku z dość dużym wyborem jaki oferuje firma DDD zastanawialiśmy się nad zakupem drzwi u nich w sklepie na santockiej lub na struga. Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenia dobre lub złe z tym sklepem?? Bo jeśli okażą się dobrzy to może i podłogi u nic zamówim :p

JA MAM ZŁE NA STRUGA... Olewka pacjenta... Tyle na ten temat. Zobaczcie sobie drzwi w firmie "Dziadek" kilka sklepów dalej ( w stronę Kauflandu)...

Ja niestety też mam złe doświadczenia z salonem na Struga, wszystko ciągnęło się pare miesięcy i dopiero po zgłoszeniu do inspekcji handlowej wywiązali się z umowy :(

Taka niestety jest smutna prawda o adaptacjach :cry: Jesli chesz miec solidnego architekta, ktory potraktuje Cie powaznie i wykona adaptacje zgodnie z umową i terminem to musisz liczyc sie z wydatkiem ok 6-8 k. (i to gotowiec). Jesli chesz miec indywidulany projekt licz sie z wydatkiem ok. 10 k. Wychodzi podobnie. Ja tez probowalem oszczedzic i w rezultacie trafilem na poleconego kolege za 4 k i opoznienie PnB wynioslo ponad 6 miesiecy bo kolega nie posiadal podstawowej wiedzy o uzyskiwaniu PnB. Powtorna adaptacja kosztowala 5,5 ale Pani wykonala ja w umowionym terminie 1 miesiaca (jest to mozliwe!) i zlozyla w UM. A naczytalem sie na forum historii o adaptacjach gotowych projektow za 1,2 k (tak byko jeszcze 2-3 lata temu). To chyba juz tylko legendy. Tak czy owak sam robilem projekt intalacji gazowej do PnB w mieszkaniu i placilem 400 zl a do domu (adaptacja) 2x tyle a przeciez tutaj projektant zaczynal od zera a nie dostawal do reki gotowa dokumentacje i jego rola oganiczala sie do przybicia swojej pieczatki...pewnie wlasciciele pieczatek maja na ten temat inne zdanie. Zycze wytrwalosci w walce i spory worek hajcu bo inaczej sie nie przebrnie przez nasza polska urzednicza rzeczywistosc.

Pozdrawiam

A

adaptacja projektu + kilka zmian w projekcie (m.in. zadaszenie tarasu) + pnb 5800 netto

Czyli brutto 7000. A do tego koszt projektu, tak? Czyli razem 8,5-9 tysiecy?

A sie nazywa niby "projekt gotowy"... To jest nabijanie ludzi w butelke!

Trzy lata temu płaciłem ok 6,5 tys (brutto) architektowi. Znalazłem gotowca, on go zakupił, adaptował i załatwił wszystkie potrzebne dokumenty z PNB włącznie!