Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawne połaczenie w skrzynce rozdzielczej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. TNC-S

2. 40A

3. Wytłumacz co to jest SPD

4. Na tą chwile tak musi być na poddaszu jest tylko gniazdko i 2 żarówki. Poddaszem się na razie nie zajmuje.

5. To co musi być podłączone pod RCD a co nie ? A po drugie jeden przewód na kuchnie + siła

6. Nie fotki. Nic tam ciekawego nie ma.

Ad1-nie ma takiej sieci.

Ad 2 - jaki, to znaczy typ. rodzaj, a nie tylko wielkość w [A]

Ad 3 - ochronniki przeciwprzepięciowe, również prawem wymagane

Ad 4 - i tak w przyszłości należy połączyć odpowiednio, by nie ganiać z poddasza do tej nieszczęsnej.

Ad 5 - podawałem - zgodnie z PN-HD 60364-4-41 i nie tylko.

Ad 6 - wstyd to kraść, natomiast ciekawy jest sposób montażu.

Jeszcze zapomniałem dopisać - "wyłącznik główny" w rozdzielnicy pozostał taki, jak z Twojego wcześniejszego opisu ?

Przy przypadkowym zwarciu wyzwoli również ten B 25 ze względu na brak selektywności, co zaskutkuje ciemnością w całym domu. Kolejny błąd, niestety.

To samo dotyczy jednego, jedynego RCD !

Edytowane przez elpapiotr

1. TN-C-S a tak jest ?

2. Jutro podam bo dzisiaj nic nie zobaczę.

3. Ochronników nie będę stosował. Mogą być ale nie muszą. Nie w domach jednorodzinnych.

4. Musi tak zostać.

5. Poczytam

6. Normalny sposób. Wszystko działa.

Ad 1 - też nie ma.

Ad 3 - naprawdę ?

Należy stosować.jpg

punkt 10 się kłania ! (Rozporządzenie wykonawcze do Prawa budowlanego)

Reszty pytań nie będzie.

Róbta, co chceta.

Edytowane przez elpapiotr

To prawo budowlane jest dla ludzi z grubym portfelem. Ludzie żyją i mieszkają w domach gdzie nie ma i nie będzie takich wydziwień. Zgadzam się że może i swoja role spełniają. Żyje trochę na tym świecie i nie widziałem takich wynalazków jakie montuje się teraz. A zapotrzebowanie na energie takie same jak w nowym domu. Takie same urządzenia. Ok bo może kogoś prąd nie popieści , bo może piorun trafi w linie energetyczną. Ok może. Wiadomo jak myślisz i uważasz to prąd nie ma Cię praw tknąć. Jeżeli chodzi o inne zjawiska i klopsy to moim zadaniem to ruletka. Zgadzam się że ok duże zakłady pracy itp muszą inwestować. Ale w domu takie wynalazki ? Mój obecny dom jest z lat 60 i ma 3 bezpieczniki i stoi. Nikt nie zginął od porażenia prądem w dom nie uderzył piorun ani w linie energetyczną.Żadne urządzenie się nie spaliło od przepięć itp. W łazience mam normalne gniazdka a nie bryzgowe jak podaje teraz norma. Zgadzam się że bezpieczeństwo najważniejsze , ale co parę lat temu nie było takie ważne ? Wszystko chodziło i wszystko działa.

Teraz powstała epoka budujesz dom płać krocie, coraz to nowe pomysły wymyślają jak tutaj z ludzi zgarnąć kasę . I nie tylko w budownictwie jest to zauważalne. Ale w każdej dziedzinie życia.

Ja staram się zrobić instalacje funkcjonalna i prostą w obsłudze. Taka która zapewni mi światło i energie do zasilania moich urządzeń domowych.

To są tylko moje spostrzeżenia i nie chce nikogo urazić.

Ludzie żyją i mieszkają w domach gdzie nie ma i nie będzie takich wydziwień.

I co chwila jest news, że ktoś zginął w pożarze albo bohatersko uratował siostrę z pożaru - a przyczyna, to brak "wydziwień". Więc ludzie często przez to nie żyją, niestety.

Jak masz dobrze zrobioną instalację, to nawet jej awaria, czy awaria jakiegoś podpiętego do niej urządzenia kończy się na tych "wydziewieniach" - a nie na pożarze czy śmierci.

Ja staram się zrobić instalacje funkcjonalna i prostą w obsłudze. Taka która zapewni mi światło i energie do zasilania moich urządzeń domowych.

...

A moje spostrzeżenie jest takie - załóż, tak jak w starym domy, trzy bezpieczniki topikowe na całość i ... święty spokój.

Tanio, funkcjonalnie, wygodnie i bardzo prosto.

Dlaczego nie zrobiłeś w ten sposób ?

Dobra siedziałem trochę czasu na budowie i stwierdziłem że jednak muszę wykonać instalacje według obowiązujących przepisów. Chociaż uważam to za marnowanie pieniędzy ale prawo to prawo. Tego nie przeskoczę.

Będę musiał wykonać trochę prac z tynkiem i dodać dodatkowe przewody.

Więc mam trochę pytań w związku z tymi pracami.

1. Jakie urządzenia muszą być w skrzynce rozdzielczej. Bo muszę wymienić skrzynkę i chce wiedzieć.

2. Czy tak jak gniazdka tak i oświetlenie muszą być zrobione każdy pokój na osobny wyłączniku ?

3. Jaki wyłącznik nad na gniazdka a jaki na oświetlanie ?

4. Jak powinna być zrobiona kuchnia. Ile obwodów. Bo na pewno jeden obwód na wszystkie gniazdka nie starczy.

5. Jakie urządzenie nie łączy się z RCD.

6. Jaki powinien być wyłącznik główny?

7. Zastosować RCD jednofazowy czy 3 fazowy.

Jeżeli ktoś ma ochotę proszę o pomoc.

...

Tylko problem w tym, że w obecnym stanie nie będzie ona ani funkcjonalna, ani prosta w obsłudze - o tym już nie myśl. Będzie tylko prosta w budowie. Teraz skup się na tym, żeby była w miarę trwała, bezpieczna i... działająca.

Rozumiem, że nie chcesz "wodotrysków", ale np po co utrudniać sobie życie 1 RCD na cały budynek ? Albo B16 do przewodów 1,5?

Prosisz o pomoc w ogarnięciu tego co masz, więc skup się na prawidłowym zinwentaryzowaniu obecnego stanu instalacji, wklejeniu fotki rozdzielni i opisaniu szczegółów. Ale zrób to w sposób czytelny dla tych, co nie widzieli Twojej instalacji - znajdź w sieci schemat podobnej instalacji do Twojej, zaktualizuj do stanu faktycznego u Ciebie, opisz parametry posiadanych urządzeń i dopisz pytania/wątpliwości. Inaczej każdy zgaduje o co chodzi autorowi, a to Ci tylko komplikuje sytuację.

Edytowane przez przemo1

Tylko problem w tym, że nie będzie ona ani funkcjonalna, ani prosta w obsłudze - o tym już nie myśl. Będzie tylko prosta w budowie. Teraz skup się na tym, żeby była w miarę trwała, bezpieczna i... działająca.

Rozumiem, że nie chcesz "wodotrysków", ale np po co utrudniać sobie życie 1 RCD na cały budynek ? Albo B16 do przewodów 1,5?

Prosisz o pomoc w ogarnięciu tego co masz, więc skup się na prawidłowym zinwentaryzowaniu obecnego stanu instalacji, wklejeniu fotki rozdzielni i opisaniu szczegółów. Ale zrób to w sposób czytelny dla tych, co nie widzieli Twojej instalacji - znajdź w sieci schemat podobnej instalacji do Twojej, zaktualizuj do stanu faktycznego u Ciebie, opisz parametry posiadanych urządzeń i dopisz pytania/wątpliwości. Inaczej każdy zgaduje o co chodzi autorowi, a to Ci tylko komplikuje sytuację.

Rozdzielnie będę zmieniał. Bo jest za mała. Napiszę później co mam i co chce mieć.

Gość grend
Dobra siedziałem trochę czasu na budowie i stwierdziłem że jednak muszę wykonać instalacje według obowiązujących przepisów. Chociaż uważam to za marnowanie pieniędzy ale prawo to prawo. Tego nie przeskoczę.

Będę musiał wykonać trochę prac z tynkiem i dodać dodatkowe przewody.

Więc mam trochę pytań w związku z tymi pracami.

1. Jakie urządzenia muszą być w skrzynce rozdzielczej. Bo muszę wymienić skrzynkę i chce wiedzieć.

2. Czy tak jak gniazdka tak i oświetlenie muszą być zrobione każdy pokój na osobny wyłączniku ?

3. Jaki wyłącznik nad na gniazdka a jaki na oświetlanie ?

4. Jak powinna być zrobiona kuchnia. Ile obwodów. Bo na pewno jeden obwód na wszystkie gniazdka nie starczy.

5. Jakie urządzenie nie łączy się z RCD.

6. Jaki powinien być wyłącznik główny?

7. Zastosować RCD jednofazowy czy 3 fazowy.

Jeżeli ktoś ma ochotę proszę o pomoc.

Różnicówka 3 fazowa jako wyłacznik głowny do tego jedna rożnicówka jednofazowa na pomieszczenia "mokre" i jedna jednofazowa na obwody zewnetrzne. ... no i bezpieczniki

2. światło na 2 bezpiecznikach podzielone w ten sposób ze w momencie zadziałania bezpiecznika jest wyłaczona połowa oświetlenia na piętrze

3. Chcesz tak zeby działało czy po przeczytaniu norm ?

4. Kuchnia jeden obwód na lodówke poza różnicówkami + siła 2,5kwadrat albo jedna faza 4 kwadrat na indukcję. + zmywarka + piekarnik (jeżeli 3 fazy na indukcję to mozna razem połaczyć) + 2 obwody na gniazda

5. alarm + lodówka i może światło - oczywiscie nie interesują ciebie normy tylko logika działania różnicówki

6 różnicówka 3 fazowa żeby nie zaśmiecać rozdzielni

7 lepiej osobno fazowe ... jeżeli zrobisz tak rozdzielnię i instalacje że bedziesz tam częstym gosciem - w normalnych instalacjach różnicówka i bezppiecznika wywalają raz na 10lat

Gość grend
Dlaczego tam bez RCD ?

jak wyłaczasz wyłacznik głowny czyli różnicówkę aby był prąd do alarmu i lodówki. Z dugiej strony mozna się zapytać kto wyłacza cała rozdielnie ? Jak zadziała różnicówka nie odcina pradu do lodówki i alarmu

Lodówka nie masz dostepu do napięcia + plastic (izolator)

alarm - gdy zadziała różnicowka to ma działać

oświetlenie - po co gdy masz np halogeny na 2 żyły

Edytowane przez grend

Wszystko fajnie ale lodówkę wpinasz wtyką, wystarczy że kabel jest uszkodzony (u mnie świnka morska nadgryzła kabel) i może być kuku. To samo z oświetleniem .. owszem przy halogenach nie, ale zawsze istnieje ryzyko dotknięcia kabla gdzieś wcześniej, chociażby wiercąc w ścianie i przypadkowy styk. Wg mnie taka jest idea RCD, żeby zapobiegać tym przypadkowym dotknięciem w niespodziewanych miejscach. Teraz nie rozumiem też idei wyłączania rozdzielnicy albo obwodów w rozdzielnicy np podczas nieobecności, przecież teraz wszystko musi działać, zegarki, tv, rejestratory, oświetlenie, rolety, kuchenki, ekspresy, nawet jak nas nie ma w domu. Wyliczając te sprzęty które można wyłączyć to chyba na 50 gniazdek 10 będzie się dało, reszty się nie uda. No chyba że zwarcie w instalacji (np kablach w ścianie) wykluczamy w ten sposób, to ma jakiś sens. Ale jeśli obawa jest że kable w instalacji mogą nam zwarcie zrobić ... to chyba trzeba kable zmieniać a nie rozdzielnicę wyłączać.

Gość grend

Jest dużo sytuacji hipotetycznych.... a wylacznik głowny według norm musi być bo w razie pożaru to pierwsze co robisz to wyłaczasz prąd a później możesz ratowac rodzinę...

Z lodówką w zabudowie to tylko właczasz wtyczkę i zabudowujesz szafkami - przebić żadnych nie ma bo to jest plastik. RCD ma ciebie chronić głownie w sytuacjach jak pojawi się napiecie na jakimś urządzeniu którego używasz

Różnicówka 3 fazowa jako wyłacznik głowny do tego jedna rożnicówka jednofazowa na pomieszczenia "mokre" i jedna jednofazowa na obwody zewnetrzne. ... no i bezpieczniki

2. światło na 2 bezpiecznikach podzielone w ten sposób ze w momencie zadziałania bezpiecznika jest wyłaczona połowa oświetlenia na piętrze

3. Chcesz tak zeby działało czy po przeczytaniu norm ?

4. Kuchnia jeden obwód na lodówke poza różnicówkami + siła 2,5kwadrat albo jedna faza 4 kwadrat na indukcję. + zmywarka + piekarnik (jeżeli 3 fazy na indukcję to mozna razem połaczyć) + 2 obwody na gniazda

5. alarm + lodówka i może światło - oczywiscie nie interesują ciebie normy tylko logika działania różnicówki

6 różnicówka 3 fazowa żeby nie zaśmiecać rozdzielni

7 lepiej osobno fazowe ... jeżeli zrobisz tak rozdzielnię i instalacje że bedziesz tam częstym gosciem - w normalnych instalacjach różnicówka i bezppiecznika wywalają raz na 10lat

Ważniejsze bzdury wytłuściłem (pogrubiłem).

Ważniejsze bzdury wytłuściłem (pogrubiłem).

A mniej ważne są ?

elpapiotr Nie wiem jaką mam sieć. Nie mogę znaleźć w dokumentacji. Ze skrzynki energetyki idą do domu przewody 4x10mm. Uziemienie jest zrobione we własnym zakresie. Idzie od fundamentu domu.

Zabezpieczenie w skrzynce energetyki jest to : MCN 340E C40 firmy hager.

A tak na serio co w końcu pod ta RCD się podpina: Gniazdka w salonie , w pokoju, w kuchni oprócz lodówki. A oświetlenie ? . A co z siła też ma być róznicówka ?

A co z kotłownią ?

Edytowane przez redzik78