Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawne połaczenie w skrzynce rozdzielczej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przewód PEN ma inny kolor , a PE też inny.

Raczej ciężko znaleźć kabel, gdzie gdzie czwarty przewód jest inny niż niebieski. To sam masz sobie oznaczyć końcówkę na żółto-zielono i wtedy wiadomo, że to PEN.

Trzy czarne? To też niezły dziwoląg. Skąd wiesz która faza jest która?

Jak doradzać komuś kto nie ma podstawowej wiedzy elektrycznej. Pan przy skrzynce powiedział że tam jest N ale chyba uziemiony no to może PEN ale jakiego koloru bo przecież nie niebieski;-)

Po co doradzacie jak od razu było widać , że nie ma tej wiedzy :D W ogóle co to jest ta "podstawowa wiedza elektryczna" ? bo zazwyczaj tu sypną niektórzy kilkoma normami i szukaj sobie... To jak ktoś jest laikiem to nagle po przeczytaniu normy stanie się zdolny do samodzielnego wykonania instalacji elektrycznej?

Po co doradzacie jak od razu było widać , że nie ma tej wiedzy :D W ogóle co to jest ta "podstawowa wiedza elektryczna" ? bo zazwyczaj tu sypną niektórzy kilkoma normami i szukaj sobie... To jak ktoś jest laikiem to nagle po przeczytaniu normy stanie się zdolny do samodzielnego wykonania instalacji elektrycznej?

Doradzamy? Czy ja tutaj coś doradzałem? Cytowanie norm to raczej nie moja domena. Podstawowa wiedza to przynajmniej taka jak w ogrodnictwie nie pomylić kalafiora z kapustą;-)

Się autor nie przygotował do elektryki, to wszystko.

A przecież sam ją robi !

To co - przyspieszony, forumowy kurs montażu, czy jak ma to wyglądać, bo nie rozumiem (?)

A no się przygotował. Tylko pytasz mnie o rzeczy o których akurat nie wiem.

Firma wykonując przyłączę nie dostarczyła odpowiednich dokumentów. I skąd ja to miałem wiedzieć.

Ale dzisiaj dzwoniłem do firmy i otrzymałem informacje że mój układ sieci to TN-C. I poprosiłem ładnie o wysłanie owej dokumentacji.

I bardzo dobrze. Nie musisz wszystkich obwodów podłączać poprzez RCD (bez ochrony uzupełniającej)

A czy teraz jak już wiesz jaka sieć. To czy muszę przerabiać instalacje ? A jeżeli tak to co najważniejsze ? Jakie urządzenia w kuchni muszą mieć osobne zasilanie ? Czy czy oświetlenie na parterze na jeden b10 wystarczy ? czy rozbić to na kilka ? . Do kuchni jak i do oświetlenia mogę dodatkowo przewody puścić.

Musze tylko skrzynkę wymienić na większa. Ale to nie jest aż taki wielki problem. Obwód na łazienkę poza RCD ? A co z kuchnią indukcyjną mam ją na tym samym przewodzie co siła w kotłowni tez przez RCD ?

Skoro to sieć TN-C to rozdział przewodu PEN robię w skrzynce rozdzielczej na listwie PE ?

I ostatnie bardzo dla mnie pytanie. Jaka grubość przewodów w skrzynce rozdzielczej po wyjściu z bezpiecznika głównego?

A co z własnym uziemieniem musi być czy nie ?

Proszę Cię o pomoc.

Edytowane przez redzik78

Nie do kursu. Tylko ładnie pytam i proszę. Aby zrozumieć język elektryka trzeba mieć odpowiednie szkoły. No niestety ja inna szkolę kończyłem. Więc dlatego pytam. Ok wskazałeś mi stronę i poczytałem ale czy mógłbyś mi w prosty sposób odpowiedzieć na moje powyższe pytania. Bardzo proszę jeżeli możesz.

Jakie urządzenia w kuchni muszą mieć osobne zasilanie ? Czy czy oświetlenie na parterze na jeden b10 wystarczy ? czy rozbić to na kilka ? . Do kuchni jak i do oświetlenia mogę dodatkowo przewody puścić.

Musze tylko skrzynkę wymienić na większa. Ale to nie jest aż taki wielki problem. Obwód na łazienkę poza RCD ? A co z kuchnią indukcyjną mam ją na tym samym przewodzie co siła w kotłowni tez przez RCD ?

Skoro to sieć TN-C to rozdział przewodu PEN robię w skrzynce rozdzielczej na listwie PE ?

I ostatnie bardzo dla mnie pytanie. Jaka grubość przewodów w skrzynce rozdzielczej po wyjściu z bezpiecznika głównego?

A co z własnym uziemieniem musi być czy nie ?

Proszę Cię o pomoc.

No to jedziemy :

- RCD stosujemy zgodnie z wcześniej podawanymi PN ( arkusze 7-701 i 4-41 wieloarkuszowej 60364)

- urządzenia odbiorcze powyżej 2 kW powinny być na oddzielnych obwodach (i zabezpieczeniach)

- obwody na łazienkę bezwzględnie poprzez RCD oprócz obwodów separowanych i zasilanych bardzo niskim napięciem SELV i/lub PELV

- wskazane oddzielić kuchnię od kotłowni

- urządzenia odbiorcze podłączone na stałe nie wymagają ochrony uzupełniającej w postaci wysokoczułych RCD o prądzie znamionowym 30 mA

- rozdział PEN prawidłowy, ale dodatkowo szynę PE należy połączyć z uziemioną listwą GSW

- przekrój przewodu zasilającego rozdzielnicę nie mniejszy niż za bezpiecznikami głównymi (i licznikiem)

- wyłącznik główny rozdzielnicy na pewno nie 3-polowy wyłącznik samoczynny "B" czy też "C" (dopuszcza się stosowanie wyłączników 4-polowych dla przewodów roboczych /bez PE/ pod warunkiem niejednoczesnego działania toru N w wyłączniku)

Edytowane przez elpapiotr

No to jedziemy :

- RCD stosujemy zgodnie z wcześniej podawanymi PN ( arkusze 7-701 i 4-41 wieloarkuszowej 60364)

- urządzenia odbiorcze powyżej 1 kW powinny być na oddzielnych obwodach (i zabezpieczeniach)

- obwody na łazienkę bezwzględnie poprzez RCD oprócz obwodów separowanych i zasilanych bardzo niskim napięciem SELV i/lub PELV

- wskazane oddzielić kuchnię od kotłowni

- urządzenia odbiorcze podłączone na stałe nie wymagają ochrony uzupełniającej w postaci wysokoczułych RCD o prądzie znamionowym 30 mA

- rozdział PEN prawidłowy, ale dodatkowo szynę PE należy połączyć z uziemioną listwą GSW

- przekrój przewodu zasilającego rozdzielnicę nie mniejszy niż za bezpiecznikami głównymi (i licznikiem)

- wyłącznik główny rozdzielnicy na pewno nie 3-polowy wyłącznik samoczynny "B" czy też "C"

- mój dom nie ma takich urządzeń. Jedynie co chce zrobić to lodówkę na osobny zasilaniu. Gdy wyjadę wyłączam korki ale lodówkę zostawiam.

- hmm łazienka na dole raczej nic takiego nie będzie. A na poddaszu inny temat. Jak pisałem wcześniej będzie dodatkowa rozdzielnica to wtedy będę się martwił

- z tym może być problem. Chyba że w kotłowni dam rozdzielnice. Ale i tak będzie to zasilanie na jednym przewodzie

- czyli jeżeli chodzi o salon to telewizor , wieża , konsola są stałymi połączeniami i nie wymagają jak dobrze rozumiem ?

- czytałem o tym GSW. Czy uziemienie od fundamentu zakonczone listwa to jest to ? Od tej listwy idzie przewód 10mm w miedzi do skrzynki rozdzielczej.

- ok

- Czyli wyłącznik główny 1 fazowy? Trochę bez sensu. Wyłącznik ma odcinać całą rozdzielnice od prądu za jednym ruchem.

- czyli jeżeli chodzi o salon to telewizor , wieża , konsola są stałymi połączeniami i nie wymagają jak dobrze rozumiem ?
Nie - to są podłączenia poprzez gniazda, a więc RCD wymagane.

- Czyli wyłącznik główny 1 fazowy? Trochę bez sensu. Wyłącznik ma odcinać całą rozdzielnice od prądu za jednym ruchem.
NIE ! Trzyfazowy + N lub tylko trzyfazowy. Czy ja pisałem o jakimś 1-fazowym ?

BOŻE - widzisz i nie grzmisz !

- wyłącznik główny rozdzielnicy na pewno nie 3-polowy wyłącznik samoczynny "B" czy też "C" )

Od dawna to obowiązuje? Kilkanaście lat do tyłu w moim domu osoba z uprawnieniami właśnie tak to wykonała.Czy na tamte czy też był to błąd w sztuce?

A wygląda to tak:

Przed licznikiem 40A. Za licznikiem C32. Pierwszy aparat w rozdzielni C25(wyłącznik główny) Pozostałe zabezpieczenia w rozdzielni to B16 i B10.

Płacisz za 40 A i sam się ograniczasz do 32 A, wróć... do 25 A. Nieźle... WLZ masz o zbyt małym przekroju, czy to jakiś wymysł magika elektryka? Jak IPZ nie pozwala mieć 40 A to po co za to płacić.

W ogóle po co po drodze tyle wyłączników nadprądowych? Po co ten C32 za licznikiem i C25 w rozdzielnicy? Jako wyłącznik główny w rozdzielnicy powinien być rozłącznik izolacyjny. Dalej zabezpieczenia dla obwodów gniazd, oświetlenia, itd.

Po co ten C32 za licznikiem .

Tak było warunkach przyłączenia.W jednym z punktów warunków napisano:

Rodzaj głównego zabezpieczenia za licznikiem:wyłącznik z członem przeciążeniowym 32A i zwarciowym w obudowie przystosowanej do plombowania.

A wcześniej napisano:

Rodzaj głównego zabezpieczenia przed licznikiem:bezpieczniki topikowe 40A umieszczone w rozłączniku bezpiecznikowym.