redzik78 27.09.2018 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 I te niebieskie strzałki z obwodów 3f za różnicówką mają być połączone z szyną PE? Nie bardzo rozumiem. Przewód N idzie najpierw do szyny PE , z szyny PE do RCD , z RCD do Listwy N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.09.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 To w końcu jaki to jest przewód ? N czy PEN ?Pytałem o układ sieci zasilającej i co ?Pytałem o zabezpieczenie przedlicznikowe (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.09.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Nie bardzo rozumiem. Przewód N idzie najpierw do szyny PE , z szyny PE do RCD , z RCD do Listwy N A co znaczy ta niebieska strzałka przy opisie "przewód PE". Oczywiście zamierzasz obwody kombinowane zabezpieczyć B10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redzik78 27.09.2018 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 (edytowane) Kurna to ja już nie wiem o czym mówimy. Zgadza się do listwy PE dochodzi Uziemienie i przewód N. Ale do RCD już dochodzi raczej przewód PEN. Skoro na jednej listwie połączyłem przewód N i PE tak to rozumuję. Nie. Niebieska kreska to przewód N ze skrzynki energetyki. A przewód PE (zółty) idzie z uziemienia z fundamentu mieszkania. A ta niebieska strzałka nie patrz na nią. Mój błąd. Edytowane 27 Września 2018 przez redzik78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.09.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Kurna to ja już nie wiem o czym mówimy. Zgadza się do listwy PE dochodzi Uziemienie i przewód N. Ale do RCD już dochodzi raczej przewód PEN. Skoro na jednej listwie połączyłem przewód N i PE tak to rozumuję. Nie. Niebieska kreska to przewód N ze skrzynki energetyki. A przewód PE (zółty) idzie z uziemienia z fundamentu mieszkania. Kurna to może zacznij od przerysowania pseudo schematu , oznaczenia przekrojów i identyfikacji żył bo raczej z nikim się nie dogadasz. Na twoim pseudo schemacie do PE dochodzi niebieska kreska z opisu "przewody zasilające" oraz bliżej nie zidentyfikowana strzałka przy opisie "przewód PE". Uziomu tam rzaczej nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redzik78 27.09.2018 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 A teraz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.09.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 A teraz ? [ATTACH=CONFIG]419372[/ATTACH] Ale co teraz, pousuwałeś strzałki i co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 27.09.2018 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Chłopie rób jak uważasz na forum żadnej odpowiedzi nie dostaniesz co najwyżej takie jak powyżej Zresztą w ogóle bezsensu się pytasz bo skąd wiesz kto Ci odpowiada? Czy to nie są świeżo upieczeni absolwenci technikum elektrycznego np... Idź do firmy elektrycznej niech to zrobią skoro sam masz wątpliwości. Ja rozumiem zapytać czy na gniazda puścić 2,5 mm2 czy 1,5 mm2 ale Ty oczekujesz zweryfikowania projektu całej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redzik78 28.09.2018 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 (edytowane) Dobra z innej beczki pytanie. Chodzi o przewód N i PE oba przewody łączy się na listwie przed RCD ? Bo mam tak: Do listwy PE (do tej listwy jest podciągnięte uziemienie z fundamentu domu) dochodzi przewód N (ze skrzynki głównej na dworze) . Czyli Robi się z tego przewód PEN. I ten przewód PEN idzie do RCD na złącze N. Z RCD wychodzi przewód ze złącza N i idzie do listwy N. Edytowane 28 Września 2018 przez redzik78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.09.2018 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 (edytowane) Od ZE masz PEN czy N (jaki układ sieci)?Jedna różnicówka to problem - jakieś urządzenie zacznie świrować, i masz ciemność i rozmrożoną lodówkę. Najgorzej, jak będzie różnicówkę wybijało losowo - raz na tydzień na przykład. Trudno wyśledzić, gdzie problem.Jak dasz różnicówki jednofazowe, to bez problemu połączysz szyną. Edytowane 28 Września 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.09.2018 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Chłopie rób jak uważasz na forum żadnej odpowiedzi nie dostaniesz co najwyżej takie jak powyżej Zresztą w ogóle bezsensu się pytasz bo skąd wiesz kto Ci odpowiada? Kolego, co ty krochmalisz ? Mało odpowiedzi dostał ? Mało naprowadzających wskazówek otrzymał ? Przecież to elektryk pyta, a że początkujący, to tym bardziej powinien się zmobilizować do wyjaśnień zagadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 28.09.2018 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Kolego, co ty krochmalisz ? Mało odpowiedzi dostał ? Mało naprowadzających wskazówek otrzymał ? Przecież to elektryk pyta, a że początkujący, to tym bardziej powinien się zmobilizować do wyjaśnień zagadnienia. Jaki to elektryk... głupim naprowadzaniem więcej złego można zrobić niż dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.09.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Zgadza się. Nie naprowadzaj ... głupio.Pisz zgodnie z uznaną wiedzą techniczną.Ale wpierw dołącz świadectwo ukończenia szkoły o profilu elektrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 28.09.2018 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Zgadza się. Nie naprowadzaj ... głupio. Pisz zgodnie z uznaną wiedzą techniczną. Ale wpierw dołącz świadectwo ukończenia szkoły o profilu elektrycznym. Ty swoje dołączyłes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.09.2018 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Ty swoje dołączyłes? Nie muszę. Ale jak czytam takie teksty : Ja rozumiem zapytać czy na gniazda puścić 2,5 mm2 czy 1,5 mm2 ale Ty oczekujesz zweryfikowania projektu całej instalacji. To mam niezły ubaw. Gdzie ty tu widzisz projekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 28.09.2018 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Nie muszę. Ale jak czytam takie teksty : To mam niezły ubaw. Gdzie ty tu widzisz projekt ? Nigdzie. Ale autor uważa to cos za projekt . Zaprojektuj mu jak jestes taki pomocny pokaż swój profesjonalny projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redzik78 28.09.2018 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Panowie ..... . Dzięki elpapiotr za wszystkie uwagi i pomoc w ustaleniu co zrobiłem źle. Już tego nie da się naprawić więc podłączyłem według twoich uwag i innych blogów jakie znalazłem w sieci. Wiem że to co zrobiłem nie zgadza się z normami jakie panują w Polsce. Sprawdzałem na razie wszystko OK. A czy będzie OK czas pokaże. Ale instalacji nie będę zrywał bo jak napisałem mam już tynki i powoli biorę się za dalsze prace wykończeniowe. Chyba że masz jeszcze jakieś pomysły jak się to da naprawić bez konieczności zrywania kabli ze ścian to napisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.09.2018 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Tak, mam sporo pomysłów. Inni użytkownicy też, ale ... nie raczyłeś, kolego, odpowiedzieć na zadawane pytania. A skoro wszystko OK, to poproszę o fotkę tej rozdzielnicy. Może czegoś się nauczę. I przy okazji - wywal te wyłączniki samoczynne B 16 i załóż nie większe, niż B 13 A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redzik78 28.09.2018 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Na jakie pytania nie odpowiedziałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.09.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Na jakie pytania nie odpowiedziałem ? Jaki układ sieci zasilającej ? Jakie zabezpieczenie przedlicznikowe ? Co z wymogiem zastosowania SPD ? Dlaczego poddasze, które będzie miało własną rozdzielnicę, zasilasz poprzez RCD ? Po co RCD do odbiorników podłączanych na stałe (mowa np. o kuchni) ? PS. Fotka wnętrza rozdzielnicy będzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts