klaudiusz_x 31.01.2024 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 31,9kWh/kWp.Zacienienie modułów, obecnie rozpoczyna się od 13 godziny.Pv na gruncie, 34⁰, woj śląskie.Wynik prawie taki sam, jak rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 01.02.2024 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego Kurna skąd wy te słóńce bierzeta ? Ja mam 186 kwh w styczniu czyli 19 kwh z 1kwp.:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 01.02.2024 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego Też się zastanawiam jak to jest, ale instalacja na gruncie to i odśnieżyć można. Ja mam na dachu i przez większość stycznia śnieg na panelach leżał. W styczniu wyszło 11,8 kWh/kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.02.2024 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego Też się zastanawiam jak to jest, ale instalacja na gruncie to i odśnieżyć można. Jak trzeba. Ale można zrobić instalację, żeby odśnieżać nie było trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 01.02.2024 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego StyczeńONgrid Południe- 25,6kWh/kWpOFF grid Wsh,zach - 13,9kWh/kWp. Łącznie 394,3kWh Kokosów nie ma, ale coś tam się nazbierało 23% własnych potrzeb zaspokojonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.02.2024 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego Też się zastanawiam jak to jest, ale instalacja na gruncie to i odśnieżyć można. Ja mam na dachu i przez większość stycznia śnieg na panelach leżał. W styczniu wyszło 11,8 kWh/kWp. Ano, to jest plus, że na gruncie odśnieżysz, szczególnie jak dużo napada. Ja ściągam śnieg szczotką na teleskopie, po chwytaku owoców, i lekkie słońce szybko likwiduje resztę przy minusowych temperaturach, a u sąsiadów na dachach leży długo, bo przez krótki dzień nie zdąży się stopić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 05.02.2024 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego Styczeń standardowo......czyli tyle co nic.8,74 kWh/kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.02.2024 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego Styczeń 23,12kWh/1kWpze sniegiem nie wygrasz...rok temu było nieco więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris86k 18.02.2024 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego Witam. Czy ktoś z Was ma może bifacjale na gruncie? Jakie uzyski roczne przy jakim kierunku i kącie? Dajcie proszę znać czy z przerwami pomiędzy panelami i czy macie coś pod nimi np: żwir, biała folia.Pozdrawiam,Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 19.02.2024 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego Mam bifacjalne na gruncie. Kąt nachylenia 35*. Mam większe średnie uzyski niż większość forumowiczów, Ale czy jest to efekt bifacjali?- nie wiem. Nie mam przerw pomiędzy panelami (oprócz standardowych około 3cm). Pod spodem mam wysypany drobny kamyczek wiślany.Dla porównania mam również drugą PV z tych samych paneli na dachu (czarna dachówka ceramiczna) i uzyski zbliżone do tej na gruncie (różnica rocznej produkcji to 2% na korzyść tych na gruncie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 23.02.2024 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego Na gruncie mam bifacjale ustawione identycznie jak @magdaseb z tym, że na gruncie trawnik. Uzyski też zbliżone, ale z tego co pamiętam nieco słabsze. Różnice w stosunku do jednostronnych:- szybciej się odśnieżają (samoczynnie),- są sztywniejsze - dwie szyby robią swoje - i prawdopodobnie cięższe,- po trzech latach nie miałem ani jednego dnia z zerową produkcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.02.2024 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 1kWh, to nie zero.Podaj minimalne, bo wszystko powyżej zera, może oznaczać prawie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 27.02.2024 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 1kWh, to nie zero. Podaj minimalne, bo wszystko powyżej zera, może oznaczać prawie nic. Prawie robi wielką różnicę... Zmusiłeś mnie do sprawdzenia 3 lat wstecz. Najmniejsza produkcja 2 grudnia 2023 wyniosła 34 Wh/kWp. Paskudna szaruga wtedy była. Jak spadnie śnieg i jest słonecznie produkcja jest na poziomie kilku kWh z kWp. Najlepsze jest to, że dzięki temu śnieg zjeżdża samoistnie z paneli i produkcja wraca do normalnego poziomu, podczas gdy na jednostronnych dalej biała czapeczka blokuje produkcję jeżeli nie ma komu latać z miotłą na wysięgniku. No i te ułamkowe dodatkowe kWh są codziennie - pomnożone przez 365 to już nie do pogardzenia zwłaszcza, że bifacjalne są w porównywalnej cenie do jednostronnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.02.2024 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 29.02.2024 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego Luty u mnie pięciokrotnie wyższa produkcja niż w styczniu - 209kWh Instalacja na wschód, 9,5kW, dach 21° Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 29.02.2024 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego A Twoja sprawa ma jakis final? Bo niedawno byla dyskusja na temat Twojej instalacji, ze moze nie wszystko dziala poprawnie? Zweryfikowales to jakos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 29.02.2024 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego A Twoja sprawa ma jakis final? Bo niedawno byla dyskusja na temat Twojej instalacji, ze moze nie wszystko dziala poprawnie? Zweryfikowales to jakos? Zagadałem miesiąc temu do gościa, który się ogłaszał na śląsku iż ma drona z termowizją - finał był taki, że musiałby zarezerwować sobie czas w słoneczny poranek, ja musiałbym być wtedy w domu i ewentualnie zarejestrowałby hot spoty. Jak na razie ani pogody ku temu ni ma, ani czasu... Więc wolę planować przyszłe rozbudowy, aniżeli grzebać w starym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.02.2024 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego Zagadałem miesiąc temu do gościa, który się ogłaszał na śląsku iż ma drona z termowizją - finał był taki, że musiałby zarezerwować sobie czas w słoneczny poranek, ja musiałbym być wtedy w domu i ewentualnie zarejestrowałby hot spoty. Jak na razie ani pogody ku temu ni ma, ani czasu... Więc wolę planować przyszłe rozbudowy, aniżeli grzebać w starym Te hot spoty to na czym mają być? Chyba nie na panelach? Termowizją ani pirometrem* temperatury szkła nie zmierzysz, bo jest lustrem dla promieniowania cieplnego (może nie idealnym - trochę przepuszcza, ale wskazana temperatura jest zdecydowanie bliższa temu, co w lustrze się odbija niż temperaturze szkła). Taki przykład termowizja zrobiona w listopadzie , z zewnątrz okna odbijającego zimne niebo a niedaleko odbijającego względnie nagrzany dach sąsiedniego domu. A tu odbicie rozgrzanego kominka: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=460244 Temperaturę szkła najlepiej mierzyć termometrem dotykowym. * BTW najbardziej mnie bawi, jak ludzie mierzą temperaturę pirometrem ze znacznej odległości myśląc, że jest to temperatura kropki lasera. Jakoś im nie świta, że jak wyłączą laser, to termometr dalej mierzy temperaturę. A co mierzy jest w instrukcji (jak wielkiego koła jest to średnia zależy od optyki danego pirometru i odległości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 29.02.2024 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego Net-billing z akumulatorami, instalacja na południe, 18 stopni nachylenia (10kWp/15kWh)2023.01: _10,5kWh/kWp, A: 96%2023.02: _27,4kWh/kWp, A: 90%2023.03: _58,9kWh/kWp, A: 75%2023.04: _89,6kWh/kWp, A: 72%2023.05: 109,7kWh/kWp, A: 68% (5 dni nie działał inwerter)2023.06: 123,3kWh/kWp, A: 70% Po uwzględnieniu bilansowania godzinowego, 10kWp/25kWh (z wyjątkiem lipca: 10kWp/10kWh)2023.07: 125,3kWh/kWp, A: 80%, R: 27%2023.08: 106,2kWh/kWp, A: 96%, R: 33%2023.09: _93,3kWh/kWp, A: 97%, R: 30%2023.10: _42,1kWh/kWp, A: 99%, R: 47%2023.11: _14,6kWh/kWp, A:100%, R: 71%2023.12: __6,1kWh/kWp, A:100%, R: 78%2024.01: _11,3kWh/kWp, A:100%, R: 66%2024.02: _26,0kWh/kWp, A:98%, R: 53% "A" = Autokonsumpcja, ile z PV idzie na dom i baterie, a nie do sieci. "R" = Rachunek = ile zapłacę za prąd w porównaniu do wyceny wg G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 29.02.2024 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego Koniec lutego 2024:uzysk 147,40 z 3,95kW(p) czyli 37,26kWh/kW(p) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts