Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

Recommended Posts

magdaseb napisał:
Jaki ty beznadziejny jesteś. Co ma uzysk z 1kWp do wielkości instalacji? Po to własnie podaje się w taki sposób, żeby porównac uzyski z jednej, takiej samej jednostki. Pomyśl człowieku, anim cos palniesz:bash:

Myślę Myślę to bardzo intensywnie.

Ja też podaję z 1 kW no niech będzie 1 kWp. ( choć takiej jednostki nie ma )

Chyba logiczne jest że im PV większe tym ( kWh/rok ) będzie więcej z PV 17kW niż np. z 5,72kW jak u mnie. No teraz już z 9,96kW

Pytanie nasuwa się inne. Idealnie ustawiona PV .

Skoro ja mam 1050kWh z 1 kW a ty 850 z 1 kW ---to róznicę widzisz???????????????

-voymar- napisał:
Myślę Myślę to bardzo intensywnie.

Ja też podaję z 1 kW no niech będzie 1 kWp. ( choć takiej jednostki nie ma )

Chyba logiczne jest że im PV większe tym ( kWh/rok ) będzie więcej z PV 17kW niż np. z 5,72kW jak u mnie. No teraz już z 9,96kW

Pytanie nasuwa się inne. Idealnie ustawiona PV .

Skoro ja mam 1050kWh z 1 kW a ty 850 z 1 kW ---to róznicę widzisz???????????????

Ale masz myślenie :bash:

Z większej instalacji owszem będzie więcej prądu rocznie. Ale nie w przeliczeniu na 1 kWp :jawdrop:

To że masz więcej w przeliczeniu na 1 kWp nie wynika z większej instalacji, ale z innej instalacji.

Albo w twoim regionie było więcej słońca, albo masz lepszy układ paneli = zbliżony do optymalnego.

Optymalny układ to kierunek idealnie na południe (bez odchyłu na południowy-wschód, czy południowy-zachód) i kąt nachylenia 35°.

Moja instalacja wyciągnęła w tym roku (do teraz) 750 kWh z 1 kWp. Ledwie odpracowała straty po zimie, które pociągnęła P.C. na grzanie domu. Zapasu na następną zimę nie mam.

A tak słabo, bo pochmurne lato było i kąt nachylenia dachu mam 43°, do tego podział wschód zachód.

I to nie idealny wschód-zachód a skręcony o 15°, tak że zachód już patrzy w kierunku północnego-zachodu.

Dlatego też 55% paneli dałem na wschód (który patrzy 15° w kierunku południowego-wschodu), a 45% na zachód. A trzeba było ze 60-65% dać na wschód.

Tak sobie myślę, że jeszcze lepszy byłby dach kopertowy. O kącie nachylenia 35°, ale za to z narożnikiem skierowanym na południe, a panele 45° na południowy-wschód (50% paneli) i kolejne 50% paneli zwrócone 45° na południowy-zachód. Wydłużony by został czas produkcji prądu w ciągu doby, a co za tym idzie poprawiłoby to samokonsumpcję. Z dobrym uzyskiem w szczycie. Oczywiście panele rozdzielone na dwóch stringach MPP.

Edytowane przez Marco36

-voymar- napisał:
Tragedia- też prawie 17kW i 1000kWh

Widzę, że koledze po 6 latach od montażu styki teoretyczne zardzewiały ;-)

Moc paneli i całego zespołu paneli podaje się [kWp] (kiloWatpik)

Moc falownika określamy [kW]

Ilość energii produkowanej w [kWh]

Moje 800 kWh z 1kWp oznacza, że elektrownia o mocy w panelach wynoszącej: 16,8kWp wyprodukowała * 800kWh = 13 440kWh energii w tym roku - do wczoraj.

Możliwe, że czegoś nie wiem lub nie rozumiem... ale mam takie wewnętrzne przekonanie że to co napisałem jest zgodne ze stanem tej podstawowej wiedzy fotowoltaicznej.

Przeliczając moją produkowaną energię w odniesieniu do 1kWp zainstalowanej mocy paneli umożliwiam każdemu użytkownikowi forum porównanie ze swoim ustrojstwem. Oczywiście że to w ramach radochy z nowego ustrojstwa, ale ma też praktyczny walor kiedy widzisz, że twoje ustrojstwo robi wyraźnie mniej np. 40% niż kolegi bawiącego się w łapanie słońca 50km obok, to może to oznaczać jakąś usterkę do usunięcia, a wiadomo, że lepiej zrobić to szybciej niż później.

Edytowane przez Lubuszmen

Ludzie kochani zajdźcie że z niego (voymar), swój chłop poniekąd to dzięki niemu macie PV na własnym dachu. Tyle Wam krwi napsuł mówiąc co myśli? Toż to też dzięki niemu ten temat ma tyle stron - i informacji których nikt nie chce!!!

Czepiacie się jednostek a każdy tu przychodził i pytał o instalację 3kWh, że to zrobi 3000kW rocznie, że wato kubików to będzie tyle i tyle.

Panie założyłem i licznik jakiś lewy, panele się odbarwiają, Inwerter wskazuje błąd - ja wiem że ja to dinozaur jestem bo nawet nie chce mi się odpowiadać bo to było poruszane 4 LATA TEMU!!! se poszuka pan między 400-450 stroną tematu,

Nie kuźwa odpowiedź natychmiast... ma być czego ja mam szukać... odpowiedź chcę.

Panowie przystopujcie bardzo Was proszę. No chyba że chłop Wam pół rodziny zabił to z siekierą ale poza forum.

kolejny raz powtórzę zamknijcie 100 mężczyzn i dajcie im alkohol to... jeden zginie, dajcie im zioło i se selfiki porobią, uśmieją się do płaczu i wymienią numerami.

A my tu doprowadzam do sytuacji że jeden ma zginąć. Bo gada nie po "naszemu" cokolwiek to znaczy.

Edytowane przez marcinbbb

Lubuszmen napisał:
Widzę, że koledze po 6 latach od montażu styki teoretyczne zardzewiały ;-)

Moc paneli i całego zespołu paneli podaje się [kWp] (kiloWatpik)

Moc falownika określamy [kW]

Ilość energii produkowanej w [kWh]

Moje 800 kWh z 1kWp oznacza, że elektrownia o mocy w panelach wynoszącej: 16,8kWp wyprodukowała * 800kWh = 13 440kWh energii w tym roku - do wczoraj.

Możliwe, że czegoś nie wiem lub nie rozumiem... ale mam takie wewnętrzne przekonanie że to co napisałem jest zgodne ze stanem tej podstawowej wiedzy fotowoltaicznej.

Przeliczając moją produkowaną energię w odniesieniu do 1kWp zainstalowanej mocy paneli umożliwiam każdemu użytkownikowi forum porównanie ze swoim ustrojstwem. Oczywiście że to w ramach radochy z nowego ustrojstwa, ale ma też praktyczny walor kiedy widzisz, że twoje ustrojstwo robi wyraźnie mniej np. 40% niż kolegi bawiącego się w łapanie słońca 50km obok, to może to oznaczać jakąś usterkę do usunięcia, a wiadomo, że lepiej zrobić to szybciej niż później.

Hm STYKI ZARDZEWIAŁY powiadasz?

Przyjmijmy takie założenie .I o to mi chodziło

Mamy wyprodukować 15000kWh

Ja ze swojej 5,72kW ( możesz sobie sobie pisać kWp.) Dla mnie moc to kW tak się uczyłem jak dobrze pamiętam w szkole Nie wiem co to kWp. Choć rozumie że to PV lecz byków nie zamierzam robic bo sobie tak ktos nazwał.

Skoro z 5,72kW wydłubię 7015kWh/rok co daje mi 1226kWh z 1 kW

To z 11,44kW mam 14030kWh

To jaki jest koszt PV ?? 11,44kW a 17kW? Fakt ta 17 zrobi więcej to nie podlega dyskusji lecz różnica w cenie zakupu PV kolosalna.

Inaczej na uzysk 14030/rok ja potrzebuje PV 11,44 a ktoś inny aby taki wynik uzyskać potrzebuje np.16kW A to rożnica 4,56kw za które srednio trzeba zaplacic o ok. 18k-20k dla uzyskania tego samego wyniku.

O to mi chodziło TYLE

Marco36 napisał:
Ale masz myślenie :bash:

Z większej instalacji owszem będzie więcej prądu rocznie. Ale nie w przeliczeniu na 1 kWp :jawdrop:

To że masz więcej w przeliczeniu na 1 kWp nie wynika z większej instalacji, ale z innej instalacji.

Albo w twoim regionie było więcej słońca, albo masz lepszy układ paneli = zbliżony do optymalnego.

Optymalny układ to kierunek idealnie na południe (bez odchyłu na południowy-wschód, czy południowy-zachód) i kąt nachylenia 35°.

Moja instalacja wyciągnęła w tym roku (do teraz) 750 kWh z 1 kWp. Ledwie odpracowała straty po zimie, które pociągnęła P.C. na grzanie domu. Zapasu na następną zimę nie mam.

A tak słabo, bo pochmurne lato było i kąt nachylenia dachu mam 43°, do tego podział wschód zachód.

I to nie idealny wschód-zachód a skręcony o 15°, tak że zachód już patrzy w kierunku północnego-zachodu.

Dlatego też 55% paneli dałem na wschód (który patrzy 15° w kierunku południowego-wschodu), a 45% na zachód. A trzeba było ze 60-65% dać na wschód.

Tak sobie myślę, że jeszcze lepszy byłby dach kopertowy. O kącie nachylenia 35°, ale za to z narożnikiem skierowanym na południe, a panele 45° na południowy-wschód (50% paneli) i kolejne 50% paneli zwrócone 45° na południowy-zachód. Wydłużony by został czas produkcji prądu w ciągu doby, a co za tym idzie poprawiłoby to samokonsumpcję. Z dobrym uzyskiem w szczycie. Oczywiście panele rozdzielone na dwóch stringach MPP.

Marco ten JĘZOR to sobie przypraw. :jawdrop:

marcinbbb napisał:
Wiesz ja również po 6 latach mam wyjeba*e co o tym myślisz.

Profilaktycznie możesz przeprosić za kilka lat - wiem że zły jesteś na system..

Ale kogo i za co mam przepraszać ? :lol:

Jest prosty temat o uzysku - ale jeden musi się dowartościowywać ("Ja na 10kW wcześniej zlapałem 1000kWh a twoja o 70% większa. Tragedia."), drugi plecie androny, że mam PV dzięki gościowi, którego nei bardzo nawet kojarze.

Kabaret

Lubuszmen napisał:
Widzę że kolega miał max uzysk z 1kWp na rok bajeczne 1226...

No to wobec tego mam pytanka:

- jaki min uzysk w tych 6 latach oraz jaki średni za 6 lat ?

- i w jakim województwie ?

Do wczoraj 38320 z 5,72kW A 25 września będzie dokładnie 5,5roku czyli 66mies.No a to jeszcze całe 4 dni pracy czyli min jeszcze 100kWh wpadnie. A może i 140kWh kto to wie.

Tak jak podałem na dzień 21.09. 21r uzysk to 38320kwh /66mies.

Na koniec 20r. już dokładnie nie pamietam ( musiał bym sprawdzic w zapiskach) .Lecz jak szybko licze to moja PV dzis ma 2001dzień pracy

PS. prawdziwy Hit to kwiecień 20r.

989kWh/mies. z 5,72kW-- oj ale to chyba tylko raz sie zdarza.

Edytowane przez -voymar-

fotohobby napisał:
Ale kogo i za co mam przepraszać ? :lol:

Jest prosty temat o uzysku - ale jeden musi się dowartościowywać ("Ja na 10kW wcześniej zlapałem 1000kWh a twoja o 70% większa. Tragedia."), drugi plecie androny, że mam PV dzięki gościowi, którego nei bardzo nawet kojarze.

Kabaret

Nikt nikogo przepraszać nie musi. Tak twierdze

Mi chodzi o ekonomię

A dokładnie o to co poniżej.

Cyt.Skoro z 5,72kW wydłubię 7015kWh/rok co daje mi 1226kWh z 1 kW

To jaki jest koszt PV ?? 11,44kW a 17kW? Fakt ta 17 zrobi więcej to nie podlega dyskusji lecz różnica w cenie zakupu PV kolosalna.

Inaczej na uzysk 14030/rok ja potrzebuje PV 11,44 a ktoś inny aby taki wynik uzyskać potrzebuje np.16kW A to rożnica 4,56kW za które srednio trzeba zaplacic o ok. 18k-20k więcej za PV dla uzyskania tego samego wyniku.

-voymar- napisał:

Mi chodzi o ekonomię

Inaczej na uzysk 14030/rok ja potrzebuje PV 11,44 a ktoś inny aby taki wynik uzyskać potrzebuje np.16kW A to rożnica 4,56kW za które srednio trzeba zaplacic o ok. 18k-20k więcej za PV dla uzyskania tego samego wyniku.

Dosłownie nie kminię o co ci chodzi w tyradzie o cenie zakupu PV ?

Pytasz o koszt PV ? każdy ma inny zależny od chwili montażu, ceny dolara i wielu innych czynników.

Tutaj każdy rozwiązuje swoją łamigłówkę i każdy ma inną będącą pochodną powierzchni, zapotrzebowania na ciepło itd, itp.

Moja wyglądała tak: PV+PC= 75tys. Mój Prąd zwrócił 5tys. Ulga termomodernizacja ok. 11tys. Pozostało 59tys.

Gdybym chciał zostać przy gazie bez PV - to musiałbym wymienić 19letni piec gazowy kondensacyjny za ok.15 tys. bo się kończył.

Zatem potrzebowałem zainwestować 59tys. w nowoczesność lub 15 tys. w zachowanie status quo i te 15 tak czy siak musiałem wywalić.

Więc dołożyłem 44 tys w nowoczesność która zwróci mi się w maks. 5lat a po zapowiadanych wzrostach cen prądu i gazu ok. 4lata może trochę mniej.

W 4 lata zwrot z inwestycji to 25% rocznie. To jedyny - ekonomiczny powód inwestycji w PC i PV.

W ekologię tych procesów nie wierzę. Wiem, że PV przez 25lat pracy zdołają oszczędzić CO2 tyle ile było potrzebne na ich wyprodukowanie.

-voymar- napisał:

Mi chodzi o ekonomię

Chłopie - Ty zrobisz 1200 kWh z kWp, ktoś inny w tym samym roku 1000.

Ten ktoś będzie musiał czekać kilkanaście miesięcy dłużej na zwrot inwestycji. I co ?

To ma być powód, by latać po forum i pisać "tragedia !" ?

d7d napisał:

PS Czy nieprosument może mieć założony licznik dwukierunkowy czy takie liczniki zakładali tylko prosumentom?

Tak, nie-prosument też może taki mieć. Mi taki założyli ze dwa lata temu przy okazji wymiany liczników (co 10 lat).

Znacznie mi to przyśpieszyło odbiór PV.

• Like 1