Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Witam, u mnie też kibel z wysokim napięciem , trzy lata PV chodziło super, a teraz powstało 7 nowych instalacji przede mną do trafo i już nie jest tak pięknie, napięcie dobija do 260V według wskazań falownika( Solaredge) , falownik wyłączą się po 15x na dzień . Pisałem do Taurona, przyjechali założyli urządzanie monitorujące napięcie w sieci, po tygodniu zdjęli no i czekam. Podejrzewam, że Tauron to pier...oli swoje 20% wezmą , a prosument ich nie interesuje , jakby to działało w drugą stronę, to może by coś zrobili , To chory kraj , I miej tu cokolwiek, coraz bardziej mam wrażenie że to działa wtym państwie na zasadzie- rób , zakładaj , a potem się Ciebie opodatkuje i będziemy mieli - w sensie urzędnicy i "to" państwo .Pozdrawiam.

Witam, u mnie też kibel z wysokim napięciem , trzy lata PV chodziło super, a teraz powstało 7 nowych instalacji przede mną do trafo i już nie jest tak pięknie, napięcie dobija do 260V według wskazań falownika( Solaredge) , falownik wyłączą się po 15x na dzień . Pisałem do Taurona, przyjechali założyli urządzanie monitorujące napięcie w sieci, po tygodniu zdjęli no i czekam. Podejrzewam, że Tauron to pier...oli swoje 20% wezmą , a prosument ich nie interesuje , jakby to działało w drugą stronę, to może by coś zrobili , To chory kraj , I miej tu cokolwiek, coraz bardziej mam wrażenie że to działa wtym państwie na zasadzie- rób , zakładaj , a potem się Ciebie opodatkuje i będziemy mieli - w sensie urzędnicy i "to" państwo .Pozdrawiam.

Jakiej mocy masz instalację?

Dziś pierwszy dzień z instalacją. Moc 9.9kw. Falownik wstał o 6:20 a skończył pracować o 20. Do 11 była duża mgła. Wyprodukowała 58kw

Gratulacje, nic tak nie cieszy jak pierwsza wyprodukowana kWh... z czasem przywykniesz.

Ale mam inne pytanie- zostałeś przyłączony na nowych zasadach? Jak otrzymasz pierwsze rozliczenie w net-billing mógłbyś podzielić się informacjami, jak to wygląda?

Nie mam pretensji do kraju, ale do rządzących nim. Na węglu śpimy , a kupujemy go od Kacapa , jak i ropę i gaz ,

To właśnie tak powinno być, że najpierw się spala węgiel importowany, zwłaszcza jak jeszcze tańszy, a dopiero eksploatuje własne pokłady.

Gdyby się putinowi nie zachciało wojny i mordowania niewinnych ludzi, to wszystko byłoby ok.