Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Podkarpacie może tylko pozazdrościć Gdańskowi.

Wprawdzie najlepszy dzień w maju dał 7,58 kWh/kWp, ale kwiecień z instalacji skierowanej na południe - zaledwie 98,14 kWh/kWp.

W porównaniu z 138 przy kierunku wschodnim wypada słabiuśko.

Nie robię statystyk, ale marzec i kwiecień na wybrzeżu był chyba nad wyraz słoneczny.

W sumie teraz rano też nieźle PV pracuje. O 06:00 mam już około 3kW mocy z dachu.

Witam

U mnie na południu Polski, okolice Bielska-Białej instalacja 9,68 KWp na gruncie skierowana na południe (założona w grudniu 2021)

- marzec 1256 KW

- kwiecień 1062 KW

-maj narazie 666 KW

Najlepszym dniem w produkcji był dotychczas 10 maj -69,10 KW

Chociaz dzisiaj tez sie spodziewam dobrych danych

O 6 jest nie możliwe mieć 3kw z dachu .

No faktycznie niemożliwe...

Lubię takie kategoryczne stwierdzenia.

6:00

3kW.jpg

06:15

3v2kW.jpg

Oczywiście jest to z aplikacji, a nie z podlicznika, ale zawsze coś.

Jak porównuję z licznikiem 2-kierunkowym to piXdrzwi bilans konsumpcja/produkcja się zgadza.

3kW.jpg

Edytowane przez milsa666

A czy różnice aplikacja vs. podlicznik są duże? Masz na myśli straty, czy jakąś niedokładność aplikacji?

Nie mam podlicznika, ale zakładam, że tak jak w PC pomiary z pompy/falownika producent trochę nagina na swoją korzyść.

Porównuję czasem ile przyrostu w kWh pokazuje licznik dwukierunkowy Energi i chyba (po odjęciu autokonsumpcji) zgadza się to z tym co pokazuje aplikacja SolarEdge.

Panowie porównywać to coś do czegoś jak ktoś ma panele od północy i napisze że miał 5kWh/kWp to już coś więcej niż ekstaza - to już chyba pod białe węgorze podchodzi. Inny panele zakopał po pas i ma 1kWh/kWp.

Równie dobrze można napisać 10kWh/kWp Eee gówno prawda to się nie da. Da się bo mam na trackerze tylko zapomniałem napisać.