Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Kurcze, jak tak patrzę na Wasze wyniki produkcji, to aż zaczynam myśleć nad trackerem...

Za luty udało mi się wyprodukować 98kWh - instalacja 9,5kW, inwerter 8,8kW, dach na południowy wschód.

Raczej sprawdź, czy wszystko dobrze pracuje, bo ja z instalacji 4.3 mam na dziś 150kWh

U mnie 274kWh, co daje 27,4kWh/kWp

Autokonsumpcja 90%

Jak uzyskujesz taką autokonsumpcję?

Bardzo trudno jest coś takiego śledzić chętnie się nauczę.

U mnie bez datamenagera fronius-a jest to niemożliwe a i tak ucieka mi nieraz 60%.

Napisz jak?

Screenshot_2023-02-27-21-07-56-127_pl.pvmonitor.pvmonitor.jpg

Edytowane przez CityMatic

Kurcze, jak tak patrzę na Wasze wyniki produkcji, to aż zaczynam myśleć nad trackerem...

Za luty udało mi się wyprodukować 98kWh - instalacja 9,5kW, inwerter 8,8kW, dach na południowy wschód.

Faktycznie coś niewiele, chociaż różne są warunki nasłonecznienia, ale warto sprawdzić co się dzieje np na sąsiednich instalacjach w Twoim rejonie miejscu zamieszkania. Zobacz w programie z którego ja korzystam. PvMonitor. Myślę że na stronie znajdziesz instalacje ze swojego rejonu. U mnie troszkę ponad 7kWp i

Screenshot_2023-02-27-21-24-40-974_com.opera.browser.jpg

Moja autokonsumpcja nie jest aż tak spektakularna... ale raczej jestem z niej zadowolony.

Zwyczajnie gdyby magazyn był większy.

Za to wynik dni słonecznych w lutym jest bardzo przyjemny.[ATTACH=CONFIG]463890[/ATTACH]

473,9 i jeszcze wpadnie coś jutro. czyli 47,4kWh/kWp.

Masz rację.

Ja mam cień z domu.

Ubywa go, ale robi spore zamieszanie.

Na początku lutego wchodził na moduły około 13:10.

Teraz, wchodzi na 2 część modułów o 14:50.

A na wczoraj mam 43,7kWh/1kWp

Woj. śląskie.

Edytowane przez klaudiusz_x

Faktycznie coś niewiele, chociaż różne są warunki nasłonecznienia, ale warto sprawdzić co się dzieje np na sąsiednich instalacjach w Twoim rejonie miejscu zamieszkania. Zobacz w programie z którego ja korzystam. PvMonitor. Myślę że na stronie znajdziesz instalacje ze swojego rejonu. U mnie troszkę ponad 7kWp

Stronkę kojarzę - generalnie gdy patrzę po sąsiadach, to do południa nie mają procentowo znacząco większej produkcji, aniżeli ja, więc chyba po prostu tak musi być. Po południu już jest bardzo słaby kąt padania światła, więc krzywa mi się koło 13-14 załamuje.

Co też mnie skłąnia by sobie rozbudować na zachodniej połaci dachu instalację na jakimś 2-3kW inwerterze i nadrabiać niedostatki...

Stronkę kojarzę - generalnie gdy patrzę po sąsiadach, to do południa nie mają procentowo znacząco większej produkcji, aniżeli ja, więc chyba po prostu tak musi być. Po południu już jest bardzo słaby kąt padania światła, więc krzywa mi się koło 13-14 załamuje.

Co też mnie skłąnia by sobie rozbudować na zachodniej połaci dachu instalację na jakimś 2-3kW inwerterze i nadrabiać niedostatki...

Rozwiązanie południowo wschodnie to faktycznie nie najbardziej zyskowne rozwiązanie. Wiem coś o tym bo widzę uzyski z mojej instalacji wschodniej. Jednak w obecnym czasie ma przewagę, że startuje dużo wcześniej i wykorzystuje ładną pogodę która popołudniu już jest kiepska.

Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie dołożenie czegoś na zachodnią stronę, zrównoważy uzyski i wykorzystasz możliwości Słońca.

To proste - wystarczy jakaś koparka kryptowalut i % autokonsumpcji drastycznie się zwieksza ;)

:rotfl::rotfl:

To po co w ogóle produkować energię skoro mam ją zużywać? bo to jest problemem? To lepiej zamontować mocną grzałkę i grzać świat - będzie cieplej zimą, a latem chłodzić klimatyzacją będzie chłodniej.

z włączenia grzałki i grzania świata nie przybędzie ci żadnych monet ;)

to bardziej złożony temat i proszę go traktować z przymruzeniem oka :cool:

Luty słabszy niż rok temu, dzisiaj dobry dzień, ale finalnie tylko 43,4kWh/1kWp

U mnie Luty

2020 - 36,9 kWh/kWp

2021 - 53,5 kWh/kWp

2022 - 47,6 kWh/kWp

2023 - 54,45 kWh/kWp

więc rok najlepszy :) mimo upływu lat i nawet pomijając jakiekolwiek mycie paneli kiedykolwiek.

Koniec lutego 2023 i z 3,95kW(p) uzysk miesieczny: 194,20kWh czyli 49,16kWh/kW(p)

od początku 2023 roku moja mała instalacja wyprodukowała łącznie: 245,9kWh

Przy okazji minął u mnie równo rok od odpalenia instalacji 1.03.2022-28.02.2023 więc podsumowanie produkcji :

uzysk całkowity(roczny): 4416,4kWh z 3,95kW(p) co daje 1118kWh/kW(p) :)

W magazynie zostało po roku ok 250-300kWh więc wyliczona osobiście moc do zapotrzebowania perfekcyjnie dopasowana.:wave:

Edytowane przez Dariusz1983