Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

Recommended Posts

Dostałem swój pierwszy rachunek z Enei odkąd mam PV i... KLĘSKA! Nie wiem co teraz z tym zrobię... :rolleyes:

https://naforum.zapodaj.net/0005733c66bb.jpg.html

Jeśli nie mam pomroczności jasnej, to mam do wykorzystania 3609kWh ? OK, instalacja wyprodukowała przez rok w/g falownika 7216 kWh, moje roczne zużycie zanim miałem PV było 4720 kWh, w tym roku powinno być więcej bo doszedł pies, więcej odkurzania, całonocne oświetlenie, monitoring a mimo to w magazynie tyle do wykorzystania czy jeszcze coś z tego utną ( opusty/bilansowanie i inne magiczne terminy, których w tej chwili nie kumam) ?

A żeby było śmieszniej...to chcą ode mnie 428zł faktur prognozowanych....:jawdrop:

https://naforum.zapodaj.net/6f7b16a1a85b.jpg.html

Edytowane przez Pytajnick

Pytajnick napisał:
Dostałem swój pierwszy rachunek z Enei odkąd mam PV i... KLĘSKA! Nie wiem co teraz z tym zrobię... :rolleyes:

https://naforum.zapodaj.net/0005733c66bb.jpg.html

Jeśli nie mam pomroczności jasnej, to mam do wykorzystania 3609kWh ? OK, instalacja wyprodukowała przez rok w/g falownika 7216 kWh, moje roczne zużycie zanim miałem PV było 4720 kWh, w tym roku powinno być więcej bo doszedł pies, więcej odkurzania, całonocne oświetlenie, monitoring a mimo to w magazynie tyle do wykorzystania czy jeszcze coś z tego utną ( opusty/bilansowanie i inne magiczne terminy, których w tej chwili nie kumam) ?

W magazynie masz 3609 * 0.8 = 2887.2 do wykorzystania później. Do kiedy do zależy kiedy ta energia została wprowadzona do sieci. Ona w tej sieci może być przez 365 dni.

Zastanawiające są dla mnie te sumy energii przed i po bilansowaniu. Tego bilansowania oni w ogóle nie powinni robić bo bilansowanie powinno się odbywać Wektorowo a więc w liczniku na bieżąco.

Co nazywasz "klęską"?

stos napisał:
W magazynie masz 3609 * 0.8 = 2887.2 do wykorzystania później. Do kiedy do zależy kiedy ta energia została wprowadzona do sieci. Ona w tej sieci może być przez 365 dni.

Zastanawiające są dla mnie te sumy energii przed i po bilansowaniu. Tego bilansowania oni w ogóle nie powinni robić bo bilansowanie powinno się odbywać Wektorowo a więc w liczniku na bieżąco.

Co nazywasz "klęską"?

Klęska urodzaju..bo w tym kraju zawsze jest klęska ;)

Czyli ponad 2800 do wykorzystania. Planowałem odwiert pod nawadnianie terenu ale chyba też pozmieniam maszyny ogrodowe na elektryczne i będę się starał kontrolować pobór prądu przez jakieś przenośne gniazdko z licznikiem.

Co do rozliczania wektorowego, to nie mam o tym pojęcia co i jak, bo nie miałem takiej potrzeby wiedzieć. Pytaniem jest, czy w Enei takie robią ?

Planowałem roczne zużycie ok 5000kWh a mi z tego rachunku bliżej 4k wychodzi ...albo źle liczę ;/

Edytowane przez Pytajnick

Taka mnie naszła rozkmina, po ostatnich bezchmurnych dniach - jak się u Was rozkładała produkcja na wykresach w ciągu dnia?

Jaką procentową wydajność w szczycie wyciągnęliście? ;)

U mnie mniej więcej tak wyszło dla PV 9,5kW:

x.jpg

Pytajnick napisał:
Klęska urodzaju..bo w tym kraju zawsze jest klęska ;)

Planowałem roczne zużycie ok 5000kWh a mi z tego rachunku bliżej 4k wychodzi ...albo źle liczę ;/

No to chyba dobrze? Od przybytku d*pa nie boli ;) Ja mam odwrotny problem przy bilansowaniu 1:1, wciąż mi tej produkcji brakuje względem potrzeb i 3/4 domu zimne..

Rupicapra napisał:
Taka mnie naszła rozkmina, po ostatnich bezchmurnych dniach - jak się u Was rozkładała produkcja na wykresach w ciągu dnia?

x.jpg

Moje 9.9kWp w ostatni słoneczny dzień lutego wyglądało tak.

Screen Shot 2023-03-01 at 1.24.28 AM.jpg

Edytowane przez stos

Rupicapra napisał:

x.jpg

.

Cosik mały masz ten szczyt jak na 9,5kWp. U mnie z 6,4 mam teraz więcej ok południa

https://naforum.zapodaj.net/52327dc797eb.jpg.html

Ładne te wykresy macie ^^ Jakoś chłodzicie te panele, czy w inny sposób pomagacie im zwiększyć wydajność?

d7d napisał:
Masz wszystkie moduły w jednym kierunku a może Rupicapra ma w dwóch lub w trzech kierunkach i inne uwarunkowania?

Cienia nie mam, lecz instalacja jest na wschód, odchylona 11° na południe, przy dachu o skosie 19° - wszystko po jednej stronie.

Myślę jak rozbudować instalację, by nikt nie zauważył przekroczenia nominalnych 10kW :smile:

Rupicapra napisał:
Myślę jak rozbudować instalację, by nikt nie zauważył przekroczenia nominalnych 10kW :smile:

Dołóż sobie drugą instalację off-gridową z niewielkim magazynem.

Nie musisz jej zgłaszać.

Zwiększysz w ten sposób produkcję i zabezpieczysz się przed wyłączeniami.

stos napisał:
Dołóż sobie drugą instalację off-gridową z niewielkim magazynem.

Nie musisz jej zgłaszać.

Zwiększysz w ten sposób produkcję i zabezpieczysz się przed wyłączeniami.

Ale czy magazyn się kiedykolwiek zwróci finansowo?

Rozbudowując teraz o jakieś 2kW wydałbym koło 10k złociszy - albo i taniej samemu wskakując na dach.

Mieszkając na Ślunsku raczej w wiatraki nie będę inwestować, bo u mnie słabo wieje, a i las niedaleko, więc coś muszę wymyślić, nie chcąc co zimę przymarzać.

Rupicapra napisał:
Ale czy magazyn się kiedykolwiek zwróci finansowo?

Rozbudowując teraz o jakieś 2kW wydałbym koło 10k złociszy - albo i taniej samemu wskakując na dach.

Mieszkając na Ślunsku raczej w wiatraki nie będę inwestować, bo u mnie słabo wieje, a i las niedaleko, więc coś muszę wymyślić, nie chcąc co zimę przymarzać.

Poczytaj o planach na drugą połowę 2024. Słowo klucz to "stawki godzinowe".

Jak będziesz mógł zmagazynować EE kiedy w południe jest tania na wieczór gdy jest najdroższa to magazyn może się szybko zwrócić.

Viniu napisał:
Rzeczywiscie, na swoją parabole nie narzekam ale też warunki moja PV na optymalne: grunt, idealnie na południe, kąt 35st. W szczycie miałem dzisiaj 8.76kw[ATTACH=CONFIG]463937[/ATTACH]

Dzisiejsza produkcja to 55,83 kWh z 9,99 kWp ?

5,59 kWh / kWp

Ładny wynik :yes:

stos napisał:
Poczytaj o planach na drugą połowę 2024. Słowo klucz to "stawki godzinowe".

Jak będziesz mógł zmagazynować EE kiedy w południe jest tania na wieczór gdy jest najdroższa to magazyn może się szybko zwrócić.

No właśnie ja mam zużycie w godzinach 14-20, a potem prawie wcale, może odrobinę rano.

Teraz mam umowę z bilansowaniem 1:1 i G12w, gdzie w teorii nie mogę ingerować w już istniejącą instalację, ale rozbudowa i tak musiałaby śmigać na innym falowniku, obok tej już istniejącej.

Nie wiem na ile w takim przypadku będą mnie dotykać stawki godzinowe, a nie samego dystrybutora? Ktoś z Was to przeliczał może? ;)