niedowiarek 02.03.2023 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Luty zapowiadał się marnie, ale dał 58,91 kWh/kWp - porównywalnie do 2021 roku.Nie odśnieżałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 02.03.2023 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Luty 2023 51,72 kWh/kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.03.2023 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) Dostałem swój pierwszy rachunek z Enei odkąd mam PV i... KLĘSKA! Nie wiem co teraz z tym zrobię... https://naforum.zapodaj.net/0005733c66bb.jpg.html Jeśli nie mam pomroczności jasnej, to mam do wykorzystania 3609kWh ? OK, instalacja wyprodukowała przez rok w/g falownika 7216 kWh, moje roczne zużycie zanim miałem PV było 4720 kWh, w tym roku powinno być więcej bo doszedł pies, więcej odkurzania, całonocne oświetlenie, monitoring a mimo to w magazynie tyle do wykorzystania czy jeszcze coś z tego utną ( opusty/bilansowanie i inne magiczne terminy, których w tej chwili nie kumam) ? A żeby było śmieszniej...to chcą ode mnie 428zł faktur prognozowanych.... https://naforum.zapodaj.net/6f7b16a1a85b.jpg.html Edytowane 2 Marca 2023 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 02.03.2023 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Dostałem swój pierwszy rachunek z Enei odkąd mam PV i... KLĘSKA! Nie wiem co teraz z tym zrobię... https://naforum.zapodaj.net/0005733c66bb.jpg.html Jeśli nie mam pomroczności jasnej, to mam do wykorzystania 3609kWh ? OK, instalacja wyprodukowała przez rok w/g falownika 7216 kWh, moje roczne zużycie zanim miałem PV było 4720 kWh, w tym roku powinno być więcej bo doszedł pies, więcej odkurzania, całonocne oświetlenie, monitoring a mimo to w magazynie tyle do wykorzystania czy jeszcze coś z tego utną ( opusty/bilansowanie i inne magiczne terminy, których w tej chwili nie kumam) ? W magazynie masz 3609 * 0.8 = 2887.2 do wykorzystania później. Do kiedy do zależy kiedy ta energia została wprowadzona do sieci. Ona w tej sieci może być przez 365 dni. Zastanawiające są dla mnie te sumy energii przed i po bilansowaniu. Tego bilansowania oni w ogóle nie powinni robić bo bilansowanie powinno się odbywać Wektorowo a więc w liczniku na bieżąco. Co nazywasz "klęską"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.03.2023 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) W magazynie masz 3609 * 0.8 = 2887.2 do wykorzystania później. Do kiedy do zależy kiedy ta energia została wprowadzona do sieci. Ona w tej sieci może być przez 365 dni. Zastanawiające są dla mnie te sumy energii przed i po bilansowaniu. Tego bilansowania oni w ogóle nie powinni robić bo bilansowanie powinno się odbywać Wektorowo a więc w liczniku na bieżąco. Co nazywasz "klęską"? Klęska urodzaju..bo w tym kraju zawsze jest klęska Czyli ponad 2800 do wykorzystania. Planowałem odwiert pod nawadnianie terenu ale chyba też pozmieniam maszyny ogrodowe na elektryczne i będę się starał kontrolować pobór prądu przez jakieś przenośne gniazdko z licznikiem. Co do rozliczania wektorowego, to nie mam o tym pojęcia co i jak, bo nie miałem takiej potrzeby wiedzieć. Pytaniem jest, czy w Enei takie robią ? Planowałem roczne zużycie ok 5000kWh a mi z tego rachunku bliżej 4k wychodzi ...albo źle liczę ;/ Edytowane 2 Marca 2023 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 02.03.2023 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Taka mnie naszła rozkmina, po ostatnich bezchmurnych dniach - jak się u Was rozkładała produkcja na wykresach w ciągu dnia? Jaką procentową wydajność w szczycie wyciągnęliście? U mnie mniej więcej tak wyszło dla PV 9,5kW: Klęska urodzaju..bo w tym kraju zawsze jest klęska Planowałem roczne zużycie ok 5000kWh a mi z tego rachunku bliżej 4k wychodzi ...albo źle liczę ;/ No to chyba dobrze? Od przybytku d*pa nie boli Ja mam odwrotny problem przy bilansowaniu 1:1, wciąż mi tej produkcji brakuje względem potrzeb i 3/4 domu zimne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 02.03.2023 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) Taka mnie naszła rozkmina, po ostatnich bezchmurnych dniach - jak się u Was rozkładała produkcja na wykresach w ciągu dnia? Jaką procentową wydajność w szczycie wyciągnęliście? U mnie mniej więcej tak wyszło dla PV 9,5kW: Moje 9.9kWp w ostatni słoneczny dzień lutego wyglądało tak. Edytowane 2 Marca 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.03.2023 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Taka mnie naszła rozkmina, po ostatnich bezchmurnych dniach - jak się u Was rozkładała produkcja na wykresach w ciągu dnia? Jaką procentową wydajność w szczycie wyciągnęliście? U mnie mniej więcej tak wyszło dla PV 9,5kW: . Cosik mały masz ten szczyt jak na 9,5kWp. U mnie z 6,4 mam teraz więcej ok południa https://naforum.zapodaj.net/52327dc797eb.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.03.2023 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Cosik mały masz ten szczyt jak na 9,5kWp. U mnie z 6,4 mam teraz więcej ok południa https://naforum.zapodaj.net/52327dc797eb.jpg.html Ty masz instalację na gruncie, pewnie bez zacienień i z optymalnym kątem pochylenia i azymutem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 02.03.2023 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Ty masz instalację na gruncie, pewnie bez zacienień i z optymalnym kątem pochylenia i azymutem. Ja mam na dachu plaskim, slaby kąt bo 15stopni a mam lepszy wykres przy 6.5kw. Wyglada ten jak u kolegi tylko szczyt jest na 5.2KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.03.2023 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Masz wszystkie moduły w jednym kierunku a może Rupicapra ma w dwóch lub w trzech kierunkach i inne uwarunkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.03.2023 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Ty masz instalację na gruncie, pewnie bez zacienień i z optymalnym kątem pochylenia i azymutem. Oj nie..mam piętrówki naprzeciwko i niestety zacieniają, co widać na wykresie po południu jak szybko w dół pikuje. Kierunek południe, kąt 36. Viniu to dopiero ma parabole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.03.2023 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Kierunek i pochylenie masz optymalne. Im bliżej lata tym problem z cieniem znikać będzie Jaką miałeś maksymalną chwilową i dzienną produkcję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viniu 02.03.2023 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Rzeczywiscie, na swoją parabole nie narzekam ale też warunki moja PV na optymalne: grunt, idealnie na południe, kąt 35st. W szczycie miałem dzisiaj 8.76kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 02.03.2023 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Ładne te wykresy macie ^^ Jakoś chłodzicie te panele, czy w inny sposób pomagacie im zwiększyć wydajność? Masz wszystkie moduły w jednym kierunku a może Rupicapra ma w dwóch lub w trzech kierunkach i inne uwarunkowania? Cienia nie mam, lecz instalacja jest na wschód, odchylona 11° na południe, przy dachu o skosie 19° - wszystko po jednej stronie. Myślę jak rozbudować instalację, by nikt nie zauważył przekroczenia nominalnych 10kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 02.03.2023 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Myślę jak rozbudować instalację, by nikt nie zauważył przekroczenia nominalnych 10kW Dołóż sobie drugą instalację off-gridową z niewielkim magazynem. Nie musisz jej zgłaszać. Zwiększysz w ten sposób produkcję i zabezpieczysz się przed wyłączeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 02.03.2023 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Dołóż sobie drugą instalację off-gridową z niewielkim magazynem. Nie musisz jej zgłaszać. Zwiększysz w ten sposób produkcję i zabezpieczysz się przed wyłączeniami. Ale czy magazyn się kiedykolwiek zwróci finansowo? Rozbudowując teraz o jakieś 2kW wydałbym koło 10k złociszy - albo i taniej samemu wskakując na dach. Mieszkając na Ślunsku raczej w wiatraki nie będę inwestować, bo u mnie słabo wieje, a i las niedaleko, więc coś muszę wymyślić, nie chcąc co zimę przymarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 02.03.2023 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Ale czy magazyn się kiedykolwiek zwróci finansowo? Rozbudowując teraz o jakieś 2kW wydałbym koło 10k złociszy - albo i taniej samemu wskakując na dach. Mieszkając na Ślunsku raczej w wiatraki nie będę inwestować, bo u mnie słabo wieje, a i las niedaleko, więc coś muszę wymyślić, nie chcąc co zimę przymarzać. Poczytaj o planach na drugą połowę 2024. Słowo klucz to "stawki godzinowe". Jak będziesz mógł zmagazynować EE kiedy w południe jest tania na wieczór gdy jest najdroższa to magazyn może się szybko zwrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.03.2023 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Rzeczywiscie, na swoją parabole nie narzekam ale też warunki moja PV na optymalne: grunt, idealnie na południe, kąt 35st. W szczycie miałem dzisiaj 8.76kw[ATTACH=CONFIG]463937[/ATTACH] Dzisiejsza produkcja to 55,83 kWh z 9,99 kWp ? 5,59 kWh / kWp Ładny wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 02.03.2023 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Poczytaj o planach na drugą połowę 2024. Słowo klucz to "stawki godzinowe". Jak będziesz mógł zmagazynować EE kiedy w południe jest tania na wieczór gdy jest najdroższa to magazyn może się szybko zwrócić. No właśnie ja mam zużycie w godzinach 14-20, a potem prawie wcale, może odrobinę rano. Teraz mam umowę z bilansowaniem 1:1 i G12w, gdzie w teorii nie mogę ingerować w już istniejącą instalację, ale rozbudowa i tak musiałaby śmigać na innym falowniku, obok tej już istniejącej. Nie wiem na ile w takim przypadku będą mnie dotykać stawki godzinowe, a nie samego dystrybutora? Ktoś z Was to przeliczał może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts