Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy, zawrót glowy

wiertar

Recommended Posts

Wydaje mi się, że Pieniny nie mają typowych zimowych gości, jak wysokie góry. Obawiam się wręcz, że zimą obłożenie może być niewielkie.
oczywiście sezon letni jest zdecydowanie lepszy w Pieninach niż zimowy, jednak działkę mam na szlachtowej czyli bardzo blisko na Palenicę, jeszcze bliżej na Jaworki plus nie daleko Kluszkowce.

QUOTE=jajmar;7715448]Zebrałem Twoje wypowiedzi ja tam może się nie znam ale raz jest 35-40 zabudowy raz piszesz o 40-50 to ciasno, a potem wyskakujesz ze domek będzie miał 35m2.

Piszesz o 4 osobach maks 6 a porównujesz cena domku dla 8. To się ma nijak do siebie.

No i wszystko się zgadza. 35m zabudowy plus poddasze to jest więcej niż 40-50metrow?

najpierw popytaj się w urzędach co możesz tam wybudować :)

dla mnie np. na odpoczynek najważniejsza jest wygodna łazienka i wygodne łóżko bo i tak przez większość czasu mnie nie ma w pokoju wychodzę rano wracam wieczorem ( jeżeli jest aneks kuchenny jest to dodatkowa zaleta wtedy mam wygodę zrobienia śniadania i kolacji) i łazienki z oknami :D bo inaczej zaduch

Zacznijmy od tego,że domku o takiej powierzchni, (ok 50 m2) przystosowanego do użytkowania całorocznego, z podciągnięciem mediów, wyposażeniem nawet tylko pod turystów nie ma szans zbudować za 120 tys zł. Nie patrz na pierwsze z brzegu przykłady z netu, bo są one niedoszacowane, albo niepełne. Policz to dokładnie, dodaj też infrastrukturę na zewnątrz takiego domu, np oświetlenie, ogrodzenie, mebelki ogrodowe, podjazd, czy zabawki. Bez dokładnego policzenia + coś na górkę nie bierz się za nic więcej, bo może okazać się, że zwrot z inwestycji nastąpi duuuużo później niż pierwotnie myślałeś

Oczywiście chodzi mi tylko o sam don, nie biorę pod uwagę kosztów typu podjazd ławka, grill, taras, czy ogrodzenie.

Plus dodatkowo wykończenia wnętrza, może ocieplenie i elewacje zrobilibyśmy razem z teściem.

Sam dom ma zazwyczaj drzwi wejściowe - sztuka jedna. Wanna i/lub prysznic sztuk x, muszla sztuk x, kocioł, bojler itd. Przyłącze elektryczne, przyłącze wody, wizyta geodety (kilka razy) itp. To koszt stały, niezależny od powierzchni domu. Część niewiele się zmienia w zależności od wielkości domu. Weźmy dom 10x10m. Elewacji mamy 120m2. Wydłużymy go o metr - powierzchnia się zwiększa o 10%, a elewacja rośnie o 6m2 czyli 5%. Dlatego mały wyjdzie drogo w przeliczeniu na m2.

Lepiej IMO zbudować szeregowca czy innego układu modułów (najlepiej z opcją dobudowy kolejnych modułów) - wspólne instalacje, jedna kotłownia. Może i jakaś przestrzeń wspólna na kilka "modułów" - np. kuchnia z prawdziwego zdarzenia, jeden kominek (i komin).

Takich inwestycji nie powinno się rozpatrywać na forum, a w postaci dokładnego biznesplanu i P&L. Po 14 latach w hotelarstwie w różnych zakątkach świata wciąż zadziwia mnie, że są inwestorzy planujący śmiałe wizję, a potem jest zdziwienie, że nie zostaje nawet na koszty stałe, które w przypadku obiektów noclegowych całorocznych są niemałe. Nie wspominając już o kosztach inwestycyjnych.