Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł kondensacyjny z wbudowanym zasobnikiem - czy tylko DeDietrich MCA 25/28 BIC

Andrzej87

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie wyposażania kotłowni. Ze względu na brak miejsca, a jednocześnie chęć utrzymania odpowiedniego ciśnienia wody po odkręceniu dwóch źródeł wody wybór padł na kocioł kondensacyjny z wbudowanym zasobnikiem CWU.

Dom-bliźniak:

- 120 m2,

- 2 kondygnacje + poddasze użytkowe,

- dobrze ocieplony,

- podłogówka na całym parterze (40m2) + łazienka na piętrze (8m2),

- reszta kaloryfery,

- źródła wody - prysznic i 2/3 krany,

- instalacja z cyrkulacją.

Otrzymałem propozycję kotła:

- DeDietrich MCA 25/28 BIC, zasobnik 40l, moc CO 5,6-25,5kW, wymiennik płytowy,

oraz znalazłem we własnym zakresie taki kocioł:

- Immergas Victrix Zeus Superior 26 2 ERP, zasobnik 54 l, moc CO 4,7-21 kW, wymiennik płytowy.

Martwi mnie trochę wysoka moc minimalna w trybie CO (4,7 i 5,6 kW), czy będzie dobrze współpracował z podłogówką?

Który jest trafniejszy do mojego zastosowania oraz trwalszy? Może macie inne propozycje dobrych kotłów tego typu? Jednak nie przekraczających ceny 9500 zł i raczej z wymiennikiem płytowym ze względu na bieżącą produkcję CWU.

Z góry dziękuję za pomoc.

Otrzymałem propozycję kotła:

- DeDietrich MCA 25/28 BIC, zasobnik 40l, moc CO 5,6-25,5kW, wymiennik płytowy,

oraz znalazłem we własnym zakresie taki kocioł:

- Immergas Victrix Zeus Superior 26 2 ERP, zasobnik 54 l, moc CO 4,7-21 kW, wymiennik płytowy.

Szaleństwo. Ja mam przy podobnej powierzchni i kiepsko ocieplonej budzie (8cm styropian sprzed 10 lat pewnie 0,044) kocioł 10kW a i tak jest za duzy bo moduluje od 3kW a powinien najlepiej od 1-1,5kW.

Mam https://www.google.pl/search?q=wolf+cgw+11%2F100&oq=wolf+cgw&aqs=chrome.4.69i57j0l5.3751j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Ma ktoś jakieś propozycje?

Jak u Ciebie z twardością wody? Pytam, bo znajomy miał Vieśka z płytowym wymiennikiem w zasobniku i po niecałych czterech latach zmienił na taki sam, tyle że z wężownicą. Instalatorzy byli zaskoczeni, że ktoś mu płytowy na naszym terenie założył. Jak mówili, po to są takie i takie, by do twardej wody dawać te z wężownicą.

Ja w opcji ogrzewania gazowego rozważam Termet EcoCondens Integra II Plus,(ale tylko ma wężownicę) bo ma stosunkowo niski start modulacji. W tym temacie jest lepszy od Vitodens 111-W . Owszem, jest jeszcze Vitodens 222-W startujący od 1,8..ale cena jak za dwa Termety :)

Będę miał zmiękczacz wody, także o twardość wody nie muszę się martwić.

Niestety koncepcja z oddzielnym zbiornikiem upadła z powodu braku miejsca. Niestety.

Czy w kotle z zasobnikiem zintegrowanym i wężownicą po wykorzystaniu wody leci zimna woda? Jak rozumiem wężownica na bieżąco nie nadąża z podgrzewaniem?

Będę miał zmiękczacz wody, także o twardość wody nie muszę się martwić.

Niestety koncepcja z oddzielnym zbiornikiem upadła z powodu braku miejsca. Niestety.

Czy w kotle z zasobnikiem zintegrowanym i wężownicą po wykorzystaniu wody leci zimna woda? Jak rozumiem wężownica na bieżąco nie nadąża z podgrzewaniem?

Z tego co mi mówiono i wyczytałem poniżej, po opróżnieniu zbiornika piecyki podgrzewają jak zwykłe dwufunkcyjne.

http://www.oszczedzanieprzezogrzewanie.pl/kociol-z-wbudowanym-zasobnikiem-podpowiadam-jaki-wybrac/

Jakie mają być? Kaloryfery grzeją jak jest zimno, z baterii płynie ciepła woda na żądanie. Bezprzewodowy regulator temperatury w największym pokoju (tu termozawór na maxa), w pozostałych termozawory ustawione po uważaniu. Piecyk nieduży, wisi sobie w pralni, o zużyciu paliwa wypowiem się po sezonie.

Z tego co słyszałem, to w zintegrownym są mniejsze szanse na legionelle, bo częściej wymienia sie woda z uwagi na małą pojemność zbiornika (42 litry). Wolnostojace są po 200 lub 300L i przy niedużym zużyciu CWU może coś sie zalęgnąć. Takie obawy słyszałem z ust posiadaczy dużych zbiorników rozważających jakąś profilaktykę. No i duży zbiornik to dodatkowy koszt.

Edytowane przez Bertha
dopisany akapit

Witam,

Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem kotła z wbudowanym zasobnikiem CWU, zachęcam również do sprawdzenia kotła Cerapur ACU. Kocioł posiada zasobnik ładowany warstwowo, który cechuje się bardziej ekonomiczną pracą w porównaniu do tradycyjnego kotła dwufunkcyjnego. Ładowany warstwowo zasobnik szybciej podgrzewa wodę, ma niższe straty postojowe oraz pozwala na wykorzystanie zasobnika o mniejszej pojemności w porównaniu do tradycyjnego zasobnika. W ofercie marki Junkers-Bosch znajduje się kocioł Cerapur ACU z wbudowanym zbiornikiem ładowanym warstwowo o pojemności 42l. Jest to doskonałe rozwiązanie oferujące wysoki komfort przygotowania ciepłej wody użytkowej, jednocześnie przy energooszczędności oraz kompaktowych wymiarach. Modulacja mocy cieplnej wynosi od 8,1 do 24,1kW. Więcej informacji o kotle można znaleźć na stronie internetowej: https://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-acu.html

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch