Sly20 22.02.2019 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 No właśnie wychodzi gorzej, bo gorszy jest wspólczynnik przenikania ciepła. Wyższe koszty na poczatku i wyższe koszty użytkowania Wspolczynnik 0,17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2019 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Wspolczynnik 0,17 No i to jest nędza - BK24 klasy 500 (twardszy - lepiej kołki się trzymają jak coś chcesz na ścianie powiesić) + 20cm EPS 0,033 daje 0,124. 18% cieplejszy mur, cieńszy, mocniejszy i nie ma problemów z tynkiem zewnętrznym. Odpowiesz na pytania o tynk zewnętrzny? Jaki i za ile? Jakbym nie liczył wychodzi mi, że ściana jednowarstwowa wychodzi najdrożej i w wykonaniu w przeliczeniu na U i w użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 22.02.2019 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Ale po co dalej dyskutować? Kolega wybrał, jest przekonany do swojego wyboru... Przekonacie człowieka, wybierze opcję ze styro, przyjdzie jakaś ekipa która spierniczy elewację i będzie WASZA wina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sly20 22.02.2019 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Dziekuje. Ja juz jestem zdecydowany. takze dzieki za wszystkie sugestie i podpowiedzi. Napisalem w temacie bo tytul brzmial sciana jednowarstwowa Ytong, a nie ytong czy 24 soblet plus styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.02.2019 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Ale nikt Ciebie nie chce odwodzić, tylko pokazać różnicę w cenie i wsp.U tym, którzy sà jeszcze niezdecydowani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sly20 22.02.2019 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Dziekuje. Liczby, liczbami. Taki uklad wydaje mi sie zdrowszy niz dom zaklejony styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.02.2019 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Dziekuje. Liczby, liczbami. Taki uklad wydaje mi sie zdrowszy niz dom zaklejony styropianem. No właśnie "wydaje się" Tak, tak, mityczne oddychanie ścian itp... Ja na przyklad wole nie dopuszczać do sytuacji, kiedy para wodna kondensuje w ścianie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaninaJot 07.05.2020 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 No właśnie "wydaje się" Tak, tak, mityczne oddychanie ścian itp... Ja na przyklad wole nie dopuszczać do sytuacji, kiedy para wodna kondensuje w ścianie.... O i takie stwierdzenie bardzo mi się podoba. Teraz wypada zadać pytanie treści następującej: A w jaki sposób planujesz nie dopuszczać do kondensacji pary wodnej w ścianie? Rozumiem, że chodzi o to, żeby ta para nawet w ścianę nie weszła. Ciekawy temat, bo w takich domach szkieletowych stosuje się plastikową folię, która to, mimo swoich magicznych plastikowych właściwości, nie jest w stanie zatrzymać dyfuzji pary wodnej. Ja rozważam taki drewniany dom, ale martwi mnie ta dyfuzja pary, ale może moje obawy są pozbawione podstaw, skoro można nie dopuścić do takiej sytuacji nawet bez folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.05.2020 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2020 Rozumiem, że chodzi o to, żeby ta para nawet w ścianę nie weszła. Źle rozumiesz. Chodzi o to, żeby para wodna po wniknięciu w przegrodę jak najszybciej wydostała się na zewnątrz bez skraplania się. Jak się to robi? Przez odpowiednie zaprojektowanie warstw przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaninaJot 08.05.2020 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Źle rozumiesz. Chodzi o to, żeby para wodna po wniknięciu w przegrodę jak najszybciej wydostała się na zewnątrz bez skraplania się. Jak się to robi? Przez odpowiednie zaprojektowanie warstw przegrody. Ja to dobrze rozumiem. Przecież o to rozchodziła się dyskusja kilka postów wyżej. Sly20 pisał, że nie chce zaklejać, a fotohobby odpowiadał, że woli nie dopuszczać do skraplania się pary w ścianie. Zrozumiałem z tej dyskusji tyle, że jeden z ludzi obawia się braku możliwości ucieczki tej pary ze ściany po zaklejeniu jej styropianem, a drugi mimo tego styropianu ma metodę by się ona tam nie skraplała. Mnie właśnie ta metoda interesuje. Zaklejony styropianem dom ma opór dyfuzyjny "troszkę" większy niż ściana z betonu komórkowego, czy z jakiegokolwiek materiału stosowanego do stawiania ścian - może poza kamieniami, ale to dawne czasy. Wracając do tematu, bo jest ciekawy i moim zdaniem bardzo ważny, konstrukcja ściany powinna wyglądać tak, żeby każda kolejna warstwa zewnętrzna miała coraz mniejszy opór dyfuzyjny. Styropian burzy ten porządek więc jak odprowadzić tę parę na zewnątrz? Mi się wydaje, że w BK to w ogóle nie ma znaczenia, bo albo pojemność ściany jest tak duża, że zanim cokolwiek się tam nagromadzi, to człowiekowi przyjdzie szukać lepszego świata, albo zacznie suszyć się do wewnątrz. Przy WM to ogólnie tej pary w domu jest mniej niż normalnie. No i nikt raczej nie zrywa ocieplenia tak bez powodu, więc nawet gdyby coś się działo, to nikt tego nie zobaczy. Ja tu poważnie rozważam konstrukcję drewnianą, a tam wilgotna wełna robi rozpiździej z drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.05.2020 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Ja to dobrze rozumiem. Przecież o to rozchodziła się dyskusja kilka postów wyżej. Sly20 pisał, że nie chce zaklejać, a fotohobby odpowiadał, że woli nie dopuszczać do skraplania się pary w ścianie. Zrozumiałem z tej dyskusji tyle, że jeden z ludzi obawia się braku możliwości ucieczki tej pary ze ściany po zaklejeniu jej styropianem, a drugi mimo tego styropianu ma metodę by się ona tam nie skraplała. Mnie właśnie ta metoda interesuje. . Darmowy program u-wert,analiza cieplno-wilgotnościowa ściany. Zbuduj sobie Twoją ścianę, ustal warunki wewnętrzne i sprawdź, czy zachodzi w niej kondensacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaninaJot 08.05.2020 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Ciekawy program. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts